15. 4. 2013

Spartakus - shrnutí, vzpomínky a budoucnost

Spartakus - shrnutí, vzpomínky a budoucnost

Je leden 2010, znuděně sedím doma a koumám, čím bych se mohl zabavit. Všechny aktuální seriály mám už za sebou, do filmu se mi nechce a hry nehraji, k tomu mám za sebou bouřlivý víkend, takže se mi nechce jít ani ven. A v tom to přijde, při procházení posledních novinek, koukání na trailery k novým seriálům dojdu až ke Spartakovi, k seriálu, který ve mně a v mnoha jiných probudí obrovskou euforii díky naprosto mimořádnému scénáři, mimořádné hudbě, do té doby netradičnímu zpracování, kterým jsme se nedávno kochali u filmu 300, skvělým hercům a hlavně hektolitrům krve, brutality, intrik a sexu…

Jak se říká, kdo neriskuje, nic nezíská. Stanice Starz se naštěstí nebála a pustila do světa tuhle pecku, která si okamžitě získala bohatou základnu fanoušků, včetně mě; byl natočen prequel v podobě Bohů arény a nakonec ještě další 2 série. Nutno dodat, že Starz seriálu věřila natolik, že ještě před premiérou 1. série objednala řadou druhou.

Však hned v roce 2010, byli na TV festivalu v Monte-Carlu pro cenu „Golden Nymph“ za mimořádný herecký výkon nominováni hned 3 představitelé: Andy Whitfield, John Hannah a Lucy Lawless. V roce 2011 přišly další nominace pro cenu „Saturn Award“ a to za nejlepšího vedlejšího herce, vlastně herečku, Lucy Lawless, která cenu i vyhrála, a další nominace za nejlepší seriál běžící na kabelovce. V roce 2013 na „People's Choice Awards, USA“ přišla nominace za nejoblíbenější seriál, který právě běží, a nakonec znovu nominace na cenu „Saturn Award“ za nejlepší DVD/Blu-Ray tv sérii, nejlepší zpracování a nejlepšího vedlejšího herce Todda Lasance.

Před začátkem natáčení 2. sezóny přišla tragická zpráva, že hlavní představitel Spartaka, Andy Whitfield, dne 11. 9. 2011 zemřel na rakovinu.

Nehledě na to, jak tohle neštěstí otřáslo celým seriálovým světem a i tím mimo něj, rozhodli se tvůrci s natáčením pokračovat, pro památku Andyho, který by si to totiž přál, a vznikla tak veledůležitá otázka, kdo Andyho nahradí a zda nového herce fanoušci vůbec skousnou… nakonec byl do hlavní role obsazen Liam McIntyre a nutno říct, že to byl přirozeně nezvyk, alespoň ze začátku, ale nakonec se to skousnout dalo a herec zvládl svoji roli na výbornou.

Nemluvme ale jenom o hlavních hercích, v seriále zářili i ti ve vedlejších rolích, které bych tu rád připomenul.

Nikdy neporažený gal Crixus (Manu Bennett), ze začátku největší rival hlavního hrdiny, v pozdější fázi pak nejlepší spojenec. Gladiátor, který vyhrál svobodu, milovník žen, vína a krve, řeč je samozřejmě o Gannicovi (Dustin Clare), nejvěrnější přítel Agron (Daniel Feuerriegel), nekompromisní Doctore Oenomaus (Peter Mensah) a jeho bič, který naháněl hrůzu i mně, věčný intrikář Ashur (Nick Tarabay), který se pro tuto roli narodil. Tito a samozřejmě mnoho dalších tvořili jeden velký, fungující celek, jenž byl pastvou pro oči.

V pátek 12. 4. 2013 byla odvysílána závěrečná epizoda seriálu s názvem Victory. A ono to vítězství bylo a ironií je, že pro všechny. Řím potlačil vzpouru, rebelové buď utekli za hory, nebo umřeli jako svobodní, fanoušci se konečně můžou odlepit od obrazovek, tvůrce a TV Starz hřeje úspěch a zisk… pokud toto není opravdové vítězství, tak pak už nevím co je…

Na závěr bych snad ještě měl dodat, že pokud jste si opravdu zalíbili tento seriál, popřípadě vás vzrušuje doba, ve které se odehrává, Starz chystá spin-off, o kterém jsme vám psali zde a bude vyprávět cestu samotného Gaia Julia Caesara.


A co vy? Sledovali jste seriál? Jste spokojeni se závěrečným dílem? Těšíte se na spin-off?

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
CorteX

CorteX

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Squerago

Squerago

Dokonalý seriál....
před 11 roky
La.Volpe

La.Volpe

Skvělý historický seriál, který do budoucna odstartuje(odstartoval) více takových projektů se zaměřením na...
před 11 roky
puf-muf

puf-muf

Výborne spravený serial. Spin-of o Caesarovi určite nesklame,teda dúfam. :)
před 11 roky
Další články k tématu