13. 10. 2015

Novinka pod lupou: Atentát

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Atentát
Žánr drama / krimi / akční
Stanice Nova
Premiéra 12. 10. 2015
Vysílání pondělí, 21:40
Předskokan MasterChef
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

O čem to je?

Televize Nova připravila pro diváky zbrusu nový osmnáctidílný kriminální seriál Atentát, který je volným pokračováním úspěšného projektu Expozitura. Vzrušující příběh odhalí kriminální kauzy a velká tajemství na pozadí životů prezidenta České republiky Václava Wolfa, jeho nejbližší ochránkyně Terezy Hodačové a bývalého vyšetřovatele ÚOOZ Dana Chládka. „Atentát je po všech stránkách výjimečný projekt. Vypráví jedinečný příběh, divákům dává možnost nahlédnout do netradičních prostředí, celý je natočený filmovými postupy a především je skvěle obsazen. Nemůžeme se dočkat, až jej diváci uvidí. A pozor, seriál je velmi návykový,“ láká diváky programová ředitelka Alex Ruzek.

Atentát volně navazuje na příběh postav, které diváci znají ze seriálu Expozitura. Od té doby, co se Dan Chládek a Tereza Hodačová rozešli, stal se z Dana samotář. Snaží se upozornit na řadu podezřelých případů, které mají vztah k prezidentovi Václavu Wolfovi nebo lidem kolem něj. Nikdo ho však nebere vážně, ani Tereza, která zrovna získala místo v osobní ochrance prezidenta. Po pokusu o atentát na hlavu státu Tereza zjišťuje, že v něm Dan může mít prsty. Vydá se proto po jeho stopě a mapuje případy, které řešil v minulosti. Střípky těchto kriminálních kauz, vyprávěné skrze flashbacky, pak přinesou klíč k pochopení aktuálního dění a přinesou překvapivé rozuzlení. Prostřednictvím hlavních i vedlejších postav seriál vypráví příběhy různých kriminálních případů, například přípravy zbrojních zakázek na míru, obohacování se na předražených stavebních zakázkách, vzájemného prodeje vysokoškolských diplomů, nelegálního financování politických stran a další.

Podobné seriály

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Za celý pilot přišla jedna šokující scéna, kterou jsem opravdu nepředpokládala a která mě překvapila – useknutí záporákovy nohy vlakem :D Sice záběr asi na půl vteřiny, takže ve výsledku vlastně nevíte, jak moc odvážná tato scéna byla, ale překvapila mě hodně, to musím přiznat.

Jinak mě hned po prvních minutách napadaly myšlenky typu Intelligence. Mladá drsná krásná členka ochranky je v podstatě nevysvětlitelně převelena k ochraně důležité osoby (prezident/ky­beragent). V obou případech je to naprosto nesmyslný krok z hlediska děje, který si nedovedu odůvodnit ani žádnými genderovými teoriemi o tom, že by jednou mohla být v hlavní roli ženská. Nezlobte se na mě, ale takovou křehotinku, ať už má třeba sebedrsnější výraz, zlomí vejpůl každý průměrný chlap, natož cvičený zabiják…

Herectví všech mi přišlo v pohodě, ale spíš jsem měla problém s jejich dialogy (což je taky součást herectví, já vím). Ať už otevřel pusu kdokoliv, přišlo mi, že to ze sebe chrlí s šíleně nepřirozeným důrazem. Možná je to tím, jak jsem zvyklá na anglicky znějící seriály, kde je ten přízvuk úplně jiný, nevím, ale za celou tu hodinu jsem si nezvykla.

Pilot dokázal občas rozesmát, Fruiko si možná u některých scén vzpomene na nelogičnost u Following. Nejvíc mě dostalo, jak si pachatel tahal z auta metr dlouhý nějaký křovinořez jako zbraň, úplně jsme si říkali, kam si ho tak schová, aby byl co nejvíc nenápadný :D
  • serializovaný děj
  • cliffhanger
  • jedna scéna mě dokázala šokovat
  • přehnaně důrazné herecké dialogy
  • nevěřím hrdince
  • občas naprosto nesmyslná situace
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Na začátek se nejspíš hodí říct, že Expozituru jsem viděl a nijak zvlášť nežral. Dokonce bych ji dal spíš do té horší poloviny při dělení českých kriminálek na lepší a horší. Atentát velmi volně navazuje, a to tak volně, že nám to tvůrci musí hned několikrát násilně připomenout. Minulé události ale nemají na současné žádný vliv, a tak jen sledujeme stejné postavy v jiné životní etapě.

Na rozdíl od Expozitury není tenhle příběh založen na skutečných událostech, i když to skoro vypadá, že je založený na skutečných lidech. Vtipné je, že i když prezident hraje tenis, má v oblibě podnikatele a letušky, tak se nám nemusí hned vybavit ten správný. Protože chováním se od sebe moc neliší ani s tím současným. Tohle mírné faux pas s tím, že nevíte na kterého prezidenta to bylo myšleno, je zaviněno tím, že seriál ležel nějakou chvíli v šuplíku.

Samotný děj docela svižně utíká, i když ho občas přeruší nudné a dost dlouhé porady o ničem. Akční scény jsou na české poměry ucházející, jen když už mám na scéně dvě motorky, tak opravdu nepotřebuji vidět jeden a ten samý skok dvakrát ze stejného úhlu, jen pokaždé s jinou motorkou. Ono by to vůbec chtělo motorky trochu ubrat.

Oceňuji, že atentátníkovi celou dobu není vidět do obličeje a zásadně nosí stejné oblečení jako nejvhodnější podezřelý, takže si nemůžete být jistí, jestli je opravdu všechno tak, jak se nám to snaží tvůrci nabulíkovat. Evidentně není, jinak by nám ten obličej ukázali. Ale je pravda, že srdceryvné přesvědčování syna v autobuse musí nejednoho diváka nahlodat (pamatujete na Homeland, když Brody o své roli mluvil se svým synem?).

Konečný cliffhanger je dost laciný, protože všichni víme, že prezident nám přežije minimálně do konce série. Pokud jste fanoušci českých seriálů, tak si s klidem můžete přičíst k mému hodnocení dalších 10 %.
  • vtípek na podpatky
  • přejetá noha
  • slogan na plakátu
  • Homeland feeling, že fakt nevíte jestli to není nějak jinak
  • trapně nucené připomínání Expozitury
  • syndrom bombardování Londýna neexistuje
  • záliba tvůrců v motorkách
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Atentát míří vysoko. Má vysoký cíl, velké ambice a nezabývá se ničím jiným než nejvyššími místy v naší zemi. Jenže v okamžicích, kdy by měl ukázat svoji sílu, až trapně selhává.

Postavy samotné dokážou být sice výrazné, napsány jsou ale ploše a herci z nich díky tomu nedokážou moc vyždímat. Každá z nich si totiž jede ve své rovině a nehodlá se ukázat jinak. Starostlivou (i když by se hodilo napsat spíš nezkušenou) Hodačovou počínaje, prezidentem, kterého zajímá jen to, které letušce tento pátek vykropí hrobku, konče.

Vůbec postavy prezidenta Václava Wolfa a poradce/podržtašky Jiřího Forestka nejsou snad ničím jiným, než parodií na minulou hlavu státu a jeho poradce. Nebo snad i těch současných? Já osobně si nedokážu představit reálnou existenci těchto dvou postaviček – ať už z hlediska neudržitelnosti osobního prezidentova života (a života první dámy) nebo neschopnosti Hodačové dostat se přes českého Smitherse. Vůbec postava prezidenta Wolfa je… to už není satira ani parodie. Být Václavem Klausem a sledovat to, hodně by se mě (zvlášť část s letuškami) to dotklo. Já Klause rád nemám, ale při sledování mi bylo až trapně. Nevyřizoval si tu někdo osobní účty?

Ostatní postavy jsou taky poměrně jednoduché. Jediný, kdo trochu vyčnívá, je Robert Jašków, který hraje něco mezi deus ex machina z rozvědky a jasnovidcem. Jak se občas do děje dostávaly některé informace, z toho mi zůstávala hlava stát. Co je ale horší, je vůbec úroveň ochranky na všech lokalitách. V klidu si můžete nakráčet kamkoliv, aniž by vás někdo zastavil, zeptal se kam jdete, sakra, aniž by tam vůbec byl. Když jsme se na střední škole jeli podívat do prázdného (!) Senátu, prošli jsme více bezpečnostními opatřeními, než je v celé první epizodě. A to ani nemluvím o tom, že jsem nikde neviděl ani jeden bezpečnostní rám. Že Hodačová chodí v lodičkách, je už spíš obecně přijímané žánrové klišé, nic víc.

Celé se to pak mění do něčeho, čemu na jedné straně kraluje až zvrhle komická dvojice prezident-poradce, na druhé straně ženská neschopná byť jen obhájit cokoliv ze své práce. Nebo znát cokoliv ze své práce. Nejsem bezpečnostní expert, ale vystrčit prezidenta jako prvního ze dveří, to je prostě fail. Na co tam pak jsem?

Ano, na co tam pak je? Pokud bych měl hádat, prezident si ji vybral ze stejného důvodu, jako letušky. Jinak si to nedokážu vysvětlit. Ono věcí, které potřebují vysvětlit, je tam víc. Proč si někdo, kdo chce anonymně někoho zmlátit, sundá přilbu, co má na hlavě? Proč když připravuju atentát na prezidenta, se o tom musím vybavovat půl metru od naprosto cizího chlapa? Proč je na překladovém nádraží pomalu větší provoz než na tokijském hlavním ve dne? (Já vím, přišli bychom o skvělé překvapení.) A proč nikdo z novinářů neobjevil ani náznakem, co prezident nebo první dáma dělají? Tohle by se v bulváru propíralo neustále. A k čemu byl nakonec ten křovinořez?

Seriál je na výši po akční stránce, i stránce kamerové – oboje jde poslední dobou v českém prostředí hodně nahoru. Kdybych ho měl nějak jednoduše zhodnotit, jde o líbivou kriminálku, která ale selhává v základech. Znalost Expozitury je (pravděpodobně hodně) žádaná. Děj se až na pár momentů utápí v nepříliš uvěřitelných náhodách (včetně dialogů, které mají znít důležitě, ale důležité – pro děj – vůbec nejsou) a je dost drsně zásahy „shůry“ posouván, jen aby se došlo až k očekávanému konci. Na mě až moc drsně a až moc rychle. Satira (Wolf – Klaus, Forest – Hájek, Nerad – Nečas, první dáma – něco mezi Havlovou a Klausovou) zde OPRAVDU nemá co dělat. Je to krimi nebo komedie? A to opravdu budeme v roce 2015 parodovat prezidenta, který skončil téměř před třemi lety?
  • na české poměry jde o tu lepší tvorbu
  • kamera
  • akce
  • pokud se oprostíte od přemýšlení, pobavíte se
  • a pobavíte se u narážek na bývalé politiky
  • které vám ovšem taky můžou přijít neskutečně trapné a nemístné
  • bezpečnostní služba je v podstatě jen kompars
  • posun v ději je víc věcí náhody než nějakého logického postupu
  • Hodačová není žena na svém místě
  • postava první dámy
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Yellow

Yellow

Viděla jsem jeden díl a marná snaha.
před 8 roky
Šín Martin

Šín Martin

hodnotil jem ji 60
před 8 roky
Fruiko

Fruiko

Když už se v tom někdo pitná, tak musím říct, že další díly se mi líbí mnohem víc. Je tam relativně...
před 8 roky
Další články k tématu