26. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na How to Get Away with Murder

Jedna z nejočekávanějších novinek podzimu. Dokáže naplnit naše a vaše vysoká očekávání?

How to Get Away with Murder je novinka od ABC, který se vysílá ve čtvrtek večer v deset večer. Seriál je součástí kampaně TGIT (Thank God It's Thursday), který propaguje seriály od Shondy Rhimes – Grey's Anatomy, Scandal a Murder.

A jakou že má seriál ve čtvrtek konkurenci? Na CBS běží Elementary a na NBC Parenthood.

Tipovačka je v tomto případě myslím docela jasná. Jedna z nejočekávanějších novinek sezóny má u nás stoprocentní podporu a víru v prodloužení. Lid s námi souhlasí s převahou 78 procent.

Propagované je to dost, o co tedy jde?

Seriál v produkci Shondy Rhimes, která má na svědomí Chirurgy a Scandal, tedy dva seriály, které stanici ABC vynáší poměrně slušnou sledovanost i po letech ve vysílání, s tvůrcem Peterem Nowalkem, který se Shondou spolupracuje už od roku 2008 na Grey's i Scandalu. Novinka How to Get Away with Murder je pro Shondu třetím současným zářezem, opět s mocnou ženou v hlavní roli. Jde o profesorku na právnické fakultě, která své studenty neučí teorii, ale praxi. Řeší s nimi reálné případy a ty nejlepší z nejlepších si pozve do své vlastní firmy a dostanou se s ní i k soudu.

Studenti musí zaujmout a předvést originální myšlení, aby si jich profesorka všimla a aby vyhráli sošku, která jim dá možnost dostat zkoušku zadarmo.

Takže právnická škola?

Škola je tam okrajově, jde spíše o řešení případů a hlavně o „dirty little secrets“, lži, podvody a další nekalé věci, kterých se lidé dopouští kvůli kariéře. Skupinka vyvolených studentů rozhodně nepatří mezi andílky, na první pohled to vypadá, že jsou schopni pro kariérní postup i vraždit. Doslova.

Kdo v tom hraje?

Viola Davis je uznávaná herečka, která dokáže své postavě vdechnout potřebnou dávku všech emocí… nebo i absenci emocí, záleží na situaci. Její herecký výkon je v seriálu naprosto bezkonkurenční a ohromující, zastiňuje všechny ostatní, od studentů až po vlastní tým pomocníků. Pár dalších známých tváří ale poznáte. Za zmínku určitě stojí ParisGilmorek.

Trailer existuje?

Výjimečně ho ještě nesmazali :-)

Zaslouží si to tu pozornost, kterou to dostává?

Určitě ano. Už pár let víme, že Shonda opravdu umí, ať už jde o její současné dlouholeté seriály, nebo třeba předčasně zrušený Off the Map. Volba Violy Davis nemohla dopadnout lépe, snad nikdo by se pro tuto roli nehodil lépe. Herečka dostává své úloze a přináší podívanou, kterou si nesmí nechat ujít žádný fanda kvalitní seriálové zábavy. K hereckým výkonům zdatně sekunduje i zápletka, děj se drží stranou od osobních problémů a zaměřuje se zcela na to, co diváky opravdu zajímá – řešení případů mimo soudní síň, vymýšlení obhajoby za pochodu před soudcem a porotou a nechybí ani dvojnásobná vražedná záhada. Nudit se rozhodně nebudete.

Inspiruje se tento seriál něčím jiným?

V současné době už se asi nic zcela originálního najít nedá. Právnických seriálů je plno a všem jde o to samé. Zkuste si nějaký vybavit a pak si ho propojte se stylem záhad, které se řešily ve Veronice Mars. S Veronicou to má vlastně hodně podobný celý vibe, jen je to temnější a míň „teen“.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Zajímavé. Právě jsem dokoukala a nevím úplně přesně, jak si utřídit myšlenky. Jedno je jasné, rozhodně jsem se za celou dobu nenudila.

První epizoda je skvělá v mnoha ohledech. Co chci ale vyzdvihnout první… oceňuju, že jsme netrávili půlku času nutným, leč nudným představováním hlavních postav, ale že nás příběh rovnou vtáhnul do centra akce. Postavy jsme tak poznávali ne skrze popis, jak to bývá u jiných seriálů, ale skrze jejich činy, což se jen tak nevidí, ovšem rozhodně to není na škodu.

Shonda opět dokázala, co v ní dřímá. Scénář je perfektní, ať už hlavní dějová linka případu, nebo flashforwardy k vystrašeným studentům páchajícím zločin. Čím hlouběji v ději jsme byli, tím se tempo vyprávění zrychlovalo, což vás nutilo stále si držet plnou pozornost. Epizoda krásně gradovala až do finále, které bylo rozhodně nečekaným twistem. Minimálně já jsem očekávala, že v koberci bude ta holka z vodní nádrže, druhá vražda je skvělým bonusem. Navíc to po pilotu vypadá, že děj bude serializovaný, nebo alespoň hlavní dějová linka bude přítomná spolu s epizodními případy. Seriály z právnického prostředí mám ráda, takže kombinace případů a dlouhodobého řešení jedné či dvou opravdu velkých kauz si mě rozhodně získali.

Z herců samozřejmě exceluje Viola Davis, ostatní jsou tam tak rovnoměrně rozprostřeni a i když jsou na scéně poměrně často, nepřišlo mi, že by se někdo z nich nějak výrazněji projevil. Na to je ale ještě času dost, prozatím jsem spokojená s hlavní hrdinkou, která není typická krásná křehotinka, která však má pozoruhodnou schopnost utáhnout celý seriál na svých bedrech. Doufám, že ratingy nevybouchnou, tento seriál by si to určitě nezasloužil.

+ šoky a zvraty
+ hlavní hrdinka
+ serializace

- až moc časté střídání přítomnosti a flashbacků

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Fruiko

Téda. To mělo grády. Jsem se snad ani chvilku nestihl nudit. A co víc, všichni se zatím chovají relativně logicky (čili sobecky) a i přes nějaké ty nedomyšlenosti (například u soudu) se dá seriálu věřit, že by to nějak tak mohlo fungovat. Jen mě děsně zajímá, jakto že se všichni nechali zlomit do „kolektivní“ vraždy. Vražednou zbraň snad držel jen jeden, ne? Ale to nám nejspíše v průběhu sérii ještě vysvětlí.

Osobně mám rád momenty o x měsíců později a následné řešení, jak jsme se do téhle situace dostali. A pokud je takový okamžik rozprostřen na více než jednu epizodu, tak jedině dobře. A tady to tak je. Díky tomu se zmiňované záhady na sebe kupí jedna za druhou. Tvůrci si jich pro nás do pilotu připravili několik a dokonce na nás byli tak hodní, že nám jednu stihli odhalit ještě před závěrečnými titulky. Ano narážím tím na to, kdo je to tělo v koberci. Mě to docela překvapilo, přeci jen si paní „profesorka“ do svého týmu vybrala pět lidí a těla se zbavují čtyři, takže se odpověď na tuhle otázku zdála docela předvidatelná. Tím se ale vyrojila záhada další, kde k sakru je ten pátý člověk…

Kromě záhad tu máme i pár opravdu divných scén (opravdu divných ve smyslu WHAAAAT?). Například když se někam nastěhuji a je tam nábytek, tak super. Ale jako okousaná postel? Doufám, že sis chlapče přivezl alespoň vlastní povlečení… I drsné osahávání, když paní profesorka žádala o mlčenlivost bylo opravdu divné.

Jediné, co se mi v pilotu chybí, je překvapivě právo. Scény ze soudní síně jsou takové fádní a matlockovský moment: „Ona je barvoslepá!“, byl asi jejich nejvyšším vrcholem. Jinak to byla ze soudní síně šeď a nuda. Snad se v tomto následující díly trochu zlepší. Další drobný problém vidím v tom, jak dlouho se dá tohle schéma natahovat. Po 24 dílech bude konec, nebo si najdou novou mrtvolu? Doufá, že i tohle mají tvůrci nějak vyřešené, nerad bych, aby se další čtyři roky řešila pořád jedna a ta samá vražda.

+ inteligentní chování lidí
+ je to relativně reálné
+ creepy Rolničky, rolničky…
+ Kde je Gina? Moment, jen více vynervovaných studentů

- málo typických právních scén

Moje hodnocení pilotu: 90 %

A co si myslíte vy? Přidáte si do watchlistu třetí Shondu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
kutikk

kutikk

Jednim slovem, BOMBA! Nemohla jsem se od dílu odrthnout a už se mi stahuje další :)
před 9 roky
Yanek1

Yanek1

Tak si tak sedim u herního kompu, za mnou vcelku bez povšimnutí běží v televizi AXN, a...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jako seriál se mi líbí, to jo, ale zrovna Viola Davis mi tam i po třech dílech pořád připadá jako ten...
před 9 roky
Další články k tématu