14. 7. 2013

Návrat do minulosti: Kabelovky vrací úder

Třetí díl letního seriálu si vezme pod lupu sezónu 2010/2011. Vraťme se zpět do doby, kdy se svět poprvé dozvěděl o Game of Thrones a The Walking Dead.

Návrat do minulosti: Kabelovky vrací úder

Opět je tu neděle, čas na pravidelný článek. Tento týden se podíváme na zoubek sezóně 2010/2011. Pomalu se začínáme dostávat do doby, kdy spousta z vás o seriálech vůbec netušila, nebo se maximálně orientovala pouze v tom, co servírovaly české televizní stanice.

Seriálový svět však v této sezóně rozhodně nebyl chudý. U stanic Velké pětky se objevilo pár novinek, které se postupem času vypracovaly na post současných seriálových stálic, ke kterým každý týden usedají nedočkavě miliony lidí. I přes tyto úspěchy lze však shrnout, že tato sezóna byla zcela jistě pod nadvládou kabelových stanic.

Konkrétní příklady vám nabídneme v následujícím textu. Nicméně drtivá většina hitů, které se mimochodem stále vysílají i v současnosti a nevypadá to, že by v dohledné době plánovaly něco jako konec, vznikla v produkci kabelovek. HBO, Showtime, AMC nebo Syfy, seriálové adaptace knižních předloh nebo americké remaky britských klenotů… Vše je v tomto ročníku zastoupeno.

Sezóna 2010/2011 u Velké pětky:

• objednáno 43 novinek
• z nich 29 zrušeno po první sérii
• celkem zrušeno 36 seriálů

Samozřejmě ne všechny novinky na seriálovém poli uspěly. Dále v článku se podíváme také na propadáky. Kromě toho zmíníme, kdo byl ušetřen před hrobníkovou lopatou, kdo vstal z mrtvých a také vzdáme hold oblíbencům, kteří po mnoha letech důstojného bavení publika odvysílali svou poslední epizodu vůbec.

Na závěr článku si zrekapitulujeme mimořádně silné léto 2011, které přivedlo na svět dílka, prostřednictvím kterých stále více maniaků dávalo přednost sezení doma před výlety a koupáním.

Nové seriálové bomby

Top 8 nových hitů:

• Being Human (US)
• Boardwalk Empire
• Game of Thrones
• Hawaii Five-0
• Nikita
• The Killing
• The Voice
• The Walking Dead

Začneme hned zpříma. Když sezóna 2010/2011 začínala, pravděpodobně ani samotné televizní stanice ještě netušily, co všechno tento ročník zapříčiní. Doslova davové šílenství vyvolalo hned několik dílek, které až na výjimky patřily americkým kabelovým stanicím.

Ještě než se na ně podíváme blíže, se však zaměříme na Velkou pětku. Komerčním stanicím se příliš nedařilo. V podstatě se dá mluvit pouze o třech hitech, které přežily a úspěšně se zařadily do programu jako každoroční neodmyslitelné stálice. První seriál pochází ze stanice CW. Nikita od začátku neměla velká sledovanostní čísla. Nicméně nějakým zázračným způsobem si získala oblibu fanoušků a CW nad ní držela ochrannou ruku. Osudy nové Nikity, Michaela a spol. skončí v závěrečných šesti epizodách až v sezóně 2013/2014.

Druhý úspěch sezóny zaznamenala CBS. Stanice, která se specializuje na kriminálky, přišla na podzim s remakem úspěšného hitu z 60. let. Hawaii Five-0 si fanoušci ihned oblíbili. Pro herce Alexe O'Loughlina role McGaretta znamenala konečně vysvobození. V předchozích sezónách totiž nemohl najít seriál, který by se ihned nezrušil (i když u každého z nich to fanoušky docela naštvalo). Teď to ale vypadá, že našel dlouhodobou práci. Hawaii je v současnosti jedním z nejlepších seriálů stanice a určitě nebude v nejbližší době ukončen.

Poslední z trojice komerčních úspěchů je reality show The Voice z dílny NBC. Americká verze tohoto úspěšného evropského formátu sklidila velký úspěch a pomohla se stanici NBC vyhrabat z neuvěřitelně strmého propadu, který v předchozích sezónách a také ještě na podzim 2010 zažívala. Čísla téměř srovnatelná s American Idol zapříčinila, že se NBC na jaře 2011 vyšvihla ze čtvrtého na první místo, co se sledovanosti týče. Letos na jaře navíc čtvrtá série poprvé Idol překonala a Voice se tak stal nejúspěšnější současnou reality show.

Všechny zmíněné novinky ovšem musí krok ustoupit a uklonit se kabelovým dílům, která doslova zbořila strop. V sezóně 2010/2011 najdeme jak hity celkem normálně úspěšné, tak i ty, které vyvolaly (a stále vyvolávají) davové šílenství.

Inspirace v Evropě

Americké verze úspěšných evropských, především britských seriálů nejsou žádnou výjimkou. Především fanoušci v Česku a na Slovensku se k nim staví poněkud s rezervou. Přece jen víme, jak vypadá britská show, a jakým způsobem stejné téma zpracují v Americe. Rodina, city, emoce, nálady a podobné nesmysly, které často v daných dílech nemají co dělat, nám dokážou pořádně rozproudit krev. Nicméně stanice už párkrát dokázaly, že výsledek ve formě slátaniny není pravidlem.

V sezóně 2010/2011 kabelovky uvedly hned tři seriály, které se inspirovaly svými evropskými sourozenci. Všechny tři si ale dokázaly najít silnou fanouškovskou základnu a i když s odřenýma ušima, ale i tak můžeme říct, že ani jeden z nich z obrazovek nezmizel až do dnešního data.

Do této trojice patří Shameless, remake stejnojmenného britského seriálu, dále Being Human (Cena za lidskost), taktéž podle britského dramatu stejného jména, a nakonec seriál The Killing, který se inspiroval dánským hitem Forbrydelsen (Zločin). Každý zmíněný pochází z dílny jiné stanice – Shameless patří Showtime, Being Human vysílá Syfy a The Killing spadá pod AMC. I když ve druhé sérii The Killing sledovanost výrazně upadla a stanice na základě toho seriál ukončila, podařilo se mu vstát z mrtvých. AMC uzavřela smlouvu se streamovací stanicí Netflix a na základě toho obnovila Killing pro třetí sérii, která se právě vysílá.

The Walking Dead vs. Game of Thrones

Ten pravý úspěch však zaznamenaly stanice HBO a AMC. Když se v televizi 31. října 2010 objevila novinka The Walking Dead (Živí mrtví), nikdo ještě netušil, že za tři roky z tohoto seriálu na motivy úspěšného komiksu, kde figurují zombíci, vznikne seriálová bomba, která se prodá do desítek zemí po celém světě a stane se jedním ze seriálových milníků. TWD již od první série svým odvážným a neotřelým zpracováním sklízí úspěchy, s každou sérií, s každou epizodou pak úspěch narůstá. Stanice AMC se teprve díky tomuto seriálu zařadila mezi významné televizní hráče, jejichž každý nový projekt s napětím očekávají miliony nadšených fanoušků.

A teď jedna otázka do diskuze: Kdo zvítězí v pomyslném souboji TWD versus GoT? Knižní série R.R. Martina s názvem Game of Thrones (Hra o trůny) byla populární dávno před myšlenkou seriálového zpracování. Když se tedy ze strany HBO začaly ozývat informace o plánovaném seriálu, všichni fanoušci fantasy zbystřili. HBO již předem věděla, že tímto projektem nešlápne vedle. Osudným pro stanici se stalo datum 17. dubna 2011. První díl si nenechalo ujít 2,22 milionu diváků a až na pár výjimek se toto číslo s přibývajícími epizodami stále zvedalo a zvedá. První sérii se povedlo vytvořit kult GoT v průměru s 2,5 miliony diváků. Druhá řada již průměr zvedla na 3,7 milionů. Trojce se povedlo překonat dosavadní nejúspěšnější seriál stanice, upírský True Blood (Pravá krev), když epizody doslova bořily nový rekord co týden! Finále vyšplhalo až k 5,39 milionům diváků, což je pro placenou kabelovku neuvěřitelný úspěch. A to se samozřejmě vůbec nebavíme o výsledcích průzkumu pirátských stahování, které toto číslo více než zdvojnásobí.

Tak co upřednostňujete? TWD, nebo GoT?

Slavným, leč v naších krajích prozatím mírně opomíjeným seriálem, je také dobový Boardwalk Empire (Impérium: Mafie v Altantic City). Seriál oslavují jak fanoušci, tak i kritici, především na základě bravurních hereckých výkonů, kreativní vizuální stránky a originálního scénáře. Boardwalk se může chlubit dvanácti výhrami ceny Emmy a vítězství Zlatého glóbu v prestižní kategorii Nejlepší drama.

Velká očekávání, velká zklamání

Top 8 největších propadáků:

• $#*! My Dad Says
• Lone Star
• Mad Love
• Mr. Sunshine
• Skins (US)
• Terriers
• The Cape
• The Event

Sezóna 2010/2011 měla být jedna velká pecka. Stanice si pro své nové seriály sbíraly jedno hvězdné jméno za druhým, vypadalo to, že se zrodí spousta nových velkých hitů. Pak ale přišel velký náraz. Ze seriálů, do kterých stanice vkládaly velké naděje, zbyl jen prach. Vyhořely. Totálně. Žádná známá a populární jména je nedokázala zachránit.

Jak jste se již dočetli v boxu v úvodu článku, stanice z objednaných 46 novinek zrušily plných 29 kousků. Nemá smysl je tady všechny vypisovat, vybereme jen ty nejzajímavější.

Na hereckých celebritách si zakládaly komedie i dramata. Matthew Perry vyhořel v komedii Mr. Sunshine. Jason Biggs nenavázal na svou popularitu z filmových Prciček a ani ve společnosti Sarah Chalke nevytvořili z komedie Mad Love úspěšný hit. Samozřejmě že zde vinu můžeme svalovat na Tylera Labina a jeho seriálové prokletí :-)

Dalším lákadlem byl veterán William Shatner v komedii $#*! My Dad Says. Seriál měl sice slušná čísla, ovšem nesedla mu stanice. CBS má vždy velké nároky a 10 milionů diváků na epizodu bylo očividně málo. Další novinka šla z kola ven!

Ani v dramatickém žánru na tom seriály nebyly o mnoho lépe. Jon Voight, Adrianne Palicki a Jimmy Wolk, to měl být dream team v Lone Star. Nakonec z potenciálního megahitu vznikl po dvou epizodách zrušený propadák. Američani nemají rádi příliš kombinovaný děj, no. A to u muže, který skrytě žije dva životy se dvěma manželkami, prostě být musí. Kritici si seriál chválili, ale když ho nikdo nesleduje, tak ho přece stanice nebude vysílat. Škoda.

Se svěšeným ocasem po první sezóně odcházelo také konspirační drama The Event (Událost), ve kterém si prezidenta USA zahrál Blair Underwood. Záchranu nestihl ani (super)hrdina The Cape (Mstitel Cape), který se snažil očistit své jméno a vrátit se k rodině pomocí cirkusáckých magických triků a dlouhého pláště. Nepomohla ani Summer Glau v jedné z hlavních rolí.

Na kabelovkách v této sezóně neuspěly dva seriály. Mnozí dodnes oplakávají jedinečné drama Terriers (Čmuchalové) o neobvyklé dvojici soukromých detektivů. MTVčku nevyšel pokus o americkou verzi britského hitu Skins, která u diváků propadla a byla po první sérii ukončena.

Cestovatelé

Znáte ten skvělý pocit, když se nějaká stanice slituje nad vaším oblíbeným seriálem a zachrání ho od zrušení tím, že ho od původní stanice převezme? V sezóně 2010/2011 se radovali fanoušci hned čtyř seriálů!

Stanice NBC ukončila Southland hned po první sérii. Později se ukázalo, jaká to byla chyba. Seriál ihned převzala kabelovka TNT, která si z něj vytvořila jeden ze svých charakteristických kousků. Policisté v Southlandu řešili své případy celkem pět sezón, než v roce 2013 stanice seriál nadobro ukončila.

Britský Torchwood vysílala BBC, ovšem v Americe to bylo složitější. První tři řady běžely na BBC America, ale po nějakém nedorozumění byl osud čtvrté série v ohrožení. Nakonec se fanoušci přece jen dočkali, stanice Starz se domluvila s BBC a převzala čtvrtou řadu pod svá křídla. Všechno dobře dopadlo.

Trošku opačný případ, než je Southland, vidíme u Damages (Pavučina moci) a Flashpoint. Kanadský Flashpoint se v USA vysílal na CBS, ale stejně jako u Torchwoodu o něj stanice před koncem přestala mít zájem. Situaci zachránila Ion Network, která v roce 2011 drama převzala a fanoušci se tak mohli radovat z celkem pěti sérií. Damages byl původní seriál stanice FX. Ta jej po třech letech ukončila, nicméně seriál převzala Audience Network, pod kterou se Damages vysílal další dvě sezóny.

Návraty ztracených synů

Tato sezóna nebyla bohatá jen na cestovatele, ale také se zde objevilo duo, které vstalo z mrtvých. U Futuramy to byl složitější proces. Stanice FOX seriál ukončila v roce 2002, nicméně syndikací ho převzala stanice Comedy Central. Během opakování v letech 2003–2007 tvůrci stihli natočit čtyři Futurama filmy, které v roce 2009 Comedy Central odvysílala jako šestnáct půlhodinových epizod – vznikla tak pátá série. Díky úspěchu těchto rozkouskovaných filmů pak Comedy Central objednala klasickou šestou řadu, která se začala vysílat v roce 2010. V této sezóně tedy můžeme mluvit o vzkříšení Futuramy, i když se s ní fanoušci v podstatě nemuseli vůbec rozloučit.

Druhým seriálem je komedie FOXu, Breaking In. Seriál byl v květnu 2011 zrušen po první sérii. Jenže takový ohlas fanoušků, který byl slyšet po zrušení, se jen tak nevidí. Všechny ty petice a protesty se vyplatily; po dlouhé době stanice vyslyšela svoje diváky a v létě oznámila, že se seriál přece jen druhé řady dočká. To, že to nebyl úplně nejlepší tah, že se seriál propadl na samé dno a potupně odešel do seriálového nebe o rok později, to je věc druhá.

Poslední sbohem

Top 7 posledních sbohem:

• Big Love
• Brothers and Sisters
• Friday Night Lights
• Greek
• Hannah Montana
• Smallville
• Stargate: Universe

Stejně jako každý rok, i v sezóně 2010/2011 se fanoušci museli rozloučit s celou řadou svých oblíbených dlouholetých seriálů. Z velké pětky po neuvěřitelné dekádě zmizel mladý Clark Kent; s posledním dílem Smallville skončila na CW (WB) jedna éra. Stanice ABC se po pěti letech rozloučila s oblíbenou soap operou Brothers and Sisters (Bratři a sestry). Stejně jako jsme v minulém článku zmiňovali Zoufalky, i ztrátou společných rodinných večeří Walkerovic klanu stanice ztratila jednu ze svých ikon.

Další rušení pokračovalo u kabelovek. Na Disney po čtyřech letech dospěla a odmaturovala Hannah Montana. HBO se rozloučilo se svou polygamickou rodinkou v Big Love (Velká láska). Syfy se rozhodla neobjednat třetí sérii Stargate Universe a seriál tak skončil cliffhangerem. Sice se plánoval ukončující film, nicméně herci již měli jiné závazky a kvůli neschopnosti domluvit se na čase natáčení z těchto plánů sešlo.

Na závěr kapitoly bych ráda zmínila dva seriály, které nejsou u českých a slovenských fanoušků příliš známé. Je to ovšem velká škoda, protože obě díla by si zasloužila více pozornosti. Prvním z nich je drama Friday Night Lights. Městečko, které doslova žije pouze fotbalem, jeho obyvatelé, zákulisí maloměstské politiky a hlavně neutuchající láska ke sportu. Pět let a sto dílů stačilo k tomu, aby se role Erica a Tami Taylorových staly pro herce Kylea Chandlera a Connie Britton jejich životními.

Posledním seriálem, který se shodou okolností taky rozloučil po čtyřech sériích, je drama Greek stanice ABC Family. Pro někoho možná trošku přeslazená pohádka typu každý s každým, ale pokud si libujete v příjemně ubíhajících epizodách, vtipných a ostrých dialozích, vysokoškolské tematice a v neskutečném jiskření mezi hlavními postavami, pak se z Greeku stane vaše závislost. Zajímavostí je, že poslední čtvrtá série vznikla jen díky fanouškům, kteří si u ABC Family vyprosili pořádné ukončení jejich milovaného seriálu.

Nabité léto

Top 6 letních zázraků:

• Alphas
• Awkward
• Suits
• Switched at Birth
• Teen Wolf
• Wilfred (US)

Když se bavíme o televizní sezóně, tak většinou počítáme s obdobím od září do května. Léto je kategorií, která se hůř zařazuje, dá se říct, že patří do šedé zóny, někdo letní seriály považuje za součást skončené sezóny, jiní je berou jako začátek nové. U nás na SerialZone počítáme letní seriály do staré sezóny, od toho se odvíjí také tabulka Prodlouženo/Zru­šeno. Léto 2011 bylo pro seriálové fanoušky hodně uspokojivé, proto považujeme za nutné jej poprvé zařadit také do našeho článku.

Dříve bylo léto odpočinkové období, kdy se vysílala opakování oblíbených seriálů, nějaké reality shows a tak dále. Fanoušci měli dostatek volného času, mohli léto trávit s přáteli, cestovat, na televizi si skoro nikdo nevzpomněl. V posledních letech se však tento trend začíná výrazně měnit.

Důkazem je probíraná sezóna. Opět zde vidíme rozmach kabelovek. Komerční stanice odpočívaly, ale kabelovky nelenily a nasadily do oběhu sedmičku seriálů, které vyvolaly značný ohlas.

Dříve primárně hudební stanice MTV nasadila v létě 2011 dva originální skriptové seriály. Prvním z nich byla komedie Awkward (Nešika), druhým potom drama Teen Wolf (Vlčí mládě). I přes počáteční zdráhání si oba seriály vydobyly slušnou základnu fanoušků a staly se stálicemi léta. Oba v současnosti pokračují a jsou právě v polovině nových sérií.

ABC Family je již typická nasazováním seriálů na léto. V roce 2011 se na obrazovkách poprvé objevil seriál Switched at Birth. Ten v posledních týdnech zažívá strmý vzestup, sledovanost se s každou přibývající epizodou zvyšuje. Stanice USA Network vsadila na právničinu a s nasazením Suits (Kravaťáci) rozhodně nešlápla vedle. Seriál začíná být populární i v našich končinách, takže pokud neznáte, určitě vyzkoušejte.

TNT je autorem jedné ze současných ojedinělých ryzích scifáren. Spousta lidí tvrdí, že první série Falling Skies byla vrcholem seriálu, nicméně sledovanost se stále drží a dílo bylo nedávno obnoveno pro čtvrtou řadu.

Posledními dvěma, které stojí za zmínku, jsou seriály Wilfred (FX) a Alphas (Syfy). Předělávka australského Wilfreda začala v červnu 2011. Tento neobvyklý seriál, kdy člověk vidí svého psa jako lidskou bytost v kostýmu, přivedl do televize Elijaha Wooda. Alphas měl být další velký hit, nicméně plán stanici Syfy úplně nevyšel. I když si fanoušci postavy a jejich příběhy oblíbili, Alphas nikdy nesplnil svůj potenciál. Druhá série zaznamenala v následující sezóně velký propad a seriál byl na základě toho ukončen.

Britské okénko

I britofilové si v této sezóně přišli na své. Stanice BBC Three začala v říjnu 2010 vysílat drama Lip Service o skupince lesbiček z Glasgow. Seriál měl úspěch a byl obnoven pro druhou řadu, které ovšem klesla sledovanost a po jejím skončení BBC seriál ukončila.

Naopak konce se v březnu 2011 po čtyřech letech dočkalo drama Secret Diary of a Call Girl (Tajný deník call girl). Seriál vznikl podle blogu a knih lehké děvy Belle de Jour. Často je srovnáván s kolegou Sex and the City (Sex ve městě), především v otázce humorného pohledu na sexuální tematiku. Pro Billie Piper byla role Hannah/Belle další charakteristickou; do seriálu přestoupila z role Rose v populárním seriálu Doctor Who (Pán času).


Za které seriály sezóny 2010/2011 jste vděční? Které jste si zamilovali? A se kterými jste se se slzou v oku navždy rozloučili?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
dmarianf

dmarianf

Ja som pretrpel prvú sériu SGU... Ale druhá bola oveľa lepšia, keď však skončila, bola to riadna...
před 10 roky
Maarti

Maarti

SGU jsem nedávno dokoukala..škoda, že nebyl ten film, možná by se to nějak lépe uzavřelo. Skončilo to divně :(
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

je to jen pár let, ale člověk by řekl, že už to je věčnost. ze zrušených mi nejvíc chybí mad love a...
před 10 roky
Další články k tématu