27. 8. 2016

Most: Krutě drsná krimi z chladného severu

Most: Krutě drsná krimi z chladného severu

V detektivce Most spojí síly dva zcela odlišní hrdinové, jejichž úkolem je dopadnout nebezpečného zabijáka. Čeká je ale pár překvapení.

Seriál Most se už stačil dočkat dvou remaků. V tom americkém se pátrá po vrahovi, jenž zabíjí na pomezí USA a Mexika; hlavní roli si v něm zahrála Diane Kruger. Ten druhý se opět odehrává v Evropě a jmenuje se Tunel. První mrtvola je v něm nalezena pod kanálem La Manche a po vrahovi tu pátrají detektivové z Anglie a Francie.

Severská krimi je pojem. Čtenáři moc dobře vědí, že když sáhnou po díle nějakého autora ze Skandinávie, pravděpodobně knížku neodloží, dokud se nedostanou na poslední stránku. Seriálový fenomén Most ale ukazuje, že stejně kvalitní detektivku zvládnou i filmaři.

Děj začíná na Öresundském mostě, spojujícím Dánsko se Švédskem. Přesně v jeho polovině byla nalezena mrtvola ženy, na které se vrah evidentně vyřádil a rozřízl ji na dvě části přesně tak, aby na každou zemi zbyla polovina. Na případu tedy začnou pracovat policisté z Kodaně i z Malmö. Dán Martin Rohde (Kim Bodnia) je čtyřicátník, jenž už se ani nesnaží zakrývat rostoucí bříško a pleš. V práci spoléhá na instinkt a empatii. I když má v práci pověst zkušeného profesionála, v soukromí mu to povážlivě skřípe. Řeší rozvod a vztah s dospívajícím synem, s nímž si nemá co říct. Oproti kolegyni ze Švédska je to však úplný pohodář. Saga Norén (Sofia Helin) je sice geniální kriminalistka, když ovšem dojde na spolupráci nebo komunikaci s jinými lidmi, působí jako slon v porcelánu. Prostě skoro jako Sheldon Cooper z The Big Bang Theory, jen s ní není taková legrace.

Tito dva hrdinové si do oka zrovna nepadnou, ale protože nikoho lepšího jejich šéfové na skladě nemají, musí se naučit spolupracovat. A to zatraceně rychle! Zákeřný vrah totiž nehodlá po jedné mrtvole odejít do důchodu a chystá se udeřit znovu. Tvůrcům se podařilo spojit atraktivní příběh plný nečekaných zvratů s chladným a depresivním severským prostředím, a navíc atmosféru podtrhli výbornými herci. V Hollywoodu jejich jména sice nejspíš neznají, ale Kim Bodnia v Praze natočil drama SerenaBradley Cooperem a oscarovou Jennifer Lawrence. Jeho kolegyně Sofia Helin zase patří k nejrespekto­vanějším švédským herečkám. O kvalitách Mostu hovoří i fakt, že se dočkal již třetí řady a byl prodloužen pro závěrečnou čtvrtou. Most je zkrátka mezi detektivkami absolutní špička a byla by velká chyba ho minout.


Znáte Most? Líbily se vám tři uplynulé série? Baví Vás tvorba založená na knižních předlohách?

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
mingus

mingus

Je to opravdu skvělý seriál. Můj třetí nej krimi seroš. Hned po Dexter a True detective.
před 7 roky
Motna

Motna

Most je naprostá špica. Po změně parťáka pro 3. řadu jsem se bál, že to ztratí šmrnc, ale nemohl jsem se víc...
před 7 roky
habatom

habatom

Detektivky osobně moc nemusím ale tohle je vyjímka. Ságu prostě žeru a už se nemohu dočkat další série... :-D
před 7 roky
Další články k tématu