21. 4. 2013

Rozhovor s Tonym Amendolou

Sympatického elegána Tonyho Amendoly jsme se ptali hlavně na jeho pohled na 1. sérii SciFi seriálu Continuum, ve kterém teď září, ale dostali jsme se i k jeho již druhé blížící se návštěvě v Česku.

Dnes večer/zítra ráno, začíná 2. série sci-fi seriálu Continuum, kde jednu ze zásadních rolích hraje Tony Amendola. A abychom si zkrátili čekání (toho půl dne), přinášíme vám malý rozhovor, na kterém jsme se domluvili prostřednictvím sociální sítě Twitter a Tony nám ochotně odpovídal přes email.

Tony Amendola se narodil do dělnické rodiny v New Haven v americkém státě Connecticut, kde také vyrůstal. Po vystudování Temple University ve Philadephii se v roce 1978 přestěhoval do Los Angeles a svou hereckou kariéru začal jako milovník v hořké divadelní komedii s názvem Filumina – manželství po italsku.

Jako představitel hlavních rolí na jevištích předních amerických divadel strávil 12 let. V roce 1989 si zahrál v seriálu Columbo a několika filmech. Mohli jsme ho vidět třeba v Kokainu, Dračí bouři nebo Zorrovi.

V roce 1997 byl obsazen do vedlejší role, ve které proslul asi nejvíce. 10 let představoval jaffského mistra Bra’taca v seriálu Stargate SG-1 (Hvězdná brána), moudrého učitele Teal’ca (Christopher Judge).

Zabývá se studiem jazyků, mluví španělsky a italsky. Cvičí jógu a je milovníkem italské kuchyně. V současnosti žije v Lake Silver (čtvrť na východ od Hollywoodu v Los Angeles) se svou manželkou Judith.

Jak na vás Continuum celkovým dojmem působí?

Continuum je velmi zajímavou podívanou, která nezahrnuje jen SciFi, ale také mnoho sociálních hnutí, jako je hnutí Occupy atd. Show se také prolíná napříč časovou liníí – začíná v roce 2077 a vrací se zpět do roku 2012. Tím je podle mě velice zajímavá. Takových show není mnoho.

Mou zatím poslední rolí byl Gepetto (Once Upon a Time) a najednou jsem hrál Kagameho, který nemohl být odlišnější. Víte, Gepetto se řídí svým srdcem. Ale Kagame svou myslí.

Měl jste nějaký zásadní důvod k přijetí této role?

Neřekl bych zásadní, ale je pravda, že Kagame byl pro mě zajímavý, protože působí velmi moderním, současným dojmem. Hrát ho mě nutí zabývat se současnými politickými otázkami, které by mohly podnítit člověka k tomu, co udělal (Kagame) a v těchto akcích se stále cítit v právu. Nejsem násilná osoba, ale stačí jen číst noviny a člověk vidí, že násilí se skrývá pod povrchem v každém z nás. Víte, na jednu stranu je terorista špatný člověk, ale na druhou stranu bojuje proti převzetí kontroly korporacemi. Mám na mysli, že hrát ho je velmi konfliktní věc.

Cítí to ostatní herci podobně?

Nevím, moc jsme se o tom nebavili, ale tato myšlenka byla vlastně důvodem k natočení seriálu. Zamyšlení a vžití do role teroristy, jak to vlastně cítí a vidí on sám. Párkrát jsme se o tom mluvili jen se Simonem (Simon Barry – tvůrce), Jeffem (Jeff King – scénárista) a Patem (Pat Williams – režisér).

Vraťme se k tomu, že někdy je násilný a někdy ne. Viděli jsme jeho záběry v buddhistickém chrámu, který působí velmi pokojně, a pak, když se podíváme do minulosti, vidíme, jak vyhodil do povětří budovu a zabil tisíce lidí.

Jo, víte, myslím si, že nikdo ve skutečnosti nechtěl být vrah, ale životní situace klade na lidi tlak… Pokud jsou psychotičtí. Nemyslím si, že Kagame je psychotický.

Ty záběry do minulosti byly opravdu zajímavé. Viděli jste, že měl ženu a dítě, ​​a to vše mu bylo vzato. Takže rodina, kterou měl v této retrospektivě, byla později nahrazena Liber8. A myslím, že Liber8 je jako rodina. Mám na mysli, že máme svědomitého syna, bojovníka, kterým je Travis (Roger Cross), a pak marnotratného syna, kterým je Kellog (Stephen Lobo). A můžete vidět, že by se bál nejvíce o Travise a Kelloga, kteří budou často chodit ven a dělat různě šílené věci, a tam prostě něco je, ten vztah mezi otcem a synem, který mu může odpustit, a pak mají Sonyu, která je jako postava téměř dcera.

Takže nahradila jednu tradiční rodinu, chcete-li, s hrůzou vojenské kultovní skupiny a to, že je dynamická, je pro mě velmi zajímavé. Je to velmi fascinující show, do které je Simon schopen začlenit kousky současných starostí, obav tj. okupovaného hnutí, sociálního aktivismu, rozdělení bohatství, zároveň rodinné věci a také cestování časem. Myslím, že je to úžasný úspěch.

Když jste poprvé dostal scénář k postavě, věděl jste, že byste mohl na konci 1. série zemřít? Změnilo to to, jak jste ho hrál?

Ano, věděl… Vždycky jsem si myslel, že by měl člověk ve sci-fi zemřít alespoň jednou.

Pokud nejste Daniel Jackson!

Vidíte, nechci nic zkazit, ale ano, věděl jsem to a bylo to pro mě opravdu užitečné. Protože když hrajete a najednou je vaše postava zabita, tak máte pocit, že jste někde mohli selhat. Takže když jsem věděl, že to přijde, a když ten okamžik přišel, neměl jsem pocit „Ach můj bože“, bylo to něco, s čím jsem počítal a mohl se na to připravit. Simonovi bylo jasné od začátku, že to se to stane. Ale pár věcí zůstalo nedořešených, takže se těším na jejich zpracování v 2. sérii.

Jak se vám pracuje s ostatními herci?

Všichni herci jsou úžasní, vycházím s nimi velmi dobře. Často vyrazíme i jinam, než jen na natáčení. Nejvíce si rozumím asi s Lexou Doig , protože se známe již více let, vlastně od té doby, co se k nám připojila ve Hvězdné Bráně (Lexa hrála Dr. Lamovou).

Měli jste vy jako herci možnost dělat poznámky ke scénáři, nebo jste se museli přesně držet již napsaného skriptu?

Pokud to bylo potřeba, což nebylo moc často, tak ano. Pár drobných změn jsme udělali, ale nic zásadního, prostě jen aby se nám ta určitá věc lépe říkala. Ale jak říkám, často to nebylo. Simon, Jeff i ostatní scénáristé odvedli opravdu vynikající práci.

Jak dlouho se natáčela jedna epizoda? A jak dlouho pak celá sezóna?

Jeden díl vznikal +/- týden. Byly ale i díly, které byly složitější, takže se natáčení protáhlo i třeba o dva dny. Obě dvě série pak vznikaly kolem 8 měsíců.

Čeští fanoušci jsou nadšení, že opět navštívíte Česko, tentokrát Festival Fantazie v Chotěboři. Těšíte se, že k nám znovu zavítáte?

Samozřejmě že ano, Česká republika je velmi krásná země a jsem rád, že se k vám mohu znovu podívat. Líbí se mi vaše architektura, hlavně kostely, jsou tam příjemní lidé. Velmi se těším.

David Nykl (Čech, kolega z Hvězdné brány) mi již minule doporučil své oblíbené pražské restaurace a hlavně svíčkovou.

Děkuji za tento malý rozhovor a třeba si budeme za rok povídat o 2. sérii, při čekání na tu třetí.

To já děkuji, moc rád jsem si popovídal. Doufám, že nějaké fanoušky ze SerialZone potkám v Chotěboři. Mějte se.


Vážně, takhle mi to napsal, takže až se s Tonym půjdete fotit, řekněte, že jste ze SerialZone, třeba si vzpomene :)

Magnetky na kliknutí. 
Odyssea

Odyssea

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Odyssea

Odyssea

Děkuji za pochvaly. Tonyho ho mám taky moc ráda, v SG byl hrozný sympaťák a přiznám se, že...
před 11 roky
Maarti

Maarti

Díky za článek! Jako Bra'tac byl Tony skvělej :)
před 10 roky
janka89

janka89

Tony je super, Continuum sice nepozeram ale mam ho rada z OUaT. minuly oktober bol na Comic Con...
před 10 roky
Další články k tématu