5. 1. 2023

Novinky pod lupou 2022: Přehledy a statistiky

Novinky pod lupou 2022: Přehledy a statistiky

Po nejlepším rozlučkovém článku rubriky SLDH se cítím jako chudý příbuzný. Ale i když ne tak podrobně, i u Novinky pod lupou se mrkneme na nějaké ty statistiky a souhrny uplynulého roku. Jste připraveni? Začínáme!

518 novinek pod lupou

Když jsem minulý rok udiveně psala, že jsme pro vás vytvořili 381 NPL, tedy více než jednu denně, ani v těch nejdivočejších snech by mě nenapadlo, kam se toto číslo posune v roce 2022.

Stanice a streamovací služby si pro nás připravily rekordní nálož novinek. Je to do velké míry dáno tím, že se situace po koroně trošku rozvolnila a mnohé projekty se vrátily k natáčení a postprodukci. Upřímně doufám, že se situace v roce 2023 maličko uklidní.

V těchto článcích jste si mohli přečíst celkem 925 názorů. Téměř dva názory na článek, názory, které rozhodně nemají sloužit jako argumentační body k tomu, proč si seriál pustit či nepustit, ale mají vám pomoct udělat si trošku lepší obrázek, abyste se sami mohli rozhodnout, jestli konkrétní novinka stojí za váš čas.

Nejlepší a nejhorší seriály

Z téměř tisícovky názorů lze poměrně dobře určit, které seriály nám padly do noty, a kterým se raději vyhneme velkým obloukem. Celkem 13× jsme udělili plný počet, tedy hodnocení 100 %:

Archive 81
Queer Eye Germany
Our Great National Parks (Slavné národní parky)
Julia
The Time Traveler's Wife (Zakletý v čase)
The Summer I Turned Pretty
Tensei kenja no isekai Life ~Dai ni no shokugyô wo ete, sekai saikyô ni nari mas
Maggie (Jasnovidka Maggie) (2×)
House of the Dragon (Hra o trůny: Rod draka)
Super/Natural (Super/Natural: Superschopnosti z říše zvířat)
Chef's Table: Pizza (Šéfkuchařův stůl: Pizza)
The Winchesters (Lovci duchů: Winchesterovi)

Z druhé strany žebříčku jsme byli trošku milejší, pouze dva seriály si vysloužily úplnou nulu:

Ersan Kuneri (Plodný Ersan Kuneri)
O Cangaceiro do Futuro (Bandita z budoucnosti)

Ne o mnoho lepších 10 % pak dostalo celkem 11 seriálů.

100 % tedy padlo třináctkrát, 90 % padlo 54×, 80 % padlo 167×, 70 % padlo 215×, 60 % padlo 169×, 50 % padlo 119×, 40 % padlo 89×, 30 % padlo 55×, 20 % padlo 31×, 10 % padlo 11× a 0 % dvakrát.

Nejaktivnější reakce

Kromě počtu článků, názorů a procentuálního hodnocení sledujeme v přehledu také vaši aktivitu, abychom měli přehled o tom, co je v kurzu. V tomto odstavci se mrkneme na pár zajímavých statistik.

Které byly nejčtenější novinky pod lupou? Výsledek vás možná překvapí. Není to totiž ani Rod draka, ani LOTR. Nejčtenější NPL roku 2022 je ZOO očividně vás nejvíce zajímá naše kvalitní česká tvorba! 😁 The Watcher (Vidím vás) je hned v závěsu na druhém místě, trojici pak uzavírá The Tourist (Turista). U něj však nejde o nic překvapivého, jelikož šlo o první NPL z roku 2022, takže v článcích ze série jde vždy vidět.

Horké diskuze obecně neproběhly, u většiny článků jste nechali jen hrstku komentářů s vlastními názory, ale do nějakých hádek a sporů jste se pod Novinkami pod lupou nepouštěli. Nejvíce komentářů (23) najdeme pod červnovou novinkou First Kill (První krev), jak jinak než seriálem od Netflixu.

A pak tu máme ještě jednu statistiku – počet lidí, kteří si seriál přidali do watchlistu v době sedmi dní od vydání Novinky pod lupou k danému seriálu. Většinou se čísla pohybují v rozmezí 10–40 lidí, ale u některých nových hitů to bylo i podstatně více:

Reacher (103)
Halo (118)
Obi-Wan Kenobi (99)
The Sandman (Sandman) (120)
House of the Dragon (Hra o trůny: Rod draka) (221)
The Lord of the Rings: The Rings of Power (Pán prstenů: Prsteny moci) (173)
Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera) (86)
The Peripheral (Médium) (106)
1899 (85)
Wednesday (232)

Ne všechny seriály si ale najdou publikum, zvlášť ne v našich končinách. U celkem 53 seriálů si je po vydání Novinky pod lupou nepřidal do watchlistu ani jeden člověk. To neznamená, že jim nikdo nedal šanci – jen je lidé třeba měli přidané již před premiérou, nebo se k němu naopak dostali později než týden po vydání článku. Mezi tyto seriály patří např. Angry Birds: Summer Madness (Angry Birds: Střelené léto), Joe vs. Carole, Welcome To Flatch, Blood Sisters (Pokrevní sestry), Ersan Kuneri (Plodný Ersan Kuneri), Gordita Chronicles (Americký sen podle Cucu), Lopez vs. Lopez, Mammals (Savci), Fleishman Is in Trouble a další.

Nejčastější přispěvatelé

Celkem se v roce 2022 zapojilo do rubriky Novinka pod lupou 19 uživatelů, z toho devět lidí napsalo více než deset názorů.

Nejvíce jich mám na kontě já, napsala jsem celkem 455 názorů. Skvělou práci však odvedli i Olivia Caroline Jones (149), richardK (114), Janey T (59), jesmot (33), litllewitch (32) a Mad.Awe (30).

Doufám, že se v tomto roce zapojí ještě více přispěvatelů, aby byla rubrika ještě obsáhlejší a čtenáři měli co nejvíce názorů a informací, podle kterých se rozhodovat.

Největší kruťáci a měkkoty

Upřímně? Letos jsme se docela drželi, byli jsme vesměs mírní. Nejnižší průměr je 50 %, a to jen proto, že vzešel z jediného názoru od Seraphine313, který se tak stává naším kruťákem roku. Naopak největším klaďasem by byla andromache, která taktéž v jediném názoru dala krásných 90 %.

Když se mrkneme na uživatele, kteří přispívali častěji a u kterých už opravdu můžeme udělat průměr, vychází nám za největší měkkotu náš historický lupař jesmot, který ze svých 33 názorů vytvořil průměr 73,03 %. Na druhé straně pak stojí litllewitch, která s 32 názory dosáhla na průměrné hodnocení 55 %.

Co bude dál?

Novinka pod lupou nám vstupuje do osmého ročníku. V plné síle se spolu s ostatními redaktory ponoříme do sledování pilotů a budeme k nim s větším či menším nadšením psát naše osobní subjektivní poznámky.

Dopředu nás žene kromě obohacování obsahu našeho webu také váš zájem – počet přečtení, komentáře pod články, vaše vlastní názory na novinky (i názory na naše názory).

Samozřejmě stále platí výzva pro všechny, kteří by se chtěli zapojit a přispívat svou troškou do mlýna. Pokud sledujete nové seriály a chcete do Novinky pod lupou přispět i svými názory, napište mi do zprávy a domluvíme se.


Čtete Novinky pod lupou? Objevily jste díky této rubrice nějaké seriály, které by vám jinak unikly? A které novinky roku 2022 jsou podle vás největší pecky a stojí za zhlédnutí?

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Seraphine313

Seraphine313

Ha, já jsem letos něco napsal? To mě docela překvapilo...
před 67 týdny
Petyer

Petyer

Vdaka za obe rubriky, urcite mi pomohli pri rozhodovani, co si dat do WL a co radsej ignorovat 😉 Tento rok...
před 67 týdny
richardK

richardK

Supr i taková statistika dokáže být někdy zábavná. Kladem NPL určitě je, že se více lidí podělí...
před 67 týdny
Další články k tématu