1. 7. 2015

5+1 na téma Drama

5+1 na téma Drama

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. V našem čtvrtém článku jsme se zaměřili na dramatické seriály. Připravte se tedy na výběr ze seriálů, kde nebude chybět řešení problémů vlivných a bohatých či rodinné drama, ale na své si přijdou také milovníci armády. Vybrané seriály se aktuálně (sezóna 2014/15) vysílají na některé z amerických stanic. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

allyska

Chasing Life
stanice
ABC Family
hodnoceno
174×
allyska

Chasing Life je o mladé holce April, která se dozví, že má leukémii. My tak sledujeme její cestu od snahy popřít fakt, že se jí něco tak strašného přihodilo v tak nízkém věku přes nalezení odvahy říct to rodině a zahájení léčby.

Jestli jste si z popisu začali myslet, že žádný díl tohoto seriálu nepřežijete bez balíčku kapesníčků, tak jste na omylu. Což je asi to, co oceňuju nejvíc. Chasing Life umí člověka někdy pořádně dojmout, ale nesnaží se o to lacině za doprovodu smutné písně. Navíc se děj netočí jen okolo rakoviny. Skvěle napsané jsou i vedlejší postavy jako nejlepší kamarádka April, Beth, která stále neví, co chce v životě dělat. Pak je tu zábavná, moderní babička a Apriliina mladší sestra Brenna, která se zpočátku zdá být jen sobeckou puberťačkou. Jeden z důvodů, proč April nechce rodině nic říct je, že její ustaraná mamka konečně po smrti manžela začíná žít. Též se ale musí vypořádat s tím, že ji to postihlo právě ve chvíli, kdy se jí začalo dařit v práci a našla si přítele Dominica. Její strýc George má tak nelehkou úlohu přimět ji, aby se začala léčit, protože jako onkolog ví, že čas je klíčový. Další plus seriálu je jeho reálnost, a tak se dokážu do děje vžít a to nejen kvůli tomu, že jsem ve věku hlavní hrdinky. Sleduju jak April musí řešit situace, které by mě ani ve snu nenapadly, protože jsem naštěstí zdravá. Na závěr musím ještě dodat, že zde nechybí ani vtipné momenty a to, co činí průměrné drama nadprůměrným – skvělé zvraty.

Podobné seriály: Ve znamení raka (The Big C), Famílie (Parenthood)

Furiant

Ray Donovan
stanice
Showtime
hodnoceno
297×
Furiant

Představte si, že žijete v Los Angeles, jste celkem bohatí a uděláte nějakej průser. Jakože se třeba ráno probudíte vedle mrtvé holky. Nebo vás někdo vydírá inkriminujícími fotkami. Koho zavoláte? Já osobně bych vytočil Raye Donovana. A vám bych radil to stejné. Ray se totiž řešením podobných problémů zabývá. Je v tom opravdu dobrý, takže vás vyseká i z těch největších potíží. I on však čelí svým vlastním problémům. Ať už se jedná o jeho spolupracovníky, bratry Terryho a Bunchyho, manželku Abby, dospívající děti Bridget a Connora či jeho otce Mickeyho, který byl po dvaceti letech propuštěn z vězení. Ray svého otce vyloženě nesnáší, i proto Mickey seděl za vraždu, kterou ani nespáchal. Mickeyho návrat tedy znamená jediné – na Raye se začne valit jeden průser za druhým…

A proč si Ray Donovan zaslouží vaši pozornost? Předně musím vyzdvihnout velmi dobře propracované postavy a skvělé herecké výkony – zejména tedy u Lieva Schreibera (Ray) a Jona Voighta (Mickey), který za tuto roli získal dokonce i Zlatý glóbus. Někdy se sice tvůrci na můj vkus až moc zaměřují na drama Donovanovic rodiny, ale zase to alespoň vyváží celkem kvalitními zápletkami. Tedy kromě těch, ve kterých figuruje mladá Bridget. Tomuhle pubertálnímu spratkovi totiž opravdu nemůžu přijít na jméno. Za zmínku také stojí určitá surovost a brutalita, kterou tenhle seriál oplývá. Garantuju vám, že u některých zvratů si budete v duchu říkat: „Co se to tam právě ku*** stalo?“ Pokud tedy máte rádi drsné čistokrevné drama, rozhodně Raye Donovana alespoň vyzkoušejte. Snad se vám seriál zalíbí tak jako mně…

Podobné seriály: Rodina Sopránů (The Sopranos), Banshee

Gabik.029

Skandál (Scandal)
stanice
ABC
hodnoceno
227×
Gabik.029

Scandal je úspěšné politické drama, za jehož zrodem stojí tvůrkyně Shonda Rhimes. V centru dění působí ambiciózní Olivia Pope, která je zakladatelkou firmy Olivia Pope & Associates (zkráceně OPA). Společně se svými společníky je mistryní na zvládání krizových situací. Bez pomoci Hucka, Quinn, Abby, Harrisona a Stephena by se mnohdy neobešla. Proměnila je na své „Gladiátory“, kteří jí věrně stojí po boku. Jejich úkolem je zamezit skandálům, které by mohly zničit blaho země a zruinovat samotného prezidenta. Ať už se jedná o podvody, lži, tajemství nebo vraždy, Olivia je přebornicí na zametání veškerých stop. I ona sama však skrývá svá tajemství. Především její románek s prezidentem Spojených států je pro oba velkou hrozbou. Ne však tou největší. Potýkat se musí například s údajnou prezidentovou těhotnou milenkou, zfalšovanými volbami nebo vraždící bývalou viceprezidentkou. Skutečné peklo však nastane v momentě, kdy se Olivia postaví tváří v tvář tajné vládní organizaci B613.

Zkrácená první série byla i na základě sledovanosti velmi průměrná. Stanice však dala Scandalu šanci a rozhodně neprohloupila. I k původním třinácti epizodám druhé řady ABC doobjednala plnou sérii. Scandal je jedním z hrstky seriálů, které jsou sérii od série lepší a lepší. Seriál si dokonce vysloužil i několik Emmy nominací. Shonda Rhimes je samozřejmě vyhlášena mimo jiné i tím, že si pečlivě vybírá své obsazení a ráda obsazuje herce, se kterými pracovala již v minulosti na jiných projektech. K této skupině se řadí například herci Jeff Perry (Thatcher Grey z Grey's Anato­my), Kate Burton (Ellis Grey z Grey's Anatomy), Scott Foley (Henry z Grey's Anatomy), Paul Adelstein (Cooper z Private Practice) a spousta dalších. Hlavní roli ve Scandalu, ctižádostivou Oliviu, ztvárnila herečka Kerry Washington. Stala se tak první Afroameričankou za posledních 40 let, která byla obsazena do hlavní role v televizním dramatu.

Podobné seriály: Good Wife (Dobrá manželka), Madam Secretary

Honzajs000

The Last Ship
stanice
TNT
hodnoceno
390×
Honzajs000

The Last Ship je drama, jehož děj se točí okolo úzké skupiny lidí, konkrétně posádky americké bitevní lodi USS Nathan James. Tu potkáváme ve chvíli, kdy končí několikaměsíční cvičení daleko od civilizace, od rodin a v radiovém klidu. Když se velení lodi snaží na zpáteční cestě opět spojit z domovským přístavem, zjistí šokující novinu. Jsou totiž jedni z mála, kdo přežil globální katastrofu v podobě rychle se šířícího a prudce smrtícího viru, a jsou zároveň jedinou nadějí na záchranu přeživších. Na palubě je mimo jiné i Dr. Rachel Scottová, která během mise sbírala vzorky a potají vyvíjela vakcínu. Společnými silami teď musí všichni celý proces dotáhnout do konce. To vše na pozadí problémů jako jsou nedostatek pitné vody, propuknutí viru mezi posádkou, ruští piráti, vzbouřenci nebo povstalci.

No a proč si to pustit? Minimálně mužské části místních seriálových nadšenců by seriál rozhodně neměl uniknout. Prostředí armádního bitevníku a jeho útrob, kde rozhodně nemohlo být jednoduché natáčet, je zachyceno naprosto bravurně. V několika záběrech má člověk až stísněný pocit, jen se na to dívá. Postavy jsou úžasně zpracovány. Ať už se jedná o kapitána Chandlera, charismatického a nebojácného vůdce v podobě Erica Dana, dr. Scottovou, pohlednou inteligentní a sebevědomou lékařkou ztělesněnou Rhonou Mitra, nebo Texe, humorem oplývajícího a akci milujícího bojovníka, kterého se zhostil John Pyper-Ferguson. Po stránce hereckých výkonů koncert. Akční scény jsou skvěle propracované a sestříhané. Nechybí přestřelky ani stealth akce. Dočkáme se akcí na člunech, ve vrtulníku, na vodě i na souši. Paráda. Na druhé straně ani citová stránka neustupuje do pozadí. Ač se jednotlivé postavy snaží tvářit sebevědoměji, i ony mají své problémy a ty pomalu vyplývají na povrch. No a navíc, producentem celého počinu je expert na nabušené akční filmy Michael Bay. Ač poskytnul jen finanční obnos, na natáčení sem tam i kvůli finančnímu vlivu dohlížel. Výsledek prostě a jednoduše stojí za to. Před pár dny odstartovala druhá řada. Nevím, jak vy, ale já se na ni moc těšil. A začátek nezklamal!

Inekafe

Protiúder (Strike Back)
stanice
Sky1/Cinemax
hodnoceno
334×
Inekafe

V dnešnom článku by som rád predstavil snáď najakčnejší seriál, aký sa momentálne vysiela. Jedná sa o Strike Back, akčnú vojenskú drámu z modernej doby, v ktorej sledujeme osudy vojakov zo špeciálnych jednotiek. V prvej sérii to je SAS John Porter. Od druhej série, keď sa do seriálu primiešala televízna stanica Cinemax a nastalo viacero zmien v seriáli, to sú seržant Michael Stonebridge a Damien Scott zo Sekcie 20. Každá séria sa dá považovať za uzavretú minisériu, keďže vždy na začiatku je nastolený nejaký problém, ktorý musia naši hrdinovia vyriešiť a na konci série sa tento príbeh uzavrie. Vždy sa jedná o nejaké badass veci, ako napríklad zastavenie teroristickej bunky plánujúcej atentát, zabránenie predaju zbraní hromadného ničenia, nájdenie a zneškodnenie bomby, dopadnutie známeho teroristu a podobne.

Seriálu nechýba tona akcie, trochu toho humoru, podpichovanie medzi hlavnými hrdinami… Tí si vreckovky pred ústa veru neberú a podľa pravidiel tiež zrovna nehrajú. Vždy sa natáča v nejakých zaujímavých lokalitách, južná Afrika, Maďarsko, Thajsko, takže o vizuál je skvelo postarané. „Minisériový vzhľad“ možno zaujme väčšiu skupinu ľudí, keďže v dnešnej dobe je po nich dopyt a nemusíme sa báť nejakých strašných cliffhangerov na konci každej série. Nedajú sa nespomenúť výkony hlavných hercov, ktorí sú na tieto role ako stvorení, verím im to a hltám každé ich slovo. Vo vedľajších rolách sa taktiež objavilo veľa známych tvárí, Charles Dance, Rhona Mitra, Robson Green alebo v najnovšej sérii Max Beesley. Nedávno nám začala piata a zároveň posledná séria. Prvá epizóda sa ako vždy niesla vo veľkom štýle, kopa akcie, naháňačiek autom, vodným skútrom, pešo, práca v utajení, ručné súboje, kopa mŕtvol, výbuch bomby… Strike Back ako vyšitý a ja sa už nemôžem dočkať, ako to celé nakoniec dopadne. :)

Podobné seriály: 24, Jednotka zvláštního určení (The Unit)

Pajky

Kingdom
stanice
Audience Network
hodnoceno
81×
Pajky

Když jsem o Kingdom poprvé slyšel, tak mi utkvělo v hlavě akorát to, že hlavní postavy jsou zápasníci MMA. Takže jsem čekal, že se dočkám akčního nářezu ve stylu Banshee. Místo toho jsem však dostal drama o jedné nefungující rodině, která je se zápasy blízce spojená, což ve výsledku mnohem víc připomíná Raye Donovana. Ve středu příběhu stojí Alvey, bývalý zápasník a nyní trenér a provozovatel posilovny Navy Street, kterou provozuje s novou přítelkyní Lisou. Největším cílem Alveyho je udělat ze svého mladšího syna Nata šampióna a svého nástupce v ringu. Se starším synem, také zápasníkem, Jayem totiž zrovna nevychází. To správné drama se však rozbíhá v okamžiku, kdy se z vězení vrací Ryan, bývalý zápasnický šampión a zároveň ex-přítel Lisy…

Původně očekávanou akci tak vystřídá plíživé drama, ve kterém se postupně vybarvují všechny postavy. Ty jsou ostatně velkým kladem seriálu, protože je lze jen těžko označit za černobílé a během série všechny prodělají určitý posun. Nejakčnější tak je pilotní a finálová epizoda. Na jednu stanu možná škoda, že zápasů není víc, na stranu druhou se rozhodně nejedná o žádné podřadné drama. Zápasníci tady totiž nebojují jen v klecích k tomu určených, bojují hlavně se situacemi, které přináší život. Takže pokud máte rádi pomalejší drama, kde se řeší „reálné“ problémy (nefungující rodina, krachující tělocvična, rozvod), tak Kingdom bude něco pro vás. Zpocená těla a trocha krve jsou vlastně jen kulisou, která vše dokresluje.

Podobné seriály: Ray Donovan, Zákon gangu (Sons of Anarchy)


Které z vybraných seriálů sledujete a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
zivot

zivot

dobrý článok, z týchto seriálov ma zaujali Ray Donovan a Kingdom, ktoré určite zaradím do watchlistu :)
před 8 roky
Destinytte

Destinytte

Tak Chasing life mě překvapil, hodně jsem si ho oblíbila. Raye jsem složila nějak po první sezóně, nebavil...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Ostatní jsou na mě moc takové "pánské", ale musím říct, že Chasing Life mě příjemně překvapil,...
před 6 roky
Další články k tématu