18. 8. 2013

Návrat do minulosti: Jak The CW na svět přišla

Sezóna 2006/2007 se dá charakterizovat jako ticho před bouří. Vše šlo až podezřele snadno. Jak jsme vám ale popsali v minulém článku, schylovalo se ke sto dnům temnoty ve formě stávky. I tak byl ale tento rok přelomový.

Návrat do minulosti: Jak The CW na svět přišla

V našem letním článkovém seriálu jsme se plynule přehoupli do druhé poloviny. Sezóna 2006/2007 byla pro mnohé přelomová. Stejně jako každý rok se i v tomto roce ukázalo, že televizní stanice dokážou vyprodukovat kvalitní podívanou, ze které se v průběhu budoucích let vyklube pár kultovních seriálů.

Jedna z nejvýznamnějších událostí se ovšem seriálů týká pouze nepřímo. Tenhle rok totiž známe především jako sezónu, ve které se zrodila stanice CW.

WB končí, CW začíná

Pojďme si na začátek dát krátkou lekci historie. Stanice CW oficiálně vznikla 18. září 2006 spojením bývalých stanic The WB a UPN. Obě dvě začaly své vysílání v roce 1995, na konci tisíciletí však dohromady prodělaly přes dvě miliardy dolarů. Ani po roce 2000 se situace nezlepšila, i když obě stanice během svého fungování dokázaly vytvořit několik megahitů, mezi kterými nechyběly seriály jako Buffy the Vampire Slayer (Buffy, přemožitelka upírů), Star Trek: Voyager nebo Dawson's Creek (Dawsonův svět).

Než aby musely čelit konkurenci jako dvě samostatné stanice, výkonní manažeři společností CBS Corporation a Time Warner obě stanice odkoupili a v lednu 2006 se dohodli, že na konci sezóny zruší jak WB, tak UPN a spojí jejich zdroje a síly v jednu televizní stanici, kterou pojmenují The CW Television Network – C stojí za CBS a W za Warner Bros. The CW přebere seriály z obou bývalých stanic a začne vytvářet také nové originální programy.

Stanice začala vysílat 18. září 2006. První dva dny se na obrazovkách objevovaly pouze opakovací díly a speciály ke spuštění nové stanice. Formálně tak CW existuje až od 20. září, kdy se odvysílala premiérová dvouhodinovka nové série realitky America's Next Top Model (Amerika hledá topmodelku). CW hned od svého spuštění soustředila svou programovou skladbu na mladší ratingovou kategorii 18–34 let.

Nový domov

Přes to, že jak WB, tak UPN byly před spojením do CW samostatně stojící stanice, vysílací čas jejich původních seriálů nebyl zdaleka vyvážený. Především díky sobotnímu dětskému (neseriálovému) vysílání měly programy z WB přibližně trojnásobek celkového vysílacího času.

Přesto se na CW dostalo několik populárních seriálů, které si fanoušci zamilovali už dávno před vznikem stanice. WBčko se specializovalo na dramata. Změnu ikonky si užily seriály 7th Heaven (Sedmé nebe), Gilmore Girls (Gilmorova děvčata), One Tree Hill, Smallville, Supernatural (Lovci duchů), sitcom Reba (Deník zasloužilé matky) a realitka Beauty and the Geek.

Z UPNka je ten seznam trošku kratší, ale neméně významný. Jako první musíme zmínit Veronicu Mars, dále již zmíněnou realitku America's Next Top Model a sitcomy Everybody Hates Chris, All of Us a Girlfriends.

První CW seriály

2006/07 na Velké pětce:

• 36 novinek
• z nich 24 zrušeno po první sérii
• celkem zrušeno 35 seriálů

Kromě zaběhnutých kousků stanice vyprodukovala v této sezóně své první tři novinky, u kterých doufala, že se stanou její charakteristickou seriálovou stopou. Šlo o dramatickou komedii The Game, spin-off zmíněných Girlfriends, a dramata Runaway (Štvanci) a Hidden Palms. Ze zmíněné trojice se však přes prvních pár epizod dostal pouze seriál The Game. Runaway o rodince s tajemstvím vydrželo devět epizod, Hidden Palms, které na sto procent spadá do žánrové kategorie CW, tedy mezi seriály o intrikách bohatých a slavných, bylo zrušeno po osmi dílech.

Nový domov, ale ne na dlouho

U mých článků sice není zvykem, abych rozdělovala seriály podle stanic, spíše beru dohromady jednotlivé kategorie typu novinky, zrušené, ukončené atd. Dnes ale udělám výjimku u CW, abyste měli celý první rok pěkně pohromadě. Pamatujete ještě, jak jste se kousek výš dočetli, kolik toho CW převzala od původních stanic? Idylka ovšem netrvala příliš dlouho. Velké škrty přišly již na konci sezóny, kdy se obnovovalo a rušilo během Upfronts týdne.

Stanice se rozhodla, že pro nadcházející sezónu výrazně posílí novou tvorbu a odnesly to právě dlouholeté hity. První rok na CW se stal zároveň posledním pro Rebu, která se rozloučila po šesti letech, 7th Heaven (11 sérií), All of Us (4 série), Gilmore Girls (7 sérií) a Veronica Mars (3 série). Až později vyšlo najevo, že tak unáhlené rozhodnutí možná nebylo úplně to nejlepší, co stanice mohla udělat… Ale už bylo hotovo, škoda byla napáchána.

Úspěšné novinky

Komerční stanice v sezóně 2006/2007 bojovaly silnými zbraněmi, nicméně tento ročník byl beze sporu pod nadvládou kabelových stanic. Velká část novinek se drží našich televizních obrazovek jako klíště až do současnosti, a přiznejme si, my jsme jim za to nesmírně vděční. Rok co rok přináší kvalitní zábavu, na kterou se (především v létě) těšíme jak děti na sladkosti.

Velká snaha Velké pětky

Úspěšné novinky Velké pětky:

• 30 Rock
• Brothers and Sisters
• Friday Night Lights
• Heroes
• Jericho
• Men in Trees
• October Road
• Rules of Engagement
• Shark
• The Game
• 'Til Death
• Ugly Betty

Začněme ale pěkně popořádku. Stanice ABC na nedělní večery po Zoufalkách nasadila novou rodinnou soap operu Brothers & Sisters (Bratři a sestry), který se jen hemžil hereckými esy. Na televizní obrazovky se díky němu vrátila taková jména, mezi kterými nechybí Calista Flockhart (Ally McBeal), Emily VanCamp (Everwood, Revenge) a mnoho dalších. Seriál se na následujících pět let stal věrným nedělním společníkem Zoufalých manželek, který ovšem stál na pevných nohou sám o sobě; mnoho fanoušků si muselo léčit zlomené srdíčko, když stanice po pěti letech oznámila, že BaS končí. Nový hit stanice našla také v komedii Ugly BettyAmericou Ferrera v hlavní roli. Americká verze slavné telenovely slavila úspěchy díky svému svěžímu humoru a talentovanému hereckému obsazení. V pátek se představilo nové drama Men in Trees (Muži na stromech), které se stalo solidním tahačem diváků a vysloužilo si druhou sérii. Bohužel kvůli stávce scenáristů byl seriál o rok později ukončen. Stejný osud potkal také drama October Road, které vystřídalo Men in Trees v midseason.

CBS neměla příliš úspěšný rok. Aby dokázala, že si nezruší všechna svá nová dramata, stanice obnovila středeční novinku Jericho, a to i přes průměr 9,5 milionů diváků, tedy horší číslo, než u zrušeného Smith. Obnovení pro druhou (a opět poslední) sérii se dočkala také čtvrteční novinka Shark (Žralok). Největší úspěch sezóny ovšem stanice zažila na poli komedií. Midseason novinka Rules of Engagement (Pravidla zasnoubení) se hned se svou první sérií zařadila mezi top 30 programů sezóny a na obrazovkách se udržela až do jara 2013.

Stanice FOX odcházela s ocasem mezi nohama. Co novinka, to neúspěch. Alespoň to tak na první pohled vypadalo. Stanice svůj čtvrteční večer začala novým sitcomem Til Death (V dobrém i zlém), který sice nebyl kdovíjaký zázrak, ale druhou (třetí a čtvrtou) sérii si vysloužil. I když co v následujících letech se seriálem provedli… raději možná měli zůstat jen u kvalitní první řady.

A jdeme na NBC, kde je tradičně objednáváno nejvíce novinek. Které z nich se trefily do diváckého vkusu? Hned v pondělí stanice zaznamenala trefu do černého. První série Heroes (Hrdinové) si v průměru získala 14,3 milionů diváků a zařadila Heroes mezi 21 nejsledova­nějších seriálů sezóny. Novinka Friday Night Lights se v úterý večer zaryla do srdcí nejen fotbalových fanoušků a vysloužila si od stanice objednávku na druhou řadu. V průběhu let se ale ukázalo, že největším hitem stanice byla z tohoto roku komediální novinka 30 Rock (Studio 30 Rock). Seriál rok co rok získával desítky ocenění, chvály se dočkali především představitelé hlavních rolí, komici Alec Baldwin a Tina Fey. Seriál skončil po sedmi letech až v lednu 2013.

Dominance kabelovek

Úspěchy na kabelovkách:

• Army Wives
• Burn Notice
• Californication
• Damages
• Dexter
• Dirt
• Greek
• Mad Men
• Saving Grace

V předchozí podkapitole jsme si ukázali, že komerční televize dokázaly v této sezóně představit pár zaručených hitů. Ale upřímně, které z nich jedou dodneška? To kabelovky zpívají jinou písničku. Placené stanice snad musely být samy zaskočené tím, s jakým úspěšným ohlasem se v sezóně 2006/2007 setkaly. Z devíti seriálů, které v této podkapitole zmíníme, se pět stále vysílá! Sice některé už dojíždí poslední sérii, ale i tak je to poměrně úspěšný počet, co říkáte?

Bezkonkurenčně nejúspěšnější byla v tomto roce stanice Showtime, která nasadila dvě novinky. První z nich byl příběh o dvojím životě Dextera Morgana, který se ve volných chvílích morduje spravedlnosti unikající zločince. Dexter hned od začátku zaznamenal obrovskou odezvu ze strany svého publika, jeho obliba a sledovanost rok od roku stoupají. Seriál právě vysílá poslední epizody osmé série, která bude pro Dextera závěrečnou. Koho by tenkrát v roce 2006 napadlo, jaký fenomén se ze seriálu později stane? Druhou novinkou byla dramatická komedie plná sexu, Californication. Z Hanka Moodyho se stala jedna z nejznámějších seriálových postav, jeho představitel, David Duchovny, dokázal, co mnoho lidí nezvládlo. Vymanil se ze škatulky agenta Muldera, dokázal vytvořit novou postavu, se kterou ho lidé spojují. Schválně, máte raději Muldera, nebo Hanka?

Stanice FX nasadila také dvě novinky. První z nich bylo drama Damages (Pavučina moci), které o pár let později sice muselo změnit stanici, aby se ubránilo zrušení, ale dopad na seriálovou tvorbu byl jistý. Seriál skončil po pěti sériích v září 2012. Druhou novinkou bylo neméně skandální drama Dirt, ve kterém se na televizní obrazovky vrátila herečka Courteney Cox. Seriál byl obnovený pro druhou řadu, ovšem stávka scenáristů se na něm o rok později podepsala a seriál tak byl po dvou letech zrušen.

Ze stále žijících hitů nesmíme zapomínat na následující trojici. Stanice Lifetime v této sezóně představila drama Army Wives o skupince žen, které mají za manžely členky americké armády. V seriálu se mihlo mnoho známých jmen, například Catherine Bell (JAG) a Drew Fuller (Charmed). USA Network udělala doslova díru do světa se svou akční novinkou Burn Notice (Status: Nežádoucí). Kromě sedmi sérií byl natočen také televizní film a mluví se i o spin-offu. Posledním hitem je dobové drama Mad Men od stanice AMC, které rok co rok vyhrává všemožná ocenění a je jedním z důvodů, proč jsou šedesátá léta opět v módě.

Pomalu se dostáváme k závěru. Ještě než ale kabelovky opustíme, musíme si zmínit dva další nové seriály. Prvním z nich je teen drama Greek od stanice ABC Family. Ve své době nejúspěšnější a nejdéle trvající seriál stanice pomohl utvořit její žánrovou skladbu, na youtube vznikaly desítky fanouškovských videí o oblíbených párech… Prostě šlo o předchůdce Lhářek a Deníků. Stanice TNT představila drama Saving Grace (Božská mrcha) o napravené zlé holce. Seriál se na obrazovkách udržel tři roky.

Drcení seriálových snů

Propadáky:

• 3 Lbs.
• Andy Barker, P.I.
• Day Break
• Drive
• Happy Hour
• Help Me Help You
• Hidden Palms
• In Case of Emergancy
• Justice
• Kidnapped
• Notes from the Underbelly
• Raines
• Runaways
• Six Degrees
• Smith
• Standoff
• Studio 60 on a Sunset Strip
• The Black Donnellys
• The Class
• The Knights of Prosperity
• The Nine
• The Wedding Bells
• Twenty Good Years
• Vanished

Stejně jako některé seriály slavily úspěchy, jiné se musely s nějakou vidinou úspěchu ihned rozloučit. ABC nasadilo na pondělí za Dancing with the Stars nový sitcom Help Me Help You, který ovšem v průměru ztrácel 2/3 z dvacetimili­onového publika tančících hvězd. S těmito výsledky nebylo překvapením, že stanice tento lukrativní slot brzy nahradila výdělečnějším programem a nechala čtyři epizody neodvysílané. Větší úspěch nemělo ani po Lost (Ztraceni) nasazené drama The Nine (Devět rukojmí) o devíti lidech, kteří jsou uvězněni v bance během 52 hodin trvající loupeže. J.J. Abrams se na producentské židli dlouho neohřál kvůli propadáku seriálu Six Degrees, který stanice nasadila v lukrativním slotu po Grey's Anatomy (Chirurgové). Celkem pět epizod o vztazích mezi šesti Newyorčany zůstalo neodvysíláno. Na podzim nevyšlo ani drama se zajímavým námětem opakujícího se dne – Day Break (Za rozbřesku). Během midseason stanice změnila svůj středeční program, který doslova zavalila lavinou sitcomů. Z komediální trojice novinek – The Knights of Prosperity (Zastánci blahobytu), Notes from the Underbelly (Bejbybum) a In Case of Emergency – se druhé (a poslední) série dočkala jen druhá zmíněná.

Ani stanice CBS se rušení nevyhnula. Pondělní sitcom The Class (Spolužáci), který byl nasazený za hitem HIMYM (Jak jsem poznal vaši matku) se dočkal pouze jedné devatenáctiepizodní série. Ještě hůře na tom byla úterní dramata, která následovala hit NCIS (Námořní vyšetřovací služba). Smith byl zrušen po sedmi dílech i se sledovaností nad deset milionů diváků. Stanice jej nahradila další novinkou, 3 lbs, která s výsledkem 9,3 milionů skončila již po třech dílech.

A plynule přecházíme ke stanici FOX. Ta za svým hitem Prison Break (Útěk z vězení) nasadila další konspirační thriller s názvem Vanished (Spiknutí). Původně se mělo odvysílat plných 22 epizod, ovšem stanice objednávku zkrátila na třináct. Tvůrci tak tak stihli odtajnit, co se s unesenou manželkou senátora stalo. Stejně neúspěšná byla také nová kriminálka Standoff (Policejní vyjednavači), které nepomohl ani předskokan House (Doktor House). Rozloučila se po osmnácti epizodách. Vypadalo to, jako by FOX rušila úplně všechny novinky. Středeční právničina Justice (Spravedlnost) byla ochuzena o poslední, třináctou epizodu. Ta se později odvysílala až ve Velké Británii, Mexiku a Německu. Čtvrteční večery začínaly na FOXu dvěma novými sitcomy. Zatímco výše zmíněný Til Death měl štěstí, za ním následující sitcom Happy Hour vyhořel a po čtyřech epizodách byl zrušen. Ani v midseason se štěstí stanice neobrátilo. Novinka DriveNathanem Fillionem v hlavní roli skončila kvůli silné konkurenci již po čtyřech dílech. Nevyšla ani na pátek nasazená dramatická komedie The Wedding Bells o plánovačích svateb. FOXováci mohli plakat. Ze sedmi novinek prošla pouze jediná.

Pár obětí se našlo také u NBC. Jak byli Heroes úspěch, tak bylo po nich nasazené drama Studio 60 On a Sunset Strip propadákem. Co by dnes NBC za sledovanost 8,5 milionů dala. Hvězdami přeplněný seriál, kde se v dramatické roli ukázal Matthew Perry, skončil po 22 epizodách. Pouhých čtyř epizod z původních 13 objednaných se dočkal nový sitcom Twenty Good Years, nasazený po další novince, 30 Rock. Úspěch neslavilo ani středeční drama o desáté – Kidnapped (Unesený), které se rozloučilo po třinácti epizodách. Také v midseason zůstal časový slot po Heroes vražedným, podařilo se mu po šesti epizodách odepsat kriminální drama o americko-irské rodině, The Black Donnellys. Vraždění v midseason pokračovalo i dále. Ve čtvrtek stanice nasadila dvě novinky, sitcom Andy Barker, P.I. a kriminálka Raines (Vize zločinu). Sitcom skončil po šesti dílech, kriminálka si před zrušením vysloužila ještě o epizodu navíc.

Legendy se loučí

Poslední sbohem:

• Close to Home
• Crossing Jordan
• George Lopez
• The King of Queens
• The O.C.
• What About Brian

No, legendy… Řekněme, že v této kapitolce zmíníme poslední finále známých a milovaných dlouholetých seriálů, ovšem také těch, které se na obrazovkách udržely pouhé dva roky. Tento případ najdeme hned u ABC, která po dvou sériích zrušila komedii What About Brian se Sarah Lancaster (Chuck) v hlavní roli. Druhým zrušením byl šestiletý sitcom George Lopez. Dva zářezy má na svědomí i CBS. Po dvou letech skončilo kriminální drama Close to Home (Zločiny ze sousedství) a po devíti letech a více než dvě stě epizodách se s televizními diváky navždy rozloučil sitcom The King of Queens (Dva z Queensu).

Stanice FOX rušila hodně novinek. Z veteránů se rozloučil pouze jeden, ale zato velmi významný. Po čtyřech letech skončilo drama The O.C.. Seriál, který televizním fanouškům přestavil jména jako Rachel Bilson a Adam Brody, změnil mnoha způsoby pohled na seriálovou tvorbu. Na začátku srpna si v USA připomínali výročí deseti let od premiéry O.C., v článcích zmínili mnoho věcí, čím se seriál zapsal do historie. Ať už šlo o to, že se geekové dostali díky Sethovi do obliby krásných slečen, nebo že si svět dokázal zkratku konečně spojit s názvem Orange County, místo zazobanců, které později přineslo seriály jako Laguna Beach nebo Real Housewives, nebo třeba Chrismukkah – židovské Vánoce. Kromě toho všeho měl navíc seriál jeden z nejkrásnějších seriálových konců.

NBC taktéž zrušila pouze jeden delší seriál. Po šesti letech z obrazovek zmizela kriminálka Crossing Jordan (Drzá Jordan). Finále šesté řady původně bylo propagováno jako konec s velkým cliffhangerem. Nicméně NBC tvůrcům oznámila dopředu, že seriál neobnoví, ti proto stihli natočit druhou verzi epizody, která skončila rozuzlením a fanoušci se tak mohli radovat z důstojného zakončení.

Legendy s velkým L

Konec milovaných stálic:

• Pimp My Ride
• Punk'd
• Stargate SG-1
• The Sopranos

Krátce po premiéře desáté série kultovního sci-fi Stargate SG-1 (Hvězdná brána) stanice Sci-Fi oznámila, že desítka bude poslední. Spekulovalo se o tom, že zrušení má na svědomí snižující se sledovanost, drahá výroba a nedostatečná propagace ze strany stanice. Šéfové později zdůraznili, že toto rozhodnutí nemá se sledovaností co dočinění, že jen dali vědět o zrušení dopředu, aby se příběh mohl pořádně uzavřít. Po deseti letech tak skončil seriál, který se stal kultovním klenotem seriálové tvorby. Následovaly více či méně úspěšné seriálové spin-offy i filmy, ovšem žádný z nich už se slávě původní Stargate nevyrovnal.

Podobný dopad na seriálový svět měl také seriál The Sopranos (Rodina Sopránů), který stanice HBO ukončila po šesti sériích v červnu 2007. The Sopranos jsou dosud nejúspěšnějším seriálem HBO vůbec, je to jedno z průlomových děl, které zařadilo stanici mezi přední televizní hráče. Po dvou letech také skončilo italsko-britsko-americké koprodukční historické drama Rome (Řím), taktéž běžící na HBO.

Hudební stanice MTV po šesti letech zrušila reality show Pimp My Ride, kde se starým autíčkům dostalo nové nablýskané fasády. Po osmi letech se rozloučila šprýmařská show Punk'd, ve které si Ashton Kutcher střílel ze svých hollywoodských kolegů na základě vyhrocené vymyšlené scénky, u které nechyběla skrytá kamera. Realitka byla obnovená pro devátou sérii v březnu 2012, ovšem po dvanácti dílech se vrátila zpět do seriálového hrobečku.

Britská historie

Velká Británie:

• Skins
• Torchwood
• The Sarah Jane Adventures
• The Tudors

Znovuobnovení Doctora Who (Pán času) v roce 2005 se ukázalo být nesmírně úspěšným tahem. Stanice BBC se rozhodla z toho vytěžit, co se dá, a v sezóně 2006/2007 nasadila do vysílání hned dva spin-offy zmíněného sci-fi. Prvním z nich byl Torchwood. Narozdíl od Doctora, který se zaměřuje jak na starší publikum, tak na dětské diváky, se Torchwood orientoval pouze na dospěláky. Seriál skončil po čtyřech sériích v září 2011. Do října 2011 vydržel druhý spin-off, The Sarah Jane Adventures, který měl pět sérií. Seriál byl během svého vysílání nominován na různé ceny v kategorii dětských programů.

Stanice E4 v lednu 2007 představila svým divákům seriál Skins, který je charakteristický díky svému pravidelnému obměňování herců a postav v hlavních rolích. Skins se setkali s obrovským ohlasem a společně s Misfits (Zmetci) posunuli stanici mezi opravdové televizní hráče. Seriál skončil po sedmi sezónách v srpnu 2013. Posledním britským hitem se stalo historické drama The Tudors (Tudorovci), které vznikalo v koprodukci americké kabelovky Showtime a britské stanice BBC. Ukázalo se, že slavné historické rody jsou vděčné téma. Po úspěchu Tudorovců Showtime přesedlala na Borgiovce, kteří se těšili stejné oblibě.


Za které seriály ze sezóny 2006/2007 jste vděční? Které stále sledujete a ke kterým se vracíte? Jste rádi, že vznikla CW?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
24ron24

24ron24

Tak to je supr, dík za info. Už len čakať :)
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

The Class a VM pohřbili v jednom roce? Ten byl smolný. Class dodnes považuju za nejvtipnější sitcom,...
před 9 roky
ragelly

ragelly

♥ ❤ ♥ ❤ CWčko dnes slaví deset let (* 18. 9. 2006) ♥ ❤ ♥ ❤ [img]http://i.imgur.com/xUg5gER.jpg[/img]
před 7 roky
Další články k tématu