Diskuze k článku Novinka pod lupou: Dear White People
avatar uživatele
Nira
VIP | Cool level: 32 | Debra Morgan
25. 5. 2017 / 19:59:02 (před 6 roky)
off

Díky za názory, tomuhle se ráda vyhnu :-)

avatar uživatele
Caroline115
Dlouholetý uživatel | Cool level: 16 | Number 6
25. 5. 2017 / 20:07:01 (před 6 roky)
off

Já nevím ani, co by se mělo dít dál....zrovna nějaký vtipný mi to nepřišlo, za mě jen plus za parodii Scandalu a vypravěče na začátku.....

avatar uživatele
Alias
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
25. 5. 2017 / 20:15:51 (před 6 roky)
off

Nezvyknem sa nechať ovplyvňovať recenziami, skôr len tak naviesť. Ale tu ma tá kritika dotlačila pozrieť si to rovno.
A plne súhlasím s kritikou. Rasizmus voči bielym, ktorý ospravedlňujú tým, že oni sú čierni, tak je to v poriadku.
Banda detí, ktoré si robia čierne spolky na oslavu čiernej kultúry a vyžívajú sa v hľadaní náznakov toho, ako im biela väčšina ubližuje.
Nie je tu ani ozajstný rasizmus, ako zastrelenie policajtom, či odmietnutie pre farbu kože, takže to nie je ani dráma. Nie je tu humor, ani trefné hlášky, takže to nie je ani komédia.
Je to len masturbácia ega čiernych bez zmyslu a opodstatnenia, len aby bolo.

Je prekvapivé, že na mnohých stránkach je to pozitívne hodnotené. Keď som preklikol google, tak len nejaké socialistické noviny a konzervatívna stránka to kritizovali. Inde píšu, ako si zamilujete skvelý seriál, plný skvelého humoru a britkých dialógov a tí čo chápu históriu ocenia kvalitu tohto diela.
OK, pozeral som to len pár minút, nerobil som hĺbkový research. Ale to čo všade hodnotia kladne tam vôbec nevidím. Skôr mi to príde ako súčasná politická korektnosť. Je to o čiernych a ich útlaku, tak sa to nesmie kritizovať, len chváliť. Kto to kritizuje je biely, privilegovaný a zrejme skrytý rasista.

avatar uživatele
Masha
Uživatel od první verze | Cool level: 21 | Phil Dunphy
25. 5. 2017 / 20:41:03 (před 6 roky)
on

Osobně jsem to taky úplně nepobrala. Chápu, že to má být o rasismu, ale jak píšete, kdyby to aspoň bylo nějak vtipné, ale takhle je to hrozně "vyextremizované" (všichni jsou uječení a ublížení :D). Nakonec jsem došla k názoru, že černošské problémy a rasismus apod. prostě pochopí lidé jen v americe, kde je to evidentně asi ještě pořád problém, a tím pádem se s tím nějak mohou ztotožnit a pochopit tu veškerou vyhrocenost.

avatar uživatele
Adík
Dlouholetý uživatel | Cool level: 6 | Chloe O'Brian
25. 5. 2017 / 22:23:54 (před 6 roky)
off

Tak dlouho jsem se na SerialZone už nepobavil. :D :D Děkuji!
On ten rozdíl mezi etniky a jejich kulturami je v Americe šíleně vyhraněný, no. Nepoznáte to, dokud se nedostanete do nějaké african-american komunity fakt zblízka (nebo přes nějakou osobu). Netflix viděl, jak zaujmout masu a jelikož si může dovolit riskovat, udělal ještě rasističtější verzi Empire (bez hudby).

Tímto nijak seriál neobhajuji. 0% i pro mne. Dělá to více zla, než dobroty.

Editováno: 1x | Naposledy: 25. 5. 2017 / 22:25:01
avatar uživatele
Vachisek
Dlouholetý uživatel | Cool level: 12 | Dale
26. 5. 2017 / 08:26:45 (před 6 roky)
off

západní ,,hodnoty'' v plné parádě ne díky.

avatar uživatele
teraxa
Dlouholetý uživatel | Cool level: 16 | Number 6
26. 5. 2017 / 10:34:50 (před 6 roky)
off

*boji se ragelly*
Tak me to neurazilo, i dneska je bezna praxe, ze diskriminace vetsiny vlastne ani neexistuje, takze vlastne me to nemuze ani nastvat. Herecky dobre obsazene. Koukla jsem a jdu nedotcena dale.

Když se opijeme, říkáme hloupé věci - například pravdu.
avatar uživatele
Alias
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
29. 5. 2017 / 18:58:35 (před 6 roky)
off

Dobré boli toto videjko k téme bieleho nadradenectva: https://www.youtube.com/watch?v=TiuWKiq2d8o

Uznávam, že historicky to nevnímame ako Američania. Ale aj oni už sú mladí, ktorí nezažili nič z toho čo bolo predtým. Teraz bol článok, že cez 50% starších Čechov považuje rozdelenie ČSR za chybu. A že cez 70% mladých sa o Slovensko vôbec nezaujíma. A to sme sa rozdelili pred 23 rokmi, čo nie je tak dávno. Ale proste je to niečo čo sa ich priamo nedotýka, tak ich to nezaujíma.
Takto nejak podobne by to malo byť aj v Amerike. Skôr mi to príde, že niekto umelo živý ten pocti rasového utláčania. Iste, majú oblasti, kde je prevažná väčšina bielych a majú rasistické sklony. Ale nie je to väčšina Ameriky. Mnoho mladých čiernych sa s priamym rasizmom ani nestretli, vyrastali na bežných predmestiach a potom idú študovať a zapájajú sa do klubov proti rasizmu.

Toto píšem úplne apoliticky. Je jedno či je človek ľavičiar, alebo pravičiar, alebo mravčiar. Iba idiot sa rýpe v nezmysloch, ktoré sa ničoho nedotýkajú a nikomu konkrétne nepomôžu. Zrušiť Čierneho Petra v Holandsku, lebo čierny čert je rasistický. Zrušiť bielych filozofov (čo sú v podstate všetci za prvých 1000 rokov filozofie), lebo boli bieli a zameriavali sa na bielych. Dokonca na niektorých univerzitách čierni žiadajú výmenu profesorov, lebo sa nemôžu stotožniť so starým belochom. Ste tam aby ste študovali, nie sa stotožňovali s vyučujúcim!
Ľudia sa zaoberajú naozaj debilizmami, kde rozpitvávajú reklamy, rozprávkové postavičky, dokonca nábytok, či poťahy s tým, že sú rasistické, antifeministické, homofóbne. O čo ľahšie sa bude nejakej skupine žiť, keď sa zakáže klasická rozprávka, alebo prestane vyrábať istý typ nábytku? Sú to umelé kauzy, ktoré nemajú žiadny prínos pre nikoho.
Sú to umelé veci. Je v poriadku obliecť sa do tóg za Rimanov, do kožušín za pravekých ľudí, do rohatých prilieb za vikongov, do pestrofarebného ako na brazílskom karnevale. Ale prezlečte sa na párty za indiána a už ste rasista.
A rovnako aj v seriáloch a filmoch a hrách sú kampane úplne o ničom. Kde kritizujú tiež ojektivizáciu žien bez toho, aby film vôbec videli, ale urobia aféru na základe nejakej promofotky.

Takže keby sa seriál možno aj humorne a nejak ironicky venoval skutočnému rasizmu, tak OK. Richard Pryor, či Chris Tucker si robia/ robili z takýchto vecí dobrú prču (hoci Tuckera nepúšťajú do škôl, lebo jeho vtipy sú vraj rasistické proti čiernym). Mali sme aj filmy s ťažkými témami (a filmy, ktoré boli oskarové len preto, že mali čiernych hercov) o rasizme a človeka mrazilo pri tej dráme. Ale toto vyzerá ako umelý konštrukt podivnej teen dramedie.

avatar uživatele
ragelly
Boss přes články | Cool level: 130 | Gordon Ramsay
30. 5. 2017 / 13:42:18 (před 6 roky)
off
IcePrincess napsal(a):

By mě zajímalo, jaké to má v USA ohlasy.

Rotten tomatoes: U kritiků karma 100 % (nikdo tomu nedal negativní hodnocení), 8.6/10, u diváků karma 57 % (ti, kteří hodnotili nad 3.5/5), průměr 3.1/5 (1400 hodnocení).

Metacritic: 85 ze 100, uživatelé 4.6 z 10

Editováno: 1x | Naposledy: 30. 5. 2017 / 13:44:59
avatar uživatele
sandokan555
Dlouholetý uživatel | Cool level: 21 | Phil Dunphy
11. 8. 2017 / 15:03:46 (před 6 roky)
off
ragelly napsal(a):

Rotten tomatoes: U kritiků karma 100 % (nikdo tomu nedal negativní hodnocení), 8.6/10, u diváků karma 57 % (ti, kteří hodnotili nad 3.5/5), průměr 3.1/5 (1400 hodnocení).

Metacritic: 85 ze 100, uživatelé 4.6 z 10

tak vidim ze rotten tomatoes u mna skoncilo a absolutne s kludnym svedomim mozem ich hodnotenie ignorovt.

avatar uživatele
Koldik
Dlouholetý uživatel | Cool level: 16 | Number 6
8. 9. 2017 / 12:42:22 (před 6 roky)
off
avatar uživatele
liskulka.lida
Dlouholetý uživatel | Cool level: 22 | Chandler Bing
13. 12. 2017 / 21:23:37 (před 6 roky)
off

Nedala bych tomu 0% ... ten pilot mi stačil, je to koukatelné (světlo, kamera, kostýmy, herci). I když to, jak za vším vidí rasismus, člověk řekne nějakou nevinnou větu a hned je to bráno jako kulturně necitlivý výrok. A WTF?! Kdo na světě se oblíkne za černocha? To normální člověk neudělá :D a i kdyby se převlíkli černoši za bělochy, tak to bude všem úplně u p*dele... Ta holka to řekla dobře: "Proč útočit na lidi, kteří jsou na naší straně?"

Raději krátký, kvalitní seriál než bolestivé natahování za každou cenu.
avatar uživatele
Luteka
Uživatel od první verze | Cool level: 19 | Černá zmije
16. 1. 2021 / 15:18:26 (před 3 roky)
off

Nedá mi to a napíšu i svůj pohled na věc. Nebudu osočovat, hatovat, jelikož každý máme nárok na svůj názor, ale přijde mi, že názory jsou tu nějaké nevyvážené.

Asi jsme každý koukali na jiný seriál, jelikož mě těch 30 minut uběhlo jako každých jiných 30 minut v mém životě. Samantha je celkem komplexně vykreslená postava, má problémy, názory, zážitky a ty interpretuje dále.
Souhlasím, že zařazení seriálu mezi komedie, není úplně šťastně, ale jelikož rasismus nepovažuji za úsměvné téma, vůbec mi to nevadí. Marně jsem čekala na okamžik, kdy se hlavní hrdinka bude chovat jako (a teď mi dovolte citovat) "ubohá rasistická pokrytecká kráva", ale nějak jsem to nenašla. Hrdinka mi byla vcelku sympatická, působila na mě podobně jako postavy v jiných seriálech o vysokoškolácích, trochu pokrytecká, pravda, ale jinak naprosto snesitelná.

Fakt jsem nepochopila, proč pilot schytal tolik hněvu, rozhořčení a nepochopení. Nebudu spekulovat proč tomu tak je, ovšem pokud si článek a diskuzi budou číst nějací potencionální diváci, ráda bych je vybídla, aby si pilot pustili a nenechali se ovlivnit zdejším negativním hodnocením a názor si vytvořili sami. Toť vše.

I am not always a bitch ... Just kidding, go fuck yourself.
avatar uživatele
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
17. 1. 2021 / 02:57:45 (před 3 roky)
off
Luteka napsal(a):

...Fakt jsem nepochopila, proč pilot schytal tolik hněvu, rozhořčení a nepochopení...

Protože je zaplať přírodo mezi námi dost lidí, kteří jsou citliví na překreslování faktů, manipulaci, indoktrinaci, demagogii, násilné změny společenských norem...

Je úplně jedno, kam se takovýto odpad žánrově řadí - podstatné je, co se snaží natloukat populaci do hlav a zejména kdo a proč.

Byly doby, kdy mi byly ukradení černoši, sexuálně deviovaní, feministky... (Ukradení neznamená nic pejorativního, je to vyjádření zcela neutrálního vztahu, řídil jsem se zásadou "žít a nechat žít".) Jenže soustavný mediální a sociální tlak, cenzura, vynucovaná autocenzura, pokrytectví a nekompromisní potírání svobody slova (charakteristické pro poslední desetiletí) mě neskutečně popouzí a vzbuzuje ve mně značný odpor vůči propagandistickým dílům a adorovaným jedincům. Je to již na horší úrovni, než byla za bolševika jejich debilní a všudypřítomná propaganda.


Zjevně nejsem sám.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."