9. 6. 2016

5+1 na téma Co se nevešlo

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Co se nevešlo

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní už pravidelně připravuje článek k seriálům, co mají odvysílané finále a jsou ukončené. Dnes je na řadě výběr seriálů, které se nám nepodařilo vtěsnat do jiné kategorie. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení. Tentokrát budou hlavní roli hrát dokumenty a webseriály. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 100 hodnocení.

24ron24

Zvířecí rekordmani (The Most Extreme)
stanice
Animal Planet
hodnoceno
24ron24

Tento dokumentárny cyklus sa zameriava na svet zvierat. Ako názov napovedá, budú to extrémy. Nebudú tu totiž predstavené hocijaké zvieratá, ale len tie najlepšie z najlepších! Každá epizóda bude skúmať určitý charakter, aspekt zvierat, napr. bežcov, skokanov, podvodníkov, silákov, chytrákov… Dokument je spracovaný formou rebríčku, kde je v každej epizóde TOP 10 najlepších zvierat. Dozviete sa veľa zaujímavostí o zvieratách, niečo o ich spôsobe života. Veľakrát budete prekvapení, aké extrémy dokážu v porovnaní s človekom. Ale sú do toho zamiešané aj nejaké ľudské extrémy. Celý dokument je poňatý zábavnou formou, sú tu často ukážky z béčkových, väčšinou hororových filmov, kde sú zvieratá zobrazené ako veľké monštrá vraždiace ľudí.

Najviac sa mi na tomto dokumente páčilo to porovnávanie s človekom, ktoré bolo veľakrát neuveriteľné. Tak môžem napísať pár zaujímavostí. Ak by ste boli najlepší skokan, tak by váš skok meral 385 metrov na dĺžku a 227 metrov na výšku. To aj Superman by bol spokojný s takým výkonom. Na najrýchlejšieho živočícha by Usain Bolt nestačil, ani by nestihol odštartovať, 100m šprint by totiž vyhral za 0,5 sekundy a utekal by 482 km/h! Potom tu máme najodolnejšie zviera, ktoré prežije teploty –200 a aj +150 stupňov. Potom je tu najodvážnejšie zviera sveta, neviem, koľko ľudí by sa odvážilo vyskočiť zo 100m skaly bez padáka, a to dokonca mláďa! No a na záver som si nechal perličku, a to jasnovidca, ktorý vie predpovedať budúcnosť na 6 mesiacov dopredu. A čaká vás ešte veľa, veľa takýchto extrémov. Niektoré rebríčky sú diskutabilné a môže sa stať, že vám tam bude nejaké zviera chýbať, alebo naopak niektoré zviera by ste do rebríčku nedali. Ale to už je u každého individuálne. Takže za seba to určite odporúčam, dozvedel som sa veľa nových informácii o zvieratách, o ktorých som nemal najmenšie tušenie.

Podobné seriály: Seconds From Disaster, Mayday

Dadulinka

Dragon Age: Redemption
stanice
internet
hodnoceno
69×
dadulinka

Jak už některým název napoví, má to něco společného s herní sérií (sinle-playerová RPG) Dragon Age, jejíž první díl se dostal pařanům do rukou v roce 2009. Universum DA, které již zahrnuje i knihy, bylo doplněno v roce 2011 o šestidílný webseriál. Celý příběh se odehrává ve fantasy světě, který je rozdělen na dva tábory – církev Oltář a Quinary. Oltář, tedy lidé, dohlíží na kontrolu magie a čarodějů, k čemuž využívají Templáře, rytíře oddané svaté věci. Quinary je oproti tomu rasa velkých, šedých obrů, kteří násilím konvertují elfy, lidi a trpaslíky na svou vlastní víru, Qun. Tak jako tak, elfové jsou považování za spodinu a někde jsou i prodáváni do otroctví. Čarodějové jsou zase drženi v zajetí, mnohdy v otřesných podmínkách. Hlavní hrdinkou je elfka Tallis, jež kdysi byla otrokem, ale ujali se jí Quinary. Po zpackaném úkolu byla degradována na bezejmennou služku, ale nyní dostala svou druhou šanci. Vydává se po stopě uprchlého mága Saarebase s cílem jej zajmout a dovést zpět do cely. Po cestě se k její výpravě přidá pár dalších, jejichž osud je propleten s uprchlíkem. Templář Cairn, jehož pravé pohnutky mají pramálo společného se zájmy Oltáře; mladičký léčitel Josmael, kterému Saarebas unesl snoubenku, a nakonec Plenitelka Nyree, která hasí svou krvežíznivost ve službách toho, kdo lépe platí. Sareebasův plán je tím nebezpečnější, čím je šílenější. Mágové čerpají svou sílu z metafyzické sféry zvané Únik, kterou od světa odděluje bariéra. Trhlina v tomto Závoji může být otevřena obětí, nebo mocným kouzlem, ale je tu velké nebezpečí posednutí démonem. Josmaelova snoubenka se má stát právě tou obětí, která otevře trhlinu a propůjčí Saarebaovi ohromnou moc. Nesourodá skupinka hrdinů ho musí zastavit, než bude příliš pozdě.

Co je známkou úspěšného webseriálu? Že by snad dobrý nápad? Nebo povedená výprava? A nebo kvalitní scénář a kamera? Inu, všechny tyhle věci sice nejsou k zahození, ale co opravdu přinese úspěch je Felicia Day. Po úspěšném The Guild a The Legend of Neil se vrací do herního světa a rovnou si nasazuje špičatá ušiska hlavní hrdinky. Navíc zatím taky stojí herní společnost BioWare, takže na nedostatek peněz na kostýmy a rekvizity si nelze stěžovat, a občas se taky objeví nějaký ten počítačový trik. Epizody jsou krátké a je jich jen šest, a tak vás nakonec bude možná i mrzet, že už je po všem.

Podobné seriály: The Guilt, The Legend of Neil

Gabik.029

Cybergeddon
stanice
internet
hodnoceno
18×
Gabik.029

Speciální agentka FBI Chloe Joselyn zasvětila svůj život pátrání po zločincích v oblasti kybernetiky. Jednoho dne je však obviněna z kybernetických útoků na USA a ocitá se tak na opačné straně zákona. Chloe je ovšem nevinná, což jí nikdo z kolegů nevěří, a proto se vydává na útěk, aby mohla najít skutečného viníka. Stopy ji dovedou k vyhlášenému hackerovi, se kterým začne spolupracovat, aby očistila své jméno a zároveň zachránila celou zemi před plánovaným kybernetickým útokem. Její bývalý tým se totiž soustředí na dopadení jí samotné a skutečná hrozba jim tak uniká.

Cybergeddon je kanadsko-americký webseriál, skládající se z devíti desetiminutových epizod, které vám po spojení vytvoří hodinku a půl dlouhý film s atraktivní tématikou. Hlavní roli, speciální agentku Chloe Joselyn, ztvárnila herečka Missy Peregrym, známá především ze seriálu Rookie Blue (Policejní bažanti). Role jejího pomocníka, hackera Rabbita Rosena, se ujal australský herec Kick Gurry. Jako hlavní záporák Gustov Dobreff se představil Francouz Olivier Martinez, kterého můžete znát ze seriálu Revenge (Pomsta) nebo Texas Rising. Chloeina bývalého přítele a kolegu Franka si zahrál herec Manny Montana (Graceland). Každá z jednotlivých epizod končí cliffhangerem, na základě kterého vám nezbude nic jiného než si pustit následující epizodu. Díky časově krátkým úsekům děj příjemně plyne a brzy se ocitnete na jeho konci. Jako příjemný bonus je hned v první epizodě dokonce zmíněna i Česká republika, ovšem padělky občanky a řidičáku by zvládlo lépe i pětileté dítě :D.

Podobné seriály: CSI: Cyber (Kriminálka: Oddělení kybernetiky), Eye Candy

inekafe

Banshee: Origins
stanice
Cinemax
hodnoceno
63×
inekafe

Banshee sa na SerialZone v poslednom roku celkom rozhúpal, takže asi nie je potrebné túto pecku bližšie popisovať. Čo však stojí okrem neho za zmienku, je jeho párminútový braček v podobe Banshee Origins. Ako názov napovedá, bude sa jednať hlavne o akési flashbacky do minulosti, aby sme sa mohli o svojich obľúbených postavách dozvedieť viac. Prečo konajú práve tak, ako konajú. Čo ich k tomu viedlo.

Ani zďaleka nejde o obyčajný webseriál. A prečo? Pretože v ňom hrajú hlavné postavy z Banshee! :D Áno, dámy a páni, čítate správne. Iste poznáte tieto doplnkové webseriály k niektorým zo svojich obľúbených seriálov. Námatkou mi napadne napr. Monk, Pretty Little Liars, 24, Prison Break alebo Heroes. Dokonca ani vo webseriáli ku kultovke The Walking Dead nehrajú žiadni herci zo seriálu. Vždy mi prišli takéto doplnkové [cenzura] zbytočné. Pri Banshee však nejde o akýsi paskvil alebo nepotrebnosť, ba práve naopak, tieto epizódy nám dávajú ešte ďalšie doplňujúce informácie, ktoré sa z normálnych epizód nedozvieme. A teda, ako som spomínal, uvidíme v epizódach Lucasa, Anu, Rebeccu, Kaia, Claya, Joba, Sugara atď. Jediný ďalší webseriál, o ktorom viem, že v ňom hrali herci z pôvodného seriálu, je True Blood, ktorý, paradoxne, taktiež vytvoril Alan Ball. :D Takže ak sledujete Banshee, určite si k tomu pustite aj Origins, a garantujem vám, že nielenže nebudete odchádzať sklamaní, ale taktiež sa toho nebudete môcť nabažiť a ešte vám bude tých epizód aj málo.

Podobné seriály: Banshee

La.Volpe

Making a Murderer
stanice
Netflix
hodnoceno
21×
La.Volpe

Desetidílný dokumentární seriál mapující život Stevena Averyho. Pro některé bezcitný vrah, pro jiné zase velký smolař, který byl ve špatnou dobu na špatném místě. Dokument se odehrává v městečku Manitowoc County ve státu Wisconsin. Steven Avery je jednoho dne ve věku 23 let zatčen za důvodné podezření o znásilnění a pokus o vraždu Penny Beerntsenové, ačkoliv byl v ten den několik desítek mil daleko. Ale díky špatným vztahům s policií je obviněn právě Steven. Při následujícím soudu je uznán vinným a poslán do vězení na 32 let. To se psal rok 1985. V roce 2003 je Stevenův případ přezkoumán pomocí testů DNA, které prokáží jeho nevinu. Steven se vrací domů ke své rodině a žije celkem spokojený život. Navíc žaluje oddělení šerifa v Manitowoc County o 36 milionů dolarů, které by mu snad zajistily lepší život. Ale ještě než dojde k soudu (rok 2006), je Steven zatčen za vraždu fotografky Teresy Halbachové, která byla naposledy spatřena na jeho pozemku.

Ihned poté, co Netflix vypustil tento dokument, jakoby ve světě legislativy vybuchla obrovská bomba, která nejen právníky, ale i širokou společnost rozdělila na dva nesmiřitelné tábory. Jedni věří v jeho vinu a druzí v jeho nevinu. Další si zase myslí, že celé vyšetřování a následný soud byla jedna velká fraška se soudcem coby třetím žalobcem v čele. A přesně na to se soustředí i tento dokument. Chce ukázat obrovské chyby v systému, díky nimž pak trpí nevinní lidé. Celý dokument má svůj vlastní příběh, takže vás velmi rychle vtáhne do děje, který končí až v desáté epizodě. Kdo má rád dokumenty, kriminálky nebo právnické thrillery, je vám tento jedinečný projekt šitý na míru.

Podobné seriály: American Crime Story, Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta (The Jinx)

Pajky

V tomto unikátním projektu se skupina Foo Fighters rozhodla nahrát své osmé album během cestování po Spojených státech. Každá epizoda představuje jedno město a jednu píseň z nové desky. Dokument však neslouží k prohloubení znalostí o Foo Fighters, ba naopak, místo skupiny se věnuje hudební historii navštívených měst a nabízí tak jedinečný náhled do dějin americké hudby napříč všemi žánry. Dozvíme se, jaká scéna byla v Chicagu, Austinu, Nashvillu, Los Angeles, Seattlu, New Orleans, Washingtonu a New Yorku. Celkově to vytváří obrovský mix, který však funguje bez jediného zadrhnutí, a to i díky skvělým závěrečným songům od Foo Fighters.

Pokud vás baví hudba a pokud vás baví sledovat věci, které k hudbě patří, tak by se tenhle kousek měl určitě zařadit do vašeho watchlistu. Já osobně jsem se k němu dostal přes Foo Fighters, kteří patří mezi mé nejoblíbenější hudební skupiny, ale myslím, že i pokud vám jejich hudba nic moc neříká, tak si tenhle dokument můžete vychutnat. Dave Grohl a jeho parta na to šli z opravdu zajímavého úhlu a už jen fakt, že to odvysílala stanice HBO, by měl svědčit o tom, že nepůjde o něco z „druhé ligy“. Ale jak se říká: Přesvědčte se sami.

Podobné seriály: Seven Ages of Rock (Sedm epoch rocku), Behind the Music


Které z vybraných seriálů sledujete (sledovali) a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Romix

Romix

Zvířecí rekordmany pamatuji ještě na Spektrumu, bavilo mě to. Making a Murderer je úžasný dokument, ale tak...
před 7 roky
Kantýnka

Kantýnka

Mě láká Cybergeddon, mám ráda Missy :). Ale bez titulků to je pro mě o ničem, neví někdo...
před 7 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Felicia Day byla úžasná ve všem co jsem viděla. Velice mě mrzelo když skončla Guilda...takže řadím Dragon...
před 7 roky
Další články k tématu