2. 8. 2016

Jak se zapíše Preacher do historie?

Měl by se průměrný zámořský kazatel umět rvát? Respektive měl by umět takové hmaty, při nichž jednou ranou dokáže urostlému barovému rabiátovi zlomit hnátu? Člověk nemusí o kněžích vědět moc, aby začal tušit, že podobné schopnosti nepatří u mužů víry k obvyklým. Jesse Custer, hlavní hrdina seriálu Preacher, ale není obyčejný kněz. Narodil se z neobyčejného komiksu, který vznikl v dobách, kdy už nadlidství v pláštěnkách a jednobarevnost charakterů nebyly v kreslených příbězích s bublinami u pusy vůbec sexy. A hlavně za komiksem stojí žánrové legendy Garth Ennis a Steve Dillon.

Ať spolu, nebo každý zvlášť, podíleli se na zrození klasických komiksových „heretiků“ jako třeba Constantine, brutální mstitel Punisher nebo nájemný zabiják Hitman. V roce 1995 se ale vytasili s opravdovým trumfem, který jim většina církevních kongregací v USA dodnes nemůže zapomenout. Ostatně to byl také důvod, proč se slavný Preacher dočkal zfilmování až dnes. S křesťanskými dogmaty se totiž rozhodně nemaže. Tak například Bůh v něm nemá vůbec dobrou pověst. Nejen, že se fláká po planetě a je nutné ho hledat, ale navíc ho hlavní hrdina bude muset asi také zabít! Nelehký je život výjimečných kazatelů…

Hlas boží ve vypitém těle

Reverend Jesse Custer, kterého v seriálu hraje charismatický Dominic Cooper, skutečně není běžný kněz. A jeho bojové schopnosti jsou nejmenší anomálií. Ostatně když vás vychovává psychopatický zabiják, který před vašima dětskýma očima odstřelil vašeho otce, naučíte se toho poměrně dost. Ostatně z toho důvodu má Jesse poměrně blízko jak k alkoholu, tak k dalším světským neřestem. Možná i proto je jako kazatel poměrně na pendrek. I přes drasticky barvitou minulost ho ale ta největší překvapení stále ještě čekají. Po Zemi se totiž potuluje prapodivná andělsko-démonická entita, jejíž vinou už vybouchl Tom Cruise a několik jiných kněží a která se hodlá přistěhovat do kazatelova těla. Příchodem tvora nicméně zlomený a zklamaný kazatel Jesse neztratí.

Nejen že se u něj objeví poměrně nevídaná schopnost božího hlasu, skrze nějž může ovládat jiné lidi, ale zároveň získá nový cíl. Konečně začne bojovat o duše svých oveček. A nikoli sám. Po bok se mu postaví jeho bývalá milenka, nájemná vražedkyně Tulip v podání Cooperovy současné životní partnerky Ruth Neggy, a také sto let starý irský upír Cassidy, který sice raději pije ležák než krev, ale i tak dokáže vysrknout krávu na počkání. Jedině tahle trojice totiž může spasit velice bizarní seriálovo-komiksový svět, který vypadá jako ten náš, ale jinak je v něm v podstatě všechno špatně. A otázkou přitom zůstává pouze to, kam až budou seriáloví tvůrci ochotni zajít.

Kreslená předloha, v níž se snoubí western s hororem a s velmi drsnou černou komedií, je totiž doslova přeplněná podivnostmi, provokacemi a charaktery natolik pokroucenými, že by se za ně nemuselo stydět ani Sin City. A postavami, jako jsou mladík Arseface, jehož tvář po zásahu brokovnicí připomíná řitní otvor, sexuální maniak Jesus DeSade anebo vrah T.C., který často a rád udržuje milostný poměr s kuřaty, to všechno jenom začíná. V kazatelově přítomnosti lze totiž hravě narazit na padesát a víc odstínů lidské, nebeské i pekelné špatnosti a jeho protivníci se, stejně jako Ennis s Dillonem, nezastaví před ničím.


Dali jste šanci komiksovému hitu? Líbí se vám dosavadní průběh první řady?

Za každej like dostane autor bonbón! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
blackdarkness

blackdarkness

díky za super článek, doufám, že 2. řada na tom bude přinejmenším stejně dobře jako 1.
před 7 roky
Hurvi

Hurvi

No ja som sa na seriál veľmi tešil, ale to pomalé tempo som vydržal len po šiesty diel... ale ešte mu dám...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Ano velmi pekny clanok. Dakujem, trosku ma to viac navnadilo dat si ho dowatchlistu...
před 7 roky
Další články k tématu