18. 10. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Reign?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes se podíváme na kralující teenku.

Reign je nové drama stanice CW. Ta ho nasadila ve svém nejlepším slotu – ve čtvrtek v devět hodin večer za svůj hit The Vampire Diaries (Upíří deníky). V tuto hodinu má seriál tuto konkurenci: Grey's Anatomy (ABC), Crazy Ones a Two and a Half Men (CBS), Glee (FOX) a Sean Saves the WorldThe Michael J. Fox Show (NBC).

V naší tipovačce seriálu věří pouze tým neXtWeek. Všichni ostatní jsou pesimisté, včetně vás, i když natěsno – pro zrušení jste hlasovali 56 procenty hlasy.

O čem Reign je?

Jeden z nejvíce ambiciózních projektů stanice CW, který pro změnu nemá mezi postavami žádné upíry, vlkodlaky ani superhrdiny. Stanice sáhla po historickém námětu a rozhodla se zmapovat mládí skotské královny Mary. Samozřejmě seriálu nechybí klasický CW twist. Poté, co se v klášteře Mary někdo pokusí otrávit, je rozhodnuto, že budoucí královna a manželka Francise, následníka francouzského trůnu, přesídlí na jeho dvůr, kde bude více v bezpečí. Spolu s Mary tam přijedou i její nejlepší kamarádky z dětství, její dvorní dámy. Francis má nevlastního bratra Sebastiana, který je jeho dobrým přítelem. Oba si s Mary hnedka padnou do oka a vše vypadá v pořádku.

Tak to ale není. Francisova matka a francouzská královna se totiž z předpovědi dozví, že Mary způsobí smrt jejího syna. Rozbíhá se proto řetězec intrik, nástrah, tajemství, které doplní jedna velká záhada. Tajemná osoba uchrání Mary od toho, aby ztratila své panenství a tím pádem i atraktivitu pro budoucího manžela. Kdo se ale ve zdech zámku skrývá?

Trošku se ztrácím. Kdo tady vlastně všechno vystupuje?

Postav je tu poměrně dost. Mary, její dvorní dámy, Francis a jeho brácha Sebastian, francouzský král a královna, králova milenka (a matka Sebastiana), tajemná osoba, věštec a přítel jedné z mladých dvorních dam. Moc si na ně všechny ale nezvykejte, protože už na konci pilotu jedna z těchto postav vydechne naposledy!

V podstatě je to jednoduché. Mary se líbí Francis a Francisovi Mary. Ale ani Sebastian není mimo hru, protože se k ní chová moc mile. Královna svou budoucí snachu ale nemá vůbec v lásce a snaží se jí zbavit. A všechny postavy musí čelit jednomu velkému záhadnému tajemství, které skrývá přilehlý les.

Dobře, ukažte trailer.

Ještě než si ho pustíte, tak jedno upozornění: Celá epizoda je mnohem lepší, než těchto pár minut!

Vážně lepší? Čím je díl dobrý?

Pokud máte rádi CWčko, tak jste na správné adrese. Reign má všechny typické znaky této stanice. Najdete tady mladé a krásné lidi, pěkné kostýmy, milostné trojúhelníky, lásky, přátelství i intriky. Tajemství je tady víc než dost, budete se tedy dobře bavit při odhadování toho, co se tam vlastně děje.

Herectví není špatné, žádná z postav vyloženě nevyčnívá, nikdo nevadí. Mary má hodně nevinný obličejík, ale když chce, dokáže se zatvářit tak, že vás mrazí v kostech.

Super je taky autentičnost prostředí. Seriál se natáčí v Irsku, na opravdových zámcích a panstvích, dokonce i ten les kolem je pravý.

To zní fajn, ale seriál určitě někde pokulhává…

Samozřejmě, téměř nic není bezchybné, zvlášť co se CW týče. Pokud byste čekali nějaký pravdivý historický průřez dobou Mary, tak budete odcházet zklamaní. Historii vám tady připomíná jen zámek a oblečení. Jinak jde primárně o vztahy. Trošku úsměvné je i to, že i když se nacházíme na francouzském dvoře, téměř všechny postavy mluví s britským přízvukem.

Počkat, teď si vzpomínám, co ta slavná nevhodná scéna?!

Opravdu tam je, ale opravdu hodně rychle proletí. Nicméně výrazy tváře zmíněné dámy jsou opravdu dosti jasné, pro někoho bude i toto k pohoršení stačit. Nicméně bychom opravdu chtěli vidět, jak ta scéna vypadala v původním podání, protože i tahle nám přišla na CW dost odvážná.

Čemu se to podobá?

Nabízí se The Tudors, když odmyslíte všechny ty politické zachmuřilé natáhnuté scény doplněné cwčkovsým kabátem.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Úplně se to stydím říct, ale musím přiznat, že se mi Reign docela líbilo. Samozřejmě že tady historikové asi zapláčou, ale když seriál hodnotím v žánrovém rámci CW, tak sem zapadá perfektně. Jde o jednoduchou oddychovku, u které se pobavíte, budete luštit záhady a intriky, tvořit týmy upřednostňující pár Mary + Frances nebo Mary + Sebastian a prostě se budete těšit na každou novou epizodu.

Byla jsem překvapená, co z tohoto pilotu vyšlo. Trailer vypadal poměrně špatně, nedivím se, že se nikdo nechtěl k seriálu ani přiblížit. Ale zahraniční recenzenti, kteří pilot viděli už dřív, měli pravdu, když psali, že tomuto seriálu stojí za to dát šanci.

Pilot není dokonalý. Pár věcí mi bylo nejasných. Proč stála králova milenka při vítání Mary uprostřed mezi ním a královnou? Jasně, má s ním bastarda, ale to snad ještě neznamná, že se tam bude napařovat jako druhá královna, ne? Taky mi trošku vadí, že asi každý kromě Mary má v tomhle seriálu své tajemství nebo postranní úmysly. Příběh se tak zamotává, každý díl je zmíněn jen okrajově a divák je pak zmatený z toho, co se vlastně děje. Klišovitá je taky milenka Francise, i když ho to zjevně táhne k Mary. Mohli ho udělat trošku chladnějším, aby Mary totálně ignoroval, byla by to větší sranda.

Každopádně u mě jednoznačně převažují plusy. Jsem hrozně velká fanynka všemožných tajných chodbiček, takže když Mary našla tajný vchod, tetelila jsem se blahem. Moc se mi také líbilo zapojení moderní hudby ve stylu Příběhu rytíře, to byla na tom filmu pro mě nejlepší věc a Reign to na plese zopakoval, prosím více! Co mě ale příjemně překvapilo nejvíce, bylo, že se seriál nepáral s utnutím hlavy milence Maryiny kamarádky. Předpokládám, že by to byla běžná praxe a nikdo by se nad ortelem smrti dvakrát nepozastavil, ovšem nečekala jsem, že CW bude tak chladnokrevná. Bravo za tento krok!

Nejsem si jistá, jak moc se mi líbí všechny ty záhady. Hnedka jsem si všimla tajemné postavy v okně, která později Mary varovala. Jsem hodně zvědavá, o koho jde, tohle tajemství se mi moc líbilo. Ovšem krev v lesích už je možná až moc. I když se pravděpodobně ukáže, že má s tajemnou postavou něco společného, takže jsem ochotná přemíru záhad odpustit.

Reign opravdu není špatný seriál, pokud nejste náročnější diváci nebo se nespecializujete na historii. Pokud chcete další teen seriál od CW, určitě zde nebudete zklamaní.

+ tajné chodby
+ zapojení moderní hudby
+ záhadná postava
+ věrohodné utnutí hlavy

- milostný trojúhelník
- přehnaně moc intrik
- blbé královniny kamarádky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Fruiko

Reing překvapil. Na CWčko docela odvážné. Ať už jde o naznačené sexuální scény, tak o naprosto nečekané násilí. I v Game of Thrones byl snad méně detailní záběr uťaté hlavy. Líbí se mi i velmi dobře nastartované intriky i když si tvůrci tu a tam musí pomáhat lacinou zkratkou. Trochu jsem se ztrácel v ženských postavách, ale to je způsobenou mou lehkou prosopagnosií, takže to je pravděpodobně jen můj osobní problém. To, že jsou všichni krásní úžasní atd. se snad nemusí u CWčkovského seriálu ani zmiňovat. Každopádně CW odvedlo v tomhle pro ně nezvyklém žánru skvělou práci.

+ na CWčko docela odvážné

- jeptiškofotbal (to jako vážně?)
- hudba nesedí na historické drama

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Seraphine313

Tohle jsem nečekal. CW překvapila a přinesla seriál, který má velký potenciál. To, čeho jsem se obával u traileru, tedy historických fatalit, jsem se (aspoň v pilotu) nedočkal. A tím teď myslím opravdu velké chyby (nad fotbalem jeptišek zavřu oči a budu předstírat, že neexistoval).

Co mi přeci jen opravdu vadí, je přehnaná lehkost, s jakou je královský dvůr ukazován. Co mne asi nejvíc zklamalo, tak je absolutní nepodobnost hlavních herců (i když originální Marie by se asi moc lidem nelíbila). Navíc František vypadá na víc než na 14 (právě tolik mu bylo při setkání s Marií) a od dětství byl poměrně churavý.

Co se mi ale líbí, je magický prvek seriálu. Nostradamus do příběhu zapadá, dokonce i časově (v té době začínal se svými proroctvími), a dodává tomu úplně jiný nádech. Prvních deset minut je tak něco úplně nového a velice dobře sledovatelného.

Naopak dialogy, zvlášť mezi Františkem a Marií, jsou mírně zcestné. I když se tvůrci snaží o lovestory od prvních momentů, zabíjí to typickými labilními teen rozhovory, které v jistých chvílích vyznívají až trapně. O to víc pak ruší následný milostný trojúhelník.

Celkem ale musím říct, že je to jedna z lepších věcí z letošní sezóny. Nejvíc mě pak v tomto ohledu mrzí jen to, že trailer vůbec nedokázal nalákat. A je to škoda.

Zajímavost: Matka Františka, Kateřina Medicejská, by měla být pravnučkou Lorenza Mediciho, který vystupuje v Da Vinci's Demons.

+ začátek
+ Nostradamus
+ zatím víceméně historicky přesné

- hudba při příjezdu Marie
- milostný trojúhelník
- podoba hlavní herečky
- až růžově popsaný život na dvoře a politika

Moje hodnocení pilotu: 75 %

Tak co, dáte Reign šanci? Jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře26zobraz všech 26 příspěvků
Veronika.4444

Veronika.4444

uvidíme uslyšíme a pak rozhodneme
před 10 roky
dagsoftware

dagsoftware

Celkom zaujímavá vec. Čo sa mi páči: doba, prostredie, herci, ... Čo sa mi nepáči: rozhodne hudba - až...
před 10 roky
VanThomass

VanThomass

Tak konečně jsem se prokousal k pilotu a musím říct, že to vypadá prozatím zajímavě a pokud ty...
před 10 roky
Další články k tématu