9. 9. 2016

Novinka pod lupou: One of Us

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: One of Us
Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Minisérie
Stanice: BBC One
Premiéra: 23. 8. 2016
Vysílání: každé úterý večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Harry Williams, Jack Williams
Herci: Juliet Stevenson, Joanna Vanderham, Laura Fraser, Joe Dempsie, John Lynch, Georgina Campbell, Julie Graham, Christian Ortega, Steve Evets, Gary Lewis, Adrian Edmondson, Kate Dickie, Kae Alexander, Elizabeth Healey

Ve zkratce

Adam Elliot a Grace Douglas se milovali od dětství. Když se vrátili domů z líbánek, byli však brutálně zavražděni. Jejich rodiny a sousedé ve vzdálené skotské vesničce Braeston jsou zničeni. Věci se obrátí ještě k horšímu, když jim před dveřmi nabourá auto, ve kterém sedí těžce zraněný muž. Muž, který je vrahem novomanželů.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Británie mi poslední rok ukazuje, že prostě umí dělat dramata. Ať už je to psychologické drama, nebo kriminálka, vždycky se bavím od začátku do konce. Ani One of Us není výjimkou. Ačkoliv musím říct, že tentokrát byl rozjezd pomalejší.

Začátek mě hodně zaujal, puštěný záznam svatby a poté záběr na zavražděný pár, to je skvělý způsob, jak diváka vtáhnout do děje. Každopádně poté se první třetina epizody hodně táhla. Bylo zde spousta nezajímavých a táhnoucích se scén, během kterých jsme se seznamovali s hlavními postavami. Až poté, kdy se pachatel objevil u dveří hrdinů, to začalo být opět pořádně zajímavé.

To mě přivádí k tomu, že od začátku víte, kdo je vrah. Což ostatně vůbec ničemu nevadí, jelikož vám tato informace moc dlouho platná nebude. Jeho příjezd k rodinám mladého páru, který má na svědomí, totiž rozmíchá oheň, a to pořádně. V tu chvíli začíná pravé drama, které je plné napětí a promítá se kromě kriminální i do psychologické roviny.

Herecké výkony jsou opravdu na bravurní úrovni. Je tu docela dost postav, ale každá svým způsobem vyniká. Všechny spojuje velké tajemství, které pilot pouze nakousl, dal nám přičichnout a v tom nejlepším skončil, takže to diváka rozhodně donutí pustit si pokračování, aby viděl, jak se celá zapeklitá situace vyvíjí. Každopádně je super, jak se postavy postupně vyvíjí a vybarvují.

Jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Přece jen mi to přijde spíše jako nápad na film, nevím, jak to chtějí roztáhnout na více dílů, ale ráda se nechám překvapit.
  • zajímavý příběh
  • postavy a to, že se hned začaly vybarvovat
  • zvrat tvořící hlavní zápletku
  • dokáže vtáhnout do děje
  • téma se nedá natahovat věčně
  • nudnější první třetina epizody
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Skoro pohádkový začátek o osudovém setkání a pravé lásce střídá kruté a bolestivé vystřízlivění, že svět není vždycky krásný a fér. A tak se od milého začátku najednou dostáváme k noční můře.

Jako by nebylo už tak zajímavé sledovat, jak bolestné je pro dvě rodiny přijít o děti, překvapivější je chvíle, kdy rodiny zachrání mladíka, který se vybourá u jejich domů, aby o něj pečovaly a snažily se ho udržet naživu a nakonec se dozvěděly, že tento mladík je důvodem jejich ztráty. Konfrontace vraha a pozůstalých je intenzivní i ve chvíli, kdy jsou obě strany (fyzicky) v pořádku, ale co dělat ve chvíli, kdy je jen ve vašich rukách, jestli vraha/oběť zachráníte, nebo jestli mu uděláte to samé, co udělal vašim blízkým, i za cenu toho, že překročíte hranice zákona? Když se nad tím člověk tak zamyslí, je moc rád, že je tu jen divák. A když nakonec vrah umírá, všichni se začínají ptát, kdo z nich vykonal odplatu. Jenže je tu i jiná otázka – proč vlastně udat policii člena vlastní rodiny kvůli někomu takovému?

Tyhle příšerné myšlenky tvůrci divákům zasadili do hlavy a celou situaci podtrhli mrazivou atmosférou. One of Us je trochu výjimečný tím, že téměř vůbec neukazuje práci vyšetřujících (policie vyšetřující případ si pro sebe z celé epizody zabrala asi dvě minuty). Emoce jsou díky tomu ještě mocnější, ale v něčem je to trochu škoda. Člověk se víceméně nedozví, jestli je vrah doopravdy vrah. I když počítám, že o tomhle nás tvůrci ujistí v příštích epizodách.

One of Us je hlavně o emocích a vnitřním boji, které prostupují každou minutou. Tudíž je naprosto nevhodný pro lidi, které zajímá hlavně vyšetřování a při každém záběru na plačící pozůstalé se modlí, aby s tím „otravováním“ už skončili. Nejsem si jistá, kam tento seriál přesně zamíří, ale pokud se ho BBC nerozhodne obnovit, tak by se nakonec mohlo jednat o velmi dobrý seriál, který ukáže, kam až člověka dokáže zavést vina, smutek, lítost a stesk a jak to všechno dokáže rozbít rodinu.
  • mrazivá atmosféra
  • už úvodní epizoda dokáže vyvolat zájem o další děj
  • konfrontace vraha a pozůstalých
  • pro někoho možná až moc emocí a málo racionálního vyšetřování
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Nira

Nira

Láká mě na tom úplně všechno, přidáno na seznam "mrknout hned, jak to bude venku celé".
před 7 roky
Koldik

Koldik

Takto nejak to citim aj ja.
před 7 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Docela solidní zvrat v závěru, proč k vraždám vůbec došlo. Spokojenost, povedená...
před 6 roky
Další články k tématu