7. 5. 2014

Finále Přátel z pohledu jejich tvůrců

Před 10 lety více než 50 miliónů diváků sledovalo, jestli finále legendárního sitcomu konečně ukáže, zda spolu budou Rachel a Ross žít šťastně až navěky, nebo ne. Nyní si pojďme s tvůrci na onen konec zavzpomínat.

Finále Přátel z pohledu jejich tvůrců

Kdy jste poprvé začali uvažovat nad tím, jak by finále mělo vypadat?

MARTA KAUFFMAN: Bylo to možná trochu odlišné než u jiných seriálů, jelikož jsme si několik let po sobě mysleli, že tahle sezóna je závěrečná.

DAVID CRANE: Kvůli vyjednávání o prodloužení smluv herců se zdálo, že sedmá je ta konečná, nebo osmá, nebo devátá. Takže jsme pokaždé byli ve střehu a říkali si, že jestli tohle je závěr, jak to uděláme. A pak, na poslední chvíli, nám nadělili další řadu.

KAUFFMAN: A v tu chvíli jsme si řekli, že ta už bude finální.

CRANE: Při té desáté jsme si uvědomili, že to neustálé přemýšlení nad koncem a následné změny směru kvůli prodloužení seriálu už musí skončit. A to bylo také to, co cítili někteří herci. Jedinou věcí, kterou jsme si byli jistí, byla ta, že musíme dát Rosse a Rachel dokupy. Napínali jsme publikum celých deset let a neviděli jsme důvod, proč bychom je měli dál trápit.

KAUFFMAN: Ale háček byl v tom, jak to udělat, aby se to neodehrávalo stylem, který se očekává?

CRANE: Všechno se točilo kolem toho, jak to provést. Věděli jsme, že finále bude mít hodinu, a tak jsme na to měli onu hodinu, abychom se dostali tam, kam jsme chtěli. Vyústění diváky nepřekvapí, ale ta cesta k tomu musí. Některé postavy měly děti a byly vdané, takže to celé bylo o uzavření ne těch deseti let, ale jejich cesty, na které byly od svých dvaceti až do části třiceti let.

KAUFFMAN: Byly zde symboly, které byly významné – třeba byt – ikonické věci a místa, se kterými jsme se měli rozloučit.

Existovaly konce, o kterých jste mluvili, ve kterých Ross a Rachel spolu neskončili? Nebo jste přemýšleli nad radikálnějším scénářem pro ostatní postavy?

CRANE: Přemítali jsme nad šedivým koncem, kde pouze naznačíme, že by spolu Ross a Rachel mohli být, ale pak jsme to zamítli s tím, že když už se touto cestou vydáme, tak pořádně. A to je styl našeho seriálu, žádné pouhé nastínění. Natočme, co chtějí nejen fanoušci, ale i my, což je to, aby spolu konečně byli. A co se týče dalších věcí, věděli jsme, že v závěrečné řadě budou mít Chandler a Monica dítě a pak byla sranda, když jsme jim nadělili dvě. Ale ne, nesnažili jsme se vymyslet nějaký drastický zvrat.

KAUFFMAN: Věděli jsme cíl, ale přemýšleli jsme, jak se vyhnout tomu, aby to byla nuda.

CRANE: Jak vytvoříte něco očekávaného neočekávaným způsobem?

Měli jste pocit během psaní finále, že musíte přestat vnímat přání fanoušků? Očividně každý ty dva chtěl vidět spolu…

KAUFFMAN: Můj rabín mě zastavil, když jsem dovezla děti do hebrejské školy a ptal se mě, kdy se dají dohromady. Bylo to všude. Chtěli jste to udělat tak, abychom s tím byli hlavně my spokojení, nejen diváci.

CRANE: Za těch deset let, co jsme vyprávěli příběh, jsme se nikdy nepodívali, co se řeší ve sdělovacích prostředcích a nečetli si fanouškovské stránky. Mezi tuctem scenáristů bylo názorů dost a to ještě nezmiňuju herecké obsazení, výkonného producenta a režiséra Kevina Brighta, každý měl svoji představu. Nepotřebovali jsme více pohledů na to, jak by to mělo dopadnout.

KAUFFMAN: Neplatí to jen pro finále. Obecně platí, že se člověk zamyslí nad svým seriálem, ví, co by chtěli lidé, ale pak tu jsou věci, o kterých máte pocit, že jsou pro show to pravé. Seriál napoví, co by se mělo udělat, ne fanoušci.

Zhlédli jste nějaká finále jiných seriálů, abyste viděli, jak se s tím ostatní tvůrci poprali?

KAUFFMAN: Probírali jsme finále, která se nám líbila a která vhodně seděla jako zakončení. Sice to na nás nemělo žádný vliv, ale rozebírali jsme Newhart a ten skvělý, skvělý zvrat na konci se snem, což bylo neuvěřitelné a vtipné. Ale co se týče nás, každý dospěl. Proto seriál musel skončil. Postavy se dostaly do životní fáze, ve které už přátelé nejsou rodina, protože zakládají svoji vlastní.

CRANE: Nemůžete přebít finále Newhartu. Absolutně souhlasím s Martou. Ten okamžik v Newhartu, kdy se probudí v posteli vedle Suzanne Pleshette, to nečekáte a je to geniální.

KAUFFMAN: S velkým zájmem sleduju finále, zbožňuju, když můžu říct, co to udělali, to je sranda.

Takže Newhart je vzorem pro finále komedií?

KAUFFMAN: Taky si myslím, že M.A.S.H. měl úžasné finále. Až jsem žárlila. Byla to skvělá směsice komedie a dramatu, pěkně to vyvážili. Bylo to tak dojemné, tak dojemné. Bože, miluju to finále.

CRANE: Finále The Mary Tyler Moore Show, jak vycházejí ze zpravodajské místnosti, bylo fantastické. Nevynechali ono obejmutí, nádherné.

Myslíte si, že ten intenzivní nátlak na finále je férový?

KAUFFMAN: Ano, myslím, že je. Strávili jste 10 let s postavami, byly součástí vašich domovů. Je to osobní záležitost sledovat je v televizi a ještě osobnější sledovat je na počítači a ležet u toho v posteli. Takže je spravedlivé, že publikum požaduje, aby se mu dostalo pocitu uspokojení. Nechcete, aby si řeklo, ještěže už je konec! Nechat diváky v rozpoložení, že chtějí ještě další epizody, je příjemná věc…

CRANE: Jestli si nějaký tvůrce stěžuje, že se o to lidé zajímají až moc, vybral si špatnou práci (Směje se.) Je to nespravedlivé, jak moc mají můj seriál rádi. To je opravdu příšerný problém.

Zní to tak, že jste spokojeni se svým finále. Ale opravdu tu není nic, co byste chtěli změnit, kdyby to šlo?

CRANE: Kdybych se na to podívala teď, asi bych viděla pár vtipů, u kterých bych si pomyslela, že jsme je mohli udělat lépe. Ale celkově mě nenapadá nic, co bych chtěla změnit.

KAUFFMAN: Rozhodně nic, co se příběhu týče. Kdybych se nad tím opravdu hodně zamyslel, určitě by mě napadlo pár věcí, které se daly udělat lépe, ale teď mě nic nenapadá. Akorát bych nejspíš nevpustil každého na natáčecí plac, hodně to ruší. (Směje se.)

CRANE: To je pravda. Začne se natáčet a my si říkáme, támhle je Jeffrey Klarik – Craneův partner a spolutvůrce Episodes – A tady je naše agentka Nancy! Támhle jsou děti Marty.

Napadlo vás někdy nechat si pootevřené dveře pro případný spin-off nebo znovushledání?

KAUFFMAN: Nikdy. Už od počátku jsme věděli, že nechceme udělat spin-off nebo Dospělí přátelé nebo Děti přátel. Velmi jasně jsme věděli, že to se nikdy nestane a že toho nechceme být součástí, protože se málokdy stane, že by to klapalo. Měli jsme pocit, že seriál je o určité etapě života a když skončí, skončí i seriál.

CRANE: Taky bylo těžké přijít na to, jak se správně rozloučit a ne ještě přemýšlet nad tím, co by mohlo přijít po finále. Je to hotová věc a jestli někdo chce… a oni tak učinili, Scott Silveri, Shana Goldberg-Meehan, Matt LeBlanc a Kevin Bright natočili Joeyho, ale ani jednou nás nepožádali o pomoc.

KAUFFMAN: Ale doufali, že jim pomůžeme.

CRANE: Byla to jejich vlastní věc. Nemělo to žádný vliv, co jsme plánovali pro finále.

Když se zamyslíte nad Joeym, jaké jste z toho měli pocity a jaké máte nyní?

KAUFFMAN: Těžko říct. Nebylo to naše. Neměli jsme s tím nic společného.

CRANE: Máme rádi všechny, co se na tom podíleli, takže i po osmi letech jim přeju všechno nejlepší. Každý očekával, že je to pokračování Přátel, jenže chybělo dalších pět postav a podstata, která dělala seriál tím, čím je a potom je těžké na to navázat. Existuje opravdu jen málo příkladů, kterým se to povedlo. Je to obtížné. Ač jsou všichni hodně talentovaní, je to skoro nemožná věc. Navíc diváci měli neskutečná očekávání.

Je to důvod, proč jste toho nechtěli být součástí?

CRANE: A také jsme byli vyčerpaní.

KAUFFMAN: To byl velký důvod a také to, že to nebyla správná věc. Měli jsme pocit ukončení a my pouze zklameme lidi, pokud uděláme nějakou jinou verzi toho seriálu. A my nesnášíme, když lidi zklameme.

Jelikož se blížíme 20. výročí od začátku vysílání seriálu a 10 let od jeho ukončení, lidé se zajímají, zda jste ohledně pokračování nezměnili názor.

KAUFFMAN: Musím zopakovat, že show je ukončena. A buďme upřímní, uplynulo 20 let. Každý se změnil. Vy byste celou dobu pak strávili jen tím, že byste se pozastavovali nad tím, jak zestárli nebo jak je ona…

CRANE: Jestli chce někdo vidět Přátele, ať si zapne televizi. Díkybohu, stále to běží. A jsou tam herci, které můžete neustále vidět v jiných projektech. Marta a já jsme o tom hovořili opravdu hodně. Lidi říkají, že chtějí pokračování a čím víc odpovídáme, že je to špatný nápad, tím víc nesouhlasí. Ale myslím si, že kdybychom změnili názor, vymstilo by se nám to.

KAUFFMAN: To je krásné na finálích, jsou finální.

Ozvou se vám někdy z NBC nebo Warner Bros.? Je to jako na podmínce, že vám dají o sobě vědět každých 18 měsíců?

CRANE: Přesně tak. Pravidelně se nás ptají, co si o tom myslíme.

A vy jim opakujete…?

CRANE: Že to není dobrý nápad. Všichni jsme se snažili, aby to mělo skvělý konec, tak co teď vymýšlíte?

KAUFFMAN: Seděla jsem s kamarádem v baru, nedělám to často, ale šli jsme před premiérou něčeho, a do baru vešla skupinka dvacetiletých, že slyšeli, že je jisté, že se Přátelé vrací s další řadou.

CRANE: Ale buď upřímná, nepomyslela sis na chvíli, jestli tě náhodou neobešli?

KAUFFMAN: Ne.

CRANE: Opravdu? Kdykoliv si přečtu, že je jisté, že se něco děje, něco ve mně si pomyslí, že už je přestalo bavit se nás ptát, když si stále stojíme za svým, tak si řekli, kašlem na ně?

KAUFFMAN: To je fakt. Máš pravdu.

Davide, ty pracuješ na Episodes a ty Marto jsi právě podepsala smlouvu na komedii s Netflixem.

KAUFFMAN: Mám velké plány pro finále. (Směje se.)

Jaké poučení si vezmete z finále Přátel a budete se jimi řídit u svých dalších seriálů?

KAUFFMAN: Naučila jsme se, že nechám seriál, aby mi napověděl. Přijde chvíle, kdy člověk o všem plně nerozhoduje, musí se dostat k jádru příběhu a moc ho nezaplácat zbytečnými vedlejšími dějovými linkami.

CRANE: Podstata seriálu vás zavede k přirozenému konci. Přátelé začali v období, kdy jim přátelé byli rodinou, takže jádrem příběhu je, že šest přátel míří každý jiným směrem. Jeffrey a já jsme ještě nezačali uvažovat o finále Episodes, ale doufejme, že nám také show napoví, jaký by měl být konec.

KAUFFMAN: Měli jsme štěstí. Měli jsme seriál, kde se v posledním dílu šest lidí, kteří si byli návzajem součástí života, mohli společně rozloučit a zároveň se diváci mohli rozloučit se seriálem. To bylo perfektní. Bylo to pro nás správné.


Vzpomínáte na finále rádi? Nebo byste si přáli, aby něco dopadlo jinak, nějaká postava dostala více prostoru?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
anonymek

anonymek

můžete mi tu někdo hodit odkaz na tu fotku co je v pozadí? :)) děkuju moc :)
před 9 roky
Crazy-Nut*

Crazy-Nut*

Finále Přátel patří mezi ty nejlepší a pokračování tady ani není na místě, seriál je dokonalý od začátku až...
před 9 roky
martinka182

martinka182

Dokonalé finále. I když ho znám nazpaměť, vždycky mám na krajíčku :D A jak už tu někdo psal přede mnou, moc...
před 9 roky
Další články k tématu