12. 1. 2014

Krmení pro watchlist: True Detective

Krmení pro watchlist: True Detective

Pořád přemýšlíte, čím si zpestřit v letošní zimě svůj watchlist? V tom případě pro vás řešení přináší HBO se svým novým a hvězdně obsazeným seriálem True Detective (v Česku se vysílá pod názvem Temný případ).

Temný příběh určitě má na co nalákat a bezesporu velmi zajímavě vypadá i obsazení. Ústřední dvojici ztvární Matthew McConaughey a Woody Harrelson. Oba známe spíše ze stříbrného plátna než z televizního obrazovek. McConaughey má za poslední dobu na kontě například Obhájce nebo film Bez kalhot a ani jeho kolega Harrelson rozhodně nezahálel. Na konto si připsal role ve filmech jako Zombieland nebo Hunger Games. Opomenout si však nezaslouží ani Michelle Monaghan známá například z filmu Zdrojový kód. Na režisérskou stoličku se posadil Cary Fukunaga a scénář má na svědomí Nic Pizzolatto.

Tato osmidílná záležitost představí dvojici detektivů, kteří se v Louisianě vydávají po stopách sériového vraha. Série se obratně pohybuje mezi rokem 1995, kdy detektivové Martin Hart (Harrelson) a Rust Cohle (McConaughey) začínají pracovat na případu, a rokem 2012, kdy oba odděleně vyprávějí svůj příběh jiným detektivům, kteří pracují na novém případu se skutečně silnými podobnostmi. Takovými, které nikdy nebyly zveřejněny a tak je opravdu zvláštní, že se objevují znovu.

Nanejvýš působivé je také to, jak McConaughey a Harrelson vypadají odlišně v obou časových rovinách. Tato dvojice je opravdu nesourodá, jeden se drží postupů ze staré školy a ten druhý je sečtělý profilovač držící se hlavně knih. Dohromady je dostane spolupráce na vyšetřování vraždy s okultními motivy a hlavně s možností, že se jedná o propracované vraždy sériového zabijáka. Což je případ, který v Louisianě rozhodně není běžně k vidění.

Koncepce různorodých partnerů nebo okultního/sériového vraha samozřejmě není nic nového. True Detective ale získává body za působivé herectví dvojice Harrelson-McConaughey, za skvělý scénář z pera Pizzolatta a za schopnost Fukunagy využít kontrastních prvků Louisiany. Když tohle vše spojíte dohromady, dostanete sérii, která vás prostě musí zaujmout.

V případě úspěchu se podle tvůrců může pokračovat stejným formátem, jen s novým případem a s novými aktéry. Premiéra je připravena na večer 12. ledna 2014. Nezbývá, než se podívat a usoudit, jestli si detektivové zaslouží srovnání například s The Killing nebo Broadchurch.


Najdete si čas na dvojici detektivů a jejich Temný případ? Zaujal vás seriál podle popisu? Nebo už svůj temný a detektivní případ ve watchlistu máte?

Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
WhiteSparkle

WhiteSparkle

Těším se na to jak malá, oba tyhle herce zbožňuju, navíc jsem fanynka detektivek, takže tohle je pro mě...
před 10 roky
kacka.irena

kacka.irena

A co takhle Lid vs. Larry Flynt od Formana? Když na začátku upoutávky ukázali obsazení, tak mi bylo...
před 10 roky
Ragnarok8

Ragnarok8

Oba herci jsou naprosto super, takže je na co se těšit (kór McConaughey, kterého uvidím ve čtvrtek ve Wolf...
před 10 roky
Další články k tématu