13. 11. 2022

S lupou do historie: Randall and Hopkirk - Deceased

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Randall and Hopkirk – Deceased (Randall a Hopkirk) 1×01: My Late Lamented Friend and Partner?

plakát

Základní údaje

Název Randall and Hopkirk – Deceased (Randall a Hopkirk)
Žánr Akční, Dobrodružný, Fantasy, Krimi
Stanice ITV
Vysílání 1969–1970
Počet sérií 1
Premiéra 21. 9. 1969
Délka pilotu 50 minut
Prům. hodnocení 72 % (od 163 uživatelů)

O čem to je?

Soukromí detektivové Jeff Randall a Marty Hopkirk vlastní malou detektivní kancelář v Londýně a věnují se vyšetřování nejrůznějších případů. Alespoň do té doby než je Hopkirk zavražděn při vyšetřování jednoho z Randallových případů. Jeho nepřítomnost však netrvá nijak dlouho a k překvapení jeho partnera a přítele Randalla se vrací jako duch. Nikdo jiný ho však vidět a slyšet nemůže, pouze Randall. Tato netradiční dvojice tak pokračuje dále v řešení řady nezvyklých případů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno pár epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Britská legenda, která se od veškeré konkurence naprosto liší, nemohla naší lupě uniknout. Randall a Hopkirk přinesli do světa kriminálek koncept duchařství, myslím, že nic nemělo v minulosti takovouto postavu, nebo na ni aspoň nebyl kladen takový důraz a tím se seriálovému světu otevřely nové obzory. A oprávněně. Nebudeme si zbytečně mazat med, kvalitativně je to krimi kousek podobný dalším britským klasikám, který si nehraje na nějakou super vybroušenost. Zkrátka je to taková čistá věc, tvůrci se nesnažili představit prvotřídní dílo, ale jen zajímavý koncept v hezkém balení.

Přijde i neskutečně super, jak se vlastně celý případ uzavře. Chvíli to vypadá, že se půjde po díře ve zdi a bude tu odhalení ve velkém stylu, kdy se díra spojí s autem před domem. Každopádně nakonec se na to jde od lesa a Randall, teda vlastně i scenáristé, se rozhodli to krásně uzavřít pomocí samotného Hopkirka. A to je super, protože se linky krásně propojily. Navíc případ je použit i k udržení Hopkirka ve hře pro celý seriál, mám pocit, že dnes by se cílilo spíš na milostnou linku, kvůli které by se nestihl vrátit do hrobu.

Nikdy jsem si toho nějak úplně nevšiml, až teď při pilotu. Líbí se mi, jak se rozchází osobnosti obou hlavních postav. Upřímně jsem teda žil v tom, že představitel Randalla, teda Mike Pratt je starší než Hopkirk, respektive Kenneth Cope. A on skutečně byl, ale o pouhý jeden týden, takže jsem byl zase jednou trochu mimo. Bez ohledu na to k sobě dvojka neskutečně sedí herecky i charakterově a díky tomu si prostě nejde neužít sledování nejen pilotu.

  • fungování hlavní dvojky
  • jiný směr vyšetřování
  • smysluplné zapojení Hopkirka
  • klasická britská záležitost v elegantním obalu
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Od té doby, co mě zaujala upoutávka na českou verzi, kterou také plánuji zkusit, mám tento seriál ve svém hledáčku a dnes na něj přišla příležitost.

Seriál jsem zařadil mezi další klasiky, na které se v budoucnu určitě podívám celý, zvlášť, když je to ještě britská klasika. Ovšem ona „britskost“ mi v pilotu chyběla. Kdyby se seriál odehrával v USA, skoro bych ani nepoznal rozdíl. Chybí také britský humor. Ovšem malá jiskřička „britskosti“ se dá přece jen objevit, snad se v dalších epizodách více projeví.

Hudba je pohodová a krásně jsem se na ni naladil. Stopáž mi ovšem připadla dlouhá a dvakrát jsem kontroloval, kolik času mi zbývá do konce. ovšem jedná se o 70. léta a délka není přepálená zase tak moc, jako některé původní příběhy Doctora Who. Co se příběhu týče, duch, který pomáhá svému parťákovi vyřešit svou vraždu, je vcelku originální a podle něj vznikl remake pod taktovkou BBC či náš regionální remake Duch. Pilot naznačí některé schopnosti, které jako duch získal a doufám, že v průběhu seriálu se setkáme s nějakými dalšími schopnostmi. Případ není kdovíjak zajímavý a celý děj je předvídatelný, navíc vraha jsme neodhalovali posupně s „vyšetřováním,“ ale věděli jsme o něm celou dobu. Scénář a postavy jsou psány přímočaře. Když to vše sečtu, máme tady dobrý pilot pro deštivé nedělní odpoledne až podvečer s hrnkem čaje či něčím silnějším. Jako úvod však dobře postačí, a tak hodnotím větším průměrem s optimistickou nadějí v lepší epizody.

  • originalita
  • pohodová hudba
  • další přinejmenším zajímavá britská tvorba
  • základ pro další seriály
  • chyběl humor
  • stopáž
  • předvídatelný děj
  • přímočarý příběh
60 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Jeden remake už mají, ze začátku století, a asi nijak dobrý nebyl...
před 74 týdny
_-0-_

_-0-_

Raději žádný remake, nebo cokoliv podobného, aby z toho nevznikl paskvil typu, kdy vznikl sequel...
před 74 týdny
richardK

richardK

Díky za upozornění, asi to bude slátanina podle ohlasů, takže dochází na slova _-0-_. I tak bych si ještě...
před 74 týdny
Další články k tématu