25. 8. 2014

Vzpomínáme: True Blood (2008-2014)

Vzpomínáme: True Blood (2008-2014)

Šílené, geniální, zvrácené, revoluční, nebojácné… To je jen pár přívlastků, kterými by se dal označit seriál True Blood (Pravá krev), který nám během uplynulých sedmi let obohacoval naši seriálovou zkušenost. Ať už byl tento seriál sebešílenější, jedno se jemu i tvůrci Alanovi Ballovi upřít nedá – dokázal vyvolat ohlas a diskuzi.

Před deseti dny jsem si všimla, že zbývají poslední dvě epizody. Nyní, o týden a kousek později, mám za sebou 80 nadupaných dílů, u kterých se mi vystřídaly všechny možné emoce, od zvědavosti přes pocit závislosti až po nudu, nechuť a skvělé pobavení. True Blood během svého vysílání dokázal ve svých divácích vytvořit všechny tyto a mnohé další. Měl své nenápadné maličkosti, které fanoušky provázely celou dobu. Příkladem za všechny je maličká blonďatá Ginger, která za celou dobu řekla tak dvě věty, pravidelně se však objevovala se svým vyděšeným ječením, které mi vždy seriál báječně odlehčilo a zesakrastičtělo. Právě kvůli těmto geniálním drobnostem je True Blood jedinečný a rozhodně si zaslouží trpělivost a slova díků od fanoušků.

True Blood se jako mnohé jiné seriály inspiroval knižní sérií, a to sérií s názvem The Southern Vampire Mysteries od autorky Charlaine Harris. Základní zápletka se točila okolo společného soužití upírů a lidí, které bylo ukázáno v městečku Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou je milá obyčejná holka Sookie Stackhouse, která má telepatické schopnosti.

Seriál se téměř ihned stal miláčkem publika, jeho sledovanost trhala rekordy a překonala dokonce i legenádrní seriál The Sopranos. True Blood si prvenství na HBO držel dlouhé roky; teprve loňská sezóna Game of Thrones jej dokázala překonat.

Z četných nominací na Emmy a Zlaté glóby však seriál proměnil ve výhru pouze jedinou – za výkon v hlavní roli získala Anna Paquin v roce 2009 Zlatý glóbus. Šťastných konců však bylo více. Paquin se během natáčení seznámila se svým kolegou Stephenem Moyerem, představitelem upíra Billa. Pár spolu začal chodit a v roce 2010 se herci vzali. Do dneška spolu mají dvě děti.

Pojďme se nyní vrátit zpět do roku 2008, když se začala vysílat první série, a zopakujme si, o co v jednotlivých řadách šlo.

Následující část textu obsahuje velké spoilery k jednotlivým sériím a hlavně k finálové epizodě seriálu, čtěte pouze na vlastní nebezpečí!

Prolog

Sookie je obyčejná holka s neobyčejnou schopností – dokáže lidem číst myšlenky. Občas jí z toho trošku hrabe, proto více než uvítá, když se v místním baru objeví Bill, první upír, který do jejich města zavítal. Shodou okolností právě od této chvíle začnou umírat ženy, které měly k upírům kladný vztah, mezi kterými nechybí ani babička Sookie a jejího bratra Jasona. Všechny důkazy ukazují právě na Jasona, který sám neví, jestli je vinen nebo ne.

Jason se brzy stane závislým na upíří krvi a tuto závislost sdílí s Amy, která je však brzy také zavražděna. Sookie se od Billa učí o upírech, pár sdílí vzájemné sympatie a začnou spolu chodit. Do Sookie je zamilovaný i její šéf Sam, když ho ovšem dívka nechce, začne si s její nejlepší kamarádkou Tarou.

Bill seznámí Sookie s Ericem a Pam. Eric je upírským šerifem místního okrsku. Jeden z upírů téměř zakousne Sookie a Bill ho zabije. Za to se musí odpovídat soudu a jako trest musí proměnit mladou nevinnou dívku v upírku. Z Jessicy se rychle stane rozmazlená drzá potvora a Bill si ji musí vzít k sobě a učit ji.

V poslední epizodě je odhaleno, že vrahem byl Renee, snoubenec Sookiiny kolegyně Arlene. Závěrečná scéna divákům otevře další záhadu; v autě detektiva Andyho se najde mrtvola.

Zpátky do minulosti

True Blood je pověstný svou šíleností. Tu začal projevovat už ve druhé sérii, která se nesla v duchu dvou hlavních dějových linií. První z nich bylo Jasonovo tažení s náboženskými fanatiky, kteří mu vymývali mozek a připravovali ho jako vůdce upíry vraždící armády. Druhý příběh se soustředil na posedlost celého Bon Temps. Tajemná Maryann pořádala hromadné večírky, které se brzy zvrhly v rozhýřené orgie. Jo a jedna maličkost… lidi při tom dovádění měli černé oči. Ukázalo se, že Maryann je nesmrtelná démonka, něco jako sám Ďábel. Ze Sookiina domu, který v první řadě tak poctivě drhla od krve, se stalo doupě oplzlosti a luxusní zásobárna zhnilého masa.

Kromě toho ale druhá série přinesla více detailů z minulosti našich oblíbených upírů. Více jsme poznali Billovu stvořitelku Lorenu a Ericova stvořitele Godricka. Spojení Sookie-Bill se začalo mírně oslabovat, jelikož Eric dívku oklamal a donutil ji, aby pozřela jeho krev. Od té doby začal Eric Sookie fyzicky přitahovat, dočkali jsme se několika žhavých sexuálních snů.

Samozřejmě samotná hrdinka nemohla stát v pozadí. Už z ní nebyla jen obyčejná servírka, ale soustředila se především na své telepatické schopnosti. Kromě toho u konce druhé řady objevila něco nového, schopnost, která ji dokázala ochránit od Maryann. Prozatím však netušíme, o co se jedná. Série skončila další záhadou. Bill požádal Sookie o ruku, zatím co ale byla na toaletě, Billa někdo přiškrtil stříbrným řetězem a unesl.

Mimochodem, zmínila jsem první díl, ve kterém se Eric naštval a roztrhal kluka na kousíčky? Končetiny lítaly jak po výbuchu miny. Něco dobrého z toho ale přece jen vzešlo… Pam mu ostříhala vlasy a vznikl tak zcela nový level sexuálního objektu :-)

Králové a královny

Třetí řada doručila mnoho dějových linek a nových tvorů. Nejdůležitější novinkou v seriálu se stala existence vlkodlaků. Ti jsou často závislí na upíří krvi a slouží upírskému králi Mississippi, Russelovi. S ním má pak nevyřízené účty Eric, kterému Russel v dobách vikingů, když byl ještě smrtelník, vyvraždil rodinu. Russel, Eric a Bill zjistí, že Sookiina krev jim umožní vyjít ven ze dne, i když jen na kártkou dobu.

A co dál? Alcide. Ulala, z milostného trojúhelníku rázem máme čtverec. Jeho chemie se Sookie byla patrná od začátku, i když si to ani jeden z nich dlouho nechtěl připouštět. Alcide byl ve třetí řadě sladký a nevinný vlkodlak, jeden z těch mála hodných. Vlkodlaci však nebyli jediným novým druhem, který tato sezóna představila. Lafayette dostal konečně přítele, který se zmínil, že je čaroděj. A pak je tu Sookie.

Konečně jsme se spolu s ní dozvěděli, kdo vlastně je. Překvapení – není člověk. Ne úplně. Po svém dědečkovi sdědila vílí vlastnosti. Zářivé světlo, které jí vychází z rukou a chrání ji před nebezpečím, je důsledkem právě toho, že je víla. Tím kroužíme zpátky na začátek, denní světlo pro upíry a tak.

Charmed

Sookie si na patnáct minut odskočila k vílám a najednou je rok pryč. Z Billa je král Louisiany, Eric mu dělá šerifa.

Začíná to vypadat, že každá sezóna je v True Blood nějak tematicky zaměřená. První upíři, druhá démoni, třetí vlkodlaci a čtvrtá čarodějky. Lafayette s Jesusem se stýkají s čarodějkami a čaroději. Připojí se k nim i Tara, ze které je teď lesbička. Postupně se přijde na to, že Lafayette je médium, do kterého můžou vstupovat duše zemřelých.

Čarodějky zapříčiní, že Eric ztratí paměť. Sookie se ho ujme, oběma se zamlouvá Eric jako hodné štěňátko s nevinným pohledem, jejich pouto sílí, až se nakonec dají dohromady. Bill se snaží být dobrý upír a dopřát své lásce svobodu, proto Erica ušetří od pravé smrti a nechá je být. Idylka však netrvá dlouho, opět kvůli čarodějce, která chce provést hromadnou genocidu upírů a vylákat je na denní světlo, naštěstí bez úspěchu, i když Jessica je zatraceně blízko tomu, aby vzplanula jako oživlá pochodeň.

Jasona unesou pumodlaci a hromadně ho členky dámského rodu znásilní, aby si zajistili novou generaci. Nakonec se z tama ale dostane, od smrti ho zachrání Jessica, která mu dá napít své krve a od té doby to mezi ní a Hoytem začne opravdu skřípat.

Debbie začne žárlit na Alcida a Sookie, začne znovu brát Véčko a pokusí se Sookie zabít, místo toho však odpráskne půl hlavy Taře a Sookie jí za to oddělá od těla celou hlavu.

Náboženská upírská sekta

Dokáže vůbec někdo rozumně charakterizovat pátou sérii? Dokáže někdo říct, o čem vlastně byla? Všem postavám byl život mávnutím proutku obrácen vzhůru nohama.

Russell se znovu objevil na scéně a chtěl pokračovat ve svých zvrácených vlkodlačích praktikách s bonusem vílí krve. Eric konečně dostal svou tisíc let plánující pomstu a navždy ho poslal pod zem.

Hlavní náplní řady byla Autorita, společnost, která pro upíry představuje vládu i náboženství. Všichni členové se absolutně zbláznili kvůli honbě za bohyní Lilith, pili její krev a zdrogovaní toužili po moci. V čele byl i Bill, který zapomněl na nějakou blonďatou servírku a věnoval se pouze zrazování svých kompliců.

Celkově v této sérii True Blood upustil od své podstaty, vztah mezi Sookie a klukama úplně vymizel, většinu času ani netrávili v jednom městě.

Ne že by Sookie neměla vlastní starosti. Objevila vílí podnik a přišla na to, že jejich rodiče zemřeli kvůli upírovi, který teď prohlašuje Sookie za svou. Víly rozhodně nejsou tak vymřelé, jak jsme si ze začátku mohli myslet, jejich podnik má docela nabito.

Jo a z Tary je upírka. Její stvořitelkou je zapřísáhlá nepřítelkyně Pam. A na konci si holky dají žhavý polibek.

Opálení upíři

V této fázi už asi nikoho nepřekvapilo, jak absurdní děj vlastně je. Z Billa se stal bůh, který umí vidět budoucnost. Se Sookie měli brutální hádku a Bill prohlásil, že je pro něj dívka mrtvá.

Opět v této sérii byla romantická linka upozaděna. Tentokrát se seriál soustředil na návrat náboženské fanatičky Sarah Newlin, která se rozhodla upíry nejen zkoumat jako laboratorní krysy, ale eventuálně je do jednoho vyhubit naředěním Tru Blood dávkou žlutého jedu. Vznikla tak hepatitida V, kvůli které umřela Ericova sestra.

Do laborky byli zavřeni všichni naši milí upíři včetně Pam, Tary, Jessicy nebo Erica. Skoro už se z nich staly chodící pochodně, nebýt jedné drobnosti. Na scéně se objevil pradávný vílo-upír, který dokázal vycházet ven za denního světla. Pozření jeho krve to pak umožnilo i ostatním upírům. Bill s Ericem se napili a Bill pak dal všem napít ze sebe… jejich pradávný sen se konečně stal skutečnotí.

Z Warlowa se však stala zlá stvůra, která chtěla ze Sookie udělat svou nesmrtelnou vílo-upíří nevěstu, takže ho Sookie s pomocí Jasona a dědy zlikvidovala. S ním zmilezl z upírů opalovací krém, což nejvíc pocítil Eric, který se v té době nahý slunil někde ve švédských horách.

Rázem jsme o půl roku dál. Sookie chodí s Alcidem, Sam je starosta a světem řádí hepatitida V. Místní párty v Bon Temps napadne skupinka infikovaných upírů, kteří zde rozhodně zanechají svůj odér.

Epilog

Jako mávnutím kouzelného proutku je tu závěrečnýh deset epizod. Svět ovládli upíři nakažení Hep-V, kteří masakrují všechna města v okolí a hledají potravu. Spravedlnost do vlastních rukou musí vzít náš gang v čele se Sookie, kterému se poměrně úspěšně podaří hrozbu zlikvidovat. Bohužel se akce neobejde bez obětí – při boji kromě jiných zemře Tara a Alcide. Ze Sookie se stane přenašečka viru a nakazí Billa. Ani Eric není v klidu, je nakažený už několik měsíců. Snaží se před pravou smrtí udělat ještě jedno zadostiučinění – zabít Sarah, kterou Jason nechal uprchnout.

Jason má novou přítelkyni-upírku, pořád ho to ovšem táhne k Jessice, což se krásce nelíbí a snaží se je oba zlikvidovat. Na záchranu jim přijde Hoyt, který stále netuší, kdo Jess nebo Jason jsou.

Sookie truchlí po Alcidovi, ovšem po chvíli se vzpamatuje a začne oživovat své sympatie k Billovi. Eric přijde na to, co je lékem na Hep-V. Paradoxně je to krev Sarah, která dokáže upíry vyléčit.

Děkujeme vám

24. srpna 2014 přišel Den D, závěrečných 60 minut. Jak to celé skončí? Bude to uspokojivý závěr? Uzavřou se dějové linie? Odpovědi necháme na každém z vás.

Bill je stále rozhodnutý skončit se životem. Jessica a Hoyt se usmíří a Billova dcera se rozhodne, že mu jeho poslední dny zpříjemní svou svatbou. Bill svou vlastní dceru nemohl dovést k oltáři, jelikož se vdávala, když už byl upírem. Alespoň nyní tedy má tu možnost splnit si svou milou otcovskou povinnost.

Během obřadu Sookie poprvé uslyší Billovy myšlenky. Slyší, jak jí Bill vyznává lásku a přeje si, aby byla šťastná a volná. V noci to nastane. Sookie se rozhodne, že svou jedinou světelnou kouli na Billa nevyužije, protože nechce přijít o to, čím ve své podstatě je. Nicméně respektuje jeho přání zemřít a probodne ho dřevěným kolíkem, zatímco Bill leží v rakvi ve svém hrobě a svírá fotografii sebe se svou malou dcerkou.

Nastává skok v čase. Eric s Pam jsou úspěšnými podnikateli, dodávají upírům Novou krev s fotkou Sarah v logu. Stále přitom vedou Fangtasii, ve sklepě prodávají spoutanou Sarah upírům za 100.000 dolarů za minutu saní krve.

Je Díkuvzdání. K Sookie domů se sjednou všichni přátelé – Jessica s Hoytem, Willa, Arlene s Kevinem a dětmi, reverend s Tařinou mamkou, šerif Andy s Holly, Lafayette, Sam s Nicole a dětmi a Jason s Bridgett a dětmi. Sookie je těhotná, vidíme jejího manžela, ovšem pouze zezadu… nedozvíme se, kdo to je. Všichni společně sedí u velkého stolu, smějí se a jsou šťastní.

Závěrem se podívejte na video od HBO, ve kterém se k finále dočkáme komentáře:


#truetotheend, Bon Temps

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
Illyria

Illyria

Mne se finale tez libilo. Neni to uplne muj nej serial a obcas se mi nechtelo vubec sledovat, ale jsem rada...
před 9 roky
Elis.n

Elis.n

Týjo! 7 let, co jsem začala koukat na True Blood :O. Tehdy mě to děsně chytlo, byla to taková mírně zvrácená...
před 9 roky
Yellow

Yellow

Pro mě bylo finále strašně hořkosladké. Řekla bych, že více hořké. Bill byl jedna z mých oblíbených...
před 9 roky
Další články k tématu