9. 8. 2015

SerialZone Awards 2015: Webseriál

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 pokračuje! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší webseriál!

SerialZone Awards 2015: Webseriál

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší webseriál.

Webseriály začínají být s rozšířeností internetu čím dál tím rozšířenější záležitostí. Vznikají internetové televize, které budují jiné obchodní modely než televize klasické, natáčejí hity a dostávají se do popředí zájmu. Dnes se v nominovaných podíváme na takové, které svou délkou nepřesáhly 20 minut a které se primárně zveřejnily na internetu.

A kategorie je to opravdu různorodá, i když ne tak, jak by se na první pohled zdálo. Tři zástupci pocházejí distribučně od internetového giganta YouTube, dva pocházejí od internetové televize Stream.cz a jsou tedy i dvěma zástupci domácí tvorby.

Seriály jsou taky velmi dobře hodnocené – až na Jídlo, s.r.o. mají na SerialZone všechny přes 80 %. Nejlépe hodnocený je Kancelář Blaník, která u nás patří dokonce do Top 20 seriálů. Nejznámějším seriálem je Video Game High School, který hodnotilo 160 lidí, v těsném závěsu je ale překvapivě Simon's Cat se 156 hlasy. Na opačném konci je Carmilla, kterou věrných 27 fanoušků vytáhlo do tohoto výběru.

Co se týče pokračování seriálů, tam je to velmi různorodé. Jídlo, s.r.o i Kancelář Blaník se dočkaly dalších sérií. Simon's Cat je pokračující seriál bez řad, Carmilla ještě o svém osudu rozhodnuto nemá. Video Game High School letos skončil třetí řadou.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
YouTube kanál Vervegirl
Žánr:
Komedie / Drama / Teen / Fantasy / Mysteriózní / Krátkometrážní
Aktuální série:
2.
Status:
Zatím nerozhodnuto
O čem to je:
Laura Hollis je prvačka na Silaské univerzitě. Její spolubydlící Betty jednoho dne zmizí a Lauře je přidělena nová spolubydlící, tajemná a mlčenlivá Carmilla. Poté, co o Betty nemůže zjistit žádné informace, Lauře postupně dochází, že za jejím zmizením a zmizením dalších dívek by mohla být právě Carmilla.
Ohlas u nás:
Carmilla je nejméně hodnoceným seriálem v SZ Awards. To, co mu chybí do počtu fanoušků, si ale vynahrazuje jejich zanícením. Téměř plně ženské obsazení by možná dávalo znát, že o vztahové záležitosti bude nouze, ve skutečnosti ale nic nekypí větším konfliktem než místnost plná žen ;) díky krátké stopáži epizod navíc z děje získáte jen to hlavní, nebudete zatěžování vedlejšími příběhy.
Ohlas v zahraničí:
Carmilla je jedním z těch webseriálů, o který pravděpodobně nezavadíte příliš často. Seriálu je chváleno, že s citem dotýká LGBT témat. Na IMDb má navíc hodnocení 8.8 a bývá označován jako „nejlepší upírský webseriál“. Proč upírský? Po přečtení knižní předlohy budete chytřejší :)
Proč by měl vyhrát:
Celý děj se odehrává vlastně jen prostřednictvím vlogu hlavní postavy, takže si divák události jen domýšlí. A v tom tkví hlavní silná stránka – seriál je víc divadelní inscenací než singlekamerovým projektem, protože klade velké nároky jak na herce, tak na samotný děj, aby divák byl vždy v obraze. U 3–5minutových epizod ale děj svižně ubíhá a než se nadějete, jste na konci.


Stanice:
Stream.cz
Žánr:
Naučný / Krátkometrážní / Kulinářský
Aktuální série:
3
Status:
obnoveno pro 4. sérii
O čem to je:
Tak trochu naučný, tak trochu popularizační, tenhle pořad známého kuchaře Romana Vaňka odhaluje, jak funguje výroba základních potravin, které konzumujeme. Porovnává jak velkovýrobu, tak výrobu v malých firmách, na přetřes ale přijdou i typicky české pokrmy.
Ohlas u nás:
Už předchozí Vaňkův projekt Peklo na talíři vyvolal velký jak divácký, tak společenský zájem. Jídlo, s.r.o. se rozhodlo jít edukativnější cestou než Peklo a i když zájem o něj nebyl až tak velký, pořád jde o jednu z vlajkových lodí Stream.cz.
Proč by měl vyhrát:
Pokud máte rádi naučná videa vtipnou formou, je tohle přesně seriál pro vás. Roman Vaněk boří spoustu mýtů o potravinách a ukazuje, jak přesně jejich výroba probíhá. To vše na jeho cestě za osvětou o zdravější a kvalitnější stravě.


Stanice:
Stream.cz
Žánr:
Komedie
Aktuální série:
3
Status:
prodloužen pro 4. sérii
O čem to je:
Tonda Blaník je tak trochu lobbista, tak trochu mediální agent a hlavně stojí mimo všechno, co v České republice existuje. Ve skutečnosti totiž je to on, kdo za politiky řeší jejich kauzy a problémy a zabavuje český národ, aby odvedl pozornost jinam. A samozřejmě to nedělá zadarmo. Tonda má kancelář v centru, miluje vše české, ale nemá rád Čechy. Do jeho kanceláře sice skoro nikdo nechodí, přesto z ní kontaktuje veškerou mocenskou elitu republiky…
Ohlas u nás:
Kancelář Blaník byla jako blesk z čistého nebe. V době, kdy diváci jen vzpomínali na nekorektní humor České sody a pořadů z devadesátých let, se objevil seriál, který nebyl zatížen korektností, dokázal reagovat na aktuální kauzy a rozhodně si nebral servítky. Tonda Blaník se stal fenoménem, jehož eskapády netrpělivě vyhlížejí statisíce diváků a který se stal jedním z nejsledovanějších seriálů stanice.
Proč by měl vyhrát:
V současné době u nás pravděpodobně nenajdete ostřejší satirický seriál, který by byl zároveň i tolik známý. Tvůrci se často pohybují na hraně únosnosti a diváci se každý týden diví, jak jim to může procházet. Herecké obsazení není velké, ale všemu kraluje skvělý Marek Daniel, který dokáže zahrát cokoliv.


Stanice:
YouTube kanál Simon's Cat
Žánr:
Komedie / kreslený / Krátkometrážní
Aktuální série:
1
Status:
1. série stále běží
O čem to je:
Někteří v ní vidí Garfielda, ale není to Garfield. Simonova kočka je věčně hladová, a tak se snaží Simona upozornit těmi nejhoršími možnými způsoby. Často si hraje i se zvířátky z okolí, která musí strpět její nálady.
Ohlas u nás:
Simon's Cat překvapivě nezůstal nepovšimnut a seriál u nás zhodnotilo 156 lidí. To je jen těsně druhý největší počet lidí u seriálů z tohoto výběru. A názory? Lidé oceňují hlavně vtip a jednoduchost myšlenky samotného seriálu. I když lze vidět jistou podobnost s Garfieldem, lidem to nevadí a i tuhle kočku si velice oblíbili.
Ohlas v zahraničí:
Ohlas v zahraničí je obrovský. I když se v poslední době periody mezi jednotlivými epizodami prodlužují, každá je vítána a hodně sledována. Sledovanost prvních epizod dokonce přesahuje několik desítek milionů zhlédnutí. Seriál od autora Simona Tofielda se natolik proslavil, že začal vycházet v Daily Mirror jako strip a několik epizod bylo koprodukováno se studii Walta Disneyho.
Proč by měl vyhrát:
Z celé pětky je Simon's Cat jediný zástupce animovaného žánru. Přesto za ostatními nezaostává. Krátké dvouminutové příběhy se někomu můžou zdát málo, ale každý má svou pointu a dýchá roztomilostí a vtipem od začátku do konce. Kdo má kočku, tak tu svou v příbězích zaručeně taky pozná :)


Stanice:
YouTube kanál Rocket Jump
Žánr:
Komedie / Teen / Videoherní
Aktuální série:
3
Status:
ukončen po 3. sérii
O čem to je:
Ve světě, kde jsou hráči počítačových her významnější než profesionální sportovci nebo největší státníci, se Brian D dostane na prestižní střední školu. Jenže konkurence na škole je mnohem větší, než si dokázal představit. Život mu komplikuje nejenom The Law, hráč, kterého porazil, díky čemuž se na školu dostal, ale taky zamilovanost do Jenny Matrix, Lawovy přítelkyně.
Ohlas u nás:
U nás si seriál nedokázal najít takový zájem jako v zahraničí, přesto je z této pětice ten nejznámější. Roli hlavního propagátora na sebe vzal portál videacesky.cz, díky kterému ho čeští diváci vůbec znají. Na SerialZone oceňují diváci hlavně nápad, který vybízí k zajímavému ději a efekty, které by od tohoto druhu seriálu čekal málokdo.
Ohlas v zahraničí:
Natáčení a vysílání seriálu provázela velká internetová kampaň, která se taky odrazila na sledovanosti. Všechny díly byly zveřejněny na YouTube a mají v současné době miliony zhlédnutí a desetitisíce komentářů. Autor Freddie Wong sice byl známou osobností už předtím, VGHS ale z něj udělal pravou celebritu. Diváci oceňovali zejména neotřelý humor, kterým seriál kombinoval prostředí počítačových her a střední školy, pak jednotlivé postavy a nakonec triky, které i přes nízký rozpočet jsou na velmi vysoké úrovni.
Proč by měl vyhrát:
Seriál rostl s každou řadou. Z původně desetiminutových epizod se tvůrci dostali tam, kam chtěli – natočili plnohodnotný seriál za zlomek jeho ceny. Proces tvorby celou dobu sdíleli se svými fanoušky, kteří vznik seriálu financovali. A chuť fanoušků byla natolik velká, že dala vzniknout plných třem řadám, každé lepší, než byla ta předchozí.



Kdo vás ve webseriálové pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
kacka.irena

kacka.irena

pod to se podepisuju
před 8 roky
Squerago

Squerago

VGHS zcela suveréně :)
před 8 roky
verunkawrath

verunkawrath

Jídlo,s.r.o. dost dobré
před 8 roky
Další články k tématu