19. 2. 2015

Vzpomínáme: The Mentalist (2008-2015)

Vzpomínáme: The Mentalist (2008-2015)

Mezi ukončené veterány se včera večer přidal seriál The Mentalist (Mentalista). Nevšední kriminálka běžela posledních sedm let na stanici CBS, včera večer byla odvysílána závěrečná, 151. epizoda.

V září 2008 stanice CBS nasadila na úterní devátou hodinu večerní do programu novinku s charizmatickým Simonem Bakerem. Jeho postava Patrick Jane spolupracuje jako konzultant s detektivní jednotkou CBI (California Bureau of Investigation), které velí detektiv Teresa Lisbon (Robin Tunney). Dalšími členy týmu jsou Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) a nováček Grace Van Pelt (Amanda Righetti).

Jane je velmi komplikovaná postava. Je jeden z nejchytřejších lidí na světě, mimořádně vnímavý vůči chování a reakcím druhých osob. V minulosti svého talentu využíval k podvádění lidí, když působil jako okultista. Své schopnosti vychvaloval také veřejně v televizi, což se mu nakonec stalo osudným. Svou nevymáchanou pusou totiž v éteru pomluvil sériového vraha, který si říká Red John. Ten si to samozřejmě nenechal líbit a připravil doma pro Janea dáreček – zavraždil mu manželku a dceru a připravil tak muže o jeho smysl života.

Patrick okamžitě přestal obelhávat lidi, od té doby všem pochybovačům vykládá, že nic takového jako dorozumívání se s duchy neexistuje. Po roce truchlení v blázinci se dostal do týmu Lisbonové. Jeho chování je kolikrát velmi na hraně, práci mu drží pouze fakt, že dokáže neomylně odhalovat pachatele zločinů.

Red John

Seriál se dá rozdělit na dvě vývojové fáze. První z nich trvá od první série do poloviny šesté, druhá potom od půlky šesté řady do konce seriálu.

Charakteristika je poměrně jasná. První fáze je Mentalista, na kterého jsme všichni zvyklí. Originální tým pracuje v CBI. Sexuální napětí panuje mezi Grace a Rigsbym. A samozřejmě je tu Red John.

Red John je jedna z nejznámějších postav moderní televizní tvorby. Není mnoho seriálů, které do svého příběhu zahrnou sériového vraha, navíc v tak výrazné roli. Red John je důvodem, proč seriál získal takovou popularitu. Jeho charakteristické znamení – smajlík na kreslený na stěnu pokoje krví vrahových obětí (nebo vytvořený na zakázku na blankytně modré obloze) – se stal symbolem celého seriálu.

V epizodách tým řeší klasicky různé vraždy. Jednou za čas, když už začínáme být pohodlní, ale seriál vytáhne zpátky na scénu Red Johna. Není divu, že se vždy jedná o nejlepší / nejzajímavější epizody seriálu. Diváci jsou stejně nedočkaví a napjatí jako Patrick. Od začátku mu stojíme za zády, rozplétáme další nitky zamotané pavučiny, zúžujeme seznam podezřelých, vše spolu s hrdinou.

S přibývajícími sériemi se napětí postupně stupňuje. Zjišťujeme, že Red John nepracuje sám, ale má své příznivce, kteří mu pomáhají špehovat Patricka a vybruslovat ze zapeklitých situací.

Když bylo před začátkem šesté série oznámeno, že v následujících epizodách bude totožnost Red Johna odhalena, mnozí se začali o budoucnost seriálu strachovat. Red John je přece celá podstata seriálu, co by mohlo následovat poté? Pak v listopadu 2013 přišla epizoda Red John. Ze sedmičlenného seznamu hlavních podezřelých vyšel po náhlém dramatickém sledu mnoha událostí hlavní pachatel – SPOILER šerif McCalister. Patrick se po dlouhých deseti letech od smrti své rodiny konečně dočkal pomsty, po které toužil. Překvapivě se tak ale nestalo v poslední epizodě sezóny, ale hned následující týden běžela další epizoda, nemuseli jsme tedy čekat nekonečné měsíce na to, jak to všechno bude dál.

Práce pro FBI

S postupným odhalováním pravdy ohledně skupiny kolem Red Johna došlo náhle v seriálu k velkým změnám. CBI, která nás provázela od počátku, byla náhle pryč. Všem bylo jasné, že se Patrick nemůže před zákonem ukrývat věčně. Scenáristé situaci vyřešili jedinečnou a neopakovatelnou nabídkou ze strany FBI. Organizace Janeovi nabídla propustku zpátky do Států, když u nich začne pracovat jako konzultant. Patrick si vynutil, aby s ním spolupracovala i Lisbonová, a nový tým byl náhle na světě.

Názvy epizod náhle neměly nic společného s červenou barvou, to ale neznamená, že by vražd ubylo. FBI je s převahou rozvinutější a s větším rozpočtem, což se ukázalo především v nové dostupné technologii (se kterou ruku v ruce přišel i roztomilý počítačový geek).

Spřízněné duše

Spolu s FBI se stalo ještě něco. Jane a Lisbonová si začali rozumět stále více, ani jeden si však nehodlal připustit, že by mezi nimi vzniklo něco víc než jen přátelské pouto. Pak se ale Lisbonová zasnoubila, což donutilo Patricka k akci.

Po celých šesti letech se tak z hlavního dua konečně stal pár. Přesto se se svým vztahem nevyšli ihned na veřejnost. To sice neznamená, že o nich nikdo nevěděl, ale prozatím se snažili zachovat si pracovní vztah, alespoň před okolím. To vedlo k dalšímu osvěžení seriálu, jelikož došlo k vývoji postav a herci mohli předvést trošku jiný způsob hraní svých postav, se kterými se sžívali šest předchozích let. Nenápadné popichování, pohledy a úsměvy, které vidí pouze divák, potěšily mnohé fanoušky tohoto páru.

Ratingy a sledovanost

Premiéra seriálu si v září 2008 získala skvělých 15,60 milionu diváků. Seriál se ihned zařadil mezi nové hity a stanice CBS si mnula ruce pýchou. Ani postupem času seriál nepolevoval, v první sezóně se z něj stal 6. nejúspěšnější seriál z Velké pětky.

Ve druhé sérii stanice přesunula Mentalistu z úterních večerů na čtvrtky, kde se seriál zdržel tři sezóny. Nutno říct, že tento posun seriálu neuškodil, epizody se i nadále držely kolem 15 milionů diváků. Výraznější pokles prišel s pátou sérií, kdy byl seriál přesunut na neděli večer. Ze čtrnácti milionů diváků spadl rázem Mentalista na 9–11 milionů a poprvé se začalo veřejně spekulovat o tom, že ho stanice utne.

Prodloužení pro sedmou sezónu na jaře minulého roku bylo jedním z největších překvapení Upfronts. Se změnou dynamiky v ději, odhalením Red Johna a poměrně uspokojivém konci již byli fanoušci smíření s tím, že nové epizody nebudou. Závěrečnou sezónu si stanice nechala v zásobě na midseason letošního roku. S vidinou konce se zájem o seriál opět zvednul, premiéru sedmé řady si pustilo o více než milion diváků více než start série předchozí.

Ocenění

K obří slávě seriálu přispěl jistě také fakt, že hned v prvním roce byl Simon Baker nominován na cenu Emmy v kategorii Nejlepší herec v dramatu. O rok později se herec dočkal také nominace na Zlatý glóbus a na cenu Screen Actors Guild Award. V následujících letech už ale seriál štěstí u prestižních cen neměl. Výrazněji na něj upozornily až tři nominace na People's Choice Awards v roce 2015.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Svižnými krůčky ke konci

V posledních epizodách se příběh začal hodně přiostřovat. Vrcholem byla náhlá smrt člena týmu, která fanoušky zaskočila. Jak jsme ale brzy zjistili, šlo pouze o ostrý začátek ještě více šokujícího konce.

Kromě kriminálníků to začalo skřípat i u hlavního páru. Jane se čím dál více bál o Teresu, ale ta se své práce nechtěla vzdát. Patrick po pohřbu Vegy odjel pryč a Lisbonové neodpovídal na vzkazy.

Poté se ale do cesty FBI připlete nový sériový vrah a Jane je zpátky na scéně…

Závěrečná kapitola

18. února 2015 bylo odvysíláno dvouhodinové finále. Tým s Janem se rozhodnou, že Jane půjde jako mentalista do médií, aby vraha vylákali. To se jim povede; muž, který si říká Lazarus, se s Patrickem spojí. Věci přestanou jít podle plánu, když Lazarus Patricka unese.

V jeho domě Patrick přijde na to, kdo Lazarus je a co chce. Obelstí ho, nastraží na něj past a v domě dojde k výbuchu. Jane je naživu, Teresa ho z domu vyvede a vypadá to, že vše směřuje ke šťastnému konci.

Po dramatických událostech se Jane rozhodne, že bez Lisbonové nechce žít, sundá si svůj snubní prsten a požádá ji o ruku. Teresa přijímá a oba se shodnou, že si udělají soukromou svatbu ve dvou. Po oznámení radostné události se to ale šťastnému páru začne vymykat z rukou, hosté, které je přece jen nutné pozvat, nabývají. Mezi přítomnými nechybí celý FBI tým, bratři Teresy, a dokonce ani Van Peltová s Rigsbym!

Jak se ale ukáže, Lazarus při výbuchu nezemřel. Je hbitý jako laňka a odhodlaný pomstít se Janeovi. Zjistí si, kdo je oddávající na svatbě, ukryje se do jejího auta a sveze se na místo konání obřadu. Tým už na něj ale čeká a vrah hladce spadne do pasti.

Pak už nic nebrání svatbě. Ačkoliv původně pár nechtěl žádné svědky, nakonec jsou při obřadu přítomní všichni přátelé a rodina. Oba řeknou ano a hostina může začít. Večer, když je zábava v plném proudu, sedí Patrick s Teresou bokem a pozorují své hosty. Oba jsou šťastní. Teresa se podívá na Patricka a říká: „Musím ti něco říct…“ a drží se přitom za břicho.

Vše skončilo, jak mělo. To, co Patrickovi od začátku scházelo a po čem toužil, se mu v podobě Teresy a jejich nenarozeného dítěte splnilo.


Sbohem, Mentalisto! Díky za skvělých 7 let.

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Díky za článek :). Finále mi skončilo teprve před chvilinkou. Mentalista se řadí přesně do té kategorie...
před 9 roky
BarcaDT

BarcaDT

Konečně nějakej seriál, kde konec seriálu nepodělali. Udělat skvělé zakončení seriálu musí být opravdu...
před 9 roky
Michalenka

Michalenka

Čtyři roky pravidelně sleduji tento seriál a za tu celou dobu jsem nezaznamenala jediný pokles v úrovni...
před 9 roky
Další články k tématu