26. 10. 2015

Novinka pod lupou: Mamon

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Mamon
Žánr drama / konspirační / akční
Stanice HBO CZ
Premiéra 25. 10. 2015
Vysílání každou neděli ve 20:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

Kdo?

Tvůrce (režisér): Vladimír Michálek

Herci Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Daniel Tůma, Michal Dlouhý, Tereza Hofová, Igor Bareš

Ve zkratce

Novinář Petr Vlček je na stopě korupci v podniku Central Energy, energetickém gigantu s významnou státní účastí. Anonymní zdroj mu poskytne informace o přijetí úplatku v souvislosti s jeho privatizací. Petra nezastaví ani skutečnost, že generálním ředitelem a zároveň hlavním podezřelým v celé kauze je jeho bratr Daniel. Poté, co v tisku vydá sérii investigativních článků, je Daniel nucen odstoupit.

Bonus – je zdarma

Jestliže vás popis zaujal a HBO sami nemáte předplacené, nemusí vás to trápit. Seriál je totiž k dispozici zcela zdarma, stačí mrknout na mamon.hbo.cz a postupovat podle instrukcí.

Podobné seriály

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak Mamon mě velmi příjemně překvapil! Všichni asi už dobře ví, že k českým seriálům přistupuju s velkou rezervou a v hodnocení nahoru moc nechodím, protože mi čeština a herecké výkony s ní spojené prostě nepřijdou přirozené. Musím ale uznat, že během sledování pilotní epizody Mamon jsem na veškeré své obecné výtky zapomněla a nechala se unášet příběhem.

Ze seriálu jde dost dobře cítit slušný rozpočet. Není to nic, co by se podobalo našim komerčním kriminálkám. Styl natáčení, kamera, ale i třeba jen samotné prostředí a již zmiňované herecké výkony, to všechno je o třídu výš, než co aktuální domácí televizní scéna v současnosti nabízí. Kdyby se tu nemluvilo česky, tak bych nikdy nepoznala, že jde o domácí tvorbu, úplně na mě dýchla atmosféra kriminálek z USA, což je pro mě osobně určitě plus.

Také s příběhem jsem po pilotu spokojená. Nejedná se o styl Případ týdne, ale o jeden postupně se rozvíjející a gradující příběh se spoustou zápletek a zvratů, které vás budou držet na okrajích vašich židlí a vy s napětím budete pouštět každý nový díl. Konspiračních seriálů není nikdy dost a když dávají i smysl, tak to už ke štěstí opravdu nic nechybí. Úplně mě překvapilo, že jsem měla po zhlédnutí prvního dílu chuť jít hned na další… ale spíš si celou sérii nechám naráz, maratonově to bude skvělá pecka!
  • kabelovkový styl před kamerou i technicky
  • serializovaný děj
  • přirozené herecké výkony
  • nedokonale zvládnutá sebevražda (Kde je zbraň? Kde jsou krvavé cákance po stěnách?)
  • občasné klišovité dialogy
80 %
Mé hodnocení
ragelly

I když mám konspiračky celkem rád, tak Mamon mě po první epizodě nedostal (druhá, dokonce jen prvních 10 minut z druhé, to výrazně vylepšilo a k celkovému hodnocení, by to nejspíš přidalo + 20 %, ale správně jsem měl koukat a hodnotit jen pilot).

Mamon totiž trpí na to, čemu se říká pomalý rozjezd. Než se pořádně rozkoukáte, kdo je kdo, tak už je konec a nahozený drobný cliffhangerový háček na druhou epizodu to moc nespasí. Ani se nedivím, že na HBO Go jsou k dispozici obě dvě, protože pilot sám o sobě moc nefunguje a působí nemastně neslaně a nedokáže patřičně nalákat na „příští týden“.

Mamon paradoxně dojíždí na to, co má být jeho silnou stránkou. Konspirace. S těmi se totiž v poslední době roztrhl v české tvorbě přímo pytel. A co si budeme povídat, všechny měly svižnější rozjezd (Labyrint, Atentát), a to i přes to, že je na nich znát, že byly levnější. Mamon totiž moc nevypadá jako český seriál. Severská předloha z něj úplně srší a kvalitní kamera tenhle dojem podtrhuje. Takže i když příběh ze začátku trochu pokulhává, technické zpracování seriál zvedá o laťku výš nad dříve jmenované. Ale i tak si samotný pilot zaslouží jen lepších 60 %.
  • vypadá to hezky (a prší tam!)
  • sem tam neokoukaná tvář
  • redakční prostředí je trochu mimo, stejně jako v Reportérce
  • detaily, nápis LIVE v televizi, české televize tam mívají ŽIVĚ
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dívat se na české seriály u mnoha recenzentů někdy zavání spíš automatickým despektem než očekáváním. U Mamonu ovšem není třeba. Obstojí i v konkurenci silnějších dramat.

A je možná škoda, že jeden z nejlepších originálních obsahů na domácí televizní scéně vytváří placená kabelovka, a ne hlavní mediální skupiny. Ale to je jen takový povzdech.

Úplně první věc, která vás praští do očí, je samo zpracování. Nejsou to orgie ve stylu Hannibala nebo The Knick. Tvůrci si hrají více se zvukem než s obrazem. Ten se nese ve značně potemnělém duchu. I když spolu postavy stojí pod jasným sluncem, přesto cítíte, že vás všeobecně prostředí tíží a že stojíte pod mrakem.

Jenže zpracování převýší samotný příběh. Není zas tak originální (odstoupení a vražda/sebevražda? generálního ředitele největší české firmy) a upřímně, i lehce přehnaný, ale je servírovaný takovým způsobem, že si z něj divák odnese to podstatné. Navíc je nadchnut efektním stylem, který jsem naposledy u českého seriálu viděl tak možná u Hořícího keře. HBO, znova.

Jedna z mála stránek, po které seriál úplně nestačí, je herectví. Z celého hereckého ansámblu vystupuje pouze Tereza Hofová, která si svou roli státní zástupkyně vyloženě užívá. Zbytek, bohužel ten viditelný, je spíš průměrný, a to včetně Matěje Hádka. Mrzí mě, že Igor Bareš, který se vyloženě na svou roli hodí, nedostal větší prostor. Třeba dostane. To je ostatně další problém ohledně herců a potažmo postav. Střídají se tak rychle, že nikdo nedostane větší prostor se předvést, pokud není vyloženě v nějaké polární pozici.

Mamon se snaží naroubovat norskou kriminálku na české prostředí a upřímně, daří se mu to. Narozdíl od Atentátu, který si také hraje s prostředím nejdůležitějších lidí v zemi, ale nevyznívá trapně, v mnoha scénách si dokonce říkáte, jak moc uvěřitelné to je (ano, novináři jsou všudypřítomní a opravdu takhle otravní). Momenty překvapení také přicházejí v tu pravou chvíli, i když hlavní twist prvního dílu (ten na konci), je až moc přitažený za vlasy. Doufám, že ho v dalších dílech vysvětlí.

Doufám, protože mám opravdu chuť se na druhý díl podívat. To se mi, co se týče seriálů v této sezóně, stalo teprve… podruhé? Po těch letech sledování seriálů je člověk natolik prostoupen mnoha scenáristickými postupy, že je schopen odhadnout nejenom akci v příštích několika minutách, ale i často hlavní zápletku a vyvrcholení epizody. Tohle ale bylo příjemné. Hodina čistého času utekla rychleji, než jsem si myslel.

Od Mamonu očekávám jediné – že se ještě více zhutní, že se jeho atmosféra ještě více ztíží, že odhalení budou ještě více překvapující, děj strhující a že ani jedna minuta seriálu nebude zbytečná. V současné době by mohlo jít o malý zázrak. Já sám jsem překvapen, jak to jde, když se chce.
  • atmosféra
  • dobře dávkovaný děj
  • kamera a zvuk
  • skvělé využití interiérů i exteriérů
  • Osobně si nemyslím, že by se podobná kauza u nás tolik řešila. Ale kdoví, média jsou nevyzpytatelná.
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
ragelly

ragelly

Taky nevím, kam jsem koukala, ale je fakt, že jsem byla od monitoru asi metr a půl, což je pro moje oči dost...
před 8 roky
La.Volpe

La.Volpe

Česká republika je přímo stvořená pro tenhle druh filmů/seriálů. Máme na to dobrý prostředí, hrece...
před 8 roky
Fruiko

Fruiko

Pokud jsem psal za druhý díl plus 20 %, tak za poslední mínus 40 %. Pořád dobrý, super, ale poslední díl...
před 8 roky
Další články k tématu