15. 7. 2016

Tyran: Krvavý trůn monarchů

Tyran: Krvavý trůn monarchů

Moc korumpuje. Pokud je jí příliš, dokáže zlomit i silného jedince, který chce jednat v dobrém úmyslu. Dobro je totiž relativní. A zlo je všude kolem nás. Nejenom na Středním východě, kde žije Tyran.

Stanice FX již třetí sezónu vysílá seriál, o kterém by se mělo mluvit. Nejlepší zárukou jeho kvality jsou totiž tvůrci Gideon Raff a Howard Gordon. První jmenovaný vytvořil izraelský seriál Hatufim, podle kterého pak druhý uvedený natočil americký remake, fanouškům po celém světě známý jako Homeland (Ve jménu vlasti). Také jejich společná novinka Tyran, propojující politický thriller a rodinné psychologické drama, se odehrává na Středním východě.

Jevištěm mohutného střetu mezi civilizacemi je tentokrát fiktivní země Abuddin, jakýsi prototyp rodové diktatury z dob před tzv. arabským jarem. Není přitom třeba dodávat, že Pohádky tisíce a jedné noci zde doznaly značných změn. Natáčelo se primárně v Izraeli a v Maroku, přičemž po eskalaci násilí mezi Izraelem a Hamásem se produkce raději přestěhovala do tureckého Istanbulu.

Trochu jiný syn

Hlavním hrdinou není agent žádné tajné služby a špionážní hry mezi státy se v Tyranovi omezují na minimum. Není jich třeba, když je tu nepořádek pouze v jednom chlívku. Stejně tak není ústřední postava vyprávění, Bassam „Barry“ Al-Fayeed, žádnou hrozbou pro Spojené státy, alespoň ne bezprostřední. Ještě před pár dny byl tento uhrančivý muž víceméně obyčejný člověk. V Americe vedl vlastní pediatrickou praxi, staral se o běžné každodenní starosti své rodiny, nikdy moc nemluvil o minulosti a vždy se snažil co nejméně vyčnívat z davu.

Právě to, co se dělo dřív, konkrétně před dvaceti lety, jej ale přece jen odlišuje, stejně jako jeho rodokmen. Bassam tehdy opustil svůj domov, přestože byl princ. Respektive právě to byl důvod, proč odešel. Jeho otec je svrchovaným vládcem Abuddinu. Diktátor. Despota. Vrah. A třebaže to Bassam zatím netuší, má se stát jeho nástupcem. Oprávněně ho proto mrazí v zádech, když je požádán, aby svůj rodný kraj společně s manželkou a dvěma dětmi navštívil v rámci svatební oslavy jednoho z příbuzných. Coby kralevic Al-Fayeed totiž může všechno – a vlastně nic. Musí však počítat s jednou věcí. V budoucnu bude mít hodně nepřátel včetně svého psychopatického bratra Jamala.

Podobně jako v seriálu Homeland, má i zde lidskost značně pochmurné rysy a s přibývajícími epizodami se to s humanitou čím dál více zhoršuje.


Zamiloval jste si Tyrana? Baví Vás jeho výpravný děj? Co říkáte na krutost jednotlivých postav?

Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
La.Volpe

La.Volpe

Skvělý kousek, který nemá u nás ani venku tolik pozornosti. Ale zase se to dá chápat, že takový styl...
před 7 roky
Mik

Mik

Seriál pravidelně sleduju od prvního dílu. Původně sem myslel, že to bude o něčem jiném a tak mě to...
před 7 roky
Nicko

Nicko

Serial sleduju uz o prvniho dilo a nemuzu se vzdy dockat dalsiho :-)
před 7 roky
Další články k tématu