2. 2. 2012

Chuck a retrospektivní interview, 2. část

1. část byla o původu seriálu a zkrácené první řadě. V této části si tvůrci, Chris Fedak a Josh Schwartz, udělali čas prodiskutovat řadu druhou, která je považována za tvůrčí a kreativní vrchol seriálu. Vypadá to, že se na Chucka konečně usmálo štěstí; NBC si rovnou objednala řadu s 22 epizodami (ačkoli dokonce i to způsobilo problémy), měli velký rozpočet, skvělé obsazení a hostující hvězdy se jen hrnuly.

Věděli jste po celou dobu druhé řady, že dostanete 22 epizod?

Josh Schwartz: Pravděpodobně bychom to neměli říkat, ale vem čert; původní objednávka zněla 13 epizod. V NBC z nich měli radost, takže nás telefonicky informovali, že jich chtějí více. To je celkem neobvyklé. Po oznámení na tiskové konferenci jsme se dozvěděli, že ti, co nám volali, nevolali svým nadřízeným. Těm se to moc nelíbilo. „To nemůžete. Nemůžete si jen tak prodloužit seriál.“ V tu chvíli už ale bylo pozdě.

A byli jste schopni napsat všech těch 22 epizod?

Chris Fedak: Byli jsme asi tak za půlkou. K napsání scénáře nám dali tolik času jako už nikdy.

Josh Schwartz: Až na letošek. To jsme věděli, že jich bude jen 13.

Díky hostování Kevina Weismana v 1. řadě jste si něco uvědomili. „Pokud získáme známou hostující star, nemusíme pro ni zase tolik psát, protože lidé už vědí, o koho jde.“

Josh Schwartz: My jsme se ve psaní vždy snažili využívat zkratky, určité postavy měly méně vrstev, méně hloubky.

Chris Fedak: Pokaždé nám pomůže, když povahu dané osoby pozná divák rychleji.

Josh Schwartz: Určitě. U Kevina Weismana všichni říkali: „To je ten z Aliasu!“ Hrál traviče… a olympijského gymnastu.

Zajímavá kombinace.

Josh Schwartz: Kevin se lidem líbil, bylo to správné rozhodnutí, které nám otevřelo oči. Chuck se nevysílal asi 8–9 měsíců a my jsme kvůli propagaci a přilákání diváků byli schopní udělali cokoli; a co vzrušujícího by měla NBC propagovat než hostující hvězdy. Mělo to dvě obrovská plus; pomohlo nám to kreativně a zároveň se o nás vědělo. Radost nám taky bezesporu udělala výtečná spolupráce s Nicole Richie, o které mnoho lidí pochybovalo. Všem ale vytřela zrak bojovou sprchovou scénou se Sarah (https://www.youtube.com/watch?…). Všichni najednou říkali, že to bylo nečekaně úžasné.

Jedna z nejlepších bojových scén vůbec. Senzační byla i scéna se Sarah bojující v autě. (https://www.youtube.com/watch?…)

Chris Fedak: Obě jsou od Ali Adler. Nikdy na tom ale nedělá jen jeden, je to spolupráce.

Josh Schwartz: Ali tyhle dvě holky chtěla promočené ve sprchách, tak je dostala. V této epizodě jsme čerpali z filmu Grosse Point Blank (Jasný terč).

Důležitým okamžikem začátku řady bylo, že (ředitel CIA) Graham vyletěl do povětří. Tony Todd přišel o flek. Jeden šéf stačil?

Chris Fedak: Nepotřebovali jsme dva lidi na telefonu. Šlo hlavně o to…

Josh Schwartz: Fedak se zabouchnul do Beckmanové.

Chris Fedak: Přiznávám, že k Bonitě (Friedericy) cítím určitou náklonnost, ale šlo hlavně o to, že Casey a Sarah pracovali jako tým; bylo matoucí mít dva lidi zadávající mise. Tony byl tak fantastický, jeho zabití bylo fakt překvapení. Připadalo mi, že v druhé řadě musíme udělat další krok, přidat víc nebezpečí, abychom otestovali rovnováhu seriálu.

Další významnou změnou byl konec Wienerlicious a objevení Orange Orange.

Josh Schwartz: Počítali jsme s tím, že Sarah bude mít každý rok jiné krytí. Po Orange Orange jsme ale neměli dostatek zdrojů na postavení nových prostor.

Já stále čekal, že ji nějak přesunete do Buy More.

Chris Fedak: Neustále jsme mluvili o tom udělat z ní personální ředitelku. Chtělo se mi ji vystavit sexuálním narážkám Jeffa a Lestera. Už jsme se k tomu ale nedostali.

Jednou se u vás objevil i John Larroquette (ve 2. epizodě, znovu pak ve 14. díle 4. řady). Kromě takovýchto jednorázových hostů se u vás blýsklo mnoho skvělých účinkujících ve vedlejších rolích. Tony Hale (Emmett Milbarge), Chevy Chase (Ted Roark), Scott Bakula (Steven Bartowski), Jordana Brewster (Jill Roberts)… Pojďme se nejprve podívat na Chevyho. Jeho film Špioni jako my byl pro vás obrovskou inspirací.

Josh Schwartz: On se do televize moc nehrnul, zvlášť ne na delší příběhy jako v Chuckovi, takže získat ho, aby ztvárnil „zlého“ Stevea Jobse, bylo opravdu neskutečné. V televizi se mu celkem zalíbilo, viz Cummunity.

Proč jste ze Scotta udělali Chuckova otce a zakladatele Intersectu?

Josh Schwartz: Kvůli naší posedlosti Quantum Leap. Chuckův táta měl být brilantní, excentrický vědec a zároveň chlápek nakopávající zadky. Scott tedy byl na našem krátkém seznamu kandidátů. Chuckův táta ukázal své rodině záda, opustil své děti… vy ho ale máte mít rádi a Scott Bakula je jeden z mála lidí, kteří splňovali všechny naše požadavky.

S Emmettem jste přišli, protože jste ztratili Harryho a potřebovali jste nového záporáka. Proč Tony skončil? Naskytly se mu nové příležitosti nebo jste vyčerpali Emmettovy možnosti?

Josh Schwartz: Sebrali nám peníze.

Chris Fedak: Peníze a hlavně čas. Museli jsme se zamyslet, jak to vyřešíme a tohle nás napadlo asociativně.

Josh Schwartz: Pokud měl Tony odejít, zasloužil si speciální konec. Harry mohl být stále naživu, ale s Tonym to muselo být jinak. Později ve druhé řadě jsme vážně diskutovali o jednom z mých nejoblíbenějších příběhů. Chtěli jsme ukázat Emmettova bratra-dvojče, který by po něm pátral. Nosil by pásku přes oko, takže byste nevěděli, zda to je Emmett nebo ne.

Super. Takže pro 2. řadu byly důležité „Chuck a plukovník“ a „Chuck a kruh“, pravděpodobně dvě nejlepší epizody, které jste kdy udělali. Jak to, že v těchto epizodách do sebe vše zapadlo?

Josh Schwartz: Peníze!

Chris Fedak: Přesně, čas a peníze.

Josh Schwartz: Taky jsme toho mohli spoustu vyhodit do vzduchu. Na svatbě jsme měli parašutisty!

Chris Fedak: Vyvedla se i hotelová scéna v „Plukovníkovi“… i přes všechny peníze a čas, byly tyhle dvě epizody nejtěžší na výrobu, stále to byla neuvěřitelná výzva.

Pokud bych chtěl shrnout, o čem váš seriál je, sáhl bych po videu „Mr. Roboto“ (https://www.youtube.com/watch?…). Čí to byl nápad? Kdo s tím přišel?

Josh Schwartz: Každý rok jsme dlouze diskutovali jaký song Jeffster! zazpívají.

Chris Fedak: Jedna z mých oblíbených věci je sezení v Joshově kanceláři a procházení iTunes.

Kdo vlastně Jeffster! vymyslel? Vaše nadšené oznámení z Comic Conu si pamatuji, ale kdo naplno řekl, „Tihle dva založí kapelu "Jeffster!“?

Chris Fedak: Bylo do toho zapojených mnoho lidí.

Josh Schwartz: Úspěch má mnoho rodičů.

A jak to bylo s „cliffhangerem“ na konci? (https://www.youtube.com/watch?…)

Josh Schwartz: Dlouho a těžce jsme o tom přemýšleli, abychom nakonec přišli na to, že to musíme udělat. Takže jsme na konec epizody dali „pokračování příště“.

Chris Fedak: Přesně tak.

Josh Schwartz: Říkali jsme si, „Mohli bychom vypadat jako dva největší debilové v historii televize.“ Nikdo netušil, zda budeme příští sezónu pokračovat, prostě jsme cítili, že nemůžeme skončit, nemohli jsme prostě skončit, měli jsme toho tolik, co říct. To bylo poté, co běžely poslední epizody a NBC zveřejnila svůj podzimní rozvrh. Chuck na něm nebyl, a tak začali sendviče. Sendvičová revoluce započala.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Frozen99

Frozen99

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
allyska

allyska

Strašný napínání, se tak těšim :)))
před 12 roky
Kahlan

Kahlan

ja sa tak teším,až sa mi o Chuckovi snívalo dnes,dokonca 2x =D
před 12 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

už se nemůžu dočkat, moc se těším
před 12 roky
Další články k tématu