23. 4. 2014

Seriálová finále: Proč je fanoušci tolik prožívají?

A žili šťastně až do smrti. Nebo taky ne. Finálová epizoda je jednou z nejdůležitější částí celého seriálu. Proč nám tolik záleží na tom, jak to s postavami dopadne?

Seriálová finále: Proč je fanoušci tolik prožívají?

Varování: Článek obsahuje spoilery z finálových epizod seriálů HIMYM, Seinfeld, Friends, Cheers, MASH, Fraiser a The Sopranos. Pokud jste některý z těchto seriálů zatím neviděli, chystáte se na ně a nechcete přijít o překvapení, dál nečtěte.

Není tomu ani měsíc, co seriálový svět opustila jedna z kultovních komedií – How I Met Your Mother. Po odvysílání finálové epizody zaplavila internet a sociální sítě obrovská vlna reakcí rozvášněných a většinou rozzlobených fanoušků.

„Bylo to příšerné. Úplně to ignorovalo vše, co se dosud stalo mezi Tedem a Robin, mezi Robin a Barneym, mezi Tedem a Barneym a hlavně mezi Tedem a Tracy. A to vše jen proto, že tohle je konec, který kdysi Bays a Thomas chtěli.“

Tohle je jen jedna z mnoha negativních reakcí, které se k poslednímu dílu devítiletého seriálu vztahují. To, jaké reakce byly, však nepřekvapilo zdaleka tolik, jak hlasitě se lidé po celém světě ozývali. Přece jen, i když devítiletý, HIMYM byl stále jen obyčejný seriál. Seriál, který běžel dlouho a který měl diváky s napětím čekající na to, jak to celé dopadne. Není to však poprvé, co se fanoušci hlasitě ozvali ohledně finále svého oblíbeného seriálu. Dokonce to není ani poprvé v letošním roce; stačí vzpomenout na rozpolcené reakce ohledně dlouho očekávaného finále dramatu Breaking Bad, nebo třeba jen na diskuzi ohledně konce první série True Detective.

Proč lidé finálové epizody tolik prožívají? Je to jen proto, že své účty na sociálních sítích rádi využívají ke stěžování si? Spíše ne. Existuje několik důvodů, proč je psaní finálového scénáře dlouho trvajícího nebo fanoušky opěvovaného seriálu poměrně složitá věda, kterou dokáže ovládnout jen malá hrstka scenáristů.

1. Čas

Lidé investují do seriálu hodně času. Nezáleží na tom, o jaký seriál jde. Pokud běží více než tři nebo čtyři sezóny, oficiálně se stane programem, jehož sledováním diváci strávili poměrně značnou část svého života. Ve výsledku pak tito lidé samozřejmě touží po tom, aby tento prosledovaný čas nebyl ztracen nadarmo tím, že zakončení nebude podle nich dávat smysl.

Pro příklad se podívejme na finále Seinfelda z roku 1998. Když se objevila zpráva, že se po dvou letech vrací původní tvůrce Larry David, aby napsal scénář k finále, spousta fanoušků skákala nadšením. Nakonec z finále ale vylezl nezajímavý příběh o tom, jak jsou Jerry, Elaine, Kramer a George souzen za to, že jsou sami sebou. Epizoda obsahovala hromadu hostujících hvězd z předchozích devíti let. Hlavně však tento díl šel proti svému anti-sitcomovému stylu, který si seriál po celou dobu svého vysílání budoval. Právě proto je finále Seinfelda stále na seznamu nejhorších finálových epizod vůbec.

2. Šťastně až na věky

Lidé si přejí, aby se životy seriálových postav vyvrbily určitým způsobem. Je tu důvod, proč finále některých seriálů nechává fanoušky chladnými. Například ER, který běžel patnáct let: Postupem let došlo k obměnění všech hlavních postav. I nejdéle vystupující postava – John Carter, byl pryč nějakou dobu, než se na konci vrátil. Prostě tu byl nedostatek citového spojení. Stejné to bylo i s koncem Law and Order po dvaceti letech ve vysílání (NBC mu dokonce žádné finále nedopřála).

Úplně jinak to je ale u seriálů, kde jsou všechny postavy přítomné od začátku. Fanoušci jim fandí, chtějí, aby našli svůj klid a mír, nějaké to štěstí po letech trápení se. Z toho důvodu jsou finále komedií Cheers, MASH, Friends a Frasier považována za jedny z nejlepších seriálových zakončení vůbec. Sam Malone přišel na to, že bar je jeho pravá láska. Přátelé z MASHe konečně mohli jít domů. Ross a Rachel se dali znovu dohromady. Fraiser Crane mohl začít šťastný život s Laurou Linney. Fanoušci u této čtveřice dostali konec, který žádali, jakkoliv se může zdát primitivní nebo okoukaný.

Lost a HIMYM tuto tužbu ještě znásobila přítomnost jisté záhady. Bude parta na ostrově někdy zachráněna? Pozná Ted Mosby lásku svého života? Když se diváci dozvěděli o „božském“ finále Lost, vypěnili. Stejně tak když si po devíti letech Tedových milostných neúspěchů přáli, aby konečně žil spokojeně s Matkou, ovšem místo toho se dozvěděli, že jeho láska zemřela mladá a že celou dobu mluvil o holce, která byla více než dekádu mrchou. Fanoušci chtěli, aby žil Ted s Matkou šťastně a do smrti, ne aby si tvůrci vydupali svůj původní plán na zakončení.

3. Nechceme překvapení

Fanoušci nemají příliš v lásce velké zvraty. Překvapivé události jsou výborné ve filmech, u kterých divák stráví dvě hodiny, ale k několikaletým seriálům až tak moc nesedí. HIMYM je dobrým příkladem. Mnoho z vás jistě vidělo upravené video s alternativním koncem seriálu, ve kterém fanoušek vystříhal scény se smrtí a tetou Robin. Tento konec byl mnohem více uspokojující, protože tak jsme to chtěli vidět celou dobu.

Zatmívačkový konec u The Sopranos byl kritizován z jednoho prostého důvodu. Seriál zanechal jednu otevřenou dějovou linku – jaký byl osud Tonyho Soprana. Byl zabit? Žil dál? Seknul s prací mafiánského bosse? Fanoušci měli pocit, že jim tvůrci udělali čáru přes rozpočet, protože otevřené konce jsou jedna věc, kterou po letech sžívání se s postavami opravdu vidět nechtějí.

Všechna tato slova jsou však v podstatě k ničemu. Faktem zůstává, že tvůrci mají právo vymyslet si konec, jaký uznají za vhodný. Bays i Thomas si oba stojí za koncem, který u HIMYM zvolili. DVD s devátou sérií bude obsahovat také alternativní konec, který fanoušky potěší více. Bays se k reakcím fanoušků vyjádřil jednoduše a věcně: Nelíbilo se vám finále, to se stane. Zkusili jsme něco a vy jste na to reagovali jinak. Doufám, že jsme pořád přátelé.

Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře65zobraz všech 65 příspěvků
HonZajs000

HonZajs000

Máš pravdu. Online to je jen ve slovenštině. V češtině si to asi musíš někde stáhnout. Ale tohle je...
před 9 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Musím souhlasit. Sice už jsem ho viděl několikrát, ale rozhodně patří mezi ty nejlepší. Nic tomu...
před 9 roky
nevermore

nevermore

Koukal jsem na to kdysi, když to běželo v televizi, ale bohužel díky škole apod., jsem to většinou...
před 9 roky
Další články k tématu