7. 8. 2015

Rok 2016 bez Doctora Who?

Rok 2016 bez Doctora Who?

Dnešní zpráva nepotěší fanoušky seriálu Doctor Who. Magazín Private Eye totiž přišel se zprávou, která tvrdí, že v roce 2016 se Doctor Who nebude vysílat.

Magazín tvrdí, že „zaměstananci BBC byli nedávno infromováni, že závazky showrunnera Stevena Moffata k jeho druhému seriálu (Sherlock) znamenají, že v roce 2016 se nebude vysílat plná řada Doctora Who“. Desáta řada již byla stanicí BBC potvrzena, ale zatím nebylo odhaleno žádné datum vysílání.

Čtvrtá řada Sherlocka se původně měla natáčet na podzim tohoto roku, ale opět byla posunuta a začne se natáčet až na jaře roku příštího. Tou dobou se pravidelně natáčí i Doctor Who, letos se v Cardiffu točilo od ledna a premiéra nové série nás čeká 19. září.

Od návratu seriálu v roce 2005 by to nebylo poprvé, co by se fanoušci nedočkali plné série. V roce 2009 jim však místo regulérní série bylo nabídnuto několik speciálů s loučícím se Davidem Tennantem. V letech 2012/2013 pak byla sedmá série rozdělena na půl vánočním speciálem.

Je třeba zmínit, že Private Eye je satirický časopis, i když se zdá, že tato zpráva satiru neobsahuje a zdá se skutečná. K jejich dobru lze přičíst i fakt, že jako první magazín hlásil snížení počtu epizod v letech 2012/2013, které se posléze potvrdilo.

Vzhledem k tomu, že na BBC v současné době probíhají finanční škrty, tak není nemožné, aby se tato zpráva zakládala na pravdě. Navíc právě vysoké pracovní nasazení Moffata bylo také faktorem ke změnám u sedmé řady. Na druhou stranu je Doctor Who vysoce očekáváná záležitost po celém světě, takže se dá očekávat, že by se BBC snažila vyřešit problém například koprodukcí předtím než dojde na snížení počtu epizod. Podle poslední zpráv se k tomu stanice vyjádřila slovy: „V tomto okamžiku je příliš brzy potvrdit plán pro budoucí sérii.“

Nyní z veselejšího soudku. Bylo oznámeno, že v devátá řadě se jako hvězdný host představí komik, herec a oceňovaný scenárista Reece Shearsmith. Nejznámější je jeho práce na The League of Gentleman. Objeví se v epizodě, kterou má napsal Mark Gatiss a o svém obsazení se nechal slyšet: „Jsem absolutně nadšený, že mohu natáčet Doctora, kde pro mě Mark napsal fantastickou roli ve velmi děsivé epizodě. Bylo vzrušující být součástí této velmi pozoruhodné epizody, o které mohu říct, že bude úplně jiná než všechny dosavadní. Užil jsem si svou roli a byla to velká čest.“

Tvůrce epizody Mark Gatiss k tomu dodává: „Jsem velmi rád, že jsem pro tento tým mohl opět psát a jsem velmi nadšený z tohoto konkrétního příběhu. Vznikal v temných zákoutí mé mysli už nějakou dobu a jsem šťastný, že si v něm zahraje roli můj starý přítel Reece Shearsmith. Otravoval mě s tím už deset let.“

A na závěr si dopřejme ještě jednu spekulaci o již známém hostovi pro novou sérii. Jedním z největších chystaných jmen je Maisie Williams, která se proslavila jako Arya Stark v Game of Thrones. Od okamžiku, kdy byl vypuštěn trailer na devátou řadu se fanoušci pustili do spekulací o její roli. Nyní, zhruba po měsíci, Steven Moffat poskytl k její postavě další informace.

Moffat se nechal slyšet, že její role bude pro devátou řadu významná, ale že nehraje někoho, koho fanoušci znají z klasické sérii či z řad po obnovení seriálu: „Až uvidíte, co chystá, tak oceníte, jak chytrý nápad to byl. Je to významná role, není tam jen do počtu. Je to velká role a ona je v ní úžasná. Je třeba říct jednu věc, ona nehraje vracející se postavu. Je to nová postava, kterou z minulosti Doctora neznáte.“

Záhadu její postavy začali fanoušci řešit téměř okamžitě, když se objevila v traileru a Doctor jí bez zaváhání poznal. Navíc se mu od ní dostalo odpovědi „Co ti trvalo tak dlouho, starý muži?“ To samozřejmě vedlo ke spekulacím, že se ti dva dobře znají. Teorie nabízeli všechno možné, od mladší verze River Song přes regeneraci Master až po Doctorovu dceru. Maisie se objeví v epizodách The Girl Who Died a The Woman Who Lived a již dříve se Moffat nechal slyšet, že Doctorův osud ovlivní „nečekaným způsobem“.

A na koho se ještě můžeme těšit v nové řadě? Vratí se samozřejmě Doctorova společnice Clara Oswald, chybět nebude ani Missy v podání Michelle Gomez. Vrátí se také Kate Stewart (Jemma Redgrave) a Osgood (Ingrid Oliver). Dočkáme se také návratu starých známých protivníků jako jsou Dalekové či Zygoni. V nové sérii se objeví také Elaine Tan, Neet Mohan, Bethany Black, Paul Courtenay Hyu, Rufus Hound či Rebecca Front.

Nová řada odstartuje chybou Doctora, která bude mít „kataklyzmatické dopady“ a to nejen na dvoudílný úvod, ale možná i na zbytek série. A těšit se na to můžeme již 19. září.

Pojďme se ještě jednou podívat na trailer k deváté řadě:

Co na novinky říkáte? Myslíte, že bude mít Doctor roční pauzu? A koho myslíte, že si zahraje Maisie? Už se těšíte na start nové řady?

Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Pajky

Pajky

Moffat mě s tímhle točí už delší dobu, ale na to, že se brzdí Sherlock jsem si zvyknul. Ovšem pokud tím...
před 8 roky
nevermore

nevermore

Ať natočí ještě toho Sherlocka když už o něm mluví, pak si už může točit Doctora až do smrti protože...
před 8 roky
Ajam

Ajam

Fanoušci Doctora mají jedno pořekadlo a to zní "nikdy nevěř Moffatovi" on je snad taky mimozemšťan...
před 8 roky
Další články k tématu