17. 2. 2014

Tim Minear: Minisérie Firefly by se mi líbila

Tim Minear: Minisérie Firefly by se mi líbila

Zrušení seriálu Firefly fanoušci oplakávají dodnes a i po 12 letech nemohou kvůli tomuto rozhodnutí přijít stanici Fox na jméno. Reportéři časopisu Entertainment Weekly sepsali speciál, ve kterém se věnují seriálům, které by si zasloužily druhou šanci. Do této kategorie Firefly bezpochyby spadá, a proto si s myšlenkou jeho návratu v rámci tohoto námětu pohráli.

Aby nedošlo k nějaké mýlce – momentálně nejsou žádné plány na oživení tohoto kultovního scifi, které se dočkalo pouhých 14 epizod. K uskutečnění tohoto přání stojí spousta překážek, mezi které patří jak nedostupnost kapitána Mala Reynoldse alias Nathana Filliona, který se momentálně objevuje v seriálu Castle, tak i samotného tvůrce seriálu, Josse Whedon, který má v současnosti práce až nad hlavu. Navíc se nechal slyšet, že by se raději věnoval spíše novým projektům než těm starým.

Reportéři ovšem kontaktovali jednoho ze scenáristů a producentů Firefly ,Tima Mineara, který má smlouvu s 20th Century Fox TV, vlastníkem práv k seriálu Firefly. Minear sice pracuje na American Horror Story, ovšem návratu Firefly by se nebránil.

Jaké jsou šance, že by Firefly znovu ožil?
Rozhodně bych tuto možnost neodepsal. Už jenom skutečnost, že se seriál dočkal filmu (Serenity) po tom náramném fiasku na Foxu, je zázrak. A samozřejmě přežívá i v jiných podobách, než je film. Ale zda by se zase celá banda sešla? Kdo ví. Mně osobně by se to líbilo, bylo by to skvělé. Ovšem všichni teď pracují na svých vlastních projektech, které jim zapojení do něčeho jiného nedovolují. Musely by se nějak skloubit závazky všech členů, aby jim nic nebránilo.

Kdyby k tomu došlo, jaká podoba by se vám zamlouvala nejvíce?
Nijak jsem nad tím nepřemýšlel, ale napadá mě jeden takový seriál, který už nějakým rokem běží a který našel svou vlastní formu minisérie. Jak jen se ale jmenuje… Ano! Je to American Horror Story. Nemuselo by to být celých 13 epizod. Koukněte na Sherlocka.

To je dobrý nápad. Teď jsou navíc k mání, když stanice vysílají místo seriálů různé události.
Myslím, že nějaký druh minisérie by byla nejlepší volba. Něco na tenhle způsob by mohlo fungovat, kdyby se 20th Century spojil například s Netflixem nebo někým jiným. Kromě vysílání na Foxu by se minisérie mohla streamovat i na internetu. Vsadím se, že by to byl úspěch.

Ano, seriál si podle všeho vede velmi dobře i na trhu s příslušenstvím.
Díky němu Firefly vůbec nějaké doplňky má. Ovšem zájem o ně propukl až deset let po ukončení seriálu. Lidé nás pořádně objevili až pět let po odvysílání. Kdybychom seriál představili o pět let dříve, všechno by se tím asi změnilo.

Musím se zeptat, debatovali jste teďka někdy o tom, že byste seriál zase oprášili?
Se mnou nikdo nemluvil. S Jossem jsme přemýšleli o spin-offu, ale to bylo takových osm let zpátky.

Proč má seriál na fanoušky tam mocný vliv, že by ho chtěli přivést zpět?
Na to nejde odpovědět. Fanoušci sci-fi jsou kapitola sama o sobě. A nejde jen o to, že by seriál nedokázali nechat být. Jde hlavně o to, jak tento podklad a jeho postavy oslovily fanoušky, kteří k seriálu, jako je Firefly, tak tíhnou.

Podle mě je to také o tom, že se Firefly teprve rozjížděl a měl obrovský potenciál. Většinou u seriálů s podobně hlubokou myšlenkou přemýšlíte, jestli se jedná skutečně o seriál, nebo jen o dlouhý film. Ale s Firefly máte pocit, že se dá vyprávět spousta příběhů z celého vesmíru.
Myslím, že máte pravdu. Ale abych to uvedl na pravou míru, nešlo o až tak hlubokou myšlenku. Je to western. Na tom není nic komplikovaného. Skutečně jde jen o poválečný western, nic víc…
Také bych rád dodal, že pokud byste jeli na opuštěný ostrov a mohli si vzít jen jedno DVD, rozhodně by to měl být Firefly.


Potěšila by vás minisérie Firefly? Nebo byl pro vás dostatečnou útěchou film Serenity a s koncem seriálu jste se už smířili?

Za každej like dostane autor bonbón! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Illyria

Illyria

Nevidela ale koukam na Castla... nerikam ze nepribrali, to asi kazdy chlap po 30. Ale nejsou vylozene...
před 10 roky
Tulrika

Tulrika

Já na Nathanovi miluju každý kilo. Jen si ho už tolik nedokážu představit jako ostrého vesmírného...
před 10 roky
Dadulinka

Dadulinka

Jo, já neříkám že je to špatně, to prostě patří k postupujícímu věku, ale tak jak je teď si ho už...
před 10 roky
Další články k tématu