2. 12. 2015

Novinka pod lupou: Modus

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Většinou se neanglicky mluvené tvorbě nevěnujeme, protože nejsou titulky. Ale k novince Modus máme ne anglické, ale dokonce české a kvalitní, takže i když s několikatýdenním zpožděním, přinášíme vám první představovačku jednoho z nových severských seriálů.

Základní údaje

Název Modus
Žánr drama / krimi
Stanice TV4
Premiéra 23. 9. 2015
Vysílání každou středu večer
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

Kdo?

Tvůrci Mai Brostrøm, Peter Thorsboe
Herci Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Marek Oravec, Simon J. Berger, Esmeralda Struwe, Lily Wahlsten, Krister Henriksson, Cecilia Nilsson, Johan Widerberg, Ellen Mattsson, Magnus Roosmann, Peter Jöback, Josefine Tengblad, Julia Dufvenius, SIW Erixon, Simon Norrthon, Liv Mjönes, Alexandra Rapaport, Suzanne Reuter, Annika Hallin, Björn Andersson, Anki Lidén, Per Ragnar, Eva Melander, Chatarina Larsson, Mårten Klingberg

Ve zkratce

První televizní adaptace knižní série Vik/Stubø od Anne Holt. Seriál se inspiruje čtvrtou knihou Pengemannen (Fear Not – Nebojte se) a sleduje začátek vražedného řádění během tradičně slavnostního a pohodového ročního období. Hrdinkou je Johanne Vik, někdejší kriminální psycholožka a spisovatelka, která se stará o dceru Stinu trpící autismem. Stina se stane svědkyní jedné z vražd a tím nepřímo zatáhne svou matku do stále více se zamotávajícího případu, za kterým se skrývá spojení se skupinou fundamentalistů, jejíž vliv sahá daleko za hranice Evropy.

Podobné seriály

Fargo
Forbrydelsen (Zločin)
Bron/Broen (Most)
a jakákoliv další severská kriminálka

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Severské kriminálky jsou mým šálkem kávy. Přijde mi, že každá je skvělá a má co nabídnout. I Modus není výjimkou. Tento seriál mi ale přijde jiný. Není to klasické vyšetřování zločinu, ale spíše psychologická sonda do nitra hlavních postav.

Je až skoro znepokojující, s jakým klidem zde kamera zabírá samotný zločin, krev, bez jediného mrknutí pachatele. Vidíme všechno, víme, kdo to je, ale nevíme, jaké jsou jeho motivy. Svědkem vraždy se stane autistická holčička, dcera slavné spisovatelky. Kromě samotné vraždy se toho vlastně v pilotu moc nestane. Celá atmosféra ale i přes tento fakt dokáže diváka vtáhnout plně do příběhu a uchovat si ho i pro následující epizody. Úplně stejný pocit jsem měla při sledování Fobrydelsen, nějaká neviditelná síla mě nutila pořád zapínat další a další díly.

Nedá se očekávat, že tu bude nějaký happy end. Ale milovníci náročnějších dramat si jistě přijdou na své. Styl je dost podobný první sérii Farga. Nikdy nevíte, co se v následujícím okamžiku může stát, kdy k vám někdo na ulici přijde a bodne vám nůž do srdce. A nikdy nevíte, kdy se narodí člověk, který v dospělosti bez výčitek srazí zvíře a v klidu si zapne stěrače, aby si umyl zakrvavené přední sklo. Brr, mám husí kůži!
  • atmosféra
  • hudba
  • poutavý příběh
  • bez titulků většina z nás nemá šanci
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Ivosisko

Ivosisko

Po shlédnutí prvního dílu jsem přesně věděl, že to je seriál pro mne. Potěší milovníky dramat, jako byl...
před 8 roky
Další články k tématu