24. 5. 2014

Criminal Minds: O dojemném odchodu, náhradách a nové sérii

Criminal Minds: O dojemném odchodu, náhradách a nové sérii

Varování: Následující rozhovor obsahuje spoilery

Ukázka z finále letošní série Criminal Minds (Myšlenky zločince) nelhala. Utvar analýzy chování vskutku opustil jeden z jejích členů: Alex Blake (Jeanne Tripplehorn).

Co bylo příčinou odchodu oblíbené postavy, zda bude nahrazena a co můžou fanoušci očekávat v desáté řadě? Hlavní producentka Erica Messer odpovídá na palčivé otázky.

Jak došlo na odchod Jeanne? Chtěla odejít? Bylo to oboustranné?

Jak vše směřovalo ke konci sezóny, kdy se uzavírají nové smlouvy a všechno kolem toho, probíraly jsme spolu, co bychom chtěly udělat s její postavou. Dospěly jsme k tomuhle, Jeanne nestála o velkolepou a okázalou závěrečnou epizodu. Pro mě byla její postava nejvíc citově spjatá s Reidem. Hotch a Rossi ji znali déle, ale k Reidovi měla blíž – například byla první, kdo se dozvěděl o Maeve. A tak jsem začala uvažovat proč. Čím víc jsem o tom přemýšlela – a protože mě vždycky zajímá, co kterou postavu pohání – vytvořila jsem si představu, že měla dítě, které zemřelo a že možná zemřelo na něco, co se nedá pojmenovat. Lingvistku by něco takového dohánělo k šílenství. Když se to všechno rozjelo a protože dvouhodinové finále bylo tak velkolepé a hodně toho bylo v sázce, cítila jsem, že klidnější linie příběhu Blakeové by s tím dobře kontrastovala.

Proto jste její odchod neoznámili? Myslím, že skoro všechny ta ukázka finále překvapila.

Ano. Jeanne to nechtěla zbytečně zveličovat a cítili jsme, že to je v souladu i s Blakeovou. Myslím, že to dává smysl, když si vezmete tu postavu, kterou známe dva roky. Nesnaží se dělat dojem a strhávat na sebe pozornost. Její příchod nebyl okázalý – když jsme ji poznali, byla už součástí týmu. Přišla klidně a stejně tak i odešla.

Rozhodně jde o váš nejdecentnější odchod, pokud nepočítáme Seaverovou.

Rozhodně. Je to zvláštní, protože na papíře mohl její odchod vypadat nejistě, ale když to vidíte, víte, že je pryč… V písni, kterou jsme k tomu použili, což je původní píseň Lily Kershawové (dcery režiséra Glenna Kershawa), zazní hned na začátku „Nech mě jít“ a ta píseň hraje, když Blakeová odchází po schodech od Reida.

Byla textovka, kterou dostal Hotch v letadle, od Blakeové?

Měla to být textovka od ní, ale s jistotou se to dozvíme až v příští sérii.

Už jste mluvili o náhradě?

Ani ne. Spíš jsme si řekli, že se soustředíme na uzavření 9. série a na to, co chceme, aby všichni viděli. A po letní pauze můžeme probrat, co by se mohlo stát, co bychom si přáli a tak dále. Nebo možná seriál bude pokračovat jen s šesti členy týmu. To je na delší diskuzi s mnoha lidmi a ta nás teprve čeká.

Takže zatím není rozhodnuto, že bude nahrazena?

Správně. Momentálně jsou otevřené všechny možnosti.

Co jste si myslela, když ukázka finále odhalila, že Reid přežije a odejde někdo jiný?

Říkala jsem si: „Tak moment! Musíme z toho vyždímat co nejvíc!“ [smích] Ale trochu mě štve, že to ukázka prozradila. Kdyby neukázala Reida při vědomí, mohli jste se bát, že to byl on. Ale i když se probral, stejně mu hrozilo nebezpečí… Když máte takový cliffhanger, všichni se honem podívají na ukázku. To, že to takhle prozradili, jsem absolutně nechápala.

Už jste se rozhodli, jak celé tohle martyrium ovlivní Reida? Zvrhne se to a začne zase zneužívat Dilaudid?

Upřímně doufám, že se znovu nevydá dilaudidovou cestou! [smích] Ale tohle všechno musíme probrat začátkem léta, až se vrátí scenáristi. Určitě bychom z toho mohli udělat příběh nebo se od toho jen posunout dál… To samé platí pro Garciovou, která poprvé někoho střelila. Je to zajímavé, protože když jsem to psala, říkala jsem si, že bych si nejdřív měla promluvit s Kirsten, jestli s tím bude souhlasit. Řekla jsem jí, že tím zachrání Reidovi život a ona byla hned pro. I tím se budeme zabývat, ale po pravdě, nezabila ho, jen ho postřelila a když tu scénu vidíte, můžete s tím být spokojení.

Co máte naplánováno na příští sérii?

Zatím nic moc. Existuje varianta, že v ději navážeme hned následující den. V další zase budeme pokračovat až po létě, stejně jako ve skutečném životě. Takže ještě nevím. Na příštích pár týdnů se od seriálu odpojíme a až se scenáristé zase sejdou, můžeme si říct: „Mě napadlo tohle. Co myslíte?“ Máme za sebou tak úžasný rok. Na desátou řadu se vrátí všichni scenáristé a tak bylo třeba, aby si každý trochu oddechl. Ty poslední dvě epizody stály každého hodně sil. Je to hromada práce, která se vyplatí. Ale všichni si letos musí užít pauzu, protože loni nám to nebylo dopřáno. Čekali jsme na rozhodnutí, jestli náš seriál obnoví a všichni se báli odjet na dovolenou nebo cokoliv dělat. Jakmile jsme se letos dozvěděli, že pokračujeme, zajásali jsme a začali si plánovat výlet do Paříže. Trochu přeháním, ale víte, jak to myslím. Očekávám, že nám desátá série přinese plno úžasných věcí.

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Syrestesia

Syrestesia

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Gabik.029

Gabik.029

No kdyby to byl nějakej druhej Morgan, tak bych se vůbec nezlobila :D
před 9 roky
24ron24

24ron24

Tak ti ne, ale čo ja? :D
před 9 roky
Gabik.029

Gabik.029

Ty tam máš J.J. :D
před 9 roky
Další články k tématu