20. 3. 2013

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Včera jsme si vzali na paškál stanici ABC, dnes si posvítíme na CBS. Sezóna totiž pomalu končí a článek vám napoví, u kterých seriálů bude lepší se připravit na jejich zrušení.

Jak jste si určitě všimli, v našich článcích jsou seriály rozdělené do sedmi kategorií podle toho, jaké mají šance na přežití do příští sezóny. Některé seriály už byly prodlouženy nebo zrušeny – to je první a poslední kategorie. Mezi nimi je rozvrstveno pět dalších kategorií, z nichž každá značí o stupínek větší nebezpečí.

Kategorie Dvěma nohama v seriálovém hrobě je kategorií téměř jistého zrušení – seriály, které se v ní nacházejí by další sezónu měly spatřit už jen zázrakem. Oproti tomu Na hrobníkově vrtkavé lopatě se občas nějaké to obnovení může objevit. U Váhavého ředitele stanice bude rozhodovat aktuální situace, Není to tak jednoznačné je pravým opakem Hrobníkovy lopaty.

V článku nebudeme uvažovat reality shows (v případě CBS to jsou The Amazing Race, Big Brother, Survivor a Undercover Boss), které ve většině případů mají pokračování jisté. Jejich osudy se řeší nezávisle na skriptových seriálech a pro poměřování jejich úspěšnosti mají stanice jiné parametry.


Stoprocentní jistoty

The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku)
Šance na zrušení:
0 %

Série: 6.
Kdy končí: 24. epizoda se bude vysílat 16. května.

Krátký komentář: V současnosti nejsledovanější seriálová komedie ani nemůže patřit jinam. CBS si tuto sezónu objednala už dávno a pravděpodobně přiobjedná i další. Je jen otázka, kdy to bude. Snad něco osvětlí květnové mítinky, od konce čtvrté sezóny, kdy byla BBT prodloužena o tři sezóny, totiž stanice záhadně mlčí (ani na PaleyFestu nic nevyzradila).

How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku)
Šance na zrušení:
0 %

Série: 8.
Kdy končí: 24. epizoda se má vysílat 13. května.

Krátký komentář: Přestože spousta fanoušků volala po ukončení seriálu, tvůrci se rozhodli ještě trochu těžit z reklamy. Jestli to byl správný krok nevíme (a radši ani nic zlého netušíme), přesto je fakt, že osmá sezóna byla, narozdíl od sedmé (která byla jednou z nejsledovanějších sezón seriálu) ve sledovanosti spíše podprůměrná. Snad už ale tu matku tedy příští rok konečně najdeme…

NCIS (Námořní vyšetřovací služba)
Šance na zrušení:
0 %

Série: 10.
Kdy končí: 24. epizodu uvidíme 14. května.

Krátký komentář: Když už někdo vydrží na CBS dlouho, má kariéru téměř jistou. Seriál NCIS prožívá zlaté časy, je na absolutní špičce co se sledovanosti týče (aktuálně jde o nejsledovanější seriál současnosti), což potvrzuje nejen prodloužení na další sezónu, ale další spin-off mezi piloty. Pokud neumře polovina herců, několika dalších sezón se seriál pravděpodobně doč­ká.

Bude zajímavé porovnat, která kriminálka pak (jestli CSI nebo NCIS) celkově dosáhne většího počtu epizod. Zatím vede CSI, která se letošní sezónou dostala na pozici třetí nejdelší kriminálky vůbec (zatím 289 epizod), když se vecpala mezi Hawaii Five-O (279 epizod) a Law & Order:SVU, který ale pořád běží (aktuálně 311 epizod); na prvním místě je Law & Order (456 epizod). NCIS aktuálně přeskakuje v počtu epizod svého „otce“, seriál JAG (ten má 227 epizod).


Ještě si vydechněte.

NCIS: Los Angeles (Námořní vyšetřovací služba L. A.)
Šance na zrušení:
5 %

Série: 4.
Kdy končí: Čtyřiadvacátá epizoda pojede 14. května.

Krátký komentář: CBS aktuálně disponuje duem, které jí musí závidět každá další stanice – NCIS se sledovaností 19–21 mil. diváků a NCIS: LA, která si po čtyřech řadách (a to je spin-off) drží sledovanost 16–17 mil. diváků na epizodu. O úspěšnosti série svědčí i to, že stanice letos mezi piloty zařadila spin-off NCIS: LA – NCIS: Red. Ten to zatím sice jisté nemá, s velkou pravděpodobností se ale na televizní obrazovce objeví (a bude NCIS večer :D). Co dodat? Tohle se na 95 % rušit nebude.

Elementary (Jak prosté)
Šance na zrušení:
10 %

Série: 1.
Kdy končí: Závěrečná dvojepizoda (23. + 24.) se bude vysílat 16. května.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: CBS letos bodovala. Elementary bylo nejsledovanější podzimní novinkou, stanice ji vybrala i na slot po Super Bowlu. První řada navíc dostala další dvě epizody, takže se zdá, že vše ohledně této předělávky Sherlocka (s kterou má ovšem společnou asi jen jména hlavních hrdinů) zdárně klape. Druhá sezóna je víc než pravděpodobná – pokud si CBS ponechá některou z novinek (jakože ano), Elementary bude první na řadě. Zrušení by v tomto případě bylo velké překvapení (i přesto jak moc je Lucy Liu přeplácená).

Person of Interest
Šance na zrušení:
15 %

Série: 2.
Kdy končí: Série získala standardních 22 epizod, které se dovysílají 9. května.

Krátký komentář: Person of Interest je na koni. Na začátku první série sice seriál spadl mezi průměr stanice, dnes je to ale jedno z nejsledovanějších dramat. A přestože se seriál vysílá v silném čtvrtečním slotu (předchází mu TBBT a Two And a Half Men), dokázal si najít svoje místo a strhnout k sobě fanoušky. Má totiž dokonce vyšší sledovanost než Dva a půl chlapa, který mu předchází!

Z tohoto všeho vyplývá, že CBS si dokázala za několik posledních let dobře vybírat a vyprofilovat se jako stanice kvalitních kriminálek, protože cokoliv, co jde pod 10 milionů diváků (což by jinde byl hit stanice), se tady poroučí z obrazovek. Mix pořadů je tak sám o sobě vyvážený a sestává z hitových stálic (NCIS, NCIS: LA, CSI, TBBT, TAAHM), nadějných novinek (Elementary, Vegas), delších seriálů s neklesající sledovaností (Blue Bloods, Criminal Minds, Mike & Molly, Hawaii Five-0) a právě průbojných mladých seriálů (2 Broke Girls, Person of Interest). Pokud půjde stanice touto cestou i dál, je naprosto jasné, co zruší. Person of Interest to nebude.

Hawaii Five-0
Šance na zrušení:
15 %

Série: 3.
Kdy končí: 24. epizoda se bude vysílat 16. května.

Krátký komentář: Hawaii Five-0 je jistota. Jinak to ani napsat nejde. Ze seriálu těží jak havajská ekonomika, tak i samotná CBS se snaží dotlačit seriál k syndikaci (4 řady seriálu nebo 88 epizod – seriál pak lze opakovat na jiných stanicích) – a práva má na rok 2014 už odkoupená TNT. Takže chtě nechtě tento seriál příští rok ještě uvidíme.

Two And a Half Men (Dva a půl chlapa)
Šance na zrušení:
20 %

Série: 10.
Kdy končí: 9. května, rozpis epizod zatím není znám.

Krátký komentář: Komedie, kterou proslavil víc bulvár než samotný děj či vtipy. Jak se ale zdá, na sledovanosti to neubírá, právě naopak. Dva a půl chlapa je sice příštipkářem těžícím z TBBT, co mu předchází, nutno ale podotknout, že i tak jde o jeden z nejsledovanějších sitcomů současnosti s poměrně dost stabilními čísly. Jenže pozor, to nemusí být navždy, proti mluví pár věcí.

Jednak CBS ještě pořád neprodloužila smlouvu s Ashtonem Kutcherem a jednak po odchodu Sheena před dvěma lety klesly preference seriálu. Konkrétně na serveru metacritics.com z celkem slušných 5,8 z 10 v 8. se­zóně na 3,4 z 10 v sezóně 9. A i u nás jste si toho všimli – spousta vašich komentářů srovnávajících posheenovskou dobu se začátkem seriálu byla k pokračování TAAHM nemilosrdná. My si ale myslíme, že dokud bude seriál vydělávat, bude se vysílat. A to ještě minimálně jednu sezónu.

2 Broke Girls (2 $ocky)
Šance na zrušení:
20 %

Série: 2.
Kdy končí: 13. května se bude vysílat poslední, čtyřiadvacátá, epizoda.

Krátký komentář: Přestože start seriálu nebyl nejlepší a držel se ve sledovanosti pod desetimilionovou hranicí, druhá polovina sezóny je stabilně nad a dosahuje dokonce lepších výsledků než sezóna první (po vánoční pauze byl seriál dokonce u 12,5 milionu diváků). Jestli zruší tebe, můžou zrušit půlku dalších pořadů stanice.


Není to tak jednoznačné

Mike & Molly
Šance na zrušení:
25 %

Série: 3.
Kdy končí: Skončí 20. května 23. epizodou.

Krátký komentář: Sitcom o tlouštících byl v Americe úspěšný. Dvě sezóny. Ve třetí nastal sice malý, ale už znatelný pokles. Ke konci se ale sledovanost vyhrabala zase nad 10 milionů, navíc rating má seriál kolem 3.3 (podobný jako má letos HIMYM), takže je skoro jisté, že další sezóna bude. Je ale vhodné podotknout, že malý pokles může přerůst ve větší pokles a seriálu se příští rok nemusí vůbec dobře dýchat. Rozhodně jedna ze zajímavějších věcí, kterým se pravděpodobně budeme příští sezónu věnovat v SARSu.

CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas)
Šance na zrušení:
30 %

Série: 13.
Kdy končí: 22. epizoda se bude vysílat 15. května.

Krátký komentář: Skoro to už vypadá, že tento seriál přežije nás všechny. I když se postupně mění osazenstvo, stanice se snaží držet seriál při životě. Jeho výsledky ho sice ve sledovanosti drží těsně nad desetimilionovou hranicí (a v ratingu to také není nic moc, někde kolem 2.0), ale větším kandidátem na zrušení z dvojice CSI a CSI:NY je jednoznačně kriminálka z New Yorku. Co ale můžeme říct je to, že nastává soumrak obou seriálů – New York teď měl zkrácené dvě poslední řady a Las Vegas už dávno není primetimeovou hvězdou jako kdysi. Pokud ne letos, příští rok už bude CSI dozajista na rožni.

Criminal Minds
Šance na zrušení:
30 %

Série: 8.
Kdy končí: 23. a 24. epizoda pojedou společně 22. května.

Krátký komentář: Další stabilní jistota, která se drží o dva miliony níž než Dva a půl chlapa, ale taky o milion výš než CSI: NY. Zrušení by bylo lehké překvapení, zároveň by se seriál ukončil ještě před propadem. Na to je ale samozřejmě podle fanoušků ještě pořád brzo ;)

Blue Bloods
Šance na zrušení:
30 %

Série: 3.
Kdy končí: Skončí 10. května.

Krátký komentář: Blue Bloods je seriál, který snad jako jediný vzdoruje pátečnímu slotu a udržuje si slušnou sledovanost. Letos se sice poprvé dostal pod 10 milionů, ale to bylo v 2. epizodě a od té doby je stabilně nad. Co ovšem mluví v jeho neprospěch je dost nízký rating, ještě nižší než u Vegas. Je ale potřeba podotknout, že ve svém slotu vyhrává ve sledovanosti celý večer, po nezapočtení realitek i v ratingu (on je pátek vážně nemilosrdný den). Ale CBS má svého koně, kterého si ještě nějakou dobu bude hýčkat. A pokud se povede přesun Vegas, ovládne kompletně celý večer.


Ředitel stanice je na vážkách…

The Good Wife
Šance na zrušení:
55 %

Série: 4.
Kdy končí: 28. dubna se bude vysílat 24. epizoda.

Krátký komentář: The Good Wife na tom není dobře. Už druhou sezónu má problémy se vyšvihnout nad 10 milionů diváků (letos ale kardinální, nad tuto hranici se dostala jen dvakrát). Její rating se, narozdíl od Mentalisty letos ještě nedostal nad 2 body. Tohle může znít strašidelně, ale… jsou tu i plusy. Zaprvé v porovnání s Mentalistou několikanásobně víc ocenění a nominací a je kritiky lépe přijímaná. Také ještě za sebou nemá syndikaci. Syndikace proběhla minulý týden, The Good Wife koupil Hulu (začne vysílat v září 2013), Hallmark (leden 2014) a Amazon (září 2014). To by mohlo seriálu nahnat diváky, podobně jako se to stalo v případě Breaking Bad po syndikaci Netflixem. No a narozdíl od Mentalisty se Dobrá Manželka v počtu diváků méně propadá (první řadu začínala na 13 milionech, Mentalista začínal na 17, dnes jsou na tom stejně cca kolem 9–10 milionů). To ovšem neznamená, že má Dobrá manželka svoje jisté. Nemá. Lehce se může stát, že stanice místo Mentalisty zlikviduje ji. Jak je psáno v nadpisu, je to na vážkách.

Proč pořád porovnávám s Mentalistou? Protože seriál dosahoval téměř stejných výsledků jako TGW, protože oba seriály mají za sebou podobný počet sezón (TGW 4, Mentalista 5), a protože jeli v téměř stejném časovém slotu (neděle, TGW v 21:00, Mentalista o hodinu později).

Vegas
Šance na zrušení:
60 %

Série: 1.
Kdy končí: 24. epizoda se bude vysílat 16. května.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Vegas je velká neznámá. U něj se bude stanice rozhodovat podle několika posledních dílů. Zrušení realitky The Job totiž zamíchalo programem, díky kterému v úterním slotu zůstal "Golden Boy a Vegas se poroučelo do zabijáckého pátku. To téměř vypadá jako plánovaná smrt seriálu, jenže je tu jedno jenže.

Seriál má i přes slušnou, i když klesající sledovanost – jeden čas to byla druhá nejsledovanější novinka – poměrně bídný rating, což by mu v konečném účtování mohlo zlomit vaz. V pátek se ale na televizi dívá větší podíl starších lidí, kteří pravděpodobně show táhnou, takže by se páteční slot partě kolem Dennise Quaida mohl zalíbit. Přesto je teď Vegas víc než kdy jindy v hledáčku stanice.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

CSI: New York
Šance na zrušení:
70 %

Série: 9.
Kdy končí: 24. epizoda se bude vysílat 16. května.

Krátký komentář: Kriminálka z New Yorku bude jeden z několika seriálů, mezi kterými se stanice bude reálně rozhodovat. My tipujeme spíše zrušení. Proč? Seriálu dlouhodobě klesá sledovanost (v druhé a třetí sezóně sledovanost seriálu létala od 17 milionů diváků k 13 milionům – jenže to je dávno pryč, letos se drží na 9 milionech), poslední dvě řady byly zkrácené, ze seriálu odešla jedna postava, finále sezóny nebylo nic moc a navíc bude CBS chtít uvolnit místo pro NCIS: Red. Pro snad mluví jen to, že před pár týdny odkoupila polovinu podílu na značce CSI za 400 milionů dolarů investiční skupina Content Partners. Jenže to je tak všechno.

The Mentalist
Šance na zrušení:
70 %

Série: 5.
Kdy končí: Pravděpodobně 5. května.

Krátký komentář: Zlaté časy tohoto seriálu skončily. Jak to byl velký hit na začátku (podobně sledovaný jako dnes NCIS: LA, tedy okolo 16 mil. diváků), tak je dnes skoro na chvostu dramat CBS. Upřímně, Mentalista je v krizi. Syndikaci už prodělal, ale od minulé sezóny ztratil čtvrtinu diváků. Tohle bude jeden ze seriálů, nad kterým se bude v květnu lámat chleba.

Ve sledovanosti se Mentalista třikrát za sezónu dotknul osmimilionové hranice (rozuměj – propadl se). Posledních pár epizod se drží kolem 9,5 milionu diváků, rating také není moc slavný – kolem 2.0. Mezi Mentalistou, Vegas, CSI: NY a The Good Wife se bude vybírat o bytí nebo nebytí mezi seriálovou elitou – a fanoušci Patricka Janea by se měli připravit, že jejich miláček mezi nimi příští rok nebude. Je to více než reálné.

Golden Boy
Šance na zrušení:
75 %

Série: 1.
Kdy končí: 13. epizoda poběží 5. května.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení.

Krátký komentář: Tak se ukaž, zlaté dítě. Dostalos' slot po Vegas, předcházejí ti NCIS, NCIS:LA, takže by všechno mělo být v pohodě, ne? Ale ouha, moc ti to nejde. Jen 8 milionů diváků? Klid, ona si s tebou už CBS poradí.

Tak nějak. Přestože vpravo v boxu svítí dost podobné číslo jako u CSI: NY, jde o číslo významově absolutně odlišné. V případě Kriminálky New York to je číslo svědčící o důchodu po devíti sezónách, v kterých seriál dosahoval i dvacetimilionové hranice ve sledovanosti. U Golden Boye ale jde o menší propadák už od začátku, kdy navíc za jeho relativně slušné výsledky může předskokan v podobě silného seriálu. Pokud by tam nebyl nebo se seriál vysílal v pátek (jak původně měl), už by byl dávno zrušený.


Dvěma nohama v seriálovém hrobě

Rules of Engagement
Šance na zrušení:
85 %

Série: 7.
Kdy končí: 13. epizoda v sezóně a 100. celkově se bude vysílat 20. května.

Krátký komentář: Rules of Engagement je takový trochu otloukánek. Po famózních prvních třech sezónách přišla čtvrtá, po které byl seriál taktak na zrušení. V páté se sice trochu zvedl, ale od té doby se ve sledovanosti nikam neposunul, takže už třetí rok po sobě se drží kolem osmi milionů diváků na epizodu. A to je na CBS opravdu málo.

Seriál tak byl využíván jako rezervní; letos navíc dostal jen zkrácenou 13dílnou řadu, takže to vypadá, že pánům ve vedení dochází trpělivost. A podle mě jim po sezóně taky dojde. Seriál dostal poslední šanci, jenže se opět propadá. Pokud se do konce série nevyhrabe (což se pravděpodobně nestane, protože mu zjevně nepomáhá ani slot po Partners mezi HIMYM a 2 Broke Girls), tahle sezóna bude poslední.

Ps. Drahá CBS, na zaplňování děr v programu si už konečně najdi někoho jiného. ;)


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Made in Jersey
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 1.
Kdy končí: Skončil 29. prosince 8. epizodou.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: Seriálová Pravá brunetka se nepovedla. Nebýt toho, že se natočené epizody porůznu dovysílaly v přestávkách ostatních pořadů, fanouškům by zbyly jen dvě epizody. Bohužel pro ragelly, jeden z největších propadáků letošní sezóny.

Partners
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 1.
Kdy končí: Skončil 12. listopadu 6. epizodou.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení.

Krátký komentář: Opisovat se nevyplácí, a proto seriál o dvou architektech potkal stejný osud jako jeho jmenovce, který měl úplnou náhodou i stejný námět a stejného režiséra. Narozdíl od sitcomu z roku 1995 se ale seriál nedočkal ani plné série.


Kromě výše zmíněných se ještě na stanici chystá vysílání seriálů Friend Me a Under the Dome. Friend Me teprve čeká na své datum premiéry, měl by se ale začít vysílat v následujících měsících. Under the Dome se začne vysílat 24. 6. 2013.

Dá rozum, že u těchto tipovat nebudeme, protože jsme z nich neviděli ještě ani minutu ;) Stejně tak nebudeme tipovat zrušení/prodloužení seriálu Unforgettable, který za sebou sice jednu sezónu už má, ale další se vysílá až v létě a je tedy mimo klasickou sezónu.

A co tedy tipujeme na prodloužení? NCIS: LA, Person of Interest, Hawaii Five-0, Two And a Half Men, 2 Broke Girls, Mike And Molly, CSI, Criminal Minds a Blue Bloods. Naopak na zrušení jsou Golden Boy, Rules of Engagement a CSI: New York. U Vegas (spíše zrušení), The Good Wife (spíše obnovení) a The Mentalist (spíše zrušení) je situace pořád velice nejistá na to, abychom si troufli tipovat.


A co vy? Který seriál byste nejradši zrušili a který musí určitě do nové sezóny přežít?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
Arkantos

Arkantos

Hawaii a Person of Interest pokracuju a to je jedine na com mi u tejto stanice zalezi
před 11 roky
ragelly

ragelly

Tak Good Wife a Mentalistu jsme velmi podcenili :D Ale zbytek sedí :) Golden Boy a Vegas jsou tak...
před 11 roky
Morrigan

Morrigan

Mentalista by mě dost mrzel. Ale je pravda, že poslední sezóna trochu vázne. Možná měli zápletku s Red...
před 11 roky
Další články k tématu