5. 1. 2015

BBC One objednává adaptaci světoznámého románu

BBC One objednává adaptaci světoznámého románu

Vojna a mír, dílo ruského prozaika Lva Nikolajeviče Tolstého, nezůstane dlouho zapomenuto. Od jeho poslední adaptace uběhlo pouhých osm let (společnými silami ji vytvořily produkční skupiny z Ruska, Francie, Německa a Itálie) a o své slovo se už hlásí i Velká Británie.

BBC One ohlásila, že se pouští do projektu, který prý dosáhne té nejvyšší kvality, jakou mohli diváci na stanici vidět.

„Není to jen skvělý román, je to strhující, zábavný a srdceryvný příběh o lásce, válce a rodině – postavy jsou přirozené a lidské, a divák se v nich snadno najde,“ říká scenárista Andrew Davies, který mimo jiné stojí i za House of Cards nebo filmem Bridget Jones's Diary.

Očekává se, že se minisérie soustředí více na dění v Moskvě a válečné konflikty a filozofické úvahy, kterými je román prošpikován, budou přesunuty do pozadí. Seriál se spíše soustředí na vztahy mezi lidmi, romantiku a rodinné konflikty.

Těch je ale v knize nepočítaně. Ať už se jedná o milostný trojúhelník mezi Pierrem Bezuchovem, Andrejem Bolkonským a Natašou Rostovovou, nebo vztah pěti moskevských aristokratických rodin, kde k uznání společenského postavení záleží jen na majetku a ničem jiném,

BBC One už jednou tuto látku adaptovala – v roce 1972. V hlavní roli tehdy exceloval Anthony Hopkins. Nejslavnější verze ale pochází z let 1966–67 od sovětského režiséra Sergeje Bondarčuka, který si i zahrál jednu z hlavních rolí.

Na adaptaci se bude podílet hlavně Andrew Davies, krom výše zmíněných snímků znám i adaptací románů Pýcha a předsudek z roku 1995 s Colinem Firthem v hlavní roli a Sense and Sensibility z roku 2008. Za Daviesem bude stát čím dál tím známější The Weinstein Company, která má na starosti produkci celého seriálu. Režie se ujme Tom Harper.

Do role Pierra Bezuchova byl obsazen Paul Dano. Ten si už dřív zahrál ve filmech 12 Years a Slave a Prisoners. Roli Nataši Rostovové obsadila Lily James (Cinderella, Wrath of the Titans) a roli Andreje Bolkonského James Norton (Happy Valley, Rush). Dále budou v seriálu účinkovat Stephen Rea, Ade Edmondson, Greta Scacchi, Jack Lowden, Tom Burke a Aisling Loftus.


Myslíte si, že Britové dokážou dobře zpracovat ruskou látku? Bude se jednat o další seriálový klenost?

Magnetky na kliknutí. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Balthazar6

Balthazar6

Bude zajimave sledovat, jestli si na tomhle dile tvurci nevylamou zuby.
před 9 roky
ellannor

ellannor

A další britský seriál do watchlistu. Poslední dobou přichází z BBC samé zajímavé zprávy.
před 9 roky
zonesims

zonesims

těším se, a doufám, že nezklame :)
před 9 roky
Další články k tématu