9. 9. 2013

Návrat do minulosti: Skrz cedník statistik jen pro vyvolené

Sezóna 2005/06 znamenala krutou selekci mezi seriály. Přežily jen ty nejúspěšnější a byla to pro ně dobrá škola - mnoho z nich se zapsalo do historie.

Návrat do minulosti: Skrz cedník statistik jen pro vyvolené

Na mase padlých hodují ti silní.

Seriál je jako živý tvor. Je zrozen, roste, sílí; nakonec končí a umírá. Je to přirozený cyklus, ke kterému směřuje každý seriál každé stanice. Úspěšnost stanice se pak poměřuje podle toho, kolik svých dítek dokázala ochránit a kolik jich musela nechat utratit.

Jsou dobré a špatné roky. Kdysi slavná stanice zabředne mezi průměr a nový, neotřelý kanál si může získat značnou pozornost. Často se při této soutěži stává, že padají oběti v podobě seriálů. Každá novinka je tolik potřebná krev a sázka na nejistotu, která vyjde nebo ne. Přežívají jen ti nejsilnější a neplatí zde, že čím zářivější se seriál zdá, tím déle vydrží. Naopak, velikána může skolit drobnost a trpaslík může ze zadních pozic vyčkávat na příležitost.

Nezřídka se stává, že stanici postihne špatný rok, ve kterém přijde o drtivou většinu svých nových seriálů. Ovšem jen výjimečně se stává, že tato situace postihne téměř všechny.

Nováčky tuto sezónu postihlo téměř vždy rušení. Novinky, které přežily, se ale ve většině případů staly klenoty stanice. Ty, které musela stanice odepsat, většinou doplatily na jednu věc – silnou konkurenci starších a zajetých seriálů.

ABC

2005/06 na Velké pětce:

• 36 novinek
• z nich 21 zrušeno po první sérii
• celkem zrušeno 32 seriálů

Přestože ABC prožívala od roku 2004 oživení, sezóna 2005/2006 pro ni byl spíš menším utrpením. Nebo také menším výbuchem, to posuďte sami. Stanice nabídla divákům celkem 11 nových seriálů, do druhé sezóny ale prošel pouze jediný. Další si pak vysloužil nelichotivé prvenství.

Podzimní novinky nepotkal pěkný osud. Jediné dvě, které dojely své sezóny byly Invasion (Invaze) a Freddie. První zmiňovaná je sci-fi s Williamem Fichtnerem a Tylerem Labinem (zrušení jasné), která byla velice dobře přijata kritiky. Sitcom Freddie naopak kritika ztrhala, přesto si své diváky našel.

Prvním ze tří podzimních seriálů, který zkrachoval, byl Commander in Chief (První prezidentka). U něj ale míra ostudy nebyla zas tak velká, přestože byl seriál nabitý hvězdami jako Matt Lanter, Donald Sutherland, Geena Davis nebo Harry Lennix. Dramatu bylo objednáno 23 epizod, z nich se nakonec odvysílalo 18. Stanice musela seriál stopnout poté, co se po prvních epizodách, kterým sledovanost přesahovala 15 milionů diváků, propadl v závěru až na 5,5 milionu. Tehdy seriál porážel jak dominátor timeslotu, Without a Trace (Beze stopy), tak i opakovačka Pohotovosti na NBC. Jenže krátce po skončení sezóny se začalo proslýchat, že by seriál mohl být ukončený filmem, neoficiální zvěsti dokonce potvrdila i představitelka hlavní role, Geena Davis, nakonec ale všechno vyšumělo do prázdna.

Seriál Hot Properties je často přirovnáván k legendárnímu Sexu ve městě. Jeho trvání, narozdíl od jeho známějšího souputníka, trvalo o dost kratší dobu – jen 13 epizod. Na druhou stranu to byla jedna z mála pozitivních věcí, co se o seriálu daly říct. Právě podobnost se Sexem totiž mnoho kritiků využívalo k úvahám o neoriginalitě. Na metacritics navíc seriál získal jen pouhých 31 ze 100 a tvrdší kritiky dokonce o seriálu mluvily jako o hloupém a otravném.

Proti CSI bylo nasazeno drama a zároveň remake seriálu o investigativním novináři, Night Stalker. Seriál musela kvůli nízkým ratingům po šesti epizodách zrušit. Po zrušení jej odkoupila Syfy, která odvysílala všech deset natočených epizod, ale seriál si nevedl o moc lépe.

Sitcom Emily's Reasons Why Not někteří, stejně jako výše zmíněný Hot Properties, považovali za kopii Sexu ve městě. Stanice ho objednala ještě předtím než četla scénář, obrovsky ho propagovala, ale po první epizodě, kterou sledovalo jen 6,2 milionu diváků přišlo kruté vystřízlivění. Seriál byl okamžitě stažen a žádná další epizoda se nevysílala (opravdu ne, tedy v USA; ve Španělsku, Rakousku a Slovinsku nakonec ano a v roce 2012 pak vyšlo DVD). Podle New York Times měla největší zásluhu na zrušení představitelka hlavní hrdinky (Heather Graham) a její herecký výkon.

Podobně, i když ne tak otřesně, si vedla jarní novinka The Evidence (Krvavé svědectví). Kriminálka ze San Francisca vydržela na obrazovkách čtyři epizody, než se šéfové stanice rozhodli seriál odložit na červnové soboty. Celkem bylo odvysíláno osm epizod. Sitcom Sons & Daughters potkal stejný osud jako The Evidence. Co naplat, že seriál produkoval Lorne Michaels a že, oproti klasickým sitcomům, nebyl používán studiový smích. Nasazení v timeslotu proti foxovskému American Idolu udělalo své, přestože fandové seriálu proti zrušení podepisovali petice a po ABC se proslýchalo, že je seriál sympatický i vedení.

Konce, byť třeba zkráceného se nedožil ani sitcom o homosexuálním scenáristovi Crumbs. Odvysíláno bylo pouhých pět epizod, zbylých osm se nikdy nedostalo na obrazovky. Policejní drama In Justice (Po právu) bylo zrušeno také – přes poměrně slušná čísla. Seriál totiž jel v timeslotu po realitce Dancing with the Stars, a ta mu měla zajistit čísla o hodně vyšší.

Jediným seriálem ABC, který v této sezóně dostal další řadu, tak byl What About Brian z produkce J. J. Abramse. Ironicky to je seriál, který byl nasazen až jako midseason náhrada (takové seriály běžně druhou řadu nedostávají) a který byl původně koncipován jako uzavřená pětiepizodní sezóna (šestá epizoda pak byla vydaná na DVD). ABC ale přesto seriálu doobjednala 22 epizod (později objednávku přehodnotila na 19) a posadila seriál do pondělního primetimeu za realitky Wife Swap a The Bachelor: Rome. V druhé sezóně se už ale Brianovi moc nedařilo a stanice sáhla ke zrušení.

Suma sumárum z jedenácti novinek stanice prošla jedna a jen dvě další dojely sezónu. Tomu já říkám pohroma (a to ještě k výročí 9/11 stanice vysílala dvoudílnou minisérii The Path to 9/11, která byla tvrdě zkritizována za nemalý počet faktických omylů a chyb – navíc ani ve sledovanosti kdovíjak neoslnila). Pro stanici, která rok předtím přivedla na svět Zoufalky, Ztracené, a pár měsíců předtím Chirurgy, to bylo kruté vystřízlivění.

CBS

Nové hity:

• The Unit
• The New Adventures of Old Christine
• Prison Break
• Bones
• How I Met Your Mother
• Ghost Whisperer
• Criminal Minds
• Supernatural
• Everybody Hates Chris
• My Name Is Earl

Stanice CBS zažila jeden z roků, kterým se říká „zlatá léta“. Na podzim nabídla 6 novinek, ale jen dvě se nedočkaly prodloužení. Z těch ostatních nejkratší cestu ušla kriminálka Close to Home (Zločiny ze sousedství)Jennifer Finniganovou v hlavní roli, která skončila po druhé sezóně. Seriál pohřbil páteční slot, přestože v něm dosahoval výborných výsledků a pravidelně porážel ostatní stanice.

Seriálem, který nepřežil podzim, byl Treshold – sci-fi drama vznikalo ve spolupráci CBS a Sky1, a vysílalo se v pátek večer. Seriál neměl příliš dobré výsledky, a tak se jej CBS pokusila přesunout na úterý za svou silnou novinku The Unit. Jenže následující epizoda zaznamenala další pokles a stanice se celý seriál rozhodla po třinácti epizodách ukončit.

Bohužel stanici nevyšla lékařská komedie Out of Practice, přestože ve svém původním timeslotu (pondělí o půl desáté) dosahoval velice slušných výsledků. Seriál „sběratele Emmy“ Christophera LloydaTyem Burrellem v hlavní roli ale byl přesunut na středu před Criminal Minds, což se ukázalo jako velice špatná volba. Seriál kvůli nízkým ratingům musel pryč z programu – natočeno bylo sice plných 22 epizod, odvysílalo se jich ale jen 16. V timeslotu ho pak nahradil druhý jarní hit stanice – The New Adventures of Old Christine (Nové trable staré Christine).

Radost stanici udělaly tři další podzimní novinky – How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku), Ghost Whisperer (Posel ztracených duší) a Criminal Minds (Myšlenky zločince). Všechny tři se staly hitem a první a poslední jmenovaný to příští rok dotáhnou na devět sezón. Věřil by tomu někdo na začátku? Já si dovolím tvrdit, že ano. HIMYM sice nebyl nejlepší sitcom stanice, ale ani nejhorší (a že v sitcomech stanice ten rok neměla nejlepší sezónu). Oproti tomu Criminal Minds byl od první sezóny stabilním sběračem diváků. První sezóna si vysloužila průměrně 12,63 milionu diváků na epizodu. V sezóně druhé ale další milion a půl přibyl a seriál se tak vyšplhal téměř až do Top 20 nejsledova­nějších seriálů. Porážel i CSI: NY a jen těsně prohrával s Heroes. Kupodivu, ač to tak běžně nebývá, na sedm dalších let byla jeho první sezóna, co se týče sledovanosti, nejhorší (mimochodem, pilotní díl získal od kritiků jen 46 ze 100).

HIMYM co do sledovanosti nekraloval, ale zaujal příběhem, který dokázal přetavit v mnoho ocenění. Stoupající zájem o seriál také potvrzuje umístění v žebříčku pořadí mezi ostatními seriály – přestože se v prvních třech sezónách seriál pohyboval mezi šestou a osmou desítkou, posledních pět let se drží v páté (sedmá sezóna byla vůbec nejsledovanější sezónou seriálu).

Ghost Whisperer byl jeden z mála seriálů, které dokázaly vzdorovat smrtícímu pátku. Pravidelně dokázal svůj timeslot vyhrávat a v průběhu čtvrté sezóny, kdy se navrátil zpět na 10 milionů diváků, i celý večer.

Jarní část sezóny pro CBS už tak šťastná nebyla. Objevily se první výrazné prohry. Seriály Love Monkey (Love Monkey: Hoch se zlatým uchem) a Courting Alex odvysílaly jen osm epizod, než byly zrušeny.

V čem se ale stanice naprosto skvěle trefila do vkusu diváků, tak v The Unit (Jednotka zvláštního určení). Akční seriál o příslušnících Delta Force obsadil mezi všemi seriály sezóny s průměrnou sledovaností 15,5 milionu 14. místo a zaslouženě pokračoval další tři roky. Druhý týden se dokonce seriál zařadil mezi pět nejsledovanějších.

Jak už bylo řečeno výše, Julia Louis-Dreyfus je horkým kandidátem do dalších dílů fotočlánků Dvě a více. Spousta z vás tuto herečku zná ze seriálu Veep (Viceprezidentka), ale její další slavná role začala už v roce 2006. Seriálu New Adventures of Old Christine sice první sezónu notně pomohl timeslot po silném sitcomu Two And a Half Men, další sezóny už ale byl tahounem nasazovaným na osmou hodinu on.

WB

Skvělým úspěchem pro WB byl seriál Supernatural. Výsledky prvních čtyř epizod byly tak skvělé, že hned po jejich odvysílání stanice seriál prodloužila pro druhou sezónu. Původně zamýšlený plán tvůrce Erica Kripkeho (který aktuálně produkuje seriál Revolution) na tři sezóny mu zhatila sama CW, pod kterou seriál přešel. Do dnešního dne nebyl seriál zrušen, aktuálně se chystá jeho devátá sezóna a spin-off. Od třetí sezóny si seriál drží stále stejná čísla, která poslední dobou i zlepšuje – osmá sezóna byla jeho nejsledovanější za poslední tři roky.

To ale není vše. Okolo seriálu se strhl poměrně velký ohlas, který vyústil jak ve vydání několika románů a komiksů, tak v plánování spin-offových sérií. Na konci třetí sezóny Kripke plánoval spin-off, který se měl zaměřit na Samuela Colta, nakonec ale z produkce sešlo. Stejně tak sešlo i ze spin-offu Ghostfacers, realitce, která měla představit hledače paranormálních jevů. Do produkce se tak dokázal dostat pouze pokus japonské pobočky Warner bros. o animovanou verzi seriálu. Z té ale nakonec spatřila světlo světa jen první sezóna.

Ostatní seriály už tak úspěšné nebyly. Pepper DennisRebecou Romijn a Modern Men byly zrušeny kvůli nedostatku timeslotů na nově vzniklé CW. Právnický Just LegalJayem Baruchelem (pamatujete na Populární mechaniku pro děti?) vybouchl a po třech epizodách byl zrušen. Zbývající epizody pak byly odvysílány v srpnu dalšího roku. Osmnácti epizod se také dočkal sitcom Twins, ten ale také neprošel do dalšího roku kvůli nově vzniklé CW.

Jarní novinka The Bedford Diaries neprorazila a byla zrušena po osmi epizodách. Naopak seriál Related od scenáristky Sexu ve městě Liz Tuccillo a producentky Friends Marty Kauffman dosáhl až na 18 epizod, kvůli špatným ratingům byl ale zrušen.

WB, jako stanice zaměřující se především na děti a mladé, nabídla zásobu animáků. Coconut Fred's Fruit Salad Island a Johnny Test ale skončili po první sezóně, Loonatics Unleashed po druhé.

UPN

UPN tento rok nabídla jednu novinku, která se během jedenáctiletého účinkování stanice zařadila do zlatého fondu stanice. Sitcom Everybody Hates Chris byl americkým filmovým institutem zařazen mezi deset nejlepších seriálů roku 2007, přestože ve sledovanosti spadal až do druhé stovky žebříčku. AOL TV jej dokonce zařadila mezi deset nejlepší školních seriálů všech dob.

Bohužel, už v lednu 2006 nový vlastník stanice, CBS Corporation, oznámil, že ji sloučí společně se stanicí The WB (kterou vlastnil Time Warner) do jedné. Chris Rock spolu se svým seriálem přešel pod CW, na které získal další tři sezóny a ještě jeden celý další rok se opakoval. Seriál získal nespočet nominací na Zlaté glóby a ceny Emmy; vysílal se téměř (u nás ne, na Slovensku ano) po celém světě.

Abychom ale nelpěli pořád jen na tom jednom, projedeme i ostatní seriály od stanice. Zprávy o nich už ale tak pozitivní nejsou. Seriál Sex, Love & Secrets běžel ve stejném timeslotu, ve kterém rok před ním běžela Veronica Mars. Jenže do VM to seriál měl hodně daleko – v kritikách, sledovanosti, množství propagace (VM měla menší). Seriál patřil k nejníže hodnoceným a sledovaným napříč stanicemi a byl po čtyřech epizodách zrušen.

Sitcom Love, Inc. (Láska, s. r. o.) sice dostal objednávku na plnou sezónu, do další se už ale nepodíval. Důvod byl ale jiný, než byste možná čekali – kvůli spojení WB s UPN na CW se hledali obětní beránci, kteří by v programu nedostali místo a mohli být zrušeni. Love, Inc. byl jedním z nich.

Navíc se ještě UPN mořila s realitkou – Get This Party Started, ta ale rychle zmizela z myslí lidí (a hlavně z programu) už po druhé epizodě. Osm epizod pak vydržel sitcom South Beach, který jako by v reakcích z oka vypadl Sex, Love & Secrets. Ve sledovanosti byl hodnocen jako pátý nejhorší seriál na komerčních stanicích a po osmi epizodách byl zrušen.

Fox

Propadáky:

• Night Stalker
• Emily's Reasons Why Not
• The Evidence
• Crumbs
• Love Monkey
• Courting Alex
• Just Legal
• The Bedford Diaries
• Sex, Love & Secrets
• South Beach
• Head Cases
• Kitchen Confidential
• Free Ride
• Reunion
• Teachers
• E-Ring
• Inconceivable
• The Book of Daniel
• Heist
• Surface

Pro stanici Fox tato sezóna znamenala pokračování v úspěšném tažení za seriálovými hity. Z minulé sezóny si přinesla seriály American Dad! a House, teď k nim přidala další. Prvním z nich byl Prison Break (Útěk z vězení). Myšlenka o nepravomocně odsouzeném bratrovi vznikla už v roce 2003, ale stanice Fox ji odmítla s obavami, že by to na celý seriál bylo málo. Tvůrce Paul Scheuring tedy obešel ostatní stanice, ale u nich taky nepochodil, všude mu doporučovali spíš zkusit film než seriál. Později byl projekt předělán do čtrnáctidílné minisérie, o kterou projevil zájem Steven Spielberg, ten se ale později raději zaměřil na svůj film Válka světů.

Pak ale Fox obrátila a téměř po roce, kdy Scheuring napsal scénář, seriál přijala za svůj. Důvodem nebylo nic jiného než úspěch 24 a hlavně konkurenčních Ztracených.

Prison Break běžel v pondělí a pilot sledovalo 10,5 milionu lidí. Fox v tomto timeslotu neviděl taková čísla od roku září 1998, kdy začínala Ally McBeal a Melrose Place. Popularita sice postupně klesala, vznikl ale i nápad na spin-off ze ženského vězení. Díky stávce scenáristů (viz předminulý díl), k natočení nedošlo (a kdo chce vidět ženskou věznici, pustí si Orange is the New Black).

Druhým velkým úspěchem stanice byl seriál Bones (Sběratelé kostí). Ten byl titulován jako jeden z nejlepších nových seriálů roku a další roky těmto slovům daly za pravdu. Navíc mu každý sezónu po sezóně stoupala sledovanost a v roce 2010 dokonce dostal spin-off The Finder (Šestej smysl). Sedmá sezóna ale byla zkrácena na 13 epizod kvůli těhotenství představitelky hlavní role Emily Deschanel. Paradoxně to seriálu uškodilo, protože se tato a další sezóna propadla ve sledovanosti o 2 miliony diváků.

Dalším úspěšnějším seriálem stanice se stal The War at Home (Rodinná válka). Přestože to od kritiků pořádně schytal (28/100), stanici to nevadilo a prodloužila jej na druhou sezónu. V ní se už ale v žebříčku sledovanosti propadl do druhé stovky a skončil.

Skutečnou pohromou byl seriál Head Cases, i když nikdo nedokázal vlastně říct proč. Seriál premiéroval ve středu 14. září a skončil mezi ostatním programem až čtvrtý – přitom na všech stanicích ten týden běžely jen opakování; další týden na tom byl ještě hůř – začaly totiž seriály Lost a Criminal Minds, s kterými měl soutěžit. Den po odvysílání druhé epizody stanice seriál zrušila.

O něco lepšího výsledku dosáhl sitcom Kitchen Confidential (Šéfkuchař nadivoko). Ten v prvních třech epizodách dosáhl průměrně na 4 miliony diváků. Pak ale následovala přestávka zaviněná play-off v baseballové Major Leauge, po které se seriál vrátil s ještě horším výsledkem a Fox ho odepsal. Celkem bylo natočeno 13 epizod, zbývající neodvysílané ale vyšly jen na DVD.

Po šesti epizodách byl zrušen jarní seriál Free Ride. Částečně improvizovaný sitcom v prvním díle ohromil 14,5 miliony diváků. Jenže v dalších epizodách si k němu našlo cestu jen něco málo přes 5 milionů a výsledek byl jasný.

Devíti epizod dosáhl seriál Reunion o záhadných vraždách spolužáků na setkání po dvaceti letech. Původně měla mít řada 22 epizod, po rychlém poklesu ratingů, kdy si seriál nedokázal udržet diváky svého předchůdce, O.C., ale Fox oznámila, že víc než 13 epizod seriál mít nebude. Nakonec jich měl ještě míň a zbylé čtyři epizody stanice uvolnila na internetu.

Posledním seriálem, který ovšem narozdíl od několika ostatních zaznamenal úspěch, byl The Loop. Ten po první, sedmiepizodní, sezóně získal prodloužení, přestože jeho ratingy nevypadaly nejlíp. Po druhé sezóně se ale nevyhnul zrušení a počet jeho epizod tak dosáhl pouhých sedmnácti.

NBC

Stanice NBC zažívala horké časy. Po roce 1999 se od ní po zrušení soap opery Another World v bojkotu odvrátila nemalá část diváků, CBS nasazením realitky Survivor téměř ukradla NBC silný čtvrteční timeslot (ve kterém končily seriály Frasier a Friends), z programu se dřív silné sportovní vysílání smrsklo pouze na přenosy z olympiády. Stanice najednou spadla na čtvrté místo mezi komerčními subjekty a zoufale hledala nové hity. Sezóna 2005–06 pro ni měla z hlediska novinek dvě zprávy, jednu dobrou a jednu špatnou.

Ta dobrá byla, že soutěž Deal or No Deal (v české verzi Ber nebo neber) zaznamenala velký úspěch. Překonala dokonce i drama ER (Pohotovost) a stala se nejsledovanějším pořadem stanice. Ta špatná ovšem byla, že ze všech skriptových seriálů, které stanice tuto sezónu nabídla, mohla prodloužit pouze jeden.

Tím jediným zástupcem se stala komedie My Name Is Earl (Jmenuji se Earl). Greg Garcia stvořil seriál, který byl nejen skvěle přijat kritiky (77/100), ale také sledován. Průměrně si každou epizodu našlo cestu k obrazovkám 11 milionů diváků, což znamenalo jediné – první měsíc vysílání se stal nejsledovanějším komediálním seriálem napříč všemi stanicemi. Seriál nakonec získal čtyři sezóny, přestože nebyl řádně ukončen. Jednalo se i o filmu, ale i z toho nakonec sešlo. Fanouškům se tak aspoň odvděčil tvůrce Greg Garcia, který ve svém novém seriálu, Raising Hope, Earla a jeho svět několikrát připomenul.

Přestože byl rozsah témat ostatních seriálů poměrně široký, žádný nedokázal diváky zaujmout natolik, aby byl prodloužen.

S velice silnou konkurencí se musel potýkat také sitcom tvůrců Willa & Grace, Four Kings. Proti Dancing with the Stars, Survivorovi, Smallville a That '70s Show moc bojovat nešlo, a tak byl seriál zrušen po sedmi epizodách. Zrušení se čekalo – herci měli pro další sezónu už dokonce podepsané smlouvy u nových projektů.

Typickým příkladem, proč nedělat předělávku britského seriálu, jsou Teachers. V Británii seriál běžel čtyři sezóny, v USA šest – ale epizod. Přesně tak dlouho trvalo, než stanice seriál, který mnozí označovali za neoriginální a klišoidní, zrušila. On timeslot proti Houseovi, The Unit a Commander in Chief totiž taky nebyl moc luxusní.

Podobně na tom bylo vojenské drama E-Ring. To ve svém timeslotu soupeřilo s Lost, Criminal Minds a American Idolem, a i proto jej NBC přesunula do časnějších hodin. Tam se seriálu dařilo líp, ale od zrušení ho to neuchránilo – v únoru ho stanice po čtrnácti epizodách stáhla z programu a v květnu oficiálně zrušila. Zbývající epizody pak dovysílala irská stanice TG4.

Páteční večer byl ve znamení tří novinek, které se postupně vystřídaly v timeslotu 22:00. Prvním z nich bylo lékařské drama Inconceivable, které ale skončilo ještě dřív, než se stačilo pořádně rozjet. Po dvou epizodách stanice seriál s Ming-Na (která zářila v jiném lékařském seriálu stanice, Pohotovosti; přesto nešlo o spin-off) zrušila.

Nahradila ho až po Vánocích seriálem The Book of Daniel. Tomu se ale dařilo obdobně – než byl zrušen, odvysílal jen čtyři epizody. Stanice oficiálně nevydala žádné prohlášení, proč byl seriál zrušen, ale při pohledu na čísla to bylo jasné – čtvrtou epizodu sledovalo jen 5,8 milionu diváků. Jenže důvody byly i jiné – stanice měla problém s prodejem reklamy, která by běžela v epizodách. Námět, už tak dost kontroverzní, totiž spousta lokálních stanic odmítla vysílat. Pravděpodobně se jim zápletka, ve které se Danielu Websterovi, reverendovi episkopální církve závislému na lécích proti bolesti, zjevuje Ježíš, jeho bratr Charlie uteče z kostela se všemi milodary (když to zjistí Danielova sestra, začne si s Charlieho bisexuální sekretářkou), syn Peter je gay, Peterovo dvojče Jimmy zemřelo na leukémii, dcera je zadržena za přechovávání drog, jeho další dítě, šestnáctiletý Adam, adoptovaný čínský sirotek, začne chodit s dcerou jednoho z farníků, který zastává protiasijské názory, biskupka (v podstatě jeho nadřízená) se zaplete s Danielovým ženatým otcem, bývalým biskupem, jehož žena trpí Alzheimerem, nezdála úplně přijatelná.

Po neúspěchu The Book of Daniel zkusila stanice v pátečním timeslotu štěstí do třetice – tentokrát dramatem Conviction (Usvědčeni). Jestli vám to nic neříká, vězte, že jde o jeden ze spin-offů obrovské rodiny seriálu franšízy Law & Order, tento konkrétně je spin-offem Law & Order: Special Victims Unit. Jenže stejně jako jeho předchůdce, Law & Order: Trial by Jury, který stanice vysílala o rok předtím, ani tento se nedočkal druhé sezóny. Důvodem zrušení byl hlavně nedostatek diváků, kteří raději zamířili ke konkurenční CBS a jejímu seriálu Num3rs. Konec seriálu byl prohrou pro producenta Dicka Wolfa (který v podstatě značku Law & Order vytvořil – předtím třeba také Miami Vice a letos Chicago Fire), kterému se nepovedl druhý seriál po sobě. Prvním byl Trial by Jury, z kterého tak NBC zrecyklovala nejen tvůrce, ale i třeba lokace.

Po pěti epizodách bylo zrušeno i drama Heist o profesionálním zloději, který dá dohromady tým, aby současně vykradli tři velká klenotnictví, přestože ho mnozí kritici srovnávali s britským dramatem Hustle a Pulp Fiction Quentina Tarantina. V porovnání s jinými detektivkami byl prý seriál mnohem lepší s propracovanějšími intrikami.

Naposled musíme zmínit ještě sci-fi seriál Surface (Vetřelci z hlubin), který (jak už je zvykem v této sezóně na NBC) nebyl prodloužen. Po deseti epizodách byl v listopadu přerušen kvůli vysílání olympijských her, s pěti dalšími se vrátil až v lednu, po nich byl ale odsunut z programu.

Kabelovky a jejich želízka v ohni

Nové hity na kabelovkách:

• Psych
• Hannah Montana
• The Hills
• Big Love

Stanice FX tuto sezónu nabídla jen jeden seriál, drama Thief. Cesta tohoto seriálu byla víc než strastiplná. Pilot stanice objednala už v roce 2003, ale produkce se nepohnula, dokud nepodepsal smlouvu herec pro hlavní roli, Andre Braugher (letos hrál kapitána Marcuse Chaplina v Last Resortu, příští rok účinkuje v komedii Brooklyn Nine Nine). Seriál sice kritici chválili, ale u diváků propadl a po šesti epizodách jej stanice zrušila.

Discovery Channel tuto sezónu začala vysílat realitku Dirty JobsMikem Rowem. Vznik realitky je ale datován ještě o dva roky dříve, kdy vznikly pilotní epizody. Sám formát ale není úplně originální – je to spin-off lokální televizní relace s názvem Somebody's Gotta Do It, kterou Rowe moderoval. Úspěch Dirty Jobs ale dal vzniknout mnoha podobným show po celém světě (u nás třeba Těžká dřina). Deratizátor Billy Bretherton, který účinkoval v jedné epizodě první řady dokonce dostal svou vlastní show na stanici A&E – Billy the Exterminator.

MTV nenabídla žádný skriptový seriál, ale, jak už je v jejím případě obvyklé, realitku. The Hills odvysílal celkem šest sezón a, ač sám spin-off (od realitky Laguna Beach: The Real Orange County), svého předchůdce překonal a vysloužil si i několik svých dalších.

Jako každý rok přinesla velice produktivní dětská stanice Cartoon Network několik nových seriálů – a letos to byla samá známá jména – nejznámější z nich jsou Ben 10 a americkou premiéru si odbývající Naruto. Na sesterské stanici Adult Swim pak začal běžet legendární animák Metalocalypse.

Největším a nejznámějším přírůstkem do seriálové rodiny se staly dva naprosto odlišné kousky. Prvním z nich byl Psych (Agentura jasno) stanice USA Network. Ta je v současné době nejdéle běžícím seriálem stanice – má za sebou sedm sezón a rozhodně nehodlá končit, i když se rojí spekulace, že následující osmá sezóna bude poslední. Na letošní Vánoce seriál dokonce chystá dvoudílnou muzikálovou epizodu.

Seriál je hlavně oceňovaný pro inteligentní scénář a skvělé obsazení. První epizoda byla nejsledovanější premiérou seriálu na kabelovce v roce 2006 ve všech sledovaných demografických skupinách (25–54, 18–49 a celkově). Postupem času se kladné hodnocení seriálu ještě posílilo a seriál, který letos dovršil sto epizod, se díky tomu stal prémiovou show stanice.

To Hannah Montana stanice Disney Channel je na tom přesně opačně. Mnohokrát zatracovaný program ale dosáhl srovnatelné sledovanosti jako Psych a obdržel mnoho ocenění pro dětské pořady. Miley Cyrus, představitelka hlavní role, na tomto seriálu odstartovala svou hereckou a pěveckou kariéru a seriál samotný se stal jedním ze symbolů stanice.

Plné tři roky strávili tvůrci seriálu Big Love (Velká láska), Mark V. Olsen a Will Scheffer, pilováním základní myšlenky seriálu, aby ho vůbec mohli dostat na televizní obrazovky. Příběh o polygamním majiteli obchodního řetězce ale nakonec získal své místo na HBO – první sezóna běžela hned za veleúspěšnou Rodinou Sopranů. Přestože byl seriál mnohokrát nominován na ocenění, jediné získala pouze Chloë Sevigny v roce 2010. Seriál získal převážně kladná hodnocení od kritiků s každou sezónou se stupňujícím nadšením; nejlépe byla hodnocena pátá, závěrečná série.

Stanice TNT šlápla mírně vedle s lékařským dramatem Saved. První, třináctidílnou, řadu sice dovysílala, druhou ale neobjednala.

Kdo letos opustil seriálový svět?

Kdo se letos rozloučil:

• Malcolm in the Middle
• The West Wing
• Alias
• Charmed
• Everwood
• What I Like About You
• That 70's Show
• Will & Grace
• Arrested Development

Sezóna 2005/2006 byla co do ukončených seriálů jednou z těch, ve které by si snad každý našel nějaký svůj oblíbený seriál, který skončil. Vyjmenujeme zde devět nejznámějších, na které se už pravděpodobně jen práší ve vaších seriálografiích.

Největšími rušiteli se ukázaly stanice Fox a The WB, každá z nich odepsala tři své stálice. Fox nejprve odepsala veleúspěšný Arrested Development; po třech sezónách, šesti cenách Emmy a jednom Zlatém glóbu se mnoha fanouškům nechtělo věřit, že by seriál mohl skončit. Kolovaly spekulace nejprve o přesunu seriálu na stanici Showtime, následně i o ukončovacím filmu. Částečně se potvrdilo jak to první tak to druhé. Práce na filmu začaly v roce 2008, ale dodnes se přípravy nikam nepohnuly. V roce 2012 stanice Netflix natočila a odvysílala čtvrtou, revivalovou sezónu seriálu. Společně s ní opět ožily spekulace o nové sezóně, ty se ale nepotvrdily. Naděje na film ovšem pořád žijí, po prohlášení tvůrce seriálu, Mitchella Hurwitze, že čtvrtá sezóna má sloužit jako úvod k filmu a že na filmu stále pracuje.

Po dlouhých sedm let Fox vysílala sitcom Malcolm in the Middle. Ten, někdy řazený mezi historicky deset nejlepších seriálů stanice, se stal populárním po celém světě. Pilotní epizodu sledovalo 23 milionů lidí, druhou epizodu pak 26 milionů (nenechte se zmást velkými čísly, nacházíme se v době před osmi lety; průměrná sledovanost stanic se rok od roku snižuje). V prvních třech sezónách se seriál umisťoval mezi 25 nejsledova­nějšími seriály velkých komerčních stanic a byl syndikován celkem v 57 zemích. Seriál získal celkem 7 cen Emmy a 7 nominací na Zlaté glóby; za píseň k úvodním titulkům dokonce získal v roce 2001 Grammy.

Třetím odepsaným se na Foxu stala komedie legendární komedie That '70s Show (Zlatá sedmdesátá). Své první velké televizní role si v ní odehráli třeba Mila Kunis nebo Ashton Kutcher. Seriál běžel od roku 1998 a stala se věc nevídaná – v Británii se natočil remake s názvem Days Like These.

Stanice The WB nezůstala pozadu a zbavila se také tří seriálů, konkrétně Charmed (Čarodějky), What I Like About You (Co mám na tobě ráda) a Everwoodu. První jmenovaný odešel po osmi sezónách a odešel na vrcholu – jednalo se dlouhodobě o drama, které ve sledovanosti drželo nepřetržitě 2.-3. příčku. Stejně tak bylo mnohokrát oceňované, pravidelně bylo zařazované do top ten nejlepších nadpřirozených seriálových dramat. Úspěchů si na stanici užilo dost – už jen debut byl nejsledovanějším pilotem v historii stanice; v páté sezóně se pak drama stalo nejsledovanějším seriálem v nedělním timeslotu v historii stanice. Kolem seriálu se vytvořil ohromný fandom, kterému byla nabídnuty další příběhy z universa Čarodějek. Devátá sezóna oficiálně vyšla v roce 2010 jako komiks. Ještě o pět let dříve se zrodila myšlenka na spin-offovou sérii Mermaid, která došla až do stadia pilotu (hlavní roli měla hrát Nathalie Kelley, později známá hlavní rolí ve filmu Rychle a zběsile: Tokijská jízda. Jenže díky spojení WB s UPN byl zkrácen rozpočet a i při poměrně slušné šanci seriál nebyl objednán. Říká se, že kdyby se stanice nespojily, fanoušci by se spin-offu v této sezóně dočkali.

Další obětí spojení stanic se stalo rodinné drama Everwood. Čtvrtému nejsledovanějšímu seriálu stanice uškodilo v poslední sezóně hlavně neustálé přesouvání v programu. Stejnou dobu jako Everwood jel i teen sitcom What I Like About YouAmandou Bynes v hlavní roli.

Na stanici NBC zrušili dvě stálice, sitcom Will & Grace a politické drama The West Wing. Will & Grace se za osm sezón (a téměř 200 epizod) stal téměř legendárním seriálem. Nejdřív byl sice kritizován za specifické znázornění homosexuálních postav, nakonec se ale v průběhu vysílání stal nejúspěšnějším seriálem s touto tématikou. Byl natolik oblíbený (3.-6. sezóna byla mezi 20 nejsledova­nějšími seriály vůbec), že od roku 2001 do roku 2005 byl vůbec nejsledovanější komediálním seriálem. Získal 16 cen Emmy (z 83 nominací) a stal se silnou součástí čtvrtečního programového bloku, na kterém si NBC zakládala.

To drama The West Wing získalo cen Emmy 26 (a je v tomto ohledu mezi dramaty rekordmanem; v první sezóně jich navíc bylo hned devět, opět další rekord). Seriál v hlavní roli s Martinem Sheenem dosáhl v průběhu své pouti nevídaného – v prvních pěti sezónách patřil mezi třicet nejsledovanějších seriálů mezi komerčními stanicemi. Ve svém timeslotu si dokázal poradit i s takovými jmény jako Cold Case nebo Extreme Makeover: Home Edition. V druhé a třetí sezóně zaznamenal svůj nejlepší výsledek, průměrnou sledovanost 17 milionů diváků na epizodu, což ho katapultovalo na 13., resp. 7. místo mezi seriály. Překonat ho dokázaly z větší části pouze seriály ze čtvrtečního bloku NBC (Friends, ER, Will & Grace) a pár dalších velikánů – CSI, Law & Order, Survivor, Everybody Loves Raymond. Ani to ho ale nezastavilo, aby se propracoval mezi nejlepší seriály historie – letos ho magazín TV Guide zařadil na 7. místo mezi nejlepší dramata historie.

Poslední seriál, který bychom měli určitě v této rubrice zmínit, je Alias. Stanice ABC dala zelenou akčnímu sci-fi J. J. AbramseJennifer Garner v hlavní roli v roce 2001. Přestože nebyl nikdy brán jako velký hit, dokázal kolem sebe navázat značné množství fanoušků a vzbudit společenský ohlas. Ruku v ruce s tím přicházely i pozitivní kritiky, a tak se nelze divit pěti sezónám, přestože ve sledovanosti byl mezi ostatními seriály nejlépe na 37. místě, a to až ve čtvrté sezóně. V roce 2003 byl vybrán jako seriál, který bude vysílán po nejsledovanější televizní události, Superbowlu, ale jeho rating (8.3) byl nejhorším výsledkem postsuperbowlov­ského seriálu od roku 1987. Toto nelichotivé prvenství dokázal překonat až letos seriál Elementary, který získal rating o pět desetin nižší.

A kdo se naopak vrátil?

Některé seriály ještě neskončily svou pouť, přestože to několik let předtím tak mohlo vypadat. Z této sezóny víme jistě o třech – Doctor Who (Pán času), Kojak, Family Guy (Griffinovi). Britskou legendu a její návrat jsme podrobně popsali v dvoudílném článku tady a tady.

Návrat Kojaka na televizní obrazovky ale příliš slávy nepobral. Stanice USA Network remake s Vingem Rhamesem v hlavní roli zrušila po první sérii kvůli nízkým ratingům. Fanoušci ale přesto seriál oceňovali, hlavně skvělé herecké představení Vinga.

Asi nejtěžší cestu absolvoval seriál Family Guy. Ten premiéroval v roce 1999 a díky svému mírně kontroverznímu obsahu si získal poměrně velkou pozornost. Pilot sledovalo 22 milionů lidí a i přes pokles ve sledovanosti seriál tu sezónu obsadil mezi všemi ostatními 33. místo. Druhý rok byl ale nasazen v timeslotu proti Frasierovi a jeho sledovanost rychle klesala. Stanice jej odstranila z programu a epizody začala vysílat nepravidelně. Seriál se vrátil v březnu dalšího roku, ale tvrdě jej porážela soutěž Who Wants to Be a Millionaire. Po skončení druhé sezóny pak stanice oznámila, že seriál ruší.

Na poslední chvíli ale seriál omilostnila a objednala mu 13 epizod nové sezóny. Jemu to ale nebylo nic platné, protože se vysílal proti realitce Survivor a sitcomu Friends. Další rok pak v televizním programu chyběl.

Dlouho se pak nevědělo, co se seriálem bude. Přestože jeho sledovanost trpěla, stal se velice populárním. Opakování seriálu běželo na stanici Adult Swim a společně s ním vyšla první a druhá sezóna na DVD. Teď zapůsobili fanoušci, kteří jen za první měsíc zkoupili 400 000 kopií jen za první měsíc. Celkem se DVD Family Guye prodalo 2,2 milionu kopií, což z něj nejprodávanější televizní DVD roku 2003 a druhé nejprodávanější televizní DVD historie. Třetí sezóna pak v prodejnosti přesáhla hranici 1 milionu kopií a stanice Fox udělala historický krok – vůbec poprvé objednala seriál podle jeho prodejnosti na DVD. A litovat nemusela – první z 35 objednaných epizod byla nejsledovanější od roku 1999, kdy seriál premiéroval.


Jak se vám líbila tato sezóna? Litujete některých zrušených seriálů? Koukáte teď na některé výše popsané?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
jukab

jukab

Jé, J.L. Dreyfuss začíná :) Její sitcom se mi líbil, někdy si asi dám i opáčko. Jenni G mám taky rád,...
před 10 roky
kajush

kajush

Najsmutnejšia sezóna skončili Charmed aj Everwood..
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak ty zrušené mi až mockrát nic neříkají. Budu je muset omrknout, třeba objevím ztracený klenot.
před 9 roky
Další články k tématu