10. 3. 2013

Pilotová sezóna: Velký statistický přehled

V uplynulých dnech jsme vás seznámili s jednotlivými piloty. Nyní se podíváme obecně na to, jaký typ seriálu stanice hledají a jak tomu letos přizpůsobily své pilotové objednávky.

Pilotová sezóna: Velký statistický přehled

Letošní sezóna, až na pár výjimek, selhala. Stanicím se nepodařilo najít vyložené trháky, i když loni touto dobou se jich tak pár jevilo. Jak už jsme vám ale přiblížili v uplynulých šesti dnech, nyní je vše zapomenuto a stanice se soustředí na letošní pilotové novinky, ze kterých se budou (opět) snažit udělat další velké hity. Aby bylo opravdu z čeho vybírat a nějaký nenápadný projekt jim neutekl mezi prsty, stanice v letošním roce výrazně navýšily své pilotové objednávky.

Dohromady těchto pět stanic (Velká pětka – ABC, CBS, CW, FOX, NBC) objednalo šílených osmadevadesát pilotů včetně rovnou seriálových objednávek (pilotová fáze se přeskočila, stanici koncept zaujal natolik, že si rovnou poručila třináct epizod). Toto číslo znamená nárůst 14 % oproti minulému roku a přibližuje se roku 2000, kdy pilotová objednávka přesáhla stovku. Tenkrát ovšem ještě fungovalo šest komerčních stanic. Za poslední tři roky se toto číslo navyšovalo docela výrazně: 79 → 86 → 98.

Letošní nárůst mají na svědomí především stanice NBC a CBS; u nich se počet objednávek zvýšil v řádu desítek. ABC a CW zůstalo u loňského počtu objednávek a FOX vybral pouze o jeden pilot více.

CBS

Stanice v číslech

• celkem 23 nových pilotů
• znamená to růst o 53 %
• z toho je 12 komedií
• zbylých 11 jsou dramata

CBS letos vysílá tak trošku matoucí signály. Stanice si objednala 23 pilotů (12 komedií a 11 dramat), oproti loňským patnácti (8 a 7). To je docela markantní nárůst – 53%. Nicméně týden na to se ředitel společnosti vyjádřil, že „se do vysílání v následující sezóně příliš novinek nedostane“. To samozřejmě orosilo čela producentům, kteří své projekty do pilotové fáze prosadili.

Dá se říct, že CBS je nejstabilnější stanicí. Dostat sem nový seriál a udělat z něj hit proto není vůbec lehká záležitost. Letos se ta šance ještě zmenšuje kvůli tak silné pilotové konkurenci a nedostatku volných časových slotů.

Soutěživost probíhá především u komedií, kde to vypadá, že dvě volná místa jsou již předem zabraná. První z nich s největší pravděpodobností zaujme Mom od Chucka Lorreho, druhé místo pak bude patřit jedné z komedií Grega Garcii. Stanice si loni hrála s myšlenkou, že rozšíří svůj čtvrteční komediální blok na dvě hodiny, ale nakonec se držela stálého programu – čtyři komedie v pondělí a dvě ve čtvrtek. Letos to však může být jinak. Je šance, že se v programu objeví více půlhodinovek, ať už ve čtvrtek, nebo v jiný den. Je to jen logické, jelikož čtyři stálice již mají jistý návrat (TBBT, HIMYM, 2 Broke Girls a Mike and Molly) a stanice navíc dokončuje proces k obnovení Two and a Half Men.

Většina komediálních objednávek jsou single-camera, takže se dá předpokládat, že minimálně jedna nová single-camera komedie se do vysílání dostane. Otázkou je, zda se stanice bude chtít držet celého single-camera bloku, nebo jestli ho bude chtít namixovat (single + multi).

Možnému zrušení letos na CBS čelí opravdu velmi málo dramat. CSI: NY to má již téměř jisté, růžově to nevypadá ani s Vegas a je šance, že možná skončí i The Mentalist. To ovšem není velký počet, v programu rozhodně není příliš hodinových děr, které se budou muset vyplnit. Letošní dramatické objednávky jsou směsicí právničiny (The Advocates), policistů (Beverly Hills Cop, Backstorm) a lékařů (The Surgeon General), s přídavkem několika sériových thrillerů (Hostages, The Ordained).

NBC

Stanice v číslech

• celkem 26 nových pilotů
• to je o 17 % více než loni
• z toho je 15 komedií
• zbylých 11 jsou dramata
• má nejvíc pilotů z velké pětky

Jen pár měsíců stačí k obratu o 180°. Kdyby NBC objednávalo piloty už v zimě, kdy bylo v ratinzích na první příčce, asi by nebylo tak agresivní. Nicméně během posledního měsíce a půl stanice v této oblasti klesla z prvního na čtvrté místo a tím pádem začala další honba za novým trhákem.

NBC objednalo letos celkem 26 pilotů (15 komedií, 11 dramat) a k tomu rovnou celou sérii pro komedii Michaela J. Foxe. Toto číslo znamená nárůst o 17% oproti loňskému roku, kdy šanci dostalo 23 pilotů (14 a 9).

Jelikož se bez The Voice novinky Go On a The New Normal řítí rychle ke dnu a z dramat propadlo jak Do No Harm, tak Smash, tak stanici už příliš stálic s jistou novou sérií není – pouze Chicago Fire, Parks and Recreation, Grimm, Parenthood a Revolution, pokud ho smrtelně nezasáhnou důsledky několikaměsíční pauzy. S tak málo jistotami šanci na nové série možná dostane Community, ovšem i Go On a The New Normal jsou zatím ve hře.

Nicméně s koncem The Office stanice ztrácí jediného nadprůměrného koně v závodu. To znamená, že v příští sezóně se bude muset mnohem více spoléhat právě na nováčky. Dick Wolf je skvělý vyjednavač, takže se mu možná díky úspěchu jeho novinky Chciago Fire podaří usmlouvat i novou sérii jeho druhého seriálu, veterána Law and Order: SVU.

Celkově však na podzim bude v programu NBC mnoho děr k zaplnění. Vypadá to, že na středy a čtvrtky čeká kompletní proměna.

Letošní objednávky jsou charakteristické svou různožánrostí. Jsou tu rodinné (komedie od Seana Hayese), vztahové (Joe, Joe & Jane) i z pracovního prostředí (Assistance, The Gates). Z dramat potom procedurálky (Ironside, I Am Victor), vysoko-konceptová (Believe, Bloodline), i žánrová (The Sixth Gun) dramata.

FOX

Stanice v číslech

• připravuje se 16 nových pilotů
• to je o jeden víc jak loni
• z toho je 8 komedií
• zbylých 8 jsou dramata

I když si FOX víceméně zachoval počet pilotů (16) z loňska (15), jeho zájem se v letošní sezóně odvrací od komedií směrem k dramatům. Loni stanice objednala deset půlhodinových pilotů a pět hodinovek. Letos je to vyrovnáno osm ku osmi (včetně komedie Dads, která má již jednu sérii jistou).

Letos se FOX zaměřil na postavení silného úterního dvouhodinového bloku komedií. Nasadil zde jak staré známé (New Girl, Raising Hope), tak i novinky (The Mindy Project a zrušené Ben and Kate). Bohužel plán nevyšel, komedie si nevedou vůbec dobře. To FOX donutilo, aby na jaro nasadil opět pouze jednu hodinu komedií.

Hlavní soustředění letos bude na dramata. Pro sezónu 2012/13 byla vybrána pouze dvě (zrušený The Mob Doctor a pro midseason The Following). Letos však skončilo Fringe a Touch mele z posledního, takže foxovská dramata mají spoustu volného prostoru k zaplnění. Jistotou na příští sezónu je zatím již obnovené Bones, ke kterému se s největší pravděpodobností přidá The Following.

Letos je ve hře zatím nejvíc dramatická komedie Rake, policejní Gang Related, nadpřirozené Sleepy Hollow, vysoko-konceptní Delirium a futuristický projekt od J.H. Wymana a JJ Abramse.

Po neúspěchu letošních komedií s ženskými hrdinkami se FOX v pilotech zaměřuje na mužské postavy (Dads, Enlisted, I Suck at Girls). Kromě toho zkouší také rodinné komedie (The Gabriels, Friends and Family, 2 Wrongs).

ABC

Stanice v číslech

• celkem 24 nových pilotů
• to je stejný počet jako loni
• z toho je 12 komedií
• zbylých 12 jsou dramata

ABC se drží osvědčeného kurzu. Pro letošek vybrala celkem 24 pilotů (12 komedií, 12 dramat). Letos se stanice nemá moc čím chlubit, vypadá to, že největší šance na obnovení má z novinek hudební drama Nashville. Nicméně se ukázalo, že ABC přece jen jeden trumf v rukávu má. Scandal začínal loni nenápadně, letos však vystřelil vzhůru a stal se jedním z úspěšných dramat stanice.

Jak v počtu pilotů, tak ani v jejich tématech nepřineslo ABC žádné překvapení. Ve výběru najdeme spoustu rodinných komedií (How the Hell Am I Normal?, nepojmenovaná komedie bratří Cullenů, Trophy Wife, Keep Calm…). Ty doufají, že se připojí k veteránům, jakými jsou Modern Family a The Middle. Další komediální piloty zvýrazňují ženy (Pulling, Middle Age Rage, Bad Management, Super Fun Night).

Soap opery jsou stále tím pravým ořechovým. V nabídce je Betrayal, vysokokonceptová Gothica, Reckless a Venice.

Jedno z nejcennějších vlastnictví Disneyho, Marvel, reprezentuje spolu s Jossem Whedonem S.H.I.E.L.D., které se snaží dostat se do programu a uspět tam, kde letos dramata orientovaná na mužskou část publika selhala, o čemž svědčí zrušení Last Resort a Zero Hour.

A aby ABCčko dodrželo tradici, že každý rok věnuje Disneymu jeden pilot, ve hře je také Big Thunder, které se inspiruje horskou dráhou v zábavních parcích této společnosti. Jen pro zajímavost, loni byla ve hře Beauty and the Beast, předloni Once Upon a Time.

CW

Stanice v číslech

• letos nás čeká 8 pilotů
• to je víceméně stejné jako loni
• všechno jsou dramata

Stejně jako ABC, i CWčko si letos udrželo stejný počet objednaných pilotů, který mělo v minulé sezóně. Najdeme tu osm kousků, které se budou ucházet o místo v programu. Jediný rozdíl je ten, že letos je objednaných osm pilotů, loni šlo o šest pilotů a dvě prezentace.

Nicméně pokračuje pomalá proměna stanice. Piloty ukazují odklon od teen soapek k více žánrově vyhraněným programům, které propaguje nový prezident stanice, Mark Pedowitz. V dohlednu tak není žádná soapka o privilegovaných dětech, žádná Gossip Girl nebo 90210 nebude.

Posun k žánrovým projektům (The Originals, The Hundred, The Tomorrow People) je jasný, jelikož mezi tři nejlépe sledované seriály stanice patří The Vampire Diaries, Arrow a Supernatural, zatímco již zrušené 90210 si vede hůř než bídně.

Dokonce i ta dramata, která hrají na romantičtější notu (The Selection a Reign) jsou vysokokonceptová.

Je dost pravděpodobné, že The Originals získají místo v programu. K tomu TVD, Arrow a Supernatural, které mají jistou novou sérii, takže to vypadá, že stanice má našlápnuto na solidní novou sezónu.

S ostatními to zatím není jisté, Hart of Dixie, Beauty and the Beast a The Carrie Diaries, z nich se nemusí rušit nic, nebo můžou odpadnout klidně dvě. Bude záležet, nakolik si stanice se svými letošními piloty věří, zda udělá převážně novinkovou sezónu, nebo se bude držet „stálic“.


Velký přehled je za námi. Co říkáte na pilotové volby jednotlivých stanic? Jste rádi, že je čím dál větší výběr, nebo byste raději, aby stanice objednávaly méně?

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Miriisek

Miriisek

výborný přehled, děkuji. Jsem ráda, že nezruší Revenge a Chicago fire, ale bojím se o Hart of Dixie. Na...
před 11 roky
jukab

jukab

Pěkný souhrn :) Grimm má dle mě jistou další sezónu, jen doufám, že se bude pořád vyvíjet hlavní linka....no...
před 11 roky
Maarti

Maarti

Hart of Dixie musí přežít! Se zrušením Last Resort a Zero Hour už jsem se smířila.. Jinak jsem spokojená...
před 11 roky
Další články k tématu