22. 3. 2015

5+1 na téma Krimi

Vítáme vás u pokračování nové rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. V našem druhém článku jsme se zaměřili na seriály, které nám dávají za úkol vžít se do role policistů a snažit se odhalit hlavního viníka. Připravte se tedy na výběr z krimi a policejních seriálů, které se aktuálně (sezóna 2014/15) vysílají na některé z amerických stanic. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena tentokrát na 300 hodnocení.

Dadulinka

Prozíravost (Perception)
stanice
TNT
hodnoceno
192×
dadulinka

O co jde: Inu, je to detektivka, takže jde o řešení zločinů. Aha, a proč to tedy sledovat, když je to ta stará ohraná písnička, jako už stokrát předtím, říkáte si a měli byste i pravdu, nebýt toho, že hlavní postava není tak úplně normální. Daniel Pierce je paranoidní schizofrenik, který pomáhá jako konzultant pro FBI. Konkrétně spolupracuje s agentkou Kate Moretti. Daniel je schopný odhalit věci, které by jiný přehlédl, k čemuž mu pomáhají mimo jiné i jeho halucinace. Ať už si povídá se Sigmundem Freudem, Johankou z Arku, nebo jen se školním maskotem v kostýmu, vždy si tak dokáže uvědomit, co mu doposud unikalo. Potom je tu také Natalie, která je sice také halucinací, ale zároveň přítelkyní a terapeutkou, u které Daniel hledá rady a útěchu. Udržet doktora Pierce v realitě a dohlédnout, aby dodržoval denní rozvrh má na starosti Max Lewicki, asistent, přítel a spolubydlící. O něco později se na scéně objeví také Donnie, zástupce státního návladního a nevěrný manžel Kate, který je odhodlán získat ji zpět.

Proč to sledovat: Kromě pomáhání FBI a psaní knih, je Danielovou hlavní prací výuka studentů na univerzitě. Jednotlivé epizody tak provází přednášky, které jsou relevantní pro daný případ. Daniel je skvělý učitel a tak díky tomu a hlavně díky jeho halucinacím, není o zábavu nouze. Ale nebojte se, vůbec to není takový otravný mimoň jako pan Monk. Naopak, profesor Pierce je charismatický a nejedna studentka na něm může oči nechat. Což mě přivádí k hereckému obsazení, které je skrz na skrz sympatické a těžko si oblíbit jen jednu postavu. Neodsuzujte hned po první epizodě, či dvou. Mě samotnou Perception napoprvé nepřesvědčil, možná proto, že jsem měla čerstvě v mysli brilantní novinku Forever, ale velmi brzy jsem si Prozíravost (Perception) oblíbila. Navíc seriál byl zrušen a tak máte před sebou tři řady zábavy, bez nutnosti čekat na další díly…

Podobné seriály: Psych, Castle

Furiant

Motiv (Motive)
stanice
CTV
hodnoceno
38×
Furiant

Když jsem přemýšlel, který seriál v tomto žánru zvolit, zjistil jsem, že těch různých kriminálek a policejních dramat sleduju vážně hodně. Nakonec padla volba na kanadský seriál Motive, který od konce února můžeme sledovat s dabingem na ČT 1 a který se před dvěma týdny vrátil se třetí sérií na obrazovky své domovské stanice CTV. I když se vyšetřují vraždy, Motive není úplně obyčejná kriminálka. Na začátku každé epizody totiž uvidíme, kdo je oběť a kdo je vrah. Nevíme však, proč se vražda stala, jaký byl motiv. Ten zjišťujeme v průběhu epizody spolu s vancouverskými detektivy Angie Flynnovou (Kristin Lehman), Oscarem Vegou (Louis Ferreira) a Brianem Lucasem (Brendan Penny) a také místní soudní lékařkou, dr. Betty Rogersovou (Lauren Holly). Jak postupuje vyšetřování, jsou ve flashbacích ukázány důležité události v nedávném životě vraha i oběti, které vedly ke zločinu. Jedná se o procedurální seriál, takže se v každé epizodě vyšetřuje nový případ. Jak ale bývá v posledních letech zvykem, celou sérií (respektive celým seriálem) prostupují další dějové linie.

No a proč na Motive koukat? Na mě zapůsobil právě ten styl vyprávění. Kriminálek, kde diváci spolu s vyšetřovateli zjišťují totožnost vraha, je spousta. Ale narazili jste na nějakou kriminálku, kde divák už od začátku ví, kdo vraždil? Dále se mi líbí, že se seriál zaměřuje i na psychologický aspekt každé vraždy, že to není pouze o hledání fyzických důkazů a o několikanásobném zoomování kamer s nízkým rozlišením, ale právě o hledání toho motivu, o tom, proč se ta vražda stala a co k ní vedlo. Také musím zmínit i herecké obsazení – v epizodních rolích často narazíte na známější „seriálová“ jména (namátkou např. Alexis Bledel, Jason Dohring, Callum Keith Rennie, Dylan Walsh) a dále se díky natáčení v Kanadě objevují i herci, které známe z různých seriálů od stanice Syfy (Stargate – Amanda Tapping, Tom McBeath; Stargate Universe – Louis Ferreira, Patrick Gilmore; Eureka – Niall Matter, Erica Cerra; Alphas – Warren Christie, Laura Mennell). Motive tak doporučuji i lidem, co kriminálkám obyčejně moc neholdují, způsob vyprávění vás totiž možná osloví. Pro mluví určitě i to, že seriál u nás neběží na žádné komerční stanici, ale vysílá jej Česká televize. Pokud tedy chcete v tomto žánru něco ne tak obvyklého, Motive je jasná volba. Pokud ale hledáte herecké a scenáristické mistrovství, sáhněte raději po tipu lukasecoolarika či Pajkyho…

Podobné seriály: Rizzoli & Isles, Columbo

Gabik.029

Policejní bažanti (Rookie Blue)
stanice
Global
hodnoceno
276×
Gabik.029

Andy, Dov, Gail, Chris a Traci. Pětice čerstvých absolventů policejní akademie, kteří nastupují k 15. divizi, kde je čeká jejich první pracovní den jakožto strážníků zákona. Ve škole sice pobrali spoustu teoretických znalostí, ovšem praxe je pro ně zcela nové teritorium. Na všechny dohlíží školící důstojníci, kteří jim pomáhají se zaučit. Ale ani to však nezaručí našim bažantům jasný úspěch. Například Andy se následkem své horlivosti povede hned první den pokazit několikaměsíční práci v utajení, když nevědomky zatkne svého kolegu Sama Swareka, který spolupracoval s protidrogovým oddělením. Tím si u něj sice kladné body nezíská, ovšem jiskra rozhodně přeskočí. Lehké to nemá ani Traci. Jakožto svobodná matka se snaží skloubit pracovní povinnosti s výchovou malého Lea a do toho má navíc poměr s jedním z detektivů, Jerrym Berberem. Gail je z rodiny vysoce postavených policistů, kteří mají velká očekávání. Díky tomu si čas od času musí vytrpět nějakou tu narážku. Se svým pohotovým sarkasmem však všechny srovná. Dov si u policie plní svůj sen a navzdory své zbrklosti chce dokázat, že na to má. S Chrisem jsou nejlepší kamarádi.

Pokud máte rádi kriminálky, ale přijde vám, že v těch amerických už prakticky kopíruje jedna druhou, pak byste měli dát Rookie Blue rozhodně šanci. Jelikož se jedná o kanadský seriál a veškerý děj se v Kanadě i odehrává, naskytne se vám pohled do zákulisí jejich systému a zjistíte, jak to u nich chodí. Postavy jsou nedílnou složkou celého seriálu, je kladen důraz na jejich vývoj a vztahy, díky čemuž vám snadno přirostou k srdci a seriál si oblíbíte. V každém případě se jedná o unikát, který rozhodně žádný seriál nekopíruje. Z hereckého obsazení by vás mohl v roli Dova potěšit herec Gregory Smith, který se představil jako Ephram v Everwoodu, Enuka Okuma ze seriálu Sue Thomas: F.B.Eye, dále pak Eric Johnson (The Knick, Smallville) jakožto detektiv Luke Callaghan nebo Missy Peregrym (Heroes, film Stick It) v roli ztřeštěné Andy. Pokud si však potrpíte na neustálé přestřelky a konspirace, pak se zřejmě seriálu s největší pravděpodobností vyhnete.

Podobné seriály: Okrsek 22 (NYC 22), Chicago P.D.

Honzajs000

Legends
stanice
TNT
hodnoceno
149×
Honzajs000

Legends je drama z dílny TNT, které sází na vcelku nové pojetí krimižánru. V centru dění je Martin Odum, agent FBI z oddělení Tajných operací. Jako agent v utajení dennodenně riskuje svůj život schovaný pod vymyšlenou a bravurně zpracovanou identitou (Legend = identita). Právě taková identita mu umožňuje proniknout do struktur překupníků se zbraněmi či teroristických organizací, ať už vystupuje jako bohatý obchodník se zbraněmi nebo kovboj. Jenže, postupně Martin zjišťuje, že ani jeho pravá identita by nemusela být úplně skutečná. Poté, co se střetne s neznámým mužem, začíná mít pochyby, jestli celý jeho život od okamžiku, kdy před deseti lety skončil v kómatu, není jen další identitou.

Proč si tenhle krimiseroš nenechat ujít? Odpověď je prostá. Sean Bean. Je třeba psát víc? Bravurní osobnost a ještě lepší herec s obrovskou dávkou charismatu, který v jedné z mála rolí, kde se dožije konce, zvládá hrát hned několik postav najednou. Chvíli hraje nejistého leč rozhodného Martina Oduma jako agenta FBI a o chvíli později je z něj koktající ňouma a terorista snažící se odhalit cíl útoku. Prostě bomba. Navíc, seriál je koncepčně pojatý odlišně oproti dalším z řad krimi. Policejní vyšetřování, analýza, a rozbor důkazů tu až zas takovou roli nehrajou. Se seriály typu CSI to má opravdu jen málo společného. V popředí je snaha pár agentů z Tajných operací proniknout do tajů nebezpečných organizací pod zástěrkou propracované a vymyšlené osobnosti a s pomocí toho se dostat až k jádru problému a ten eliminovat. Já osobně jsem si seriál okamžitě zamiloval a nemůžu se dočkat falší řady. Seriál je plný napětí, akce (která v podání Seana Beana opravdu, ale opravdu, stojí za to), zvratů a notné dávky tajemna. To vše z toho dělá seriál, který by žádnému fanouškovi krimižánru neměl chybět. Takže, kdo má rád Seana Beana a chce zkusit něco nového, tohle je to pravé.

Podobné seriály: V utajení (Covert Affairs), V utajení (Sleeper Cell)

lukascoolarik

Fargo
stanice
FX
hodnoceno
293×
lukascoolarik

Píše se rok 2006 a my se nacházíme v mrazivé Minnesotě, přesněji v zapadlém městečku Bemidji. Žije v něm i jistý Lester Nygaard, nešťastně ženatý, všemi šikanovaný neúspěšný pojišťovák. Jednoho pochmurného dne narazí na bývalého spolužáka, který si z něj ani po těch letech nepřestal utahovat. Díky své nešikovnosti si Lester ošklivě poraní nos a ocitá se v nemocnici. Tam ho čeká osudové setkání se záhadným Lornem Malvem. Ten si vyslechne jeho příběh a poté mu poví, že za něj jeho bývalého spolužáka zabije. Stačí říct: ano, nebo ne? Lester je zmatený a neví, jak na to reagovat. Lorne už má ale jasno a Lesterův sok se rázem ocitá pod drnem. Tím ale vražedné řádění Lorna Malva v chladných ulicích Bemidji nekončí a ani Lestera nenechá chladným vstup tohoto muže do jeho ubohého života. Ovšem ani strážci zákona nespí a nadějná policistka Molly Solversonová brzy spojí síly s Gusem Grimlym z vedlejšího města, s úmyslem celou záležitost rozlousknout.

Cenami ověnčený Fargo si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Už jen skvostné, hvězdné herecké obsazení – např. Billy Bob Thornton, Martin Freeman – je důvodem, proč si seriál pustit. Dále tu máme nezvyklé prostředí, které z Farga dělá unikát. Nesmím opomenout ani původní soundtrack, jenž je povedeným podkresem všemožných situací. Ani vaše bránice nezůstanou nedotčeny, milovníci černého humoru budou doslova plesat. Desetidílné Fargo je zárukou kvalitní podívané a pokud vás nepřesvědčila má slova, minimálně pilotní díl pak zcela jistě ano.

Podobné seriály: Temný případ (True Detective), Breaking Bad

Pajky

The Missing
stanice
Starz
hodnoceno
63×
Pajky

The Missing je kriminálka, kterou v roce 2014 představila kabelová stanice Starz ve spolupráci s BBC One. Příběh je vyprávěn zároveň ve dvou časových rovinách. V roce 2006 se Emily a Tony Hughesovi vydávají i se svým malým synem Oliverem na dovolenou. Cestou se jim porouchá auto a jsou nuceni zůstat v malém francouzském městečku Chalons Du Bois. To co začalo jako drobná nepříjemnost se postupem času mění v noční můru, před kterou není úniku. Tony a Oliver se jdou vykoupat do bazénu a chvíli na to, se v přelidněném baru Tony otočí a Oliver je pryč. Okamžitě kontaktuje místní policii a začíná pátrání. Pomoci s případem přijíždí i specialista na únosy detektiv Julien Baptiste. O osm let později se Emily snaží ve svém životě posunout dál a žije s novým přítelem. Tony se však nikdy nepřestal snažit najít Olivera a vrací se Chalons Du Bois. Tam se za pomoci Juliena, který je nyní v důchodu, vydává po stopě, kterou nalezl. Ta je zavede do domu, kde byl pravděpodobně vězněn unesený Oliver…

Pokud máte rádi krimi ve kterém se vyšetřování táhne napříč celou sérií a postupně přináší nové důkazy a nové zvraty, tak je The Missing něco pro vás. Svou atmosférou silně připomíná seriál Broadchurch a určitě si vzpomenete i oceňované krimi The Killing. Kromě příběhu jsou největším kladem tohoto seriálu postavy, které ve vás vzbuzují emoce a jejichž osud vás zajímá. Hlavním tahounem je James Nesbitt v roli Tonyho Hughese, ale i ostatní členové obsazení podávají skvělé herecké výkony. O úspěchu jistě mluví i fakt, že se původně mělo jednat pouze o limitovanou sérii. Seriál se však dočkal prodloužení a příští rok přinese nový příběh s novými postavami. A samozřejmě také nominace na ceny, které si první sezónou zasloužil (2× nominace na Zlatý Glóbus). Nyní už nezbývá než vyzkoušet, jestli dokážete zjistit, co se stalo dříve než policie.

Podobné seriály: Broadchurch, The Killing


Které z vybraných seriálů sledujete a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře32zobraz všech 32 příspěvků
Pajky

Pajky

Tak samozřejmě, že pomůže, když se o tom někdo pochvalně vyjadřuje :) Jen je toho prostě moc :)...
před 9 roky
fandapcd

fandapcd

Chápu, taky to tak mám. :D Oni něco zrušej a uvolní se ti místečko. :D
před 9 roky
verarenak

verarenak

Tak určitě mě upoutal seriál Legends, což si ho přidám do seznamu a pak Motiv který mě též láká. No uvidí se...
před 9 roky
Další články k tématu