18. 2. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Star-Crossed?

Další novinkou, která čeká na seriálové fanoušky, je Star-Crossed od CW. Stojí za to pustit si pilotní díl? Na to se vám pokusíme odpovědět v dnešním článku.

Star-Crossed je nové drama, které v pondělí odstartovalo na stanici CW. Seriál poběží od osmi večer, doplňovat ho bude ze začátku Beauty and the Beast, od poloviny března potom The Tomorrow People.

V pondělí večer bude muset tato novinka obstát v konkurenci Dancing with the Stars (ABC), HIMYM a 2 Broke Girls (CBS), Almost Human (Fox) a The Voice (NBC).

V naší tipovačce jdete vy, uživatelé, mírně proti proudu, když 53 procent z vás tipuje prodloužení. Stejný názor má pouze neXtWeek, ostatní týmy se shodují na zrušení po první sérii.

Star-Crossed, hezký název, o co jde?

Star-Crossed je typická CW soapka, ve které figurují mladí krásní lidé (a mladí krásní mimozemšťani). Příběh se odehrává v roce 2024, deset let poté, co na zemi přistála loď s lidmi z planety Atria. Nyní se sedm mimozemských teenagerů dostane na lidskou střední školu, kde musí čelit předsudkům a dalším věcem. Samozřejmě nechybí hodně hádek, bitek a taky milostné jiskřičky. Brzy se zformuje trojúhelník mezi Romanem, mimozemským klukem, Emery, mladou dívkou, a jejím spolužákem Graysonem.

Emery a Roman se už znají, před deseti lety mu tehdy šestiletá dívka pomohla ukrývat se před policisty. Jakmile se poprvé po letech spatří, ihned jde o lásku na první (druhý) pohled.

Ta cukrová vata teče už jen z popisu, ukažte trailer, ať mám předávkování sladkým!

Bez problémů :-)

Trailer vypadá docela obyčejně, je nějaká šance, že se mi to přesto bude líbit?

Jistě, věříme tomu, že Star-Crossed si najde solidní fanouškovskou základnu. V podstatě tento seriál perfektně zapadá do programu CW. Mladí lidé, kteří zažívají tunu dramatu, musí volit mezi hlavou a srdcem, nechávají se ovlivňovat názory svých ne zrovna chytrých přátel… Prostě soapka, která určitě zaujme dospívající publikum.

Je na tomhle seriálu něco, co ocení i starší publikum?

Pokud rádi hledáte skryté alegorie a máte slušný přehled o historii, možná se tu dočkáte. Tento odstavec není z mé hlavy, byla to pro mě novinka, ale bezpochyby potěšila.

Star-Crossed ukazuje alegorii s tzv. Little Rock Nine, kdy devět amerických studentů černé pleti bylo poprvé začleněno do americké střední školy Little Rock Central v roce 1957. Rasové otázky v současné televizi nejsou moc viditelné, Star-Crossed má potenciál dotknout se těchto citlivých témat. Samozřejmě ovšem bude záležet na tom, jestli se bude nebo nebude striktně držet nabídnutého milostného trojúhelníku. Zatím to vypadá, že o nic jiného nejde.

Co seriál potřebuje vychytat?

Po prvním díle toho moc nevíme. Nevíme, co přesně odlišuje lidi a Atriany, prozatím to vypadá pouze na tetování na obličeji (možná dvě srdce?). Nevíme ani, co přesně se stalo na Atrii, seriál se tolik soustředí na hormony hnané teengery, že tuto oblast úplně ignoruje.

Taky pravděpodobně není úplně dobré znamení, že vás postavy nezajímají. Koukáte na to, co se děje, ale je vám jedno, jestli je chytnou, zabijou nebo něco jiného… Pilot by měl hlavně navnadit, když už ne příběhem, alespoň těmi postavami. Star-Crossed prozatím selhává.

Nějaké podobnosti?

Ding, ding, přece Roswell! Kde jinde najdete teenagery na střední, lásku mezi lidskou dívkou a mimozemšťanem? Až na to, že v Roswellu svůj původ teenageři skrývají, jde o naprosto stejný seriál, jen v modernější době s lepšími hračkami.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Trailer navnadil na to, že Star-Crossed bude klasická teen love story, a přesně to samé potvrdil i pilotní díl. Nebojte se, není to žádná velká katastrofa, ale zázraky od toho taky nečekejte. Jak pilot Reign nakonec překvapil, Star-Crossed se drží ve stejném průměru, jako trailer tohoto seriálu.

Milostný trojúhelník, který se zde dříve či později vytvoří, jde cítit na míle daleko. Hrdinka si musí vybrat mezi hodným a milým člověkem, nebo badboyem, ke kterému jí to neskutečně táhne. Tento kluk patří do party outsiderů, které si ve škole ostatní studenti dobírají. A to je všechno. CW se tímto seriálem vrací ke svým soap kořenům, je jasně vidět, že jde o seriál bez jakýchkoliv uměleckých ambicí, pouze slouží k pobavení dospívajících dívek, které se těší, až si jejich oblíbenec sundá tričko.

Na pilotu mi však ani tak nevadila takhle jednoduchá zápletka, ale spíše mě iritovala doprovodná hudba. Výběr skladeb byl opět špičkový, v tom je CWčko odborník. Ale ty písničky nepřestály hrát snad ani jednou během těch 42min, hrály pořád a pořád a pořád, když lidi mluvili, nešlo je skoro slyšet. Zvukař to tady opravdu přehnal, nemám nic proti decentním tónům v pozadí, ale když už nejde slyšet, co lidi říkají (a vy koukáte bez titulků), tak mi to přijde jako problém.

Pokud ovšem máte rádi CW oddychovky a máte týdně hoďku navíc, zkuste to. Minimálně na herce se koukat dá :-)

+ pěkní herci
+ dobrý soundtrack

- hudba tak hlasitá, že neslyšíte dialogy
- typický milostný trojúhelník
- bez inovace

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Fruiko

Premisa, která si zahrává s (mimozemským) rasismem na kanálu pro teenagery? No nečekejte od toho žádné zázraky. Spousta dojemných zpomalených záběrů za zvuků srdceryvné hudby. Plus spousta dalších klišé, od drsných středoškolských namachrovanců až po namyšlené fifleny. Pilot se nese v celkem pozvolném tempu, kde nejakčnější scéna je honička s policií po lese, která vůbec nedává smysl. Ne, že by spousta dalších věcí smysl dávala. Lidstvo pravděpodobně na dalších 10 let zamrzlo, protože největší technologický pokrok je, že po školních chodbách jezdí Roomba. Ne počkat, vlastně přísaha holografické vlajce.

Trochu mimo zatím stojí mimozemské technologie. Atriané umí cestovat napříč vesmírem, ale jinak to vypadá, že vesmírná loď převážela klan kočovných cikánů a ne vyspělou civilizaci. Vím, vím, hledám v tom moc té sci-fi stránky a přitom převažuje spíš ta druhá půlka žánru, jíž je středoškolské dra­ma.

A ta zrovna nejsou můj šálek čaje a tak ani tohle, sic cinknuté trochou sci-fi, mě nijak neoslovilo. Ale věřím, že fanoušci tohoto žánru budou spokojeni.

+ vetřelci mají vlastní jazyk
+ „uvidíte příště“, kdy pár vteřin ukázek bylo 10× akčnější, než celý pilot

- mimozemšťani s počmáraným ksichtem
- spousta zpomalených záběrů jak z reklamy

Moje hodnocení pilotu: 30 %

Tak co, dáte Star-Crossed šanci dostat se do vašeho watchlistu? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře33zobraz všech 33 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Vidím, že nejsem jediná, kdo tomu dá šanci kvůli Roswellu. Jinak je to dost trapné. Většina scén je naprosto...
před 9 roky
Benett

Benett

Chtěla jsem se zeptat jestli nahodou nenastala nějaká změna ohledně natáčení 2.série Star crossed?
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Seriál je zrušený už víc než rok, to už nikdo měnit nebude.
před 8 roky
Další články k tématu