7. 1. 2015

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Agent Carter?

Je to tady! Agent Carter začíná své seriálové dobrodružství. Naplnil očekávání? Půjde o dobrou výplň času, než se vrátí Agenti?

Agent Carter je novinka od ABC, která se vysílá v úterý večer v devět hodin. Přes zimu bude vyplňovat pauzu ve vysílání Agents of S.H.I.E.L.D., který se vrací 3. března.

A jakou že má seriál v úterý konkurenci? Na CBS běží NCIS: NO, na CW Supernatural, na Foxu New Girl a The Mindy Project a na NBC Marry Me a About a Boy.

tipovačka jde tým SerialZone proti proudu, jako jediný totiž Carterové nevěří a tipuje zrušení. Všechny ostatní týmy jsou optimistické. Pro prodloužení jste i vy, a to se 70% převahou.

Propagované je to dost, o co tedy jde?

Je těžko uvěřitelné, že někdo ze seriálových fanoušků dosud neslyšel o Agent Carter. Jde o další z marvelovských seriálů, s hlavní hrdinkou, která je známá z filmů o Kapitánovi Amerika a dalších Marveláků.

Mnoho let předtím, než agent Coulson a jeho tým S.H.I.E.L.D. přísahal chránit ty, kteří se nemůžou ochránit sami, žila agentka Peggy Carter. Ta odpřísáhla stejnou přísahu, jen žila v jiné době, v době, kdy ženy nebyly uznávány jako rovny mužům co do chytrosti a síly. Nicméně Peggy by neměl nikdo podceňovat.

V roce 1946 začíná mír a muži se vrací z války domů. Peggy pracuje pro tajnou organizaci SSR (Strategic Scientic Reserve), je však odkázána jen k administrativní práci, ačkoliv by se raději vrátila do terénu. Takto přichází vniveč všechny její schopnosti. Navíc se snaží řídit si svůj život jako svobodná žena v Americe, jelikož nedávno přišla o svou životní lásku Stevea Rogerse alias Kapitána Ameriku.

Když je její starý přítel a společník Howard Stark neprávem obviněn za dodávku nejsmrtelnějších zbraní komukoliv s balíkem peněz, spojí se s Peggy. Je totiž jedinou osobou, které může důvěřovat. Společně si dají za cíl vystopovat ty, kteří jsou za jeho narafičení odpovědní, a očistit jeho jméno. Stark zapojí také svého sluhu Edwina Jarvise, který bude Peggy po boku a zavolá, kdykoliv bude žena potřebovat pomoc při vyšetřování toho, kdo je zodpovědný za vypuštění zbraní hromadného ničení. Jarvis, který si zakládá na pořádku a pravidelném denním režimu, bude muset podstoupit pár významných životních změn, aby si s Peggy dokázal udržet tempo.

Kdyby byla Peggy chycena na nějaké z tajných misí pro Starka, mohla by být označena za zrádce a strávit zbytek života ve vězení… nebo něco horšího. Jak se Peggy dostává stále dál a hlouběji ve svém vyšetřování, začíná zjišťovat, že lidé, pro které pracuje, nejsou takoví, jakými se zdají. Dokonce začíná zpochybňovat, zda sám Stark je tak nevinný, jak tvrdí.

Kdo v tom hraje?

Stará známá Peggy má i v seriálu stejnou podobu – na svědomí ji má herečka Hayley Atwell, která měla v jiných seriálech výraznější roli zatím pouze v minisérii Pilíře země. Obsazení doplňuje sexy mužské duo Enver Gjokaj (Dollhouse) a Chad Michael Murray (One Tree Hill).

Novým šéfem/přítelem Peggy je Dominic Cooper v roli Howarda Starka. S agentkou při misích úzce spolupracuje Jarvis (James d'Arcy). V seriálu se objeví jako roztomilá servírka i slavná Tedova dcera Lyndsy Fonseca, nebude chybět ani sexy bohyně Bridget Regan.

Trailer existuje?

Moc na výběr není, ale ukořistili jsme pro vás alespoň sneak peek.

Zaslouží si to tu pozornost, kterou to dostává?

Určitě ano. Agentka Carterová je první ženská hlavní postava v marvelovském filmu nebo seriálu. „Nedokážu to ani pobrat, ty možnosti dosahu, který zde může nastat,“ prozradila představitelka Carterové. „Peggy je někdo, kdo má schopnosti jako chlap, ale nespoléhá jen na svou fyzičku. Využívá také svůj mozek a dovednosti.“ Herečka navíc veškeré akrobatické kousky točila sama, nepoužívala kaskadérku.

Budu moct sledovat, i když jsem neviděla žádné filmy od Marvelu?

Stoprocentně. Agent Carter může klidně stát samostatně, i když samozřejmě obsahuje i odkazy, které fanoušci filmů zachytí. Jde o hodně stylizovaný seriál, částečně v žánru film noir, hodně vizuálně barvitý. Tyto vlastnosti diváka uchvátí na první pohled, i když jen náhodou proklikává mezi stanicemi.

Podobné televizní kousky?

Tak Agenti jsou první jasnou volbou – stejné univerzum, stejný styl, pouze jiná doba. Drsnou hlavní hrdinku ale můžeme najít třeba i v Nikitě nebo Alias.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Agentka Carterová. Agentka Carterová… Nějak tak ani nevím, co k tomu mám říct. Kapitána Ameriku neznám, zatím jsem neviděla žádné další marvelovské filmy, u Agentů jsem se zasekla někde před koncem první série… Ale to je jedno, Agentka stejně může stát bez problémů sama o sobě.

Docela mě odrazuje, že se příběh odehrává ve 40. letech. Nějak nyní nejsem v náladě na retro, ani s moderními špionskými vynálezy. Nedokázala jsem ocenit kostýmy, prostě se mi seriál vůbec netrefil do vkusu.

Na druhou stranu oceňuju příběh. Viděla jsem jen první hoďku z úvodní dvouhodinovky, jelikož příběh byl víceméně uzavřen, nebylo potřeba sledovat dál (pro účely recenze, seriál samozřejmě maratonem sjedu celý). Vypadá to, že by zde mohla být jedna hlavní zápletka, která bude prostupovat celou první sérií a ve finále vyvrcholí. Ale ani samostatné epizodní příběhy by nemusely být špatné.

Hlavní hrdinka je sympaťačka. Víc jsem se ale těšila na dvě známé tváře – Chada a Envera. Oba mě zklamali. Jejich role jsou hrozně moc nevýrazné, i když se dělí o docela slušnou část doby před kamerou. Policisté jsou ale bez náboje a spíše vás iritují, než abyste si herce užívali. O to víc se mi líbila postava Jarvise. Herec je skvělý, nechybí mu vážnost a mírné nerdovství, ale také velká dávka vtipu, všechny tyto vlastnosti jsou navíc perfektně nakombinované, takže vás postava nezačne štvát, ale užíváte si ji plnými doušky.

Za mě zatím lehký nadprůměr, Agenti jsou podle mě lepší.

+ nádech minisérie
+ hlavní hrdinka, Jarvis

- retropříběh
- ostatní postavy

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Fruiko

Jak se mi v Gothamu líbila hodně přestylizovaná atmosféra, tak tady mě moc retro neoslovilo. Příjemné je, že se vzhledem k nádechu mini-sériovosti, to vypadá na mnohem víc serializovaný děj, než ze začátku u Agentů.

Co musím extra pochválit je obsazení hlavní dvojky. Peggy nemá chybu a Jarvis je skvělý sidekick. Akční scény vypadají také dobře, i když je vidět, že měli na natáčení rozhodně mnohem méně peněz než Agenti.

Ale i přes to, že tu vyjmenovávám víceméně samé pozitiva a i na konci mám více plusů než mínusů, tak mi na seriálu něco nesedí. Je takový nemastný neslaný, jako by nevěděl co sám od sebe čeká. Prostě jen připlácnutí nálepky Marvel k úvodním titulkům ze seriálu klenot neudělá. Prostřihy na Kapitána Ameriku to taky nespasí, i když chápu, že fanoušci Marvelu z toho budou nadšení.

A jelikož mi nikdo netlačí vidličkou do břicha, tak nemůžu hodnotit příliš štědře…

+ obsazení a herecké výkony Carterové
+ vtipy s manželkou
+ sešívačkový knock-out
+ hudba

- babský tlachy
- šedý retro filtry, obraz je pak, jak když máš člověk zaprášený monitor

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Seraphine313

Další dílo z marvelácké dílny spíše překvapilo, i když ne tak moc. Seriál samotný je koncipován pravděpodobně jen na jednu sérii, i když si dovedu představit, že si nechá otevřená zadní dvířka a bude se chovat jako minisérie.

Na druhou stranu, právě ten limit osmi epizod nenechává žádný prostor pro obcházení kolem horké kaše. Úvodní díly, ve kterých se seriál teprv hledá, tady nenajdete. Strašně se mi líbí prostřihy z prvního Kapitána Ameriky, je to jedna z cest, kterou se seriál mohl vydat a udělal dobře. Narozdíl od uklízení drobků po vzoru první řady Agentů (které nakonec nefungovalo, jak mělo) se seriál snaží vybudovat vlastní příběh v kontextu jednoho filmu, aniž by vlastně na seriálu kdovíjak záleželo.

A to je možná kámen úrazu. V MCU seriál nebude hrát takovou roli jaké po zimním finále dosáhli Agenti, kteří díky tomu mají pravděpodobně další řadu jistou a možná ne jen jednu; a možná taky některé herce ze seriálu potkáme i ve filmu. Carterová je ale (zatím) jen odbočka, dovyprávění jedné mezery mezi prvním a druhým Kapitánem.

Tvůrci to tak vnímají a i z pilotu jde vidět, že se snaží do seriálu nacpat spoustu narážek, podle marvelovské tradice i docela vtipných (viz Jarvis). Jede se tak v duchu filmů, ale já osobně seriál vnímám jen jako jednorázovou úlitbu divákům. I když bychom se po zkušenostech s tímto druhem zábavy mohli v budoucnu setkat častěji – v případě úspěchu u diváků.

+ Haley Atwell má víc páry než lokomotiva
+ Jarvis
+ techvychytávky bez elektroniky ve stylu starého Jamese Bonda
+ prostřihy na Kapitána, lehká provázanost s filmem

- klišé záchrany na poslední chvíli
- v podstatě v rámci MCU nepotřebný seriál

Moje hodnocení: 80 %

A co si myslíte vy? Překvapil Agent Carter pozitivně, nebo po pilotu odcházíte zklamaní?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře45zobraz všech 45 příspěvků
RadimFanda

RadimFanda

Mám rád období 30 a 40 let takže parádní atmosféra kterou jsem opravdu nečekal. Snad se budu těšit i na...
před 9 roky
Destinytte

Destinytte

Do toho rozhodně nepůjdu. O.o
před 9 roky
fandapcd

fandapcd

Asi tak. Málokdo si uvědomuje, že od počátku byl tohle pouze výplňkový seriál. Kecy o době, ve...
před 9 roky
Další články k tématu