15. 11. 2015

5+1 na téma Sci-fi (ukončené)

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Šest redaktorů vybralo šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Sci-fi (ukončené)

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní už pravidelně připravuje článek k seriálům, co mají odvysílané finále a jsou ukončené. Dnes je na řadě velmi populární žánr sci-fi. Dnes se tedy bude cestovat časem, dimenzemi i vesmírem. Dojde však i na mimozemšťany a jejich souboje s lidskou rasou. Tentokrát jsou ve výběru seriály roky staré, ale i čerstvě ukončená novinka. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení, protože skvěle reprezentuje daný žánr. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

Dadulinka

Star Trek: Enterprise
stanice
UPN
hodnoceno
370×
dadulinka

o čem to je: Enterprise NX-01 je první hvězdná loď, která zvládne dosáhnout rychlosti warp 5. Nátěr sotva stačil doschnout, když se nalodila posádka, kterou si pečlivě vybral kapitán Jonathan Archer. Tvoří jí šéf inženýr komandér Charles Tucker (přezdívaný Trip), doktor Phlox (denobulan), zbraňový důstojník Malcolm Reed, pilot Travis Mayweather, komunikační důstojník a expertka na jazyky Hoshi Sato a v neposlední řadě vulkánka T'Pol. Ta byla dosazena na post prvního důstojníka, z čehož není Archer zrovna dvakrát nadšený, ale postupem času se stane nedílnou součástí posádky a T'Pol nakonec vystoupí z Nejvyššího velení vulkánců, aby mohla zůstat na Archerově lodi. Jen o něco málo starší než zbrusu nová Enterprise je Hvězdná flotila a Federace je jen myšlenkou v nedohlednu. Zarytí trekkies už určitě tuší, že jde o prequel všech dosavadních Star Trekovských filmů a seriálů. Technicky tedy nejnovější, ale prakticky nejstarší z universa ST. Píše se hvězdné datum 2151 a díky novému warp pohonu se Enterprise vydavá na území člověkem dosud nezmapovaná. Přichází první konflikty, setkávání s novými rasami a neznámými kulturami. Sullibané, Andoriané. Klingoni, Ferengové, Romulani, Xindové… Třetí sezóna je potom výjimečná také tím, že vybočuje ze zavedeného schématu jedno až dvou epizodních příběhů a jednotlivé díly na sebe v podstatě plynule navazují.

proč to sledovat: Jeden by řekl, že ve výběru 5+1 nemá jeden ze Star Trekovských seriálů co dělat, ale Enterprise je z pro mě neznámého důvodu fanoušky opomíjená, ba někdy přímo opovrhovaná. Dokonce i přídomek Star Trek si zasloužila až ve druhé sérii. Ale i když je většinou Trekkie obce přehlížena jako druhořadá hvězdička ze zapadákova nehodna lesku hollywoodských reflektorů, rozhodně stojí za zhlédnutí. Navíc díky tomu, že jde o prequel, můžete být universem ST naprosto nepolíbení a přesto si užít seriálek o čtyřech sériích, aniž byste něco nepochopili. Znalci si potom mohou užít příběhy první lodi Enterprise, které jsou pro pozdější hvězdné posádky již legendami. Jestli stále váháte, mám pro Vás pár hesel: hlášky, humor, poutavé příběhy, zajímavé zvraty a Porthos – kapitánův psí kamarád (bígl). Skalní fanoušci si po následující větě možná vyrobí woodoo panenku s mou podobou, ale já osobně mám Star Trek: Enterprise ze všech Trekovských seriálů nejraději (ano, dokonce raději než Novou generaci, u které jsem vyrostla).

Podobné seriály: Andromeda, Star Trek: Voyager

Furiant

Outcasts
stanice
BBC
hodnoceno
157×
Furiant

Děj osmidílného britského seriálu Outcasts se odehrává v roce 2040, kdy je Země kvůli nukleární válce neobyvatelná. Někteří lidé tak byli nuceni Zemi opustit a utéci na planetu jménem Carpathia. Doufají, že se poučili ze svých chyb, kterých se dopustili na Zemi, a že se jim v městečku Forthaven, jež na Carpathii vybudovali, podaří založit novou a prosperující kolonii. Příběh, který se odehrává 10 let poté, co na planetě přistáli první lidé, je zaměřen na osudy prezidenta Richarda Tatea, šéfky bezpečnosti dr. Stelly Isenové a některé členy bezpečnostních a průzkumných týmů. Všichni čekají na přílet devátého transportéru, na kterém se nachází nejspíše poslední přeživší ze Země. Jenže problémy na sebe nenechají dlouho čekat…

A proč byste měli dát Outcasts šanci? Předně bych opět vyzdvihnul herecké výkony – zejména Liama Cunninghama, který v roli prezidenta Tatea exceluje, a Erica Mabia, jenž ztvárnil Julia Bergera. Jejich „boj“ o moc je velice dobře natočen. Scénář sice občas trochu pokulhává, ale to nic nemění na situaci, že se podle mě jedná o kvalitní sci-fi kousek, který vás dostane jak srdceryvným dramatem, tak pořádnou akcí. Nečekejte však nějaké velké vesmírné bitvy s mimozemšťany, spíše pomalejší jízdu zaměřenou na postavy. I když speciální efekty také nejsou nejhorší. Závěrem bych dodal, že pokud hledáte něco správně šíleného jako je Doctor Who, Outcasts se vyhněte velkým obloukem. Pokud vás však zajímá téma lidskosti a přežití, je tento seriál právě pro vás.

Podobné seriály: Stargate: Universe, Falling Skies

Gabik.029

The Whispers
stanice
ABC
hodnoceno
235×
Gabik.029

Děti jsou zvláštní bytosti. Mají velké srdce, jsou upřímné a snadno každému uvěří. Přesto je dospělí neberou vážně a jejich myšlenky přijímají s rezervou. A přesně toho si je vědoma i mimozemská rasa, která chce této skutečnosti využít, aby mohla převzít nadvládu nad Zemí. Ve městě začne narůstat počet dětí, které tráví svůj čas s imaginárním kamarádem Drillem. Drill je však velmi skutečný, ale komunikuje pouze s dětmi, aby si dospělí mysleli, že jde pouze o výplod dětské fantazie. Malá Harper je také jednou z Drillových obětí. Navede ji, aby (při)zabila svou matku. Případ této nehody se ocitá na stole agentky Claire Bennigan, které celá záležitost s Drillem začne vrtat hlavou. Mezitím je v Africe nalezen záhadný předmět, který vypadá jako vesmírná loď. Přijdou dospělí celé záhadě na kloub dřív, než bude pozdě?

Pokud je pro vás při výběru seriálu klíčové i jeho obsazení, pak budou mít někteří z vás dozajista radost. Roli agentky Bennigan ztvárnila herečka Lily Rabe, známa především se seriálu American Horror Story. Úlohy jejího zesnulého manžela Seana, jehož tělo se ovšem nikdy nenašlo, se ujal herec Milo Ventimiglia. Ten se proslavil zejména v seriálech Gilmore Girls (Gilmorova děvčata) a Heroes (Hrdinové). Jako Claiřin bývalý (a ženatý) milenec Wes, který pracuje na ministerstvu obrany, se představil Barry Sloane ze seriálu Revenge (Pomsta). Wes se pustí do vyšetřování záhadného mimozemského předmětu, který bude úzce spjat s Claiřiným vyšetřováním dětí a jejich imaginárního přítele. Drill je velmi přesvědčivý a brzy si podmaní i Wesovu dceru Minx (Kylie Rogers) a Claiřina syna Henryho Kyle Harrison Breitkopf).

Podobné seriály: Invasion (Invaze), The River (Řeka)

inekafe

Cesta do neznáma (Sliders)
stanice
Fox/Sci-Fi Channel
hodnoceno
138×
inekafe

„Čo keby ste objavili portál do paralelných vesmírov? Čo keby ste mohli kĺzať do tisícky iných svetov, kde je ten istý rok a vy ste stále sami sebou, ale všetko ostatné je iné? A čo keby ste nemohli nájsť cestu domov?“

Toto je úvodný komentár v znelke každej epizódy seriálu Sliders, ktorým sa nám snažia tvorcovia navodiť atmosféru a vtiahnuť nás do deja. Jedná sa o trošku starší počin, ktorý sa dožil piatich sérií. Poctivý scifi seriál o cestovaní rôznymi dimenziami s tak trochu retro atmosférou, povedal by som. Nepotrebujú hneď v prvej epizóde riešiť neviem aké svetové problémy, a preto to ubieha veľmi rýchlo. Ani si nevšimnete a máte za sebou desiatky epizód.

Stretávame sa s promovaným študentom fyziky Quinnom, ktorý objaví spôsob cestovania do iných vesmírov. Označí to za kĺzanie. Bohužiaľ, pri prvom testovaní však nedopadne všetko podľa predstáv, a tak je nútený on a ďalší traja ľudia – kamarátka Wade, jeho profesor Arturo a hudobník Rembrandt cestovať skrz kopu dimenzií. V každom vesmíre majú obmedzený čas, ktorý v ňom môžu stráviť, a potom musia cez červiu dieru skĺznuť zase do ďalšieho. Ak by tak neurobili, zostali by navždy v tom aktuálnom. V jednotlivých paralelných vesmíroch sa hrdinovia stretávajú napr. so svetom bez liekov; s iným výsledkom dôležitých vojen; s druhou dobou ľadovou; s dinosaurami; so svetom, kde sú známymi hviezdami; s postapokalyp­tickým svetom alebo napríklad so svetom, kde majú ženy fúzy. :D Nájdu niekedy cestu domov?

Podobné seriály: Hranice nemožného (Fringe), Charlie Jade

Odyssea

Farscape
stanice
Nine Network
hodnoceno
319×
Odyssea

Při výběru seriálu tohoto žánru jsem moc přemýšlet nemusela, australsko-americký počin Farscape byl jasnou volbou. Hlavní postava, astronaut John Critchton, podniká ve vesmírném modulu experiment, když vtom ho zastihne magnetická bouře a přímo před ním se objeví červí díra. Ta ho pošle neznámo kam a John se zničehonic ocitá uprostřed bitvy. Nakonec skončí na bývalé vězeňské transportní lodi zvané Moya. Tu momentálně obývají uprchlí trestanci. John společně s nimi a bývalou členkou „Peacekeepers“ Aeryn Sun cestuje vesmírem a snaží se dostat domů.

Seriál si mě získal hlavně humorem na vlně Hvězdné brány, originálním prostředím a postavami. Samozřejmě, jsou tu díly perfektní i díly, na které se podíváte jen proto, že tam prostě jsou. Několik epizod trvá, než se příběh rozjede, avšak s příchodem dalších postav děj dostává grády a nastává skvělá podívaná. Občas si budete říkat, že tvůrci u natáčení nebyli střízliví nebo si něco píchli, protože některé situace jsou tak absurdní, bizarní, neobvyklé… hlavní však je, že to funguje! Ve většině sci-fi seriálů bývají hlavní hrdinové v módu „zachraňujeme svět před padouchy,“ jenže ve Farscape se spíš snaží hlavně přežít. V dílech se setkáváme s různými rasami a upřímně, masky nepovažuji za silnou stránku celého seriálu, na to se však dá zvyknout a brzy to už nebudete vnímat. Co je však hrozně boží – celý vesmír nemluví anglicky! Taky vám to u jiných seriálů trochu lezlo krkem? Jenže jak se tedy domluvíme s ostatními? Píchneme si malé potvůrky, které jakýkoliv jazyk přeloží za nás. I tenhle detail mi přišel hrozně super. Farscape je rozhodně důkaz, že i protinožci dokáží natočit hezký televizní kousek a film, který po odvysílaných čtyřech sériích, skvěle zakončil hlavní dějovou linku. Pokud máte rádi malinko odlišné seriály, v tomto případě chcete trochu jiné sci-fi, s Farscape byste měli být spokojení.

Podobné seriály: Hvězdná brána (Stargate SG-1), Firefly

Seraphine313

Invasion America
stanice
The WB
hodnoceno
10×
Seraphine313

Příběh začíná na planetě Tyrus, které vládne Cale Oosha. Jeho strýc Dragit, který je generálem tyruské armády, chce obsadit Zemi, ale jde tím proti názoru vládce. Rozpoutá se občanská válka, jejímž výsledkem je útěk Cala s jeho strážcem Rafem na Zemi. Na Zemi potká Cale lidskou ženu Ritu, do které se zamiluje, a ožení se s ní. Mnoho let se pak na Zemi skrývají a utíkají před Dragitovými silami. Narodí se jim syn David, napůl člověk, napůl mimozemšťan, a Cale se vrací na Tyrus, aby zde podpořil své následovníky, kteří bojují proti Dragitovi. Předtím ale nechá Ritu zmizet. Rafe mezitím vede útok na Dragitovo velitelství na Zemi, ale umírá. David zjišťuje, že díky své královské krvi má zvláštní schopnosti, jež ale ovládne a zesílí jen pomocí rukavice Exotaru. A musí to udělat rychle, protože Dragit ho chce přetáhnout na svoji stranu a k Zemi se navíc blíží jeho armáda. Mnohem větší, než si všichni mysleli, že může být.

Je to tak neznámý seriál, že si pravděpodobně už nikdo z vás nepamatuje, že šel i u nás. Je to tak neznámý seriál, že k němu existují jen dánské a jedny řecké titulky. Nikdy nevyšel na DVD nebo VHS.

Proč ho doporučuji? Pokud hledáte seriály, které stojí nezaslouženě vzadu, tohle je ten pravý. Nenechte se zmást fádním a laciným názvem. Za pouhým animákem stojí Steven Spielberg a titulní role namluvili takoví Leonard Nimoy, Tony Jay nebo Lorenzo Lamas. I to seriál dostalo do primetimu a ne (jak by spousta lidí předpokládala) do sobotního ranního vysílání, kam se animáky pro děti odkládají. Animace je opravdu na úrovni (stovky stíhaček vylétající z mateřské lodi jsou noční můrou animátorů) a dostává celý seriál na úroveň značek jako Star Trek nebo Ben 10.

Seriál nakonec zabilo to, co spoustu jiných seriálů – nízká sledovanost. A kdyby vás náhodou napadlo si ho pustit, vězte, že končí cliffhangerem. A žádná druhá řada není.

Podobné seriály: V, Falling Skies


Které z vybraných seriálů sledujete a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
RedRose

RedRose

až na Invasion America mám vše za sebou a více-méně souhlasím... Na Farscape jsem narazil před par lety...
před 8 roky
suzuk

suzuk

a co firefly?
před 8 roky
Pajky

Pajky

Na to už odpověď padla. Kdy se z Firefly stal opomíjený seriál? Vždy ho zná každý a hodnotilo ho...
před 8 roky
Další články k tématu