12. 6. 2013

Stanice History Channel a její nečekaný boom

Letošní jaro změnily série The Bible a Vikings podobu stanice History Channel několika způsoby. Náboženská minisérie a dobové drama pomohly stanici vystoupat na první příčku mezi kabelovými televizemi. Stanice tedy nyní disponuje třemi skriptovými seriály, mezi které řadíme i skvělé Hatfields and McCoys.

Dokumentární začátky

History prošla menší evolucí. Začínala jako stanice, která se proslavila běžnými dokumenty. Počátkem nového tisíciletí se díky výbornému dokumentu Dead Men´s Secret, který si vysloužil vysoké ratingy, stala respektovanou stanicí. Přesto žádný převrat History nezaregistrovala.

Brent Montgomery, výkonný producent show Pawn Stars, byl během těchto stagnujících let kameramanem stanice a pamatuje si jeden úkol, který od stanice dostal. Cílem bylo natočit video o lopatách, které mělo mít hodinovou stopáž. „Dobrá tedy, vypadá to zajímavě, co budeme dělat po zbytek dne?. Bylo to celý den o lopatách. Video mohlo mít pouze tři minuty, né hodinu. “

Do roku 2006 se History potýkala se snižováním sledovanosti. Stanice byla přehlcena dokumenty o 2. sv. válce a někteří ji nazývali „Hitler channel“. „Chvíli trvalo, než se kanál dostal z tohoto stereotypu“, řekl Dirk Hoogstra, výkonný vice prezident vývoje a plánování.

Reality shows přinesly spasení

Nancy Dubuc se v roce 2007 stala prezidentkou stanice History a přišla s několika rychlými opatřeními. „Nancy věřila, že má History šanci získat více diváků, pomocí pořadů více zaměřených na zábavu a postavy, které by byly motorem“, řekl Hoogstra. Dvě nejpopulárnější epizody Modern Marvels, které pojednávali o cestování tahačů a těžbě dřeva, se stali předlohou Ice Road Truckers a Ax Men.

Po nějaké době se objevily typické show jako Pawn Stars, Swamp People a American Pickers. Montgomery prohlásil, že amatérští historici v Pawn Stars byli výborným tahem stanice History. „Lidé se chtějí vzdělávat a bavit zároveň.“

„Obří růst stanice mezi lety 2009 – 2013 nám dokázal, že má History Channel obrovskou sílu, kterou jsme si nedokázali předtím představit“, řekla Debuc. V roce 2012, byla History kabelovou stanicí číslo 4 v cílové demografické skupině (25 – 54 let). Před ní bylo ESPN, USA a TBS.

Vstup do skriptové řeky

Aby stanice ještě více rostla, rozhodla se prozkoumat vody skriptových show. „Dlouho jsme snili o tom stát se součástí této hry“, řekla Debuc. „Ale pokud se chystáme realizovat skriptové show, musíme je vytvořit tak, aby byly vynikající.“ Stanice se tedy vrhla do projektu Hattfields and McCoys. Tato šestihodinová minisérie vynesla loni na jaře stanici první místo ve sledovanosti během víkendu a později si show odnesla i pět cen Emmy.

History ještě s Hattfieldy neskončila. Zjistili jsme, že Leslie Greif se stane výkonným producentem budoucí reality show Hattfields and McCoys: White Lightning. Neskriptová show bude sledovat aktuální potomky, Jima McCoye a Marka Hatfielda, kteří spolu rozjedou legální výrobu whiskey Moonshine. Zde je popisek stanice: S více než stoletou tradicí, s pomocí originálních rodinných receptů a vynalézavost 21. století, se tyto klany pokusí dát stranou neshody a budou se snažit vydestilovat kvalitní whiskey.

Schopnost stanice připoutat masy diváků přesvědčila Marka Burnetta , aby se History stala domovem pro sérií The Bible. Minisérie skončila svůj 10-ti hodinový běh 31. března s 11.7 milióny diváky. The Bible dostala zelenou i díky tomu, že většina lidí, kteří sledují History, jsou ze středozemí a chodí do kostela. Hoogstra prohlásil, že v minulosti byly biblické pořady oblíbené, takže věděl, že diváci mají chuť na něco takového. Burnett není jen úžasným talentovaným tvůrcem, ale také vynikajícím člověkem, který rozumí marketingu.

Ačkoliv premiérové vysílání série skončilo, The Bible se bude na stanici i nadále opakovat. „Myslím, že sérii budeme opakovat každý rok“, prohlásil Burnett. Ten začal stříhat pět dvouhodinových epizod do deseti jednohodinových, aby se vysílalo při reprízách déle. A ačkoliv Burnett a History zametli původní plány, které počítali s tím, že by The Bible měla být hybridní show, kde by se objevovali reální teologové a jiné edukované osobnosti, producent nyní začleňuje tato interview do speciální rozšířené edice, předběžně nazvané Decoding the Bible, která bude vysílána kolem Vánoc.

Burnett zpracovává také tříhodinovou divadelní verzi The Bible soustředící se na Ježíše a jeho ukřižování, která by měla spatřit světlo světa na podzim.

Předskokan pro pravý seriál

Stanice tušila, že se The Bible stane hitem, obzvláště kolem Velikonoc, kdy by pomohla dalšímu začínajícímu projektu, seriálu Vikings, dobovému dramatu od tvůrce Tudorovců, Michaela Hirsta, kde září Gabriel Byrne jako vůdce Earl Haraldson a také Travis Fimmel jako Ragnar, farmář, který se nakonec stane mocným vikinským vládcem.

Hirst prohlásil, že podání Vikingů bude takové, jaké by bylo v reálu. „Začal jsem s průzkumem a hledal co nejvíce reálií. Stanice hledala záruku toho, že show bude historicky přesná.“ Kanál také hledal drama postavené na postavách. „Chceme, aby vám záleželo na vikinzích,“ prohlásil Hirst.

Pátého dubna History oznámila, že objednala druhou sérii. Hirst již pracuje na novém scénáři a těší se na návrat do Irska, kde se v létě začne točit (chtěl by také procestovat Island a Norsko). „Začínáme s potomkem Ragnara, který se stane jedním z velkých skandinávských králů.“ Hirst je hrdý na hluboký ponor série do vikinské společnosti a pohanství. „Chtěl jsem ukázat divákům pohanský svět vikingů. Nemyslím si, že by to někdo někdy v TV takto prezentoval.“

Poslední epizoda první série, která byla odvysílaná 28. dubna, byla velice tragická a změnila mnoho věcí. „Začínáme s novou sérií, kde potomek Ragnara pokračuje v neočekávaných cestách. Celá sezóna se ponese v jiném, daleko větším měřítku. Ragnar začal s jednou lodí, ale jeho potomek bude disponovat flotilou.“

Co bude dál?

Během roku bude stanice vysílat minisérii Bonnie and Clyde, kde se objeví např. Emile Hirsch, Holly Hunter či William Hurt. Tato show poběží souběžně i na stanici Lifetime. A abyste si nemysleli, že se stanice zbavila dokumentů o 2. sv. válce, pak vězte, že objednala knihu o skupině vojáků, kteří spolu bojovali bok po boku v Evropě. „Je to jedna z těch věcí, kterou když čtete, tak jí nemůžete uvěřit,“ řekl Hoogstra.

Krom této knihy vytváří stanice také sérii o Harry Houdinim, kterého si zahraje hvězda velkého plátna, Adrien Brody.

Ale denním chlebem kanálu zůstanou nadále reality show. History se zaměří na spin-offy postav z Pawn Stars či Ax Men.

Kritici ovšem nejsou nadšení z toho, že mnoho tradičních dokumentů stanice z minulosti zmizelo. Senátor US státu Iowa, Chuck Grassley, napsal svůj nespokojený názor na Twitter: „Proč máme takový kanál, když na něm nejsou žádné historické pořady?“ Mnoho z těchto pořadů je ovšem dostupných na stanici H2. „Neustále zkoušíme nové věci,“ prohlásil Hoogstra. „Vytvořili jsme animovanou a komediální show. Nevím, jestli někdy tyto věci pustíme do éteru, ale musíme pořád zkoušet něco nového.“


Jak jste spokojeni s vývojem History Channel? Líbí se vám, že stanice produkuje vlastní seriály a minisérie, nebo by měla zůstat jen u osvědčených dokumentů a reality show?

(Zdroj: TV Guide )

Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
UrbiCZ

UrbiCZ

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Earenis

Earenis

Já jim fandim :) Vikingové se moc povedli.
před 10 roky
verbst

verbst

Vikings a Hatfields byli famózní, ale z The Bible se vyklubala taková sračka, že jsem neměl na to si...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

no jako být předplatitelem, nelíbí se mi to. je to kabelovka, která nalákala lidi na to, že vysílá...
před 10 roky
Další články k tématu