15. 12. 2014

Vzpomínáme: The Newsroom (2012-2014)

Vzpomínáme: The Newsroom (2012-2014)

Právě kvůli těmto seriálům a takovýmto článkům jsem ráda, že působím na SerialZone a mám tu možnost představit dílo, které svým potenciálem a kvalitou boří strop, o kterém však nějakým záhadným způsobem mnoho lidí dosud neslyšelo.

The Newsroom je drama stanice HBO, které se divákům poprvé představilo v létě 2012. Autorem je Aaron Sorkin, který není v televizní branži žádným nováčkem. Tvůrce, který vyhrál v roce 2011 Oscara za scénář k filmu The Social Network, je autorem celkem čtyř seriálů – Sports Night, The West Wing, Studio 60 on the Sunset Strip a Newsroom. Nejznámějším z nich je bezesporu West Wing, který se dočkal 155 epizod a dvou Zlatých glóbů za nejlepší drama.

Dvě roviny obsahu

Newsroom, podobně jako Sorkinovy Studio 60 a Sports Night ukazuje zákulisí televizní stanice. Zde se jedná o ACN, fiktivní americkou stanici vysílající zpravodajství. Příběh je rozdělen do dvou rovin – kdo a co. Přece jen se nejedná o dokument, proto složka „kdo“ výrazně převažuje.

Hlavními postavami jsou zaměstnanci ACN, konkrétně novináři pracující pro hlavní zpravodajskou relaci News Night, kterou moderuje Will McAvoy (Jeff Daniels). Kromě výkonné producentky Mac, producenta Jima, asistentky Maggie a bloggera Neala zde vystupují dále moderátorka Sloan, bývalý producent pořadu Don a ředitel ACN Charlie. Tito společně den co den nabízejí divákům zpravodajskou relaci, která by se dala velmi vzdáleně připodobnit k Televizním novinám.

Druhou rovinou jsou samotné zprávy, které tým přináší. Sorkin se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že původně přemýšlel o fiktivních událostech, nakonec se ale rozhodl zasadit seriál do nedávné minulosti a zprostředkovávat události, které se doopravdy staly, např. zabití Bin Ládina, prezidentské volby nebo bostonský masakr.

Původ veledíla

O tom, že se Sorkin vrací zpátky k televizi, se začalo mluvit už v dubnu 2009. Oficiální práci na projektu však autor oznámil až v lednu 2011. Sorkin kvůli výzkumu a věrohodnosti docházel do zpravodajských pořadů a pozoroval, jak se zprávy tvoří.

V lednu 2011 HBO objednala pilot projektu, který v té době nesl název More as This Story Develops. Do konce června byly obsazeny všechny hlavní postavy a režie prvního dílu se ujal Greg Mottola.

První série byla objednaná v sprnu s tím, že premiéra se uskuteční v létě 2012. Den po odvysílání druhé epizody seriálu HBO oznámila, že se drama dočká druhé řady. Zprávy o třetí sérii vypustil do oběhu Daniels na začátku září 2013, oficiální zpráva se však objevila až v lednu 2014. HBO spolu s obnovením oznámila, že třetí řada bude poslední.

Natáčecí plac

Zajímalo vás někdy, jestli seriál vzniká v opravdovém studiu, nebo jestli má speciálně vystavěné kulisy? Máme odpověď. Studio je opravdo složeno z kulis v exteriérech hollywoodských studií Sunset Gower Studios. Budova, která je zabíraná zvenku, však skutečně existuje. Není to ovšem mediální společnost, ale banka, konkrétně Bank of America Tower na křižovatce ulic Sexth Avenue a 42nd Street na Manhattanu, přesně naproti newyorským kancelářím HBO.

O náročnosti seriálu svědčí i jeho scénář, který dosahuje délky až 90 stran na jednu epizodu, na jejíž natáčení měli tvůrci pouze devět dní. V průměru se tak muselo natáčet až 10 stran denně (vs. 6–7 stran u seriálů na komerčních stanicích).

Na scénáři se podílelo ani ne deset scenáristů, což je méně než u většiny ostatních seriálů. Sorkin se ke způsobu psaní vyjádřil takto:

„Vytvářím seriály tak, abyhc je mohl psát. Nejsem stavitel impérií. Nezajímá mě jen produkce. Chci prostě psát. Na druhou stranu bych ale nemohl napsat tento seriál bez té místnosti plné lidí. Jdu tam, střílíme do vzduchu nápady. Píšu o spoustě věcí, o kterých nic nevím, oni pro mě dělají výzkum.“


Vysílání

Premiéra seriálu získala 2,1 milionu diváků a zařadila se tak mezi nejsledovanější novinky od roku 2008. Seriál se dobře prodával i mezinárodně, kromě USA se vysílal také v Kanadě, Německu, Rakousku, Velké Británii nebo na Novém Zélandu.

Současná třetí série už ve sledovanosti poklesla a ustálila se na čísle 1,2 milinu diváků na epizodu.

Hudba

Pokud hledáte příklad perfektního využití zvukové stopy, pak je Newsroom přesně ten seriál, který vám dá zářný příklad. Doprovodná hudba je zvolena na jedničku a navozuje atmosféru tak, že si připadáte, že sedíte v kině a koukáte na filmový trhák, který má na svém kontě několik Oscarů.

Genialitu zvolené hudby podtrhává také fakt, že se zde dočkáte jak orchestrálních skladeb beze slov, které navozují atmosféru příběhu jen svou dynamikou, tak i populární popové hity, které jsou zvoleny dokonale tak, aby přesně v danou chvíli působily na city diváka.

Za mě osobně musím říct, že především v první sérii mi nejednou vyhrkly slzy, když jsem poslouchala písničku, koukala přitom na záběry a četla titulky s dialogy. Newsroom nabízí v každém momentu naprostou symbiózu všech složek, díky čemuž divák nebude litovat ani jedné uplynulé minuty, kterou u seriálu stráví.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Finále

Mise Willa McAvoye s cílem civilizovat včera večer přišla ke svému konci. Hodinová epizoda byla nabitá flashbacky, kterými byl prosázen den pohřbu Charlieho. Epizoda střídala emočně vypjaté momenty s bystrými vtipnými dialogy s tím, že ke konci byly, jak už je Sorkinovým stylem, uzavřeny všechny dějové linky. Členové týmu v čele se Sloan a Donem se cítí provinile, že přispěli ke smrti milovaného ředitele, když se s ním do krve hádali kvůli opačným názorům na směr, kterým se zpravodajství na ACN ubírá. Mac se dozví, že je těhotná, a výraz Willa v obřadní síni je k nezaplacení. Neal se vrací zpět do práce a jako první zablokuje ze svého mobilu přístup Breemu k webu zpravodajství. Už bylo na čase vrátit zpět nějakou důstojnost. Ačkoliv Will nechce pronést projev, rozloučí se s Charliem alespoň skrze písničku How I Got to Memphis, která je symbolickou rekapitulací jeho vztahu s Mac, stejně jako Jimovy budoucnosti s Maggie. Čas ovšem plyne dál a zprávy se musí vysílat i přes osobní tragédie. Tým se po pohřbu vrací do studia, kde nově zvolená ředitelka stanice Mac oznámí Jimovi povýšení na hlavního výkonného producenta zpravodajství. Maggie i přes to chce odjet do Washingtonu, kde na ni čeká vysněná práce. Společně se však ujistí, že vztah na dlouhou vzdálenost zvládnou, dokonce za letu padne i „miluji tě“. Úvodní znělka. „Dobrý večer.“ Závěrečné titulky probíhají obrazovkou bez jediného hudebního tónu. Slyšíme pouze hluché praskání televize.

Aaron Sorkin se nechal slyšet, že po skončení Nesroom s televizní tvorbou končí, protože dle jeho slov dokázal uspět pouze s jedním pokusem (The West Wing). Dovolte mi nesouhlasit. Ačkoliv Newsroom nedosahuje slávy Game of Thrones nebo třeba ani True Detective, jedná se o dílo, které zaujme nejen fanoušky kvalitní zábavy nebo vystudované žurnalisty. Jsem přesvědčená o tom, že každý seriálový divák si zde najde kousek, který ho vtáhne dovnitř, ať už jde o nastínění politické scény, chytré dynamické dialogy, skvělé herecké výkony, impozantní hudbu, geniální působení na lidské emoce prostřednictvím autentických událostí nebo lovestory v pozadí.


Sbohem, News Night. Newsroom je seriál, který by si zasloužil mnohem více epizod i sérií. Musíme se ale spokojit s tím, co máme, a být vděční, že podobně kvalitní díla stále ještě mají místo mezi záplavou podprůměrných sitcomů a emočně prázdných dramat, které plní programy televizních stanic.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
ragelly

ragelly

Chybí nám mi spíše evokuje delší časový odstup :) Každopádně Vzpomínáme je už zaběhnuté, vzniklo pod tímto...
před 9 roky
Marty8901

Marty8901

Přestože druhá a třetí série kvalitativně neměly na sérii první, i tak se držely vysoko nad průměrem...
před 9 roky
ragelly

ragelly

<3 Jeff Daniels se opět převtělil do Willa McAvoye a zopakoval si slavnou skandální úvodní scénu...
před 7 roky
Další články k tématu