6. 10. 2016

Dracula: Legenda, jak ji neznáte

Dracula: Legenda, jak ji neznáte

Seriálový rok 2014 se nesl ve znamení konce True Blood, který se stal tak trochu i koncem jedné televizní éry. Upíří mánie, kterou rozpoutaly filmová série Underworld a další snímky, postupně vyprchává a blíží se ke svému konci i na obrazovkách. Děti noci už se zkrátka tak trochu okoukaly, a pokud nepřijde nějaký nový spásný fenomén, zase se na pár let vrátí do svých televizních a filmových rakví.

Jedno je ale už dnes jisté. Seriál stanice NBC, Dracula, se spasitelem televizních upířích tesáků nakonec nestal. A to i přes fakt, že jeho ambice byly značné. Tak velké, že do role knížete temnot a nejznámějších upírů zde byl dokonce povolán uhrančivý Jonathan Rhys Meyers, hvězda seriálu Tudorovci. Přesto to však nestačilo na víc než deset epizod, ve kterých se budou milovníci původní knižní předlohy Brama Stokera patrně hlavně ztrácet. Vlad Napichovač, děsivý rumunský kníže a ničitel saracénů, zde totiž dočkal několika poměrně radikálních změn v životopise.

Vynálezce ze záhrobí

Přitom ne že by sám hrabě v tomto seriálu nebyl fešák. Meyersovu chlapáckému charismatu lze asi jen těžko něco vyčítat. Irskému herci již mnoho let stačí mrknout okem, aby omdlévaly první řady, a to i v případě, že se zrovna někomu zakusuje do krční tepny. Navíc se celý seriál odehrává ve viktoriánském Londýně, což je samo o sobě vždycky tahák. Jenže na ději už je tak trochu poznat, že tento seriál z větší části produkovalo zámoří, a chvílemi se ze všech těch novinek až točí hlava.

Tak například hlavní hrdina je zde vlastně z poloviny Američan. Anebo se za něj alespoň vydává, a proto si nechává říkat Alexander Grayson. Na druhé straně je to ale pořád upír, a to se počítá. Zároveň je ovšem taky trochu geniální vynálezce, nemálo podobný Nikolovi Teslovi, který by rád dal elektrickou energii všem a pokud možno zadarmo. Mimochodem jeho pravá ruka, pan Renfield, není rezident ústavu pro choromyslné, nýbrž normální inteligentní člověk.

A co na to Abraham Van Helsing, nejslavnější lovec nebezpečných krev sajících predátorů, kterému zde propůjčil svůj šarm německý herec Thomas Kretschmann? Zatímco kdekoli jinde by hlavně ostřil kůly a sklízel česnek, v tomto seriálu je to právě on, kdo nakonec dostává Drákulu z jeho hrobního vězení. Ovšem má to dobrý důvod. Tito dva nesourodí soupeři mají totiž společného nepřítele – starobylý Řád draka, který se již po staletí snaží uchvátit moc nad světem. Pochopitelně musí dojít i na lásku, protože ulicemi Londýna prochází také ambiciózní mladá lékařka Mina Murray.

Prostě na každý ždibec originálu v tomto seriálu připadá věrtel nových a značně neotřelých pohledů, mísících v sobě akci, romantiku, dobrodružství, historii a občas i něco málo z hororu. A protože se na podobě Drákuly poradensky podílel také Daniel Knauf, tvůrce legendárního mysteriózního seriálu Carnivále, nechybí mu ani hutná atmosféra a spousty ponurých zákoutí. Ostatně Drákula se také odehrává v podstatě celý v noci, jak se na podobnou podívanou sluší a patří. Jak to ale nakonec dopadne s vyceněnými tesáky pána noci, to už se bohužel nedozvíme. Zakousnout se ale rozhodně umějí.


Koukali jste na Drákulu? Kde podle Vás hrál Meyers lépe? V Tudorovcích, nebo v Drákulovi?

Za každej like dostane autor bonbón! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Mad.Awe

Mad.Awe

Seriál se mi líbil a mrzelo mě, že ho po první sérii zrušili. Hlavně že připitomělé sitcomy mají klidně pět,...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Takze vcelku to vypada na dost dobry serial. moze mi niekto povedat, ci to skonci s otvorenym koncom?...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Co si matně vzpomínám, tak jo, bylo to dost otevřené na konci.
před 7 roky
Další články k tématu