6. 8. 2015

Vzpomínáme: Melissa & Joey (2010-2015)

Vzpomínáme: Melissa & Joey (2010-2015)

Včera večer se na stanici ABC Family po čtyřech sériích a více než sto epizodách rozloučil sitcom Melissa & Joey. Ačkoliv se stanice již o několik let dříve pokoušela do vysílání nasadit půlhodinové komedie, většina z nich se nesetkala s očekávaným diváckým ohlasem a byla po první sérii zrušena. To se ale změnilo v srpnu 2010, kdy se poprvé představila novinka s hvězdným obsazením.

Seriál o místní političce, která nezvládá výchovu neteře a synovce a najme si proto Joeyho jako mužskou chůvu, se rychle stal hitem. K původně objednaným dvanácti epizodám se rychle přidala doobjednávka na dalších 18 dílů a zanedlouho i prodloužení pro druhou řadu. Dalšími sériemi seriál proletěl rychlostí větru, bez problémů se dočkal jednoho obnovení za druhým.

Ve čtvrté sérii se Melissa and Joey dočkal milníku, ke kterému se mnoho seriálů nedostane – byla odvysílána stá epizoda. Seriál se dostal do syndikace, nicméně ratingy už ve čtvrté řadě klesaly. Stanice se proto rozhodla seriál ukončit na vrcholu a předem oznámila, že čtvrtá série bude poslední.

V kostce

Mel Burke je známá veřejná osobnost. No, jak se to vezme. Není to zrovna VIP (very important person), spíše SIP (semi-important person). Mel pracuje jako politička a snaží se svou pozicí konat všeobecné dobro. Její práce jí ale bere hodně denního času, což se jí zrovna moc nehodí. Její sestra s manželem se dopustili finančního podvodu a skončili za mřízemi. Z Mel se stala opatrovnice jejich dvou dospívajících dětí, Rydera a Lennox.

Jelikož děti musí mít každý den na stole večeři a především v pubertě potřebují dohled, Mel se rozhodne najmout chůvu. Shodou okolností se jí ve stejné době připlete do života Joe Longo. Jde o bývalého právníka, který ztratil veškeré finance právě kvůli podvodu Meliných příbuzných. Joe potřebuje práci a Mel potřebuje chůvu… Netrvá dlouho, a oba problémy jsou rázem vyřešeny.

Joe zůstane bydlet v domě, což zároveň znamená, že začne strkat nos do rodinných věcí na pravidelné bázi. Mel a Joe se nemají zrovna v lásce a často po sobě hází sarkastické poznámky. Ale znáte to, co se škádlívá… Po třech letech konečně vzplane jiskra a pár se k nadšení fanoušků dá dohromady.

Hvězdné duo

Největším lákadlem na seriálu bylo od počátku herecké obsazení. Hlavních rolí se ujali seriáloví veteráni Melissa Joan Hart a Joseph Lawrence.

Melissa získala svou první hlavní roli v patnácti letech. Ve třech sezónách ztvárnila postavu Clarissy Darling v seriálu Clarissa Explains It All (Clarissa vám to vysvětlí). Do povědomí diváků po celém světě se však zapsala až v roce 1996, kdy se na televizních obrazovkách poprvé objevila jako mladá Sabrina Spellman v sitcomu Sabrina, the Teenage Witch (Sabrina – mladá čarodějnice). Sabrinou zůstala až do roku 2003.

Následovalo dlouhé odlmčení, herečka se věnovala především rodině. V roce 2003 se vdala za Marka Wilkersona, se kterým má tři děti. Až v roce 2010 se slavnostně vrátila na obrazovky právě s Melissa & Joey.

Joseph začal svou hereckou kariéru ještě dříve, konkrétně v sedmi letech. Stal se dětskou hvězdičkou v seriálu Gimme a Break!, kde se zdržel čtyři roky a 77 epizod. Ani poté se nezastavil. V letech 1990–1995 účinkoval ve 114 epizodách seriálu Blossom (Kvítko). Hned po jeho zrušení se herec přesunul do novinky Brotherly Love, která se dočkala dvou řad a 40 epizod.

V novém tisíciletí Joe hrál v American Dreams (2002–2003), Run of the House (2003–2004) a Half & Half (2005–2006), než se stal druhou polovinou Melissy. Charakteristické na jeho čtyřech největších rolích je to, že se jeho postavy vždy jmenují Joe.

Nekonečné série

Znáte takový ten klasický počet, kdy série mívají většinou 10, 12 (kabelovky), 13 nebo 22 (komerční stanice) epizod? Tak tady jsme na tom úplně jinak. ABC Family má ve zvyku doobjednávat epizody k aktuálně běžícím sériím, ale zrovna tady se stanice pořádně vyřádila.

Když došlo k objednávce seriálu, byl nasazen tradiční zkušební počet – 12 epizod. Seriál se však rychle uchytil, setkal se s dobrou sledovaností a vzrůstajícím zájmem fanoušků. Hned k první sérii tedy bylo doobjednáno 18 nových epizod, které se na obrazovkách objevily jedenáct měsíců po premiéře seriálu. První řada měla tedy celkem 30 dílů.

Nejvyšší počet dílů má ale série třetí – celkem 37! Seriál se s podzimní přestávkou vysílal od května 2013 do června 2014. Fanoušci rozhodně měli o kvalitní zábavu postaráno, zvlášť když vezmeme v potaz, že kvalita epizod zůstávala stále na vysoké úrovni.

Ke čtvrté sérii bylo doobjednáno 10 dílů a dva speciály, halloweenský a vánoční. Celkem má poslední série tedy 22 dílů.

Komediální hit

Když měl seriál v srpnu 2010 premiéru, ihned se stal středeční jedničkou u dospělých 18–34 let, u žen 18–49 let a mladých žen 12–34 let. Premiéra získala celkem 2,15 milionu diváků a rating 1.0, těchto úspěchů však seriál již znovu nedosáhl. V následujících letech se ratingy ustálily mezi čísly 0.5–0.7, které jsou pro komedii na ABC Family velmi dobré.

Čtvrtá série dokonce měla lepší premiéru než třetí. Netrvalo však dlouho, než ABC Family oznámila konec seriálu. Jako mávnutím proutku najednou sledovanost klesla na series low a držela se kolem čísla 0.3. Mnoho fanoušků v diskuzích právě tomuto oznámení o zrušení přisuzovalo hlavní vinu poklesu sledovanosti.

Trojnásobná volba lidu

Během našich předešlých Vzpomínáme článků jsme zde měli mnoho seriálů, které se staly kriticky ceněné a vyhrávaly jednu cenu za druhým. Melissa & Joey je trošku jiný případ. Asi se nikdo z vás nebude divit, že se komedie stanice ABC Family pravidelně neumisťuje v bojích o Emmy nebo Zlaté glóby. Nicméně nějaké ty nominace na kontě přece jen má.

A jsou to nominace, na kterých záleží především. Za své čtyři sezóny se sitcom dočkal třech nominací na People's Choice Awards, kde o vítězích rozhodují právě televizní fanoušci. V letech 2013–2015 seriál soutěžil v kategorii Nejoblíbenější komedie na kabelovkách a letos se poprvé dočkal vítězství!

Stá epizoda

Objednávky extra epizod a prodlužování na nové série šly jako na běžícím páse. Na začátku července 2015 se seriál dočkal milníku, který je úspěchem jakéhokoliv televizního pořadu – oslavil svou stou epizodu.

Díl se jmenuje Melissa & Joey's Frozen a jde o prazvláštní sen, který se Mel jedné noci zdá. Během výletu na lyžích zůstane Mel s Joeym uvězněná pod ledem, záchranáři je objeví až o sto let později. Když je doma stará Lennox rozmrazí, dvojice si musí zvykat na zcela jiný režim. Jejich láska a manželství jsou navíc v ohrožení, jelikož podle moderních technologií nejsou sami sobě spřízněnými dušemi.

Ačkoliv šlo o výroční epizodu, zájem fanoušků se nijak extra nezvýšil. Díl sledovalo 740 tisíc diváků, pouze o třicet tisíc více než předchozí epizodu.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Dvojité štěstí

Epizoda začíná přesně ve chvíli, když jsme se s partičkou minulý týden rozloučili. Dozvídáme se, že Mel je opravdu těhotná. Spolu s Joeym jdou k doktorce, která jim oznámí, že čekají dvojčata. Mel zprávu nenese zrovna dobře. Joe se Mel snaží ze všech sil podporovat, ale ani on není tak sebejistý, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Lennox a Zander se usmíří, i když se musí i nadále potýkat s různými zájmy a musí nacházet kompromisy. Během cesty na večírek mají oba autonehodu, nic se jim ale naštěstí nestane. Uvědomí si, že život může kdykoliv skončit a že si ho musíme každým momentem užívat plnými doušky. Lennox a Zander se rozhodnou, že se vezmou.

Mel si uvědomuje, že se bude muset rozhodnout, jestli dá přednost své rodině, nebo práci. Nakonec uzná za vhodné do Kongresu nekandidovat, Joe její rozhodnutí podpoří. Když má ale na tiskové konferenci Mel oznámit stáhnutí své kandidatury, celou věc si rozmyslí a místo toho řekne, že kandidovat bude.

Mel kandiduje do Kongresu, Lennox a Zander jsou zasnoubení, Ryder se u námořnictva stěhuje pouze do Virginie… a Joe se dozví, že jedno vydavatelství má zájem publikovat jeho knihu! I když je s tím spojeno turné po Spojených státech, Mel ho ujistí, že všechno zvládnou. Všichni se na konci obejmou a seriál se loučí.


Sbohem, Mel. Sbohem, Joey. Budete nám chybět!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
allyska

allyska

Seriál mi bude chybět, srdcovka to nebyla, ale zasmála jsem se a když jsou sympatické postavy a mají skvělou...
před 8 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Tak jsem zkoukla, co mi chybělo. Finále bylo moc pěkný, možná trochu jako normální běžné díly, ale...
před 8 roky
Beatrix

Beatrix

Dnes jsem dokoukala (šetřila jsem si díly co nejdýl) a štve mě, že nebudou další díly. Na druhou stranu by...
před 8 roky
Další články k tématu