5. 1. 2015

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Galavanta?

Přijíždí nový zdatný rytíř na svém oři a zpívá si u toho písničku! Stojí tento experiment za váš čas, nebo je to ještě šílenější, než jak to podle traileru vypadalo?

Galavant je novinka od ABC, která se vysílá v neděli večer v osm hodin. Ačkoliv se jedná o dvacetiminutový sitcom, seriál pojede celou hodinu – vždy dvě epizody po sobě. A jakou že má seriál v neděli konkurenci? Na CBS běží Madam Secretary a na Foxu The Simpsons a Brooklyn Nine-Nine.

Tipovačka je v tomto případě myslím docela jasná. Jedna z nejočekávanějších novinek sezóny má u nás nulovou podporu a víru v prodloužení :-) Asi je to tím, že první řada má jen osm dílů, které se navíc odpálí po dvou během měsíce. Lid s námi souhlasí s převahou 55 procent.

Propagované je to dost, o co tedy jde?

Galavant býval zdatným a odvážným princem, který měl vše, po čem jeho srdce toužilo – slávu, zdatnost, lásku. Vše se ovšem změní v momentě, kdy jeho životní láska vymění rytíře za bohatství a království.

Po nějakém čase sebelítosti se Galavant rozhodne dát si život zpátky do pořádku. Vydává se na dobrodružství s cílem vyhrát svou lásku zpátky a porazit zlého krále Richarda.

Další pohádka?

Tahle má ovšem něco navíc – písničky. Galavant je hudební komedie. Do příběhu jsou zapojeny originální písničky napsané pro seriál, které si na svědomí vzali Alan Menken (Kráska a zvíře, Aladdin) a Glenn Slater (Na vlásku).

Písničky navíc byly nahrávány přímo na místě natáčení, tedy v anglických hradech, na polích a tak. Nejedná se o žádné studiovky, odraz zvuku a podobné hudební věci jsou tedy autentické.

Jde o parodii?

No jasně, to poznáte hned podle traileru. Ale i když za seriálem stojí ABC, kterou vlastní Disney, nebojí se parodovat nic. Nejedná se o žádnou konkrétní pohádku, ale tvůrci jdou do toho po hlavě. Seriál ví, že si ze sebe musí dělat srandu.

Kdo je náš princ na bílém koni?

Joshua SasseRogue. Jeho vyvolenou ztvárnila Mallory Jansen. Lákadlo mnoho diváků ale určitě uvidí hlavně v podobě Timothyho OmundsonaPsych, který hraje krále Richarda.

První série přilákala také spoustu hostujících hvězd, mezi které patří třeba John Stamos, Ricky Gervais nebo Hugh Bonneville.

Tak ukažte ten slavný trailer!

Pane bože!

Jak vidíte, je to naprostá hovadina, kterou ale každý musí vyzkoušet na vlastní kůži! :-)

Dá se to vůbec k něčemu připodobnit?

Docela o tom pochybujeme. Jde o parodii na pohádky, která je prokládaná hudebními a tanečními čísly. Pamatujete si film Příběh rytíře? Tak možná trošku něco na ten způsob, především ve druhé epizodě.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Tak, první dva díly mám za sebou. Seriál je přesně takový, jaký byl i trailer – veselý, uzpívaný, parodický a prostě šílený :) Musím ale říct, že jsem se dost dobře bavila.

Písnička o Galavantovi, kterou omílali celý první díl, mi pořád nejde z hlavy ven. Celkově oba díly jsou hodně hudební, není to jen nějaká občasná vsuvka mimo, ale písničky jsou vytvořeny tak, aby posouvaly děj dopředu, což je vždycky lepší, než když jsou jen umělým zastavením příběhu. Herci zpívat umí a celkově jsou sympatičtí, i když to může být proto, že se jedná o jasnou vědomou parodii a tak k nim taky přistupuju.

Všichni jsou fajn, ale teda král Richard je naprosto boží! Herce zatím neznám (Psych na mě teprve čeká), ale jeho hlášky jsou zlaté a chování ještě lepší (ten radostný poskok u „We're gonna do it“ :D ). Naprosto perfektní jsou taky kuchtík a hvězda z Eurotripu.

První díl je v podstatě prodloužený trailer, takže tam už nebylo víceméně žádné překvapení. Druhý se mi líbil ještě o trošku více, hodně připomínal Příběh rytíře. U souboje Galavanta s Joanem jsem nepřetržitě 3–4 minuty brečela smíchy :D

Jsem opravdu zvědavá, jak tahle věc zaujala americké diváky, líbilo by se mi více sérií, příběh by se určitě vymyslet dal – však kolik z vás si po skončení pohádky někdy představovalo, jak asi příběh pokračoval dál?

+ parodie, u které se řežete smíchy
+ originální písničky zpívané slušnými hlasy
+ výborný herecký výkon Timothyho Omundsona

- asi to za měsíc skončí

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Fruiko

Konečně to přišlo. Nejlepší seriál sezóny je tu. Minimálně první dvacetiminutovka si tohle přirovnání zaslouží. Písničky jsou vtipné, melodické a díky nim těch dvacet minut uteče jako voda a ani příliš nevadí, že jich je půlka recyklovaných z traileru. Druhá půlka (tedy dvacetiminutovka) už trochu vázne, protože písniček mi přišlo méně a i byly pomalejší. To nic nemění na tom, že Galavant minimálně v komediích (snad pořád nikdo nevěří, že se to bere vážně) to patří k tomu nejlepšímu, co jsme mohli v této sezóně vidět. Od dob Doctora Horribla tu nic tak zábavného s potenciálem na zkultovnění nebylo. Tak snad si to zbylými šesti díly příliš nepokazí a budeme na tuhle jednohubku (pořád nevěřím, že by to dostalo další řadu) vzpomínat v dobrém.

+ super písničky
+ nebere se to vážně
+ odvaha něco takového dostat na obrazovky

- když se nezpívá, tak to trochu dře
- to umí všichni Američeni odezírat ze rtů, že se kromě vypípávání musí i kostičkovat?

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Seraphine313

Dostal jsem to, co jsem chtěl. Hutnou, vtipnou, svěží parodii pohádek – a opět se u ní osvědčilo to, co je zlatým pravidlem marketingu – tedy to, že lidé nevědí, co chtějí, dokud jim to někdo nedá.

V tomto názoru bych se rád vrátil k jinému seriálu – k Jane the Virgin. Spousta lidí ho vnímala jako parodii na telenovely, věřím tomu, že po zhlédnutí Galavanta si uvědomí, jak má skutečně vypadat parodie, na níž se dá koukat.

První díl Galavanta je víceméně jen rozvedený trailer, v tomto případě oceňuji nasazení dvojdílů – taky proto, že epizoda uběhne strašně rychle. Druhý důvod je pravděpodobně ten, že díky hudebním číslům zbyde méně času na děj, jehož zápletka se podle dostupných informací rozvine lehce později.

K hereckému obsazení nemám úplně co vytknout, potěšil mě Vinnie Jones ve své typické roli, možná by mohl dostat trochu víc prostoru Galavantův sidekick Sid v podání Luka Youngblooda. Písničky mají poměrně chytré texty a i divák běžně k muzikálům nepřičichnuvší si je užije. Seriál v nich totiž nevybočuje z parodie, ale snaží se jimi přidat na tempu, díky čemuž divák dostane to, co chce, právě až po dvou epizodách.

Pár tipů, co vám mohlo uniknout
- Isabella je pravděpodobně adoptovaná
- Galavant jí opravdu rychle (ne, není to chyba, během čtyř záběrů spořádá všechno)
- král v druhé epizodě nenápadně vystřídá korunu
- Twelve Sixty Six

+ vtipné písničky i dialogy
+ poabsinthové ráno a vůbec celá scéna turnaje

- možná až přehnaná infantilnost krále a sviňáctví Madaleny

Moje hodnocení: 80 %

A co si myslíte vy? Přidáte si do watchlistu šílenou parodickou hudební pohádku?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře44zobraz všech 44 příspěvků
HonZajs000

HonZajs000

Got it.
před 9 roky
Destinytte

Destinytte

Tomu taky nefandím..
před 9 roky
Freeman001

Freeman001

Odlehčená parodie, do které bych neřekl, že není z anglické produkce. Taková přiblble milá jednohubka....
před 9 roky
Další články k tématu