15. 10. 2013

Hej, SerialZoňáci, zasloužil by si Super Clyde svůj seriál?

Sezóna 2013/2014 je tady. Ale ne všechny piloty se v ní dočkaly svého seriálu. Dnes se podíváme, jak moc super mohl být Super Clyde.

Super Clyde je zavržený pilot stanice CBS. Jinak to měla být komedie, ale CBS si pro letošní sezónu vybrala raději Mom, We are Men, Crazy Ones a The Millers. Poslední jmenovaný je dokonce od stejného tvůrce, ale o tom později.

Proč o tom vůbec píšete, když to ani není seriál?

Za prvé: Máme rádi Tylera Labina. A to i když se mu většinou moc nedaří.
Za druhé: Hlavní roli má Rupert Grint. A přiznejme to na rovinu, kdo by nebyl zvědavý na jeho postpotterovskou éru.
Za třetí: Letošním novým komediím se na CBS moc nedaří, tak dala na své stránky pilot. Takže k vidění to je.

Dobrá, už tedy bez námitek. O čem to je?

Sáhnem si do našeho přehledu pilotů CBS a tam stojí: Skromný a mírný pracovník fastfoodu se rozhodne stát superhrdinou.

No to jsme se moc nevyznamenali. I když jsme vícéméně měli pravdu.

Clyde je opravdu skromný hoch. A opravdu pracuje ve fastfoodu. To rozhodnutí stát se superhrdinou už tak přesné není. Je totiž něco jako superhrdina. Po té, co spolu se svými sourozenci zdědil obrovskou kupu peněz, se rozhodl, že bude pomáhat lidem. Jeho sestra se naopak rozhodla, že se pomstí všem, kteří se jí smála, když byl tlustá a konečně nejlínější z trojice prostě pokračuje ve svém flákačství jen nyní již na vyšším levelu.

Kdo v tom má prsty?

Jak už jsme se zmínili výše, tak v tom je namočený Gregory Thomas Garcia. Tomu teď beží na obrazovkách dokonce dvě komedie. Raising Hope a novinka The Millers.

Před kamerou pak máme Ruperta Grinta v roli skromného a introvertního Clyda. Jako jeho bratr nemůže být nikdo jiný, než král všech televizních lenochů, prokletý Tyler Labine. V roli majordoma potěší Stephen Fry.

K čemu by se to dalo přirovnat?

No pro podobné nemusíme chodit moc daleko. Stačí se podívat do historie tvůrce seriálu a hned nás do očí praští My Name is Earl. Ten taky přišel k penězům a rozhodl se pomáhat ostatním i když on měl narozdíl od Clyda, co napravovat. Co se týče nádechu a stylu pravděpodobně vás místy napadne Pushing Daisies a to nejen díky hlasu vypravěče a velice podobné kameře.

To nezní špatně, je tu šance, že se to dostane na obrazovky?

No naděje umírá poslední. Alespoň se to říká. A CBS asi zveřejněním pilotu taky něco sleduje. Ale spíš s tím příliš nepočítejte. Berte co je a užijte si těch 20 minut jako takovou seriálovou jednohubku. Alespoň vám nestihne zkysnout v ústech.

Dobrá, tak ukažte trailer…

No, ten není. Protože není seriál. Budete muset zkusit celou epizodu. Má jen dvacet minut, tak se to dá přežít. ;-)

Fajn, kde tedy mám koukat…

CBS by si jistě přála, aby to bylo na jejich stránkách. (Ale jelikož jsme z východní Evropy a američani si o nás myslí, že ještě vaříme na ohni a o internetu si myslíme, že to je nějaký druh podzemního hada, tak máte nejspíš smůlu. Tedy pokud neumíte pracovat s proxi, VPN či nemáte nějaký chytrý doplněk do prohlížeče, co z vás udělá na chvíli obtlouslého američana.

Když ani to nezabere, vězte, že epizodu nějaká dobrá duše nahrála na youtube. Ale jak je známo, tak každý dobrý skutek je po zásluze potrestán, proto si raději pospěšte, než tomu nebožákovi spolu s videem smažou i účet.

Pokud už tak učinili, tak zbývá poslední možnost. Budete si to muset najít na svém oblíbeném warserveru. Vidíte k čemu nás tyhle nesmyslné regionální omezení nutí!? Jak pirátit vám radit nebudeme, od toho tu je strýček google.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

CBS teď mě vážně pěkně sereš! Právě jsem viděl jeden z nejlepších komediálních pilotů. Před tímhle měla přednost Mom? Proboha proč?

Musím se přiznat. Miluju Pushing Daisies. A tohle mi je to v tolika ohledech připomínalo, že jsem se zamiloval hnedle znovu. Už jen ten nápad je takový milý, pěkný. Proč by se nemohlo jednou na obrazovkách místo alkoholiků, vrahů a nahých otců jednou objevit naivní dobro?

Grint se své role zhostil výborně. Ani jednou jsem si nevzpomněl na otravného Rona Weasleyho, i když za tu scénu s autobusem by si zasloužil proplesknout. Labine nasadil opět famózní výkon. Přeci jen povaleče a lenochy má za ty roky už v malíku. A Stephen Fry jako komorník na sidekáře? Prosím jo!

Ale nebudu jen sluníčkově pozitivní. Kvalita seriálu by jisto jistě závisela na kvalitě scénářů jednotlivých epizod. Přeci jen vymyslet týden, co týden dobrý příběh, kde Grint někomu pomůže, aniž by se to ohrálo během pár epizod jako třeba Touch by bylo zatraceně těžké. Na druhou stranu na rozdíl od Touche jsme přeci jen v komedii a tvůrci si mohli dovolit různé vtipné odbočky.

Na pilotu je také vidět, že dvacet minut je málo. Dějová linka mstící se sestry by si určitě zasloužila víc pozornosti než dvě kraťoučké scény. Stejně tak jsme se nedozvěděli téměř nic o Grintovic lásce ve fasfoodu (což je možná dobře) i když naopak scén z fastfoodu by mohlo být mnohem víc. O tom, že to je vtipné prostředí nás mohli přesvědčit například druzí Clerks.

+ malej zrzek, co vypadá jak Grint (nevypadají tak všichni zrzci?)
+ komiksové vsuvky
+ Tyler Labine (já ho žeru, i když mu vždycky všechno zruší)
+ kamera
+ komorník

- málo mstící se ségry
- možná to měla být 44 minutovka
- opravdu nemá Grint pro nervozitu jiný herecký výraz než kousání nehtů?

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Tenhle pilot byl hodně zajímavý. Střídaly se u mě pocity naprostého nadšení s chvílemi totální nudy. Nebo ani ne tak nudy, jako spíš pocitu, že tohle nepřináší divákovy nic obohacujícího. Jak jsem se ale dostávala postupně dál a dál, názor se mi vykresloval jasněji směrem k plusové stránce.

Neřekla bych úplně, že jde o komedii. Jde spíš o příjemnou rodinnou oddychovku, u které se místy pousmějete. Trošku mi to připomnělo film Sám doma a bohatý, mělo to hodně podobný nádech. Celkově mě tento díl vzal o patnáct let do minulosti, ale to mi nevadilo.

Rupert v hlavní roli mi nevadil, ale na to, že měl být hlavním lákadlem, tak jeho výkon nebyl zase tak skvělý. Celkově herectví bylo hodně extrémní, především ve výrazech lidí před kamerou. Často jsem je přistihla jen nápadně debilně čumět před sebe. Kdyby se to tam objevilo jednou, tak budiž, ale opakovaný vtip pomalu přestává být vtipem.

Labine nezklamal, hned jsem si ho zamilovala. Nicméně mou nejoblíbenější postavou – tedy pokud má vůbec smysl si někoho oblíbit, když jde jen o jeden díl – byl sluha. Jeho příběh mě překvapil, nečekala jsem to. Navíc jde o ten typ skrytého komika, který vyvolává radost jen svou přítomností, nemusí se chovat jak utržený ze řetězu a přesto dokáže zaujmout.

Je škoda, že tento seriál nedostal v programu prostor. Je totiž daleko lepší, než většina letošních komediálních novinek. Byla by z něj příjemná týdenní oddychovka, která by ukázala, že dobré skutky se stále ještě občas vyskytují (i když darovat auto mi přišlo hodně přehnané).

+ střídání klasických scén s komiksovou grafikou
+ brácha a sluha
+ příjemný nádech, dobré skutky

- přehrávání
- celková přehnanost ve stylu Fullera (hlavně u všeho, co se týkalo ségry)

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Možná jsem i trochu rád, že pilot nebyl vybrán pro seriál. Vím, že neměl velkou konkurenci, ale ani v tomto případě stanice netrefila tu správnou notu.

Vidět Ruperta Grinta jinde než v Potterovi je… osvěžující. Pro mě je bohužel jedinou sympatickou postavou z celého pilotu (snad krom sluhy Randolpha). Tyler Labine sice dospěl, ale nesympaticky. Proměna sestry je příliš velká nadsázka, aby šla zkousnout. No a dědeček připomínal až moc Davida KellyhoKarlíka a továrny na čokoládu.

Ale to byl spíš jen začátek. Samotné zpracování je graficky hodně podobné Pushing Daisies. Ne že by to urazilo, ale hlavní přednost by měla být jinde. Super Clyde je totiž příběhem poměrně neučesaný a zmatený, vyznění je až přesladké. Postavy se sice jakž takž chovají logicky, ale jejich okolí ne. Dobroskutkový hrdina je fajn, ale člověk čekal superschopnosti… trochu někde jinde.

Stylově mohlo jít o nového Fullera bez Fullera. Asi chápu, proč se to na obrazovkách neobjevilo. Na druhou stranu, objevit se mohlo a rozhodně by to mezi ostatními novinkami nebylo nejhorší. Je ale pravda, že podobná slova by se dala říct i o několika dalších pilotech, které potkal stejný osud.

+ Rupert Grint
+ prostředí, i když ne úplně dotažené
+ Stephen Fry

- Tyler Labine a jeho ségra
- úplně něco jiného, než jste čekali
- animované přechody začnou brzo vadit
- stejně jako okusování nehtů

Moje hodnocení pilotu: 50 %

Mrzí vás, že se Super Clyde nedostal na obrazovky?

Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

vypadá to dost zajímavě.. :) a o moc líp, než většina letošních novinek :D
před 10 roky
Joey Sid

Joey Sid

Mně se to líbilo, škoda, že je zůstalo jen u pilotu.
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jako není to úplně špatné, ale jsem přesvědčená, že bych u seriálu nevydržela. Buď by to bylo každý díl...
před 9 roky
Další články k tématu