4. 4. 2013

Rozhovor s Madsem Mikkelsenem o jeho Dr. Lecterovi

Rozhovor s Madsem Mikkelsenem o jeho Dr. Lecterovi

Dánský herec Mads Mikkelsen není žádný herecký zelenáč. Kdysi začínal jako tanečník, svou kariéru však nakonec namířil jiným směrem a bylo to dobře. Na svém kontě má opravdu zajímavé role, mezi něž patří třeba padouch Le Chiffre v Bondovce Casino Royale, Rochefort v Třech mušketýrech nebo hlavní role Johanna Friedricha Struensee v Královské aféře, která byla nominována na Oscara. Sám je držitelem několika filmových ocenění.

Je pravda, že v Dánsku si seriálovou roli již vyzkoušel v detektivním thrilleru Rejseholdet (a zaznamenal obrovské úspěchy). Ve světě amerických seriálů se každopádně Mads zatím neměl příležitost ohřát. Toto se ale nyní mění, jelikož v roli geniálního a psychopatického Dr. Hannibala Lectera má všechny předpoklady vstoupit mezi seriálové legendy. Jeho postavu jsme si představili ve včerejším článku. Dnes se mrkneme na to, jak o své roli mluví sám Mads. V rozhovoru pak sami můžete vidět, že nevšední nadhled a smysl pro humor z tohoto muže dělá opravdu perfektního kandidáta na roli, kterou v seriálu dostal. Za poskytnutý anglický přepis rozhovoru děkujeme stanici AXN, na které můžete Hannibala sledovat v českém znění už týden po premiéře v USA.

O čem vlastně tento seriál je?

V podstatě jde o přátelství mezi Hannibalem a Willem Grahamem. Will je špičkový odborník FBI na profilování zločinců a momentálně má značné problémy, protože je příliš empatický. V tu chvíli se na scéně objevuji já. Pomohu mu s tím, jak se vyrovnat s jeho prací. Celé to pro mě je navíc jako cukrárna, samozřejmě.

Byl jste už dříve fanoušek knih nebo filmů o Hannibalovi?

Měl jsem rád oboje. Knihy jsem četl až kvůli tomuhle projektu. Ale filmy jsem viděl už dřív a je těžké nebýt fanouškem. Jak si Anthony Hopkins vychutnává svou roli je fantastické. My se nyní s ohledem na to snažíme udělat svou práci co nejlépe.

Můžete nám říci něco víc o vaší postavě?

Hraji postavu Hannibala. Když se s ním poprvé divák potká, pracuje jako psychiatr, miluje umění, dobré jídlo, literaturu, hudbu, vše co si dokážete představit. V podstatě vše, co je neobyčejné.

Kde v čase, co se týče postav, se seriál odehrává?

Je současnost. Odehrává se to nyní, v době, než jej chytili. Nikdo netuší, jaká je jeho [Hannibalova] skutečná identita, takže nás čeká pár opravdu zajímavých okamžiků.

Jak jste vlastně přistoupil ke ztvárnění postavy, která už existuje?

To je vždycky těžké. Ve skutečnosti jsme se od postav v knihách celkem odchýlili. Byly natočeny filmy, takže Hannibala beru jako komplikovaného muže. Je milovníkem krásných umění a literatury. Toho jsme se držet museli. Myslím si ale, že by to v příběhu být všechno mělo, protože dějově předchází jeho zatčení [ke kterému došlo ve filmu Červený drak]. Jsou jisté věci, které [Hannibal] musí dělat, a které nedělal ve filmech.

Proč vlastně vrah jako Hannibal diváky tak fascinuje?

Nevím, zda jde o něco konkrétně spojeného s Hannibalem jako takovým, ale podle mě diváky vždy fascinuje a zajímá temná stránka. Zloduch je vždy zajímavý, chlápek, kterému projdou věci, o nichž sníme jen ve svých nočních můrách. Je to svým způsobem dost přitažlivé. Tedy doufejme, že ne příliš.

Co můžeme čekat od vztahu mezi Hannibalem Lecterem a Willem Grahamem?

Podle mě je jádrem celého jejich vztahu právě psychologická hra. Will je pro Hannibala velmi zajímavým člověkem. Podle Hannibala je zvláštním a přitažlivým zrcadlem jeho samého. Možná jeho mladší verzí. Dává mu to vynikající příležitost využívat a hrát si s tímto mladým mužem a možná jej dokonce dostat na svou stranu, aniž by o tom Will věděl.


Má za sebou touhle dobou už Hannibal nějakou vraždu?

No jasně! Je to profík. Nenastartovali to v něm lidé z FBI, on si to už nějakou dobu užívá. Mám pocit, že jeho sekretářka zrovna odjela…na velmi dlouho dovolenou.

Jak se vám vlastně pracuje s Hughem Dancym?

Je to fajn, protože je mým velkým přítelem. Díky tomu se cítíme dobře všichni. Pro nás oba tyto role znamenají velký krok a pokud dokážeme zůstat pohromadě, zvládneme to.

Jaké to je pracovat s Laurencem Fishburnem?

Je to fantastické. Laurence je úžasný herec, báječný člověk, je velmi vřelý, tuhle práci dělá už mnoho let a ví naprosto přesně co dělá. Všichni kolem se díky tomu cítí dobře. Jako nováček na americké scéně, za kterého sám sebe považuji, můžu říct, že je hezké, když na vás někdo takový dává pozor.

Co si myslíte, že přinese do show fakt, že vám konzultanta dělá světově proslulý šéfkuchař?

Víte, já jsem nikdy neměl problém s krájením masa. Beru to teď vážně. Jeho recepty jsou velmi zajímavé, protože se setkáváme s určitými vnitřnostmi, které jsme nutně dříve nemuseli jíst. Viděl jsem s ním jedno video, kde vysvětloval nějaké věci o kozách [zvířatech, vy puberťáci! :)] a bylo to velmi inspirující. Někde v něm je rozhodně schovaný malý Hannibal.

Je podle vás nutné temnotu seriálu vyvažovat určitou dávkou humoru?

To záleží na tom, co přesně chcete. Myslím, že jde o vážnou věc a pokud chcete vyprávět víc než dvě epizody, musíte být schopni dýchat, stejně jako vaše publikum. Ve filmech bylo podle mě dost humoru a stejně tak ve knihách. Takže ano, řekl bych ano, humor je podle mě důležitý. Tedy pokud se nechcete dostat jen na to temné místo a už se z něj nikdy nevrátit.

Co si myslíte o kanibalismu?

Podle mě je naprosto zřejmé, že lidé, kteří pojídali jiné lidi, byli odjakživa velmi děsiví. Všichni známe příšerné příběhy lidí, kteří to udělali proto, že museli. Stejně tak lidí, kteří do dělali jako rituál a taky jsou lidé, kteří to dělají pro zábavu. Je to něco, čemu nemůžeme porozumět, s čím nemůžeme souhlasit. Takové věci v nás pak můžou vzbudit zvědavost. Hannibal je podle mého názoru ikona všech kanibalů.

Jaká je vlastně povaha vztahu mezi Willem a Hannibalem?

V tuhle chvíli to teprve začíná. Snažím se k němu dostat blíž. Snažím se ho přimět k tomu, aby mě přijal jako člověka, který je poblíž, později snad jako něco víc. Jsem si jist, že mezi nimi vznikne silné přátelství. K tomuhle směřuji. Samozřejmě to platí pro oba, on není sám, kdo spoléhá na druhého. Určitým způsobem budu spoléhat i já na něj. Jak jsem řekl dříve, on [Will] není chladným člověkem. Má svou empatii, má své city, má emoce. Musí jen přijít na to, jaké přesně to jsou. Will je pro něj [Hannibala] velmi zajímavý. Je příležitostí, která se pro něj stane více…překvapivou.

Těšíte se na případy, které by vaše postava měla řešit?

Jasně, tuhle část taky miluju. Jak bylo řečeno, potřebujeme v seriálu humor, potřebujeme něco, co nás rozptýlí a odvede od temných myšlenek. Případy budou pořád nové a nejsem si jist, zda jsou všechny nápadem Bryana [Fullera – autor scénáře] nebo je něco skutečně reálné, ale zajímavé jsou všechny. Viděl jsem zatím dva celé hotové a oba byly velmi zajímavé.

Co vás děsí?

Co mě děsí? Spousta věcí. Nemám rád, když jsou daleko záchody ve chvíli, kdy jsem měl 4 piva. To mě fakt děsí.

Baví vás hrát záporné postavy, které mají diváci rádi?

Vždycky to je zábava a jak už bylo řečeno, vždycky se snažíme hrát záporňáky tak, aby nebyli úplně záporní. Chceme, aby na nich bylo možné mít něco rád. Musíme přijít na to, co to je. Je to těžké, ale je potřeba se snažit. Opačně to je stejné. Pokud hrajete kladnou postavu, musíte najít její chyby a zahrát to tak, že? Snažíme se proto z něj udělat člověka jak to jen jde, ale zároveň je to samozřejmě pořád Hannibal.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
megawir

Vláďa Foltán

Autor je dlouholetým redaktorem SerialZone, nenapravitelným fanouškem seriálů téměř všech kategorií a spoluzakladatelem společnosti Outpoint.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
megawir

megawir

Dík, Draka jsem upravil :)
před 11 roky
tammiive

tammiive

"vysvětloval nějaké věci o kozách [zvířatech, vy puberťáci! :)]" pobavilo :D :D
před 11 roky
megawir

megawir

No co, znám vás :)
před 11 roky
Další články k tématu