27. 10. 2016

Game of Thrones: Meče, nahota, draci a boj

Nikdo neví, co se bude v Západozemí dít. Všichni ale tušíme, že to zase bude skvělé. Game of Thrones již šest let válcuje žebříčky nejpopulárnějších fantasy seriálů. Čím to je?

Game of Thrones (Hra o trůny). Počet diváků této fantasy série, vytvářené podle velebené knižní ságy George R.R. Martina „Píseň ledu a ohně“, neustále stoupá, stejně jako roste počet cen pro její tvůrce. A zájem o seriálový cyklus, který především v páté sezoně i přes svou předchozí krvavost nabral poměrně drsné obrátky, poroste bezesporu i do budoucna. Právě v uplynulé šesté sérii se totiž diváci poprvé vydali zcela do neznáma. Zatímco dřív měli čtenáři šanci trápit ostatní kolegy před obrazovkou napovídáním, co se bude dít, nyní už všichni stojí na stejné startovní čáře. Spisovatel Martin měl román „Vichry zimy“, který je svým způsobem podkladem k šesté seriálové řadě, dokončit již v minulém roce. Autor známý značnou nedisciplinovaností při práci se k tomu ke zděšení všech fanoušků doznal na svém internetovém blogu. Vzápětí pak v lednu dodal, že je se psaním zhruba v polovině. Tvůrci seriálu proto museli vzít osudy postav do svých rukou a vymyslet pro ně nové příběhy, které již z knih nevychází.

Nové hvězdy v Západozemí

V tomto seriálu, který se proslavil i nepřeberným množstvím přítomných postav, nebude o nové tváře nikdy nouze. Zatím se v něm neobjevovaly výrazné herecké hvězdy, ale to se nyní změnilo. Sice přibyli další hrdinové v podání méně známých Freddieho Stroma nebo dánského herce Piloua Asbaeka, ale společně s nimi se dostavily i dvě velké celebrity, které není třeba příliš představovat. Max von Sydow, legendární vymítač ďábla a znalec sedmé pečeti, v seriálu ztvárnil Tříokou vránu, tajemného mentora Brana Starka, který naučí ochrnutého chlapce nahlížet do minulosti i budoucnosti. A druhou hvězdou není nikdo menší než charismatický Ian McShane, kterého proslavily například Pilíře Země nebo westernový seriál Deadwood.

Po Chorvatsku Španělsko

HBO tentokrát natolik tajnůstkařila, že poprvé odmítla předem poskytnout novinářům jakékoli klíčové informace. Amerika si svůj poklad střežila bedlivým okem. Něco málo ale přece jen vyšlo na povrch již před premiérou. Bulvární plátky přinesly spekulace o tom, že oplakávaný Jon Sníh přežil. Načapali totiž jeho představitele Kita Haringtona přímo v Belfastu, kde byly centrální seriálové ateliéry. A jelikož se před kamerou procházel v kostýmu a zjevně bojoval s rodem Boltonů, bylo dost jasné, že si do Irska nezajel pouze na přátelskou návštěvu. Mimochodem vytrvalé a k dokonalosti dovedené mlžení kolem osudu Jona Sněha patří k nejlépe zvládnutým marketingovým akcím v dějinách televizních seriálů.

Sedí na dvou trůnech

Některé herce z fantasy ságy Game of Thrones už jsme zahlédli i v jiných kostýmech a kulisách, přestože jejich filmografie třeba ještě není příliš bohatá…

Rose Lesli jako Ygritte (vstup na scénu od dílu 2×06)

Hraje také Gwen Dawson v Downton Abbey. Jako Ygritte představuje rudovlasou Divokou ženu sídlící za Zdí. Poněkud méně nebezpečné dobrodružství prožívala v první sérii Panství Downton, kde se soustředila na cíl rekvalifikovat se ze služebné na sekretářku.

Iwan Rheon jako Ramsay Bolton (vstup na scénu v dílu 3×02)

Hraje také Simona v seriálu Misfits. Seriál o mladistvých delikventech, kteří přijdou k superhrdinským schopnostem jako slepí k houslím, se sice jmenuje v češtině Zmetci, ale za daleko většího zmetka je welšský herec v pozdějších řadách Game of Thrones coby sadistický násilník Ramsay – bastard z Hrůzova.

Natalie Dormer jako Margaery Tyrell (vstup na scénu v dílu 2×03)

Hraje také Annu Boleynovou v seriálu The Tudors. Náročnost královských úkolů (i odhalování hrudníku) si herečka vyzkoušela jako panovnice v historickém seriálu Tudorovci i v Game of Thrones coby snoubenka krutého krále Joffreyho. Pokud ještě nemáte nakoukány poslední řady, těšte se na jejich svatbu…

Aiden Gillen jako Petyr Baeliš (vstup na scénu v dílu 1×03)

Hraje také Tommyho Carcetti v seriálu The Wire. Ambiciózní a ne zcela rovní hrdinové, to by irskému herci šlo. Baeliš, přezdívaný Malíček, je zrádce, manipulátor a majitel nevěstinců. V krimiseriálu The Wire hraje Gillen politika, tím je řečeno vše. A kromě toho je nevěrný manželce.

Jason Momoa jako Khal Drogo (vstup na scénu v dílu 1×01)

Havajský svalovec debutoval v seriálu Baywatch, ale slávu mu přinesly až trochu drsnější role. V roce 2011 se objevil hned dvakrát jako barbar: jako titulní hrdina v remaku Barbara Conana a jako seriálový válečník Drogo, který pojal za manželku „dračí mámu“ Daenerys.

Lena Headey jako Cersei Lannister (vstup na scénu v dílu 1×01)

Hraje také královnu Gorgo z filmu 300: Bitva u Thermopyl. Změnila barvu vlasů, ale jinak zůstává hrdou královnou, která v nelehké životní situaci bojuje o svou pozici ve světě plném mužů.

Následující odstavce odhalují spoustu informací z letošní řady.

R + L = J

Jedno z největších tajemství Západozemí bylo v poslední epizodě prozrazeno se vší pompou. Až dosud se obecně předpokládalo, že otcem kučeravého Jona byl Ned Stark, který si nelegitimního potomka přivezl odněkud z vojenských výprav. Nyní ale víme, že je vše jinak. Jon je totiž syn Nedovy sestry Lyanny, snoubenky budoucího krále Roberta Baratheona. Nutno pak dodat, že nemanželský, respektive „nesnoubenecký“ syn. I z toho důvodu Ned vždy tajil identitu svého synovce. Nejen že by Robert z jeleního rodu kukaččí dítě zabil, ale dost pravděpodobně by se začal tázat po identitě skutečného otce. Jonovým rodičem přitom není nikdo menší než soudobý kralevic Rhaegar Targaryen. A co to znamená? Jon Sníh má v sobě jak vlčí, tak dračí krev, což z něj dělá spolu s Daenerys jediného legitimního uchazeče o Železný trůn.

„Po nemastném začátku potvrdila šestá sezóna absolutní suverenitu tohoto fantasy seriálu. Vše je zase jinak, nastala zima a společně s ní přichází válka. Ale aby se mohli postavit nemrtvým, budou se živí nejprve muset poprat mezi sebou.“

Draci přinášejí válku

Ne že by se Game of Thrones musel bát o diváky. To rozhodně ne. Už jen neustálé mlžení kolem smrti/nesmrti jednoho z nejsympatič­tějších hrdinů, Jona Sněha, drželo pozornost fandů seriálu spolehlivě celý rok. A oněch centrálních postav, k nimž se snadno přilne, jsou v tomto seriálu desítky. Ne náhodou je Game of Thrones nejstahovanějším pořadem v dějinách internetu. Bylo zkrátka víceméně nemožné, aby seriál opět nepřilákal své diváky. A přesto i v řadách nejzarytějších fandů panovaly jisté obavy, které pak úvodní díly ještě znásobily. Společně s odklonem od předlohových knih, které Martin dosud nestačil dopsat, totiž přišla i jistá změna stylu. Děj jako by ještě více zhoustl. Zmizely jedněmi zatracované a jinými vítané konverzační pasáže vytvářející vztahy mezi postavami. Vše bylo v této řadě od počátku jiné. Nakonec se ale ukázalo, že se tvůrci Benioff a Weiss vydali správnou cestou. A na jejich straně stojí jak nezpochybnitelná čísla, tak nadšení milionů diváků všude po planetě, kteří letos dostali ještě víc, než čekali.

Seriál číslo jedna

Sama Hra, adaptující rozsáhlý fantaskní středověký svět Západozemí spisovatele George R.R. Martina, už dříve patřila mezi nejoblíbenější seriály světa. A letos usedla na pomyslný trůn. Na portálu IMDb.com se o pozici seriálové jedničky skrze průměrnou známku 9,4 z 10 dělí společně se seriály Breaking Bad a The Wire. Jen s tím rozdílem, že pro krvavou fantasy hlasovalo o nějakých 140 tisíc diváků víc než v případě Perníkového táty. A pozoruhodné přitom je, že z kraje poslední řady se žádný výrazný úspěch nekonal. Jak už ale u tohoto pořadu bývá zvykem, počáteční ostych se v druhé polovině proměnil ve velkolepé námluvy.

Valar Morghulis

Už v minulosti se ve Hře nechodilo pro krev daleko a v tomto ohledu uplynulá sezóna rozhodně nezklamala. Rozloučili jsem se s mnoha oblíbenými i nepopulárními postavami v čele s Hodorem, královnou Margaery, princem Doranem Martellem, Rickonem Starkem či boltonským rabiátem Ramsaym. Prostě zase jednou proběhl bohapustý seriálový masakr. Počet obětí se nicméně rozhodně nesoustředí pouze na celebrity – třebaže nejde kvůli válečné vřavě před kamerami a kvůli činům královny Cersei zcela přesně spočítat oběti, odhaduje se, že jen v seriálu a před očima diváků během šesté řady zahynulo kolem tří set až čtyř set dvaceti lidí. A pokud by se fiktivní děje udály doopravdy, znamenaly by smrt až deseti tisíc lidí, možná i víc. Příliš mírumilovnosti tento seriál opravdu nepobral.

Oči dokořán, čelist na podlaze

Především v posledních dvou epizodách se tvůrci doslova překonali a opět o něco dál posunuli hranice toho, co všechno je v seriálové tvorbě možné. Mnohdy navzdory logice – divák si zkrátka musí zvyknout, že zde si plyne čas po svém a nelineárně – předvedli absolutní vizuální i dějové hody, které ostatně zhlédl rekordní počet diváků. Na všech platformách HBO včetně on-demand služeb sledovalo poslední epizody kolem 23,3 milionu lidí, což už je závratné číslo. A také si publikum přišlo na své. Po loňské epické řežbě o Tvrdodomov se dočkalo jak zatím největší televizní bitvy o Zimohrad, tak enormně nečekaných zvratů na mocenském poli, které i letos dokázaly překvapit. Ty ale hlavně ledacos napovídají o budoucnosti v Západozemí a dělají tak razantněji než kdykoli dřív. Překvapivé události z posledních dílů totiž konečně zformovaly koalice, které se spolu utkají v následujících sezonách. Proti Lannisterům se řítí ohromná námořní flotila dračí královny Daenerys, podpořená rody Martellů a Tyrellů, zatímco lvům se postaví starkovští vlci. Anebo se nový král Severu bude muset začít soustředit na nemrtvou hrozbu, proti níž nakonec jednoho dne vyrazí všichni živí bok po boku? A jak do tohoto boje zasáhnou navrátivší se a po pomstě prahnoucí Ohař, dokonalá vražedkyně Arya? A kam zavede osud chromého chlapce Brana, jenž skrze své schopnosti procházet časem i prostorem aspiruje na existenci poloboha? Anebo právě jeho vinou nakonec projdou Chodci za magickou Zeď? Otázek zůstává stále mnoho a jisté je pouze jedno. Seriáloví tvůrci udělají vše pro to, aby znovu odvedli perfektní práci. Už nyní, po šedesáti epizodách, má totiž jejich „dítko“ nakročeno k tomu, aby se stalo legendou. Pokud už jí dávno není.

Bitva bastardů v číslech

Jednou z nejepičtějších událostí byla bezesporu „bitva bastardů“, v níž se utkala vojska Jona Sněha a krvelačného Ramseyho Boltona. Nutno pak dodat, že devátá epizoda, v níž střet zabral dlouhých třicet minut, také dokonale uspěla u diváků. Na filmovém serveru IMDb.com má tento díl od téměř sto patnácti tisíc diváků hodnocení deset hvězdiček z deseti, což z něj činí nejúspěšnější epizodu ze všech seriálů. Tento díl pak byl zároveň nejdražším v dějinách samotného seriálu. Právě jeho zásluhou se průměrná cena jedné epizody vyšplhala z šesti milionů dolarů na deset. A za co padlo v Bitvě bastardů tolik peněz? Napovím čísly. Natáčení se zúčastnilo 600 členů štábu, 500 komparsistů, bylo při ní použito 160 tun štěrku, po něm jezdilo 70 koní, nechybělo 25 kaskadérů, a to všechno kamerami snímaly hned čtyři oddělené štáby, přičemž natáčení a digitální postprodukce tohoto jediného dílu trvalo pětadvacet dní! Nic podobného televizní svět nezažil.

Nové seriály inspirované Hrou

Úspěch Game of Thrones je značnou inspirací pro celý seriálový svět, a to v několika rovinách. Došlo už na první nástupce v rámci žánru. Fantasy seriál The Shannara Chronicles podle knih Terryho Brookse je sice určen o něco mladším divákům, nicméně i tak se stal jedním z nejpříjemnějších překvapení televizní tvorby. Stejně tak se ale začínají objevovat i seriály plus minus historické, které po vzoru Her vsázejí hlavně na košilatost, krvavost a dvorní pletichy, a mnohé z těchto titulů pocházejí z pozoruhodných míst. Značný potenciál měl kupříkladu projekt Of Kings and Prophets, adaptace příběhů Davida a Saula ze starozákonních knih Samuelových. Stanice však kvůli tragicky nízké sledovanosti byla nucena seriál stopnout po odvysílání pouhých dvou dílů. O poznání větší ambice má Alexej Petruchin, šéf Russian Film Group, s plánovaným seriálem Éra prosperity o životě dynastie Romanovců. A pozor, zprávy z Kazachstánu! U příležitosti 550. výročí vzniku kazašského chanátu zde byl západozemským střihem natočen stejnojmenný seriál Kazašský chanát, popisující vítězné tažení chánů Janybeka a Kereya.

Co bude dál?

Bohužel se děje to, co si žádný z příznivců Game of Thrones nikdy nechtěl připustit. I tento seriál jednou skončí, a my dokonce víme kdy. A bude to brzy. Téměř od počátku seriálu tvůrci David Benioff a D.B. Weiss předpokládali, že pokud se jejich televizní dítko ujme, mohlo by vyrůst do věku 70 až 75 hodin vysílacího času. Nyní jsme pak zhruba na šedesátce. A jak oba producenti a scénáristé prozradili, hodlají zbylý čas rozprostřít do dvou posledních seriálových řad. Ty tak nebudou mít klasických deset dílů, ale pravděpodobně šest a sedm. Poslední dva díly šesté sezony ostatně trvaly hodinu, zatímco „normální míra“ byla dříve padesát minut. Benioff a Weiss jen naznačili, že zatím lze hovořit o třinácti dílech. Stejně tak stále visí ve vzduchu možnost, že úplné finále bude mít podobu celovečerního filmu. Zkrátka a dobře – uvidíme.


Jak moc jste byli pozorní při sledování šesté řady? Dal vám tento článek i něco nového, co jste netušili? Chtěli byste uzavřít Hry celovečerním filmem?

Kdo nesdílí není Čech! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
lenka9445

lenka9445

Uzasne :) Uz sa neviem dockat :)
před 7 roky
roco888

roco888

Opravte si překlep v tučném textu pod obrázkem Jona.....
před 7 roky
STOUPA

STOUPA

Krásný článek o parádním seriálu.
před 7 roky
Další články k tématu