15. 4. 2015

Vzpomínáme: Justified (2010-2015)

Vzpomínáme: Justified (2010-2015)

Kabelovku FX zná většina z vás díky American Horror Story, Fargu nebo The Strain. FX si však svou slávu vydobyla již dříve. Justified (Strážce pořádku), který měl premiéru v březnu 2010, se na tomto úspěchu podílel od svého počátku ve velké míře. Včera večer se po šesti sériích s velkou slávou seriál rozloučil.

V našich končinách není Justified příliš známý. Můžete se však spolehnout na to, že stejně jako u ostatních seriálů stanice, na vás čekají hodiny a hodiny kvalitní podívané!

Maršál Raylan Grives je jeden pořádný drsňák. Ledově chladný muž, kterého nikdy nic nerozhází, dokonce ani zbraň, kterou mu nepřítel tiskne do čela. Je to gentleman, který vždy uvítá možnost zachránit dívku v nesnázích. Je to duší kovboj, ovšem žijící v moderním světě. K boji proti zločinu využívá jaksi… nekonvenční metody, za což kriminálníci nejsou moc vděční. Nadšením z jeho přístupu neskáčou ani jeho kolegové a nadřízení. Když Raylan na Floridě zastřelí před svědky při obědě jednoho mafiána, kapka přeteče. Hrdina je převelen do svého rodného městečka v Kentucky, kam se už nikdy nechtěl vrátit.

Justified, který se původně měl jmenovat Lawman, je adaptací povídky Fire in the Hole od Elmoreho Leonarda. O první epizodě se mluvilo jako o pilotu Fire in the Hole a díl si název ponechal. Seriál vytvořil Graham Yost, pro kterého to je dosud nejúspěšnější dílo. Tvůrce má na kontě oceňovaný, leč rychle zrušený seriál Boomtown a podobný osud čekal i na jeho drama Raines.

Do hlavní role byl obsazen osmatřicetiletý herec Timothy Olyphant. Ten získal svou první velkou seriálovou roli v roce 2004, kdy byl obsazen do role Setha Bullocka v dramatu stanice HBO s názvem Deadwood. Ještě než se zhostil úlohy Raylana účinkoval v letech 2009–2010 jako Wes Krulik v dramatu Damages.

Celý týden jsem přemýšlela, jak nejlépe tuto rozlučku pojmout. Na jednu stranu si seriál zaslouží vzdání pocty, jelikož jde beze sporu o jedno z nejlepších televizních dramat, které kdy byly vytvořeny. Na druhou stranu Justified v našich končinách je nějakým záhadným způsobem stále opomíjený, takže se ho hodí formou tohoto článku představit čtenářům, které by mohl nalákat ke sledování.

Řešení přišlo v momentě, kdy jsem natrefila na vzpomínkový (ale předfinálový) článek na tv.com. Už během čtení se ve mně probouzely emoce, navíc znásobené očekáváním finální epizody. Jde o oslavu nejlepších postav a momentů uplynulých šesti let. Pro ty, kteří seriál znají a milují, půjde o nostalgické vzpomínání na staré dobré časy :-) Ti, kteří dosud neměli tu čest, snad budou dostatečně přesvědčeni o tom, že seriál opravdu stojí za to, a přidají si ho do watchlitu.

Kriminálka, nebo drsné drama?

Justified v sobě kombinuje epizodičnost i provázaný děj. Je to tudíž skvělá volba pro milovníky klasických kriminálek, ale také pro ty, kteří si užívají sezónu dlouhý gradující příběh. Především první dvě až tři série pracují dle tohoto konceptu, základem je případ, který Raylan vyšetřuje, a během epizod se do toho proplétá děj s Boydem a Avou. V pozdějších sériích už se seriál soustředí pouze na jednu hlavní dějovou linku, ale přechod je tak přirozený, že si toho vlastně snad ani nevšimnete (zvlášť když vás samotný příběh dokáže upoutat tak, že při sledování skoro ani nemrkáte).

Více smrti než v GoT

Už první scéna celého seriálu vám dá jasnou ochutnávku toho, jaký typ muže zákona Raylan je, a jak bude celý seriál vypadat. Tvrzení, že je zde více mrtvol než v Game of Thrones, je docela trefné. Kabelovka FX už v mnoha případech dokázala, že se násilí nebojí, a ve stejném duchu vytvořila i Justified.

Znáte ty debilní rozhovory ve většině detektivek? Když policisté nebo i záporáci vytáhnou na někoho zbraně a začnou žvanit a žvanit a vyhrožovat a tak dále, a v konečném důsledku zbraň nikdy nevystřelí? Tak toho se tady nedočkáte. Když se v Justified někdo dotkne zbraně, automaticky to znamená prostřelenou lebku o vteřinu později. A nejlepší na tom všem je, že nikdy nevíte, na koho padne los. Může jít o postavu, která se představila o pár minut dříve, může jít o postavu, která v seriálu byla pět řad. Při sledování jste neustále napjatí!

Nejlepší postava

Ačkoliv má Justified několik stálých postav, v kategorii nejlepších postav jsou jen dvě možnosti. A Boyd Crowder (Walton Goggins) o chlup vede. Během šesti sezón se Boyd vyvinul z podřadného kriminálníčka a vykradače bank do komplexního záporáka okresu Harlan, neustále těžícího ze svého neodolatelného šarmu, velkých ambicí a neuvěřitelnému umu slovíčkaření. Na rozdíl od Raylana Boydd vždy věděl, kdo je, což spolu s jeho vychytralostí zapříčinilo, že se rychle vymanil z velké skupiny záporáků, kteří ho během let obklopovali. Boyd často využívá 40 slov k vyřčení toho, co se dá říct čtyřmi. Díky perfektnímu výkonu Gogginse pak nejeden fanoušek zapomíná, že Boyd je vlastně záporák celého příběhu.

Nejlepší dvojka

Raylan a jeho kolega Tim mají nejvtipnější rejstřík ze všech dvojic v Justified, ale nejlepší je právě hrdinovo opoziční pouto s Boydem, který souží v seriálu jako nepřetržité varování, jak Raylan mohl dopadnout. Není to přátelství v pravém slova smyslu, ale jejich dynamický a barvitý vztah vás rozhodně bude bavit. Ty nejživější momenty v seriálu vznikají právě ve chvílích, kdy Raylan a Boyd musí spolupracovat a zničit společného nepřítele. Jejich neustálé škádlení je lahodnější než ta nejdražší skotská z Kentucky!

Nejlepší záporák

Není velká šance, že za sebe v Harlanu hodíte flašku bourbonu a netrefíte do hlavy nějakého mizeru. Mags je ale jediná, která ji pravděpodobně chytí, ukousne si z ní a plivne vám střepy do tváře. Hlavní zloduška druhé série je matka, jejímž hlavním údělem je na první pohled chránit svou rodinu a rodné město. Když se ale podíváte pozorněji, Mags zvládá i vedení zločineckého podniku rodiny Bennetů, a dokonce jí ani není cizí drtit ruce jejích vlastních dětí kladivem. Není divu, že herečka Margo Martindale za svůj výkon získala Emmy!

Největší idiot

Harlan se rozhodně může pyšnit slušnou dávkou zloduchů. Žádný z nich ale neprokázal svou intelektuální neobratnost stejně jako Dewey Crowe. Nemusíme ani mluvit o tom, že asi tak milionkrát naletěl na Raylanovy Jedi triky. Jedině Dewey dokázal strávit celou epizodu na zoufalém tažení za penězi, jelikož byl přesvědčen o tom, že se stal obětí obchodování s lidskými orgány. I když je ale Dewey idiot, jeho vytrvalost a reálné sny (dejte mu nafukovací bazén a hned je štěstím bez sebe) nás nutí milovat ho od začátku do konce.

Nejlepší epizoda

Pro ten nejlepší zážitek je samozřejmě ideální, když zhlédnete všechny epizody. Za pozornost ale jistě stojí Decoy ze čtvrté série. Okres Harlan byl vždy tichým hrdinou Justified. Plná pozornost na něj byla upoutána v epizodě, která byla vyvrcholením příběhu o tajemném Drewovi Thompsonovi. Timovi se konečně dostalo více zaslouženého prostoru. Dílu nechyběla dávka humoru, kterou zprostředkoval strážník Bob a Raylan s Boydem se střetli v pozici dvou lidí, kteří se znají celý svůj život…

Nejlepší série

Zajímavostí na tomto seriálu je nestálost kvality jednotlivých sérií. Ačkoliv jsou všechny na Metacritic hodnoceny hodně vysoko a obecně jsou úplně všechny lepší než jakákoliv jiná průměrná série na kabelovce, některé jsou přece jen o třídu lepší než ostatní. Je nemožné zvolit nejlepší řadu mezi druhou a včera ukončenou šestou. Rodina Bennettů perfektně reprezentovala celý tón seriálu a vytěžila z jeho potenciálu maximum. Ovšem šestá série je dokonalým příkladem toho, jak by měla předem oznámená závěrečná série vypadat. Spolu s perfektně vydařeným finálovým dílem se možná přece jen šestka dostává do čela žebříčku!

Nejlepší hláška

Tady myslím není potřeba doprovodného komentáře :-)

"You run into an asshole in the morning, you ran into an asshole. You run into assholes all day, you're the asshole. (Raylan)


Nejlepší postava, která žila pouze jednu epizodu

Justified vždycky uměl vytvořit drsné záporáky. Nix, který byl antagonistou v premiéře třetí řady, vypadal jako potenciálně skvělý nový dlouhodobý rival Raylana. Nix byl hodně podobný ostatním známým obyvatelům Harlanu. Byl ledově klidný, se skvělými dovednostmi zacházení se zbraněmi, a samozřejmě fanoušek kvalitních pokrývek hlavy… v podstatě šlo o kopii Raylana, pouze s černým kloboukem. Bohužel Raylan neskočil na jeho triky a s pomocí stolního ubrusu mu sebral zbraň, což, jak už jsme zmínili dříve, vedlo k rychlé kulce do hlavy.

Badass soundtrack

Upozornění: Znělka seriálu je vysoce návyková! Jde o písničku Long Hard Times to Come od Gangstagrass. Nejen intro je však přesně padnoucí k tónu seriálu. Celý soundtrack se nese ve westernovém, mírně melancholickém, leč dynamickém duchu, a ačkoliv si to mnoho lidí neuvědomuje, právě doprovodná hudba pomáhá pozvednout předváděné události na novou úroveň.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

The Promise

Cesta z Harlanu nebyla vydlážděna krví, ale odpuštěním a respektem. Justified se s fanoušky rozloučil v překvapivě klidném a pohodovém duchu. Ke gradaci a vyústění děje z předchozích epizod došlo hned v úvodních minutách. Výrazná část epizody se odehrávala čtyři roky v budoucnosti.

Poslední epizoda vzdala hold prvnímu dílu minimálně čtyřmi referencemi:¨
1. Boyd se zeptal Raylana: „Takže mě teď odděláš?“, což je narážka na jejich první střetnutí, kdy Raylan Boyda postřelil.
2. Raylan se ptá Avy, jestli má Kolu nebo RC, tedy nápoje, které mu nabídla spolu s bourbonem když se poprvé setkali v pilotu.
3. Winona říká Raylanovi, že je nejvíce tvrdohlavý muž, jakého zná. Raylan se jí ptá, jestli je to lepší, než nejnaštvanější. V pilotu mu totíž Winona řekla, že je ten nejnaštvanější muž, kterého zná.
4. Raylan a Boyd se zmiňují o tom, že spolu těžili uhlí, což jsme se také poprvé dozvěděli v pilotu.

Art vrátil Raylanovi odznak a zbraň, a ten se pak vydal do stodoly, kde Avery držel Avu. Ještě předtím však Boyd utekl z hor s pomocí několika kousků dynamitu, kterým házel po mužích a ženách zákona, šel za Avou a zabil Averyho. To samé chtěl udělat s Avou, ale došly mu náboje ve zbrani. Raylan chtěl z jejich duelu udělat další „oprávněný“ (justified) zásah, ale Boyd na něj odmítl tasit zbraň. Ani jeden z hlavních protagonistů tedy nezemřel, v následující scéně byl Boyd odváděn v poutech do vězení. Raylan se tedy zachoval i přes své nutkání jako správný maršál.

Ale Justified přece nemůže skončit, aniž by Raylan někoho zastřelil. Scéna jako z klasického westernu se odehrála mezi ním a Boonem. Dva nejzdatnější pistolníci konečně stáli proti sobě, oba vystřelili stejně a oba se skáceli k zemi. Když si kluci hráli s pistolkami, Ava se rozhodla, že nechce do vězení, a ujela v jeho autě pryč. Přestřelka ale dopadla dobře pro našeho hrdinu, který vyvázl pouze s lehkým škrábnutím na hlavě. Boon už tolik štěstí neměl.

Flash forward 4 roky do budoucnosti. Raylan se přestěhoval na Floridu a konečně se stal součástí života své dcery. S Winonou se dohromady nedali, ale Raylan i přesto vypadal spokojeně, když si s dcerkou povídal. V práci si všiml fotky Avy na ústřižku z novin a šel k ní na návštěvu. Když už myslel, že ji předá spravedlnosti, Ava mu představila svého syna, o kterém Boyd nemá a nikdy nesmí mít sebemenší tušení. Raylan jí slíbil, že Boydovi nic neřekne a nechal ji spokojeně žít.

Raylan se rozhodl jít ještě o krok dál a navštívil Boyda ve vězení. Ten se rozhodl vrátit k víře a ke kázání. Oba hrdinové se viděli poprvé po čtyřech letech a jejich chemie, kdy každý byl na jedné straně vězeňského skla, jiskřila. Oba se usmívali a vyměňovali si sarkastické pochvaly. Raylan mu řekl, že Ava zemřela při automobilové nehodě, aby tak navždy uchránil její tajemství. Když se ho Boyd zeptal, proč přijel takovou dálku z Floridy, Raylan odpověděl, že je to něco, co se muselo říct osobně. Ale Boyd znal pravdu a zeptal se ho, jestli je to jediný důvod.

„Když si dovolím být sentimentální, tak přes všechno, co se stalo, pořád je tu jedna věc, ke které se vracím,“ odpověděl Raylan.

„Těžili jsme spolu uhlí,“ řekl Boyd.

„Přesně tak.“

Tento rozhovor byl nádherným momentem mezi oběma hrdiny. Jistě, během let si šli po krku a vystřelili na sebe víc než pár kulek. Ale tito chlapi nebyli pouze z Harlanu, byli součástí Harlanu a Harlan byl součástí jich samých. Možná se chtěli pozabíjet, nikdy ale k sobě neztratili respekt. Tento konec jim dovoluje zůstat sebou samými a zároveň ukázat, jak dospěli jako lidé. To by měl být případ všech finálových epizod u seriálů, kterým záleží na svých postavách.

A právě o tom byl The Promise. Tři hlavní postavy – Raylan, Boyd a Ava, se dostali do situací, díky kterým se z nich mohli stát lepší lidé. Raylan skončil na Floridě se svou dcerou, kde se z něj stal lepší otec a lepší muž. Boyd se dostal do vězení, což je asi jediné místo, kde může zůstat naživu a zvolit si jinou životní cestu (kazatelství). A Ava je tak daleko od Boyda, jak je to jen možné, pomáhá druhým a vychovává syna. Skoro to vypadá, že scenáristé si tyto postavy zamilovali natolik, že je nedokázali zabít. Kdyby Raylan zabil Boyda, šlo by o krátkodobé uspokojení. Tím, že ale všichni přežili, budou v našich srdcích žít navěky.

Co říct na závěr? Kdo neznáte, mrkněte na trailer k první sérii. Kdo znáte a truchlíte, připomeňte si badass začátky :)


Sbohem, drsňácký Justified. Budeš nám chybět! Díky za skvělých šest let.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
ragelly

ragelly

Viděla, bez uvozovek. Flash forward ti neberu, neměřila jsem to, napsala jsem, jak to na mě působilo,...
před 9 roky
inekafe

inekafe

Pravdu díš. Človeku, čo práve dosledoval finále milovaného seriálu, príde každá drobná chybka alebo...
před 9 roky
Silvo911

Silvo911

Tak tento seriál som mal v pláne už pár rokov a konečne som sa k nemu dostal minulý týždeň....
před 9 roky
Další články k tématu