14. 8. 2014

Vzpomínáme: Wilfred (2011-2014)

Vzpomínáme: Wilfred (2011-2014)

Wilfred je americký seriál, který vznikl na základě stejnojmenné australské předlohy. Představil se nám 23. června 2011 na stanici FX a vypráví příběh mladého Ryana, který jako jediný vidí obyčejného sousedčina psa Wilfreda jako člověka v psím převleku.

Tvůrci seriálu jsou Adam Zwar a Jason Gann, kteří jsou oba spjatí i s australskou verzí – Zwar byl tvůrcem a zároveň si zahrál jednu z hlavních postav, Gann si v obou seriálech střihl roli psa Wilfreda. Na výrobě seriálu se podílel i David Zuckerman.

Díl za dílem nás seriál bavil svým osobitým humorem a sérii za sérií nás více a více mystifikoval ohledně toho, kdo nebo co vlastně Wilfred je. Proto by nebylo od věci se podívat, jak se děj v průběhu let vyvíjel. Takže pokud jste seriál ještě neviděli nebo jste ho neviděli celý, tak vás varuji, že následující část nabídne spoustu spoilerů nejen z celého seriálu, ale hlavně z finálové epizody.

1.SÉRIE

Ryan Newman (Elijah Wood) je na počátku příběhu troska. Nemá práci, nemá přítelkyni ani přátele, nemá prostě vůbec nic. Má spoustu duševních problémů, se kterými se nedokáže vypořádat. Jednoho dne se proto rozhodne, že spáchá sebevraždu. Jeden marný pokus za druhým vyústí v to, že se Ryan seznámí se svou sousedkou Jennou (Fiona Gubelmann), která po něm chce, aby jí pohlídal jejího pejska Wilfreda (Jason Gann). Toho Ryan vidí jako obyčejného člověka v psím převleku. Počáteční zmatení vyústí ve velmi zajímavý přátelský vztah, ve kterém se Wilfred snaží Ryana poučit a přivést ho ke štěstí.

V první sérii se nám z těch důležitějších postav představí i Ryanova sestra Kristen (Dorian Brown), která se snaží Ryanovi všemožně pomáhat postavit se na nohy, jenže Wilfred je těžká konkurence. Dále je tu Drew (Chris Klein), Jennin přítel a později i manžel. Ryan ho nemá zrovna v lásce, protože se do Jenny zamiluje, ale každý jeho způsob k nahrazení Drewa skončí velkým neúspěchem. Kromě Kristen má Ryan i matku. Jmenuje se Catherine (Mary Steenburgen) a většinu svého života musela strávit v psychiatrické léčebně. Když si Ryan začne konečně dávat svůj život do pořádku, na scéně se objeví záhadný Bruce (Dwight Yoakam). Bruce je odhalen jako takový Wilfredův kamarádíček, se kterým občas hrají menší hry, jejichž cílem je většinou právě chudák Ryan. Neméně důležitou postavou je Méďa (Bear), Wilfredův plyšový kamarád, se kterým občas překročí meze tradičního přátelství.

Na konci první série se Ryan promění v úplně jiného člověka. Zosnuje plán, jak oddělit Jennu od Drewa, aby mohl mít Jennu jen a jen pro sebe. Bude dokonce vydírat vlastní sestru, aby vše klaplo. Způsobí tak, že se Kristen rozvede se svým manželem Leem (J.P. Manoux) a místo toho, aby rozvrátil vztah Jenny a Drewa, tak akorát způsobí, že se ti dva budou brát. Wilfred skončí pod autem a když ho jde Ryan navštívit, tak Wilfred neví, kdo je Ryan zač. Ryan utíká jako o život k sobě domů a vše končí šokujícím odhalením – sklep, kde se Ryan s Wilfredem bavili, neexistuje a je to pouhá skříň s oblečením…

2.SÉRIE

Po poněkud zmateném začátku druhé řady se na konci dílu opět zorientujeme. Zmatením a iluzím ale rozhodně není konec. Ryan má ve druhé sérii práci ve společnosti, který vyvíjí lék proti rakovině, kromě práce se změní i jeho osobní život. Brzy se sblíží s jednou kolegyní z práce – Amandou (Allison Mack), jejich vztah ovšem velmi brzy nabude nečekaných obrátek.

I Kristen se v životě pohnula o něco dál. Po několika měsících strávených v Indii se vrací domů i s menším překvapením… dítětem, které se má už brzy narodit. Otcem je Arturo Ramos (Nestor Carbonell), ale ani s ním Kristen dlouho nevydrží. Dítě si Kristen narozdíl od Artura nechá a pojmenuje ho Joffrey.

Ryan si tento o něco lepší život moc dlouho neudrží. Firma, kde pracuje, se ocitne na mrtvém bodě, když je konkurence předežene. Nestalo se tak ale žádnou náhodou, někdo prodal firemní tajemství a podezření padne brzy právě na Ryana. Jako první ho obviní jeho bývalý kamarád ze školních let James (Eugene Byrd), který vždycky stál na straně Ryanova otce, díky čemuž jejich přátelství také skončilo. I Ryanův vztah s Amandou se blíží pomalu ale jistě ke konci. Začne to tím, že jí Ryan přizná pravdu o Wilfredovi. Prvním překvapením ze strany Amandy je to, že ho ona vidí taky. Druhým a mnohem hrozivějším překvapením je, že to ona prodala firemní tajemství a plánuje s Ryanem za získaní peníze začít budovat nový život někde daleko. Ryan ji ale poté, co zjistí, že o Wilfredovi lže, poradí, aby se udala. Jejich vztah skončí spolu s jejím odchodem na psychiatrii.

Na konci druhé série se v posledních vteřinách dostaneme k další záhadě. Na fotce Ryana a jeho mámy z dětství je totiž pod lupou vidět na jednom z obrázků Wilfred, jak číhá za stromem. Wilfred kolem obrázku dost mlžil a poté přiznal, že ho nakreslil on. Jenže jak mohl zfalšovat i onu fotografii? Zdá se, že Ryan Wilfreda vídal už jako malé dítě. A nebo je to také všechno úplně jinak…

3.SÉRIE

Ve třetí sérii je nám přiblížen vztah mezi Ryanem a jeho otcem. Henry Newman (James Remar) měl vždy pocit, že Ryan je jako jeho matka. Všemožně se mu snažil pomoci, Ryan v tom ovšem vždycky viděl jen další z jeho ubohých triků, jak jej zmanipulovat. A když se mu táta vrátí do života, tak v tom opět vidí nějakou lest. Jestli se mýlí nebo ne, to se brzy dozví.

Ryan se ocitne ve finančních potížích, a tak se rozhodne, že nabídne jedno patro svého domu k pronájmu. Nastěhuje se tam poněkud zvláštní žena jménem Anne (Kristen Schaal). Do noty si zrovna nepadnou, na vybranou ale zrovna nemá, tudíž se Anne v domě nějakou dobu zdrží.

Henry chce po letech strávit Vánoce se svou rodinou, hlavně kvůli Kristenině novorozenému synovi, a slavit se bude u Ryana. A protože s ním má Ryan nevyřešené problémy, tak ho Kristen přiměje, aby zkusil terapii. Jeho psychiatr mu navrhne jistý druh vzpomínkové terapie, při které si člověk může živě vybavit své vzpomínky a zkusit přehodnotit svůj názor na to, jak je tehdy vnímal. Ryan se tam po menší odbočce dozví, že jeho tátovi nebylo vůbec lhostejné, když jeho mámu zavřeli na psychiatrii. Vypadá to, že Ryan dokáže dát tátovi druhou šanci.

V den Vánoc se Ryan dozvídá, že obrázek, o kterém si myslel, že ho v dětství nakreslil, kreslila ve skutečnosti jeho sestra. Brzy zjistí, že na něj jen přikreslil modrou psí boudu, pod kterou se po seškrabání nožem ukáže záhadný symbol. Tím to ale všechno pouze začíná. Poté, co Wilfred podpálí Jenně dům, aby ji mohl zachránit, dá Jenna Ryanovi pusu. Dále se Anne přizná, že jí Henry zaplatil, aby tam bydlela a byla jeho informátorkou. Henry k Ryanovi do domu dostal i kameru, díky které mohl vidět, jak se Ryan baví se psem. Nabídne mu tedy dvě možnosti – buď se půjde léčit, nebo pro něj začne pracovat. Vše ale končí jinak, Henry totiž po tragickém pádu ze schodů umírá. Při přebírání jeho věcí Ryan narazí na obálku, na které je onen záhadný symbol z obrázku. Ryan jde na adresu, která na obálce byla, a nachází tam sochu, na níž je vyobrazen Wilfred…

4.SÉRIE

Na radikální dopady finále třetí série můžeme rovnou zapomenout, všechno totiž bylo úplně jinak. To Ryan spadl ze schodů, ne jeho táta. Dojde mu, že když jeho táta stále žije, může věci napravit. Jako by ale Ryan svou vizí smrti svého otce jeho smrt vlastně předpověděl. Netrvá totiž dlouho, než Henry skutečně umře. Záhadný symbol odhalený v předchozí sérii hraje roli i tentokrát, Ryan ho objeví na tátově spisu o Průvodu šedého pastýře, což je, jak se později dozvíme, tajemný kult.

Wilfred způsobí, že se Drew dozví o puse, kterou Jenna dala Ryanovi. Drew už to neunese a Jennu opustí. Ta se to snaží za každou cenu spravit, jenže bezvýsledně. Osobní problémy řeší i Kristen, které chce Arturo vzít Joffreyho a převzít si ho do povinné péče. Díky Ryanovi se mu to nepodaří a Kristen může být o něco málo šťastnější.

Další záhadou je Lonnie Goldsmithová (Harriet Sansom Harris), které Ryanův otec už před lety přikázal, aby za ni prováděl tajné předávky peněz neznámému člověku. Díky další hře Wilfreda a Bruce se Ryan ovšem nedozví, komu jsou peníze předávány. Zato zjistí něco málo o Průvodu šedého pastýře, konkrétně o tom, v co věří. Věří v dualitu dvou psích bohů, Krungela a Matamana, kteří jsou sice na první pohled naprosto stejní, jejich účel je ale naprosto odlišný. Zatímco Mataman má člověka vést ke štěstí, Krungel je jeho přesným opakem a vede člověka k sebezničení. A člověk je rozezná jedině tehdy, až už je příliš pozdě. Ryan teď neví, jestli je Wilfred jedním z nich a pokud ano, tak kterým.

Ani na Amandu se nezapomnělo. Ryan se s ní po dlouhé době opět setká a zjistí, že ji propustili z léčebny, ale že už spolu nebudou moci být, jelikož se chce Amanda skutečně vyléčit. Je na dobré cestě, ale obnovení jejich vztahu by jí prý neprospělo. Vrátí se i Catherine, která je na tom už mnohem lépe a dostane se z léčebny. Překvapením je to, že začala chodit se svým doktorem Cahillem (John Michael Higgins). Dlouho spolu ale nezůstanou, Kristen své matce nepřeje štěstí, a tak skončí opět v léčebně.

Wilfred má obrovskou radost. Přišel totiž o nohu. Jenna je sice hrozně ustaraná a cítí, že je to její vina, Wilfred je ale v dobré náladě, být třínohým psem má totiž spoustu výhod. Radost mu ale dlouho nevydrží, veterinář má totiž podezření, že Wilfred může mít rakovinu plic. Ryan se to snaží před Jennou ututlat, aby jí nepřidával starosti, dlouho se mu to však skrývat nepodaří. Podezření je brzy i potvrzeno, Wilfred je v posledním stádiu rakoviny plic a zbývají mu už jen poslední dny života. Tato tragédie vyústí v nečekanou radost, když se díky truchlení dají Ryan s Jennou dohromady. Wilfred tak splnil svůj účel, přivedl Ryana ke štěstí. Jenže co bude teď?

Mezi Jennu a Ryana se postaví Drew, který se bez varování staví. Wilfred je na sebe naštvaný, jelikož zklamal ve svém vlastním poslání. Náhle přichází Wilfredův poslední den a umírá. Pro Ryana je to obrovská rána, ale ani zdaleka není poslední. Jenna s Drewem se dají opět dohromady a odjíždí pryč.

Najednou se ocitáme přesně tam, kde jsme začali. Opakuje se chvíle, kdy Ryan píše svůj dopis na rozloučenou, kdy si chystá sebevražedný koktejl a kdy spatří oknem Jennu. Tentokrát se ale stěhuje pryč. Zničehonic Ryana navštíví jeho máma a i když to zatím nečeká, jsou pro něj připraveny odpovědi na velkou část jeho otázek. Ryan se rozhodne konfrontovat matku ohledně Průvodu šedého pastýře. Dozvídá se, že Henry nebyl jeho biologickým otcem, ten skutečný zemřel ve vězení, kam se dostal poté, co Catherine došlo, že se přidala k prapodivnému kultu. Kult věřil v to, že psí bůh Mataman má za poslání dovést vyvoleného ke štěstí. A Ryanův biologický táta věřil, že to Ryan je tím vyvoleným.

Wilfred je najednou zpět, tedy ne tak úplně. Než přejde k dalšímu vyvolenému, chtěl Ryana navštívit, ale když se dozvídá, že ho Jenna odkopla, tak vše opět vezme do svých rukou. Dovede Ryana k odlehlé farmě a náhle zmizí. Farmu vlastní Ryanův biologický otec, který vlastně nezemřel, jen chtěl, aby se Catherine pohnula v životě dál, a tak smrt předstíral. Přizná se, že už nevěří tomu, co kdysi vykládal, včetně věcí o vyvoleném. Ryan si uvědomí, že Wilfred je skutečně pouhým výplodem jeho choré mysli, a tak jej začne ignorovat a utíkat od něj. Když ale Wilfred zmizí, Ryan si uvědomí, že jeho život je bez něj hrozně nudný a obyčejný a chce, aby se Wilfred vrátil. A tak se také stane.

A TÍM TO KONČÍ…

Ne každý bude s koncem spokojený, i já uznám, že tomu prostě něco chybělo. Ale i přesto budu na Wilfreda vzpomínat v dobrém a rád se k jeho nezvyklému humoru někdy v budoucnu vrátím. Těm z vás, kteří Wilfreda neznají, jej mohu vřele doporučit, ale ne každému seriál sedne. Tímto končí čtyřleté putování za jednou velkou psí záhadou. Budeš nám chybět, Wilfrede…


Takže, Wilfredovi fanoušci, co říkáte na konec seriálu? Uspokojil vás? Dostali jste to, co chtěli? Nebo právě naopak? Na vaše názory se těšíme v diskuzi pod článkem.

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Salem

Salem

hodně zvláštní seriál, musím si ho konečně dokoukat
před 9 roky
maxf1@seznam.cz
před 9 roky
Ciclonwar

Ciclonwar

Musím říct, že konec mohl být horší, ale i lepší. Trošku jsem doufal, že to skončí...
před 9 roky
Další články k tématu