18. 4. 2017

Gotham: Domov netopýřího muže

V kinech možná díky Avengerům, X-Menům a Spider-Manovi vítězí komiksová mediální korporace Marvel. V televizi jí ale konkurenti z DC Comics vytřeli zrak skvělými seriály. I zásluhou Gothamu, města, které dobře znáte.

Gotham: Domov netopýřího muže

Existuje mnoho míst nevhodných pro život, ale Gotham, ten je vážně jenom jeden. Křivolaké ulice ovládané zločinem, všudypřítomná korupce a šílenství, spravedlnost v nedohlednu… Žádný div, že právě zde se jednoho dne objevilo bentley mezi superhrdiny, opancéřovaný miliardář Batman. Ostatně právě netopýřího muže se týká v zámoří enormně oblíbený seriál Gotham. Bruce Wayne v něm ale zatím sotva vstoupil do puberty. Že to zní podivně? Jestli si diváci multižánrový Gotham kvůli něčemu zamilovali, je to pozoruhodná originalita, s jakou rozšiřuje a popisuje populární komiksový svět, po okraj naplněný slavnými postavami z dřívějších filmů o temném rytíři.

Bruce Wayne zde skutečně nedávno dovršil třináctý rok, takže do reflektoru s netopýří siluetou na skle je ještě daleko. Jak ale víme z minulosti, právě tento věk předurčil jeho kariéru maskovaného ochránce světa. Tehdy byli zavražděni jeho rodiče. Přesto za něj part hlavní seriálové tváře ale převezme jiný povědomý obličej. Možná poslední čestný chlap žijící v Gothamu.

Vražda s mocným dopadem

Ústřední postavou dobrodružného seriálu s krimi prvky je detektiv James Gordon. Jen ho tentokrát nehraje Gary Oldman, nýbrž americký herec Benjamin McKenzie. Co do charakteru se ovšem jejich Jim nikterak neliší. Stále je to válečný hrdina, který odmítá uhnout před temnými silami městského organizovaného zločinu. A navíc mladému Bruci Wayneovi slíbil, že dopadne lidi zodpovědné za smrt jeho nejbližších. Touto přísahou se ovšem coby nováček namočil do mnohem většího průšvihu, než mohl kdy tušit.

Ostatně už jeho parťák, detektiv Harvey Bullock s tváří Donala Loguea ze Zákona gangu, ví, že v gothamském policejním oddělení to jde od desíti k pěti. Problém má ale mnohem hlubší kořeny. Celé město v čele se starostou je ovládáno gangsterskými klany Falconeů, Maroniů a Fish Mooneyové. Zavázaný je jim každý, kdo dosud neutekl. A kdo neutekl, je možná ještě větší podivín, anebo rovnou šílenec.

V Gothamu jednoduše vládne totální anarchie. I její zásluhou se ovšem může po místních střechách pohybovat dítě ulice Cat. I proto zde může postupně růst moc mafiánského podržtašky Oswalda Cobblepota a dalších podivných kriminálníků, ze kterých se jednou stanou legendy gothamského zločinu. Nenechte se ale oklamat jejich mládím stejně jako věkem Bruce Waynea. Už nyní jsou všichni smrtelně nebezpeční a v nejméně čtyřiačtyřiceti epizodách jsou připraveni prokázat výjimečnost daného komiksového vesmíru. Jak už zaznělo výše, v tomhle městě byste nechtěli bydlet. V seriálové podobě má ovšem Gotham okouzlující a fascinující půvab betonové džungle.

Staří mladí známí

1.) Nosatý panáček ovlivňuje dění v seriálu od prvního dílu. Jmenuje se Oswald Cobblepot, nevadí mu zabíjet lidi a výrazně nesnáší přezdívku Tučňák.

2.) Selina Kyleová přezdívaná Cat zatím nesvádí. Jenom pozoruje a krade v ulicích. Jednou z ní ale bude úžasná Catwoman.

3.) Znáte i podivného forenzního znalce gothamské policie, který si potrpí na hádanky. Jmenuje se Edward Nygma a brzy se proslaví jako Riddler.

4.) Policisté jí zabili otce v podstatě před očima. Co potom může z holčičky jménem Ivy Pepper vyrůst? Jednou se z ní stane slavná travička Poison Ivy.

„Legendární město má konečně svůj seriál. A je stejně temné, jak ho známe z filmů a komiksů. Jen čas se tu vrátil o pár desítek let zpátky. Do dob, kdy byl netopýří muž teprve kluk, jenž právě ztratil rodiče.“

Boom televizních seriálů, které se co do předlohy opírají o více či méně slavné filmy, pokračuje v plném tempu a pochopitelně mu nemohl utéct ani Batman. Pravdou ale je, že v uznávaném seriálu Gotham ho nakonec neuvidíte, na to má domovina DC Comics s touto kulturní ikonou příliš ambiciózní filmové plány. Jeho existence na obrazovce by mohla škodit byznysu a tříštit diváckou pozornost. Neznamená to však, že by mělo být město Gotham zalité sluncem a lidskou laskavostí. I bez přítomnosti netopýřího muže zde totiž kvete zlo, které ostatně dobře známe. Na něm totiž celý seriál stojí a využívá ho velmi rafinovaným způsobem.

I hlavní hrdina je starý známý Gary Oldman. Je to tentýž detektiv Gordon, který kdysi našel malého Bruce Waynea nad těly mrtvých rodičů. A třebaže se s chlapcem spřátelí a také díky tomu se ze čtrnáctiletého mládenečka jednou stane Batman, nyní má Gordon poněkud jiné starosti. Po boku kolegy ostříleného detektiva Bullocka má především vyšetřovat smrt miliardářského páru Wayneových, což jej zavede na dosah nejtemnějšímu gothamskému podsvětí. Krom mafiánských klanů se nyní totiž v Gothamu formuje nová, mnohem děsivější tvář zločinu. Přicházejí mladí psychopati jako je zmíněný Tučňák, Joker, Two-Face, Mr. Freeze a další legendy batmanovského univerza včetně taktéž popisované Catwoman.

„Zatím se jenom rozehřívají a velká sláva je teprve čeká, ale už umějí pořádně vystrčit své nebezpečné drápky.“

Proč chybějí hlavní hvězdy?

Jak už zaznělo výše, dospělého Batmana v tomto seriálu nepotkáme. Bylo by to ostatně proti logice vyprávění. Stejně tak by ovšem nešla podobná karta do ruky filmařům. Hollywood má s Batmanem zcela jiné úmysly, a to na roky dopředu. Ostatně kdyby po natočení trilogie o Temném rytíři nedali ušatému brnění sbohem Christopher Nolan a Christian Bale, došlo k realizaci velkoprojetku daleko dřív. Tak jako to proběhlo v snímku Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, v němž matador komiksových klasik Zack Snyder (300: Bitva u Thermopyl, Strážci – Watchmen) proti sobě svede dvě komiksové hvězdy z nejzářivějších. Batmana zde hrál Ben Affleck, Supermana pak Henry Cavill, který se představil již jako Muž z oceli. A to je teprve začátek. Jejich cesty byly svedeny dohromady hlavně proto, aby mohla vzniknout nová superhrdinská „týmovka“, přímá konkurence Avengerů a X-Menů. Projekt se jmenuje Justice League (Liga spravedlnosti), do jejich řad vkročí třeba Wonder Woman či Aquaman a svých filmů se dočkají v letech 2017 a 2019.

Kdepak, komiksových adaptací budou ještě haldy.


Jak moc se Vám líbí Gotham? Co říkáte na pozvolné představování komiksových legend?

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
phoboska

phoboska

Ja budem mať tento rok dvoje Vianoce :D Čítať tie vaše príspevky je úplne skvelé. Človek sa toľko vecí...
před 6 roky
Simplle_Name

Simplle_Name

Aha tak myslel som, že sú tam nejaké zásadnejšie zmeny.. ale to o Supermanovi a Lois že už boli...
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Skvěle napsáno. :) Gotham jsem začala sledovat vlastně jen kvůli Benjaminovi, ale brzo jsem se zamilovala do...
před 6 roky
Další články k tématu