28. 1. 2013

"Revolution efekt" - dramata směřují do budoucnosti

"Revolution efekt" - dramata směřují do budoucnosti

Je nepsaným pravidlem vývojové sezóny, že nejlepší nový žánrově vyhraněný seriál, který se stane hned na podzim hitem, je v různých podobách omílán v dalších projektech a pilotech, které se touží dostat na obrazovky o rok později. Protože ostatně když to uspělo jednou, proč by nemohlo i podruhé. Replikace úspěchu začíná.

Letošním vítězem je bezkonkurenčně Revolution, postapokalyptické drama od J.J. Abramse a Erica Kripkeho. Ostatní stanice jsou si toho moc dobře vědomy a objednávají dramata, která se taktéž odehrávají v budoucnosti.

Jen v pátek dostaly zelenou tři futuristické hodinové piloty, včetně zatím nepojmenovaného dramatu od J.J. Abramse a showrunnera Fringe, J.H. Wymana, ve kterém jsou policisté v Los Angeles zpárováni s vyvinutými lidskými androidy (psali jsme v této bleskovce). Další dva páteční projekty z budoucnosti objednala stanice CW. The Hundred, které je, podobně jako Revolution, taktéž postapokalyptické drama, a Oxygen (o obou více informací tady).

CW je obecně zatím nejvíce aktivní v objednávání futuristických dramat. Kromě The Hundred a Oxygen dostalo pilotovou objednávku i The Selection, které se odehrává tři sta let v budoucnosti (více zde). CW pomalu, ale jistě mění své žánrové zaměření. Po několika letech soustředění se na moderní teenagerské soap opery v letošní sezóně stanice naplno rozvíjí žánr vysoce potenciálních dramat. Ze šesti objednaných pilotů pouze jediný (Company Town), reflektuje současnou Ameriku. Kromě výše zmíněných futuristických dramat stanice objednala také The Originals, spin-off The Vampire Diaries (informovali jsme vás tady), a Reign, dobové drama z šestnáctého století o Marii Stuartovně (podrobněji zde).

Další stanicí, která má zálusk na sci-fi žánrový hit, je ABC. ABC se už od ukončení Lost (Ztraceni) snaží do vysílání dostat právě žánr sci-fi. Letošek vypadá velmi slibně, jelikož pilotovou objednávku dostalo nejem marvelovské (a hlavně whedonovské) S.H.I.E.L.D., ale také zombíky inspirované The Returned (o S.H.I.E.L.D. více tady, The Returned pak zde).

FOX má potom v záloze nadpřirozené Sleepy Hollow od Alexe Kurtzmana a Boba Orciho, a Delirium, drama odehrávající se ve světě, kde je láska protizákonná a je možnost ji „vymazat“ (o obou jsme psali tady). Abramsův další pilot, Believe, tentokrát od NBC, je o dívce se speciálními schopnostmi, která bojuje proti zlým živlům (poměrně čerstvě tady). Stejná stanice má připraveno také Bloodline, ve kterém hlavní hrdinka pochází ze starodávné linie žoldáků, banditů a vrahů (podrobněji zde), a dále adaptaci komiksového románu The Sixth Gun (psali jsme tady). V neposlední řadě CBS si na léto objednala první sérii Under the Dome, která je inspirovaná stejnojmennou knihou od Stephena Kinga (o objednávce jsme psali v této bleskovce).


Vypadá to, že budoucnost a sci-fi žánr budou v příští sezóně hlavními želízky v ohni. Které z těchto projektů se vám zalíbily? Dokáže ještě vůbec nějaký nadpřirozený seriál zažít takovou slávu, jako již ukončené seriály, které nyní již považujeme za žánrové klasiky?

(zdroj: Deadline)

Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
toebiash

toebiash

Supr, sci-fi, nadpřirozena a hlavně postapa není nikdy dost :D Vybrat si nedokážu, zatím zní zajímavě...
před 11 roky
zipacna

zipacna

Co je to platný, když všichni kašlou na space operu :(
před 11 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

nezapomeňte, že tuhle vlnu neodstartovalo revolution. ti sami se vezou na úspěchu hunger games. a jak už...
před 11 roky
Další články k tématu