8. 11. 2016

Co se neví o seriálovém Sherlockovi

Sázka na koktejl namíchaný ze suchého britského humoru, napětí, rozkoše z řešení záhad a vyšetřovacích metod, jež nabízejí moderní technologie, tvůrcům z BBC vyšla.

Sherlock, ostatně jako téměř vše na co producenti z této britské televize sáhnou, je hit. U nás patří k nejoblíbenějším seriálům, a tak je tu vhodná chvíle odhalit o seriálu zajímavosti, jež možná netušíte.

Módní ikona

Sláva moderního Sherlocka netěší pouze televizní producenty a prodejce knih Arthura Conana Doylea (za tři týdny po odvysílání prvního dílu povyskočil jejich prodej ve Velké Británii o sto osmdesát procent), ale také výrobce a prodejce oděvů a módních doplňků, které se alespoň trošku podobají těm, jež zdobí Sherlocka a Watsona. Obrovský nárůst prodeje kabátů a plášťů zaznamenala například síť obchodních domů Debenhams, výrobce oděvů Belstaff se dokonce kvůli zájmu zákazníků musel vrátit k výrobě pršipláště, v němž se prohání Sherlock. „Je až k nevíře, že v módě udává tón fiktivní asexuální sociopat, který se představil světu v okamžiku, kdy dloubal tužkou do mrtvoly,“ pozastavuje se britský tisk nad úspěchem série, která se v roce 2014 dočkala dalších tří epizod. Kvůli seriálu byla dlouho vyprodaná i Watsonova bunda Liberty či Mycroftův deštník, který prodávají James Smith a Sons v Londyně.

Houslový virtuos

Sherlock má slabost pro housle. V rukou držel před kamerou zatím tři kousky vyrobené v Číně a vypůjčené od Cardiff Violins, každá zhruba za padesát tisíc korun. Podle Arthura Conana Doylea hraje ovšem Holmes na housle vyrobené osobně Antoniem Stradivarim. „V první sérii jsme to neřešili, ale ve druhé jsem se skutečně učil hrát na housle, tedy abych to uměl alespoň dobře napodobit,“ vzpomíná představitel Sherlocka, Benedict Cumberbatch. Oblíbená britská houslistka Eos Counsell, k níž chodil na hodiny, o něm mluví jako o skvělém žákovi: „Na naučení vybrané pasáže měl jen týden a zvládl to bravurně. Nepochybuju, že by byl skvělý virtuos, kdyby na to přišlo,“ básní členka kvartetu Bond o Cumberbatchovi, po němž tvůrci chtěli, aby před kamerou opravdu hrál. Na soundtracku jeho part ale zahrála ona sama.

Kaskadérské kousky

Benedict Cumberbatch při natáčení prakticky nepotřebuje dubléra. Kaskadérské kousky provádí sám a největší vzrušení prý zažil, když se měl, prchaje před Moriartym, vrhnout ze střechy. „Na té střeše jsem byl skutečně já. Neskákal jsem ale ze žádné závratné výšky. Hned vedle byla střecha jen o něco níže, myslím, že tak maximálně o metr. Když se to pak sestříhalo, vypadalo to, jako bych se vrhl z dvaceti metrů,“ vzpomíná herec na natáčení na střeše Nemocnice svatého Bartoloměje v Londýně, u níž později fanoušci vyznačili křížkem místo, kam Sherlock dopadl.

Rodiče a manželka

Skutečnost s fikcí se potkaly v případě Sherlockových rodičů, které ztvárnili v první epizodě třetí série skuteční rodiče Benedicta Cumberbatche, Wanda a Timothy. Stejně tak Watsonovu manželku Mary Morstanovou hraje reálná partnerka Martina Freemana, Amanda Abbington.

Zakázané ovoce

Ačkoliv Čína vysílání Sherlocka na obrazovkách zakázala, seriál je v této komunistické zemi hitem na internetu. Z webu si jej podle odhadů stáhly desítky milionů Číňanů.


Máte rádi seriálové zpracování Sherlocka? Co říkáte na herecké výkony Freemana a Cumberbatche?

Magnetky na kliknutí. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
petruskaJ

petruskaJ

Však už se taky náležitě těším... Nový rok, nová řada! Kéž by to tak bylo každý rok!
před 7 roky
KaTyl

KaTyl

Už se nemůžu dočkat nových dílů!
před 7 roky
misiacik0308

misiacik0308

hovorísa , že menej je viac. Sherlocka milujem len škoda fakt škoda , že tempo seriálu je 3 dieli za 2-3 roky
před 7 roky
Další články k tématu