20. 2. 2015

Vzpomínáme: Two and a Half Men (2003-2015)

Vzpomínáme: Two and a Half Men (2003-2015)

Two and a Half Men je americký seriál z roku 2003, který se u nás vysílá pod názvem Dva a půl chlapa. Hlavní postavou je Charlie Harper, bezstarostný chlapík s velkým domem na pláži, co si užívá život bez závazků. To se jednoho dne částečně změní, protože za ním přichází jeho bratr Alan, kterého manželka vyhodila z domu a on nemá kam jít.

Píše se 22. září a na CBS právě startuje pilotní epizoda seriálu, který se z obrazovky opravdu dlouho nikam nehne a vydrží tam neskutečných 12 let. Za seriálem stojí tvůrci Lee Aronsohn a Chuck Lorre, kterým se podařilo do vysílání dostat opravdu skvělou show a nejspíš ani oni nečekali, že si ji oblíbí tolik fanoušků a zůstane ve vysílání tolik let.

Původní obsazení Dva a půl chlapa

Seriál sleduje bohémského skladatele televizních znělek, který si svůj úspěch užívá v plážovém domku v Malibu. Charlie Harper (Charlie Sheen) si žije opravdu bezstarostný život plný příležitostného sexu a svobody. To se zkomplikuje v okamžiku, kdy se na jeho prachu objeví jeho bratr Alan (Jon Cryer). Ten si právě prochází rozvodem a jeho manželka Judith (Marin Hinkle) ho vyhodila z domu. Charlie mu poskytne střechu nad hlavou, ale to ještě neví, že zbavit se Alana je nejsložitější úkol na světě. A aby toho nebylo málo, tak Alan si s sebou přivede i svého osmiletého syna Jakea (Angus T. Jones). Práce navíc se samozřejmě nelíbí Charlieho hospodyni Bertě (Conchata Ferrell). Svou roli v příběhu hraje také matka Charlieho a Alana, Evelyn (Holland Taylor) a sousedka/stalkerka Charlieho, Rose (Melanie Lynskey).

Problémy a zase problémy

Udržet ve vysílání seriál takovou dobu není žádná hračka a situace se vám výrazně komplikuje, když je členem vašeho obsazení Charlie Harper. On totiž postavu Charlieho Harper doslova žil a v únoru roku 2010 bylo oznámeno, že nastupuje na odvykací léčbu a natáčení bude mít měsíční pauzu. Tím začaly problémy.

V lednu 2011 Charlie Sheen opět nastupuje na odvykací léčbu, již potřetí během 12 měsíců. Warner Bros Television a CBS pozastuvují natáčení seriálu na dobu neurčitou. To vše jen přitížilo sporu, který se rozhořel mezi Sheenem a hlavním tvůrcem Chuckem Lorrem. Sheen si v jednom z rozhovorů pustil pusu na špacír a opřel se do svého šéfa, a to vcelku nevybíravou kritikou, která obsahovala i urážky. To už se pomyslné ucho utrhlo a 7. března CBS společně s Warner Bros Television oznámili, že Sheenovi byla ukončena smlouva a jako hlavní důvod byla uvedena – morální hanebnost.

Herečky Marin Hinkle a Holland Taylor vyjádřily lítost nad odchodem Sheena a jeho osobními problémy. Jon Cryer se k věci odmítl veřejně vyjádřit a Sheen ho nazval „přeběhlíkem, zrádcem a trollem“. Aby toho nebylo málo, tak se Sheen vytasil s žalobou proti Lorremu a Warner Bros Televison o 100 milionů dolarů, kterou podával za členy obsazení seriálu.

Nyní se musel vyřešit další problém, co bude se seriálem? V dubnu se nechal Sheen slyšet, že on a CBS mluví o jeho možném návratu. Netrvalo dlouho a ozval se Lorre, který vyloučil návrat Sheena a prozradil, že plánuje po bok Cryera dosadit novou postavu. 13 května CBS oznámila, že se k obsazení seriálu připojí Ashton Kutcher, který fanouškům okamžitě slíbil: „Nemohu nahradit Charlieho Sheena, ale budu dřít jako mezek, abych lidi bavil.“

Sotva se však vyřešil jeden problém, hned se na obzoru objevil nový. V listopadu 2012 se Angus T. Jones (Jake) připojil k církvi Adventistů sedmého dne a do svého seriálu se nekompromisně opřel. Nechal se slyšet, že je to špína, která je v rozporu s jeho morálními hodnotami a je mu špatně z toho, že je součástí. Na závěr apeloval na fanoušky, aby seriál přestali sledovat. Tvůrci se nechali slyšet, že se Jonesův návrat na scénu do konce roku neočekává. Toho se chytil znovu Charlie Sheen a prohlásil, že „Jonesův výbuch není ojedinělý incident, ale příznak toxického prostředí“ a obvinil z toho Lorreho. Následující den vydal Jones prohlášení, ve kterém v podstatě tvrdí, že se jedná o špatnou interpretaci jeho slov a nedorozumění. Přesto opustil seriál a v jedenácté sérii se neobjevil i přes počáteční zprávy, které tvrdily opak. Roli nejmladšího člena člena rodiny vyplnila Amber Tamblyn, která hraje Jenny, dlouho ztracenou dceru Charlieho Harpera. V březnu 2014 pak Jones oficiálně oznámil svůj odchod ze seriálu a řekl, že byl „placeným pokrytcem“.

Co na to kritika

Nejprve si řekněme, že seriál díky své oblibě patřil mezi ty nejdražší nebo alespoň mezi ty, které nejvíce platily svým hvězdám. Dlouhodobě se na první místě mezi nejlépe placenými herci držel Charlie Sheen, když však byl odejit, tak jeho místo zaujal Ashton Kutcher a i on za jednu epizodu inkasoval 700 000 dolarů, Cryer byl druhým nejlépe placeným hercem v televizi, když dostával plat v rozmezí 600–700 000 dolarů za epizodu.

Velké obrození seriál zažil právě díky výměně hlavních herců. Epizodu Nice to meet you, Walden Schmidt (Těší mě, Waldene Schmidte) si pustilo 28,7 milionu diváků. Tím si seriál vytvořil vlastní rekord ve sledovanosti. Průměrná sledovanost se v té sérii vyšplahala k 15 miliónům diváků a zvýšila se tak o 15 %, ratingové hodnocení se zvýšilo na 5.2, tedy o 27 %. Úspěch byl vidět i na předávání cen Emmy v roce 2012, kdy byl seriál nominován na čtyři ceny (i vedlejší kategorie) a tři z nich vyhrál. Během svého vysílání byl seriál nominován 2× na Zlatý Glóbus (2× Charlie Sheen za nejlepší herecký výkon) a 15× na hlavní ceny Emmy (2× zvítězil Jon Cryer za nejlepší vedlejší roli) a také a mnoho další cen odborné poroty či televizních diváků.

Pár zajímavostí

Charlie Sheen je přeborníkem na to, aby zapojil do natáčení své blízké a obzvláště pak rodinu. Jeho skutečný bratr Emilio Estevez se v seriálu představil jako host v jedné epizodě, kdy si zahrál starého přítele Charlieho. Jeho otec Martin Sheen se v seriálu objevil jako otec Rose. Jeho bývalá manželka Denise Richards se v seriálu také objevila jako jedna z Charlieho přítelkyň Lisa a aby toho nebylo málo, tak její seriálovou dceru si zahrála jejich dcera Sam Sheen. V této tradici pokračoval i Ashton Kutcher, když si jeho (v té době) snoubenka Mila Kunis zahrála dívku, která ho okouzlila.

Název každé epizody je fragment ze samotné epizody, který obvykle neodkazuje na důležitou součást příběhu. Všechny série (vyjma páté, šesté, osmé, desáté a jedenácté) tvořilo 24 epizod. Pátá série byla zúžena na 19 epizod kvůli stávce scenáristů. Osobní problémy Sheena zkrátily sedmou sérii na 22 epizod. Osmá série měla původně naplánováno 24 epizod, ale po Sheenově vystoupení proti Lorremu byl zbytek série (epizody 17–24) zrušen.

Věděli jste, že i Dva a půl chlapa má svůj crossover? V roce 2007 byl Chuck Lorre kontaktován producentkou CSI (Kriminálka Las Vegas) Carol Mendelsohn se žádostí o cross-over. Nejprve tento nápad vypadal nereálně, ale poté, co se Mendelsohn a Lorre setkali, rozhodli se ho uskutečnit. První část se odehrála v epizodě Fish in a drawer (Ryba v šuplíku) a jediným hercem z CSI, který se zde objevil, byl George Eads. O tři dny později CSI odvysílal epizodu Two and a Half Deaths (Dva a půl smrti), kde je vyšetřována vražda sitcomové herečky. Epizodu napsala dvojice Lorre-Aronsohn. Hlavní trojice (Sheen, Cryer a Jones) se v epizodě objeví ve stejném oblečení, které měly ve vlastní epizodě.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Co se během let odehrálo

Prvních pět sérií funguje v podstatě podle stejné šablony. Charlie si užívá svého bohémského života plného jednorázových vztahů a Alan se na něm přiživuje a snaží se vychovávat svého syna. Alan se ve třetí sérii znovu ožení a jeho vyvolenou se stane Kandi (April Bowlby), jejich manželství však má jen krátké trvání a na začátku čtvrté série už je Alan zpátky v domě na pláži.

V šesté sérii se tvůrci rozhodli změnit životní styl Charlieho a dát mu do života ženu, které bude věrný a kterou si bude chtít. Tou vzácnou postavou byla Chelsea (Jennifer Bini Taylor), jenže jejich vztah nakonec nevydrží a Chelsea zruší zasnoubení. V sedmé sérii začne Alanův vztah s Lyndey McElroy (Courtney Thorne-Smith), který se střídavým úspěchem udržuje Alan až do konce seriálu.

V závěru osmé série odlétá Charlie s Rose do Paříže. Mezitím se odehraje celá kauza s vyhozením Charlieho Sheena a na začátku deváté série je divákům vyprávěno, že Charlie zemřel, když v Paříži spadl pod vlak metra. Nabízí se teorie, že ho Rose strčila poté, co zjistila, že ji podvádí. Po Charlieho pohřbu je třeba prodat jeho plážový dům a nový kupcem se stane internetový miliardář Walden Schmidt (Ashton Kutcher). Alan tou dobou žije se svou matkou, ale Walden udělá osudovou chybu a pozve jeho i Jakea, aby žili u něj, protože chce přátele. Walden se totiž snaží vyrovnat s vlastním rozvodem. Na konci deváté série Jake narukuje k armádě jako kuchař.

V desáté sérii se Walden rozhodne požádat o ruku svou přítelkyni Zoey (Sophie Winkleman). Ta ho však odmítá a Walden se utápí v depresi. Mezitím se Alan zasnoubí se svou přítelkyní Lindsey, ale ani tenhle vztah nevydrží a rozpadá se. Na konci série Jake oznamuje, že odjíždí na rok do Japonska.

Nejdůležitější událostí jedenácté série je bezesporu okamžik, kdy se u domu na pláži objeví mladá žena, která tvrdí, že je biologickou dcerou Charlieho Harpera a na pozvání Waldena zůstane v domě bydlet. Ve dvanácté sérii se Walden rozhodne, že chce dítě. Uvědomuje si, že jediný způsob, jak toho dosáhnout je oženit se. Přesvědčí Alana, aby si ho vzal a předstíral s ním manželský homosexuální pár, který adoptuje dítě. Mezitím se Jenny odstěhuje z domu k Evelyn. Důležitou postavou se stává slečna McMartinová (Maggie Lawson), sociální pracovnice, která má na starost adopci. Zdá se, že má Walden vyhráno, protože jim je přidělen Louis (Edan Alexander). Vyhráno však ještě není, mnoho věcí se ještě může pokazit. Před závěrečnou epizodou si tvůrci zavtipkovali o osudu jejich jiného seriálu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku), podle nich totiž skončí v roce 2030 a hvězdným hostem tam bude prezident Matthew McConaughey.

Závěrečná hodinová epizoda byla vysílána 19. února 2015 a dozvěděli jsme se v ní, jak se příběh uzavřel. V první polovině přišel Alanovi dopis, který prozrazuje, že by z Charlieho nahrávek mohl dostat peníze. Musí jen předložit jeho úmrtní list. Když ho začne hledat, tak si uvědomí, že by Charlie ještě mohl být naživu. V závěru první poloviny se Charlie vrátí, i když jen v animovaném vyprávění Rose a zjistíme, jak to s ním bylo a že byl celou dobu naživu držen v jejím zajetí. Charlieho návratu jsme se tedy nedočkali, ale objevil se jiný opravdu hvězdný host. Alan a Walden se rozhodnou to vyšetřovat a policistu, kterého navštíví, si zahrál Arnold Schwarzenegger. Ten nám při rozhovoru s nimi zopakuje zápletku posledních let. Chvíli poté se vrátí ztracený syn Jake a přijde pár vtípků na účet tvůrců a návraty ještě pár postav, které jsme za ty roky poznali. Walden a Alan se totiž bojí toho, že je Charlie zabije a tak se rozhodnou rozloučit se svými bývalými. V úplném závěru si ještě naposledy Chuck Lorre vyřídil s Charliem účty…

Pojďme si ještě jednou připomenout, co nás na Dva a půl chlapa bavilo:

Vydrželi jste sledovat až do konce, nebo pro vás seriál skončil odchodem Charlieho? A co říkáte na Waldena? Kterou postavu jste měli nejraději? Jste spokojeni s tím, jak se příběh uzavřel?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
Yellow

Yellow

Pro mě je to stále jeden z nejlepších sitcomu, ale měli ho ukončit dříve. Už jen ztráta několika postav...
před 9 roky
Squerago

Squerago

Eww budete mi chybet, finale mi neprislo zajimave ani nezajime.
před 8 roky
ragelly

ragelly

Díky za pěkný článek! Tak už i já mám za sebou kompletní (maraton) TAAHM :) Seriál to nebyl špatný, ale...
před 8 roky
Další články k tématu